Start
Mój profil

Jak nauczyc sie stylu?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Anusia
GreckieWakacje

Jak nauczyc sie stylu?

Post autor: Anusia »

Niestety od zawsze nie umiem sie ubrac dobrze do mojej sylwetki, dobrac stylizacji, meczy mnie w ogole zajmowanie sie tym. Mimo to chce dobrze wygladac. Czy ktos mial pofobny problem i udalo mu sie stworzyc szafe kapsulowa/zaplanowac stylizacje odpowiednie do sylwetki i typu urody?
Awatar użytkownika
waywardwitch
LouiBag

Post autor: waywardwitch »

Anusia pisze: pn lis 03, 2025 7:25 am Niestety od zawsze nie umiem sie ubrac dobrze do mojej sylwetki, dobrac stylizacji, meczy mnie w ogole zajmowanie sie tym. Mimo to chce dobrze wygladac. Czy ktos mial pofobny problem i udalo mu sie stworzyc szafe kapsulowa/zaplanowac stylizacje odpowiednie do sylwetki i typu urody?
wejdz na pinteresta i zrób dobry research co ci się podoba, a co nie
nie zamykaj się na jeden styl, podejdz do tego z otwartą głową

potem zaczełabym kombinować z kopiowaniem stylizacji ktore mi sie podobają. Próbować znalezc w swojej szafie elemnty ktore dadza podobny efekt. W 90% stylizacji będziesz się czuć jak cudak bo będziesz nieprzezwyczajona do siebie w takim wydaniu albo po prostu będzie to źle wyglądać na tobie. Z czasem zaczniesz zauważać co ci leży, a co nie.

Trendy trendami, tipy sylwetkowe swoje, ale to trochę jak z gustem muzycznym czy filmowym - dopóki nie przesłuchasz/obejrzysz tysiąca pozycji to nie możesz sobie wyrobić opinii na temat tego co ci się podoba co nie

Garderba kapsułowa to z zasady kilka prostych basiców ktore dzięki kreatywnosci można w różnoraki sposób zestawić. Jeżeli brakuje Ci takiej wyobraźni to też dobrym pomyslem moze byc postawienie na kilka elementów kluczowych, które zawsze podbiją stylizację (np. ciekawa marynarka, kolorwe buty)
Awatar użytkownika
Brida
GreckieWakacje

Post autor: Brida »

Pinterest to świetny pomysł na początek. Może ktoś znany ma podobną sylwetkę do Twojej i podoba Ci się jak się ubiera? Albo ewentualnie skorzystaj z pomocy, np. polecam profil karo.kobiela. Dużo fajnych rad i pokazuje też kilka swoich klientek, z którymi pracowała nad zdefiniowaniem ich stylu. Ma zdrowe podejście, które raczej nie kończy się bankructwem i wymianą całej szafy ;)
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

Hej. Ja wzięłam dobie do serca radę, żeby dobierać garderobę pod styl życia. To podobno najczęstrzy błąd. Mnie podobały mi się stylizacje, których nie miałam okazji nosić. Od momentu, kiedy uczciwie przyznałam przed sobą, że potrzebuję więcej casualowych ciuchów moja szafa naprawdę zaczęła mi służych. Mam eleganckie buty, sukienki, płaszcze w małej ilości - na okazje. Jeśli coś jest za małe lub długo nie noszę -pozbywam się. Nie zachowałam prawie żadnej rzeczy sentymentalnej. Najfajniejszy "mój styl" miałam tuż po studiach. Pierwsze solidniejsze pieniądze, pierwsze poważne stylowe zakupy. Teraz ubieram się inaczej, nie potrzebuję już tych stylowych droższych rzeczy. Stawiam na komfort, czysty look.

Do tego ograniczyłam kolory ciuchów. Nie eksperymentuję z wzorkami, nadrukami. To już wynik doświadczenia - mało co mi pasuje. Moim zdaniem we wzorkach i nadrukach dobrze jest ludziom o mocnych cechach wyglądu. Pamiętam jak przymierzałam mnóstwo ciuchów z Naoko i dosłownie prawie nic mi nie pasowało. We wszystkim byłam jak blady manekin. Czyli kolejna moja zasada - nie to co mi się podoba, ale... to co mi się podoba i (!) do mnie pasuje.
Awatar użytkownika
Zabriskie
RóżowePolo

Post autor: Zabriskie »

Pinterest - tak, zdecydowanie, i w wymienianej wyżej formie. Wyszukuj pojedyncze rzeczy w konkretnych kolorach, tkaninach, formach. Kate Moss, Sienna Miller style, curvy :) itp., w odniesieniu do Twojej sylwetki albo czegoś co Cię zainteresowało.
Ja miałam kiedyś kilkuletnią przerwę w odświeżaniu garderoby. Weszłam do hm, nabrałam rzeczy i idąc do przymierzalni zaczepiłam suuuuper ubraną dziewczynę „czy to jest modne?” wskazując na to co niosłam. Przejrzała, kilka zostawila :) i dodała, żeby zawsze po prostu przymierzać. Różne ubrania, buty, zobaczyć jak się w tym czujemy i dopiero decydować. A nie, że „bleee ale kolor” albo „co to w ogóle jest”.
Zbuntowana
RoyalBaby

Post autor: Zbuntowana »

Moje poprzedniczki mają rację. Wybierać ubrania pod styl życia,a nie pod to co wygląda pięknie na zdjęciach. Ubierając jeansy ,koszulkę można wyglądać stylowo i wygodnie. Bo co nam po piątej spódnicy w szafie i szpilkach których nie nosimy. Pinterest jest super jak chcesz się zainspirować. Myślę,że warto do swoich stylowej dorzucić dodatki,bo to one ze zwykłych jeansów i białej koszulki robią stylizacje. Fajny pasek ,kolczyki ,bransoletki ,a czasami coś co wydaje nam się ,że nie pasuje robi nam całą robotę. Teraz modne jest praktycznie wszystko ,nic nas nie ogranicza.