Kradzież biżuterii w Luwrze
Moderator: verysweetcherry- amigamideltrul
- Koczkodan
To na bank była kradzież na zamówienie dla jakiegoś bogatego miliardera, który chciał mieć konkretne przedmioty w swojej kolekcji. Złodzieje długo musieli przygotowywać tą akcję i rzeczywiście mieć kogoś w środku, a jeśli nie to tylko pogratulować ochrony 

Nie wydaje mi się żeby kradli je tylko po to żeby móc z nich wyciągnąć klejnoty.
Nie wydaje mi się żeby kradli je tylko po to żeby móc z nich wyciągnąć klejnoty.
- gunernialne
- Szpilson
Pewnie już dawno te błyskotki są ukryte w odpowiednim miejscu przez kogoś z ogromną fantazją i środkami finansowymi. Bo nie sądzę, żeby to nie była opłacona przez kogoś kradzież. Tu chodzi o historię tej biżuterii a nie o to, żeby ją rozmontować w jakiejś dziupli na pojedyncze kamienie.
Mamy teraz taki poziom sztuki jubilerskiej, że nie rozumiem dlaczego chociaż niektóre z tych dzieł nie zostały zastąpione na wystawie replikami.
No i jak one były zabezpieczone? Zwykła szybka, którą nawet nieuważny zwiedzający mógłby przypadkiem stłuc? Bo chyba nie było to nic pancernego? Ogólnie porażka Francji
Mamy teraz taki poziom sztuki jubilerskiej, że nie rozumiem dlaczego chociaż niektóre z tych dzieł nie zostały zastąpione na wystawie replikami.
No i jak one były zabezpieczone? Zwykła szybka, którą nawet nieuważny zwiedzający mógłby przypadkiem stłuc? Bo chyba nie było to nic pancernego? Ogólnie porażka Francji
Myślę, że nikt nie jeździ po świecie i nie chodzi po muzeach żeby oglądać repliki.gunernialne pisze: ↑wt paź 21, 2025 2:39 pm
Ciekawa jestem czy kiedyś się odnajdzie, bo została skradziona na zlecenie jakiegoś kolekcjonera czy zostanie rozmontowana i sprzedana. Pewnie niejeden na czarnym rynku kupiłby pierścionek z kamieniem z takiego źródła.
~dwa razy duże frytki i jakiegoś burgera tam panu weźmiesz~
- gunernialne
- Szpilson
Zupełnie zrozumiałe tylko to też nie jest żadna nieznana praktyka. Pewnie nigdy nie dowiemy się ile dzieł tak naprawdę zastępowane jest replikami, żeby oryginały mogły być przechowywać w warunkach odpowiednich do ich zachowania, a żeby jednocześnie nie pozbawiać odwiedzających możliwości obcowania ze sztuką
- gunernialne
- Szpilson
Złapano dwójkę złodziei
https://www.bbc.com/news/articles/c2em38pdv0do
-
Exrvuninyvtvuni
- Gacie z oceanu
Nie złapano dwóch złodziei tylko dwóch podejrzanych ;) To jest medialna sprawa i pewnie kogoś złapać musieli, a biżuteria się razem z nimi nie odnalazła. Minął już tydzień, więc szanse na jej odnalezienie maleją. Może kiedyś wypłynie przy okazji jakiegoś nalotu, też sądzę, że to była kradzież na zlecenie kolekcjonera.gunernialne pisze: ↑ndz paź 26, 2025 11:18 am Złapano dwójkę złodziei
Co do samego napadu, to ja jestem w stanie uwierzyć, że nikt im nie pomagał - moim zdaniem w dzisiejszych czasach nikt się nie spodziewa, że ktoś tak po prostu w biały dzień może się włamać do Luwru
- gunernialne
- Szpilson
Skrót myślowy. Raczej każdy się domyślił, że jeszcze nie udowodniono im winy xDExrvuninyvtvuni pisze: ↑ndz paź 26, 2025 2:33 pm Nie złapano dwóch złodziei tylko dwóch podejrzanych ;)
Dla jeszcze większego sprecyzowania - dwóch podejrzewanych a nie podejrzanych w tamtej chwili