Start
Mój profil

Kradzież biżuterii w Luwrze

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
amigamideltrul
Koczkodan

Kradzież biżuterii w Luwrze

Post autor: amigamideltrul »

Co myślicie?
Ale gyat
mamguuza1
Siatkarka

Post autor: mamguuza1 »

Nie wierze, ze ktos z muzeum nie byl w to zamieszany. Takie rzeczy dzieją sie tylko w filmach. A swoja droga, to moim zdaniem skradzione rzeczy sa juz Rosji.
mormolyke
Szarlotta

Post autor: mormolyke »

To na bank była kradzież na zamówienie dla jakiegoś bogatego miliardera, który chciał mieć konkretne przedmioty w swojej kolekcji. Złodzieje długo musieli przygotowywać tą akcję i rzeczywiście mieć kogoś w środku, a jeśli nie to tylko pogratulować ochrony 🤡🤡

Nie wydaje mi się żeby kradli je tylko po to żeby móc z nich wyciągnąć klejnoty.
Awatar użytkownika
gunernialne
Szpilson

Post autor: gunernialne »

Pewnie już dawno te błyskotki są ukryte w odpowiednim miejscu przez kogoś z ogromną fantazją i środkami finansowymi. Bo nie sądzę, żeby to nie była opłacona przez kogoś kradzież. Tu chodzi o historię tej biżuterii a nie o to, żeby ją rozmontować w jakiejś dziupli na pojedyncze kamienie.

Mamy teraz taki poziom sztuki jubilerskiej, że nie rozumiem dlaczego chociaż niektóre z tych dzieł nie zostały zastąpione na wystawie replikami.
No i jak one były zabezpieczone? Zwykła szybka, którą nawet nieuważny zwiedzający mógłby przypadkiem stłuc? Bo chyba nie było to nic pancernego? Ogólnie porażka Francji
Shivalith
Drama Maker

Post autor: Shivalith »

gunernialne pisze: wt paź 21, 2025 2:39 pm
Mamy teraz taki poziom sztuki jubilerskiej, że nie rozumiem dlaczego chociaż niektóre z tych dzieł nie zostały zastąpione na wystawie replikami.
Myślę, że nikt nie jeździ po świecie i nie chodzi po muzeach żeby oglądać repliki.
Ciekawa jestem czy kiedyś się odnajdzie, bo została skradziona na zlecenie jakiegoś kolekcjonera czy zostanie rozmontowana i sprzedana. Pewnie niejeden na czarnym rynku kupiłby pierścionek z kamieniem z takiego źródła.
~dwa razy duże frytki i jakiegoś burgera tam panu weźmiesz~
Awatar użytkownika
gunernialne
Szpilson

Shivalith pisze: wt paź 21, 2025 4:36 pm Myślę, że nikt nie jeździ po świecie i nie chodzi po muzeach żeby oglądać repliki.
Zupełnie zrozumiałe tylko to też nie jest żadna nieznana praktyka. Pewnie nigdy nie dowiemy się ile dzieł tak naprawdę zastępowane jest replikami, żeby oryginały mogły być przechowywać w warunkach odpowiednich do ich zachowania, a żeby jednocześnie nie pozbawiać odwiedzających możliwości obcowania ze sztuką
Awatar użytkownika
gunernialne
Szpilson

Exrvuninyvtvuni
Gacie z oceanu

Post autor: Exrvuninyvtvuni »

gunernialne pisze: ndz paź 26, 2025 11:18 am Złapano dwójkę złodziei
https://www.bbc.com/news/articles/c2em38pdv0do
Nie złapano dwóch złodziei tylko dwóch podejrzanych ;) To jest medialna sprawa i pewnie kogoś złapać musieli, a biżuteria się razem z nimi nie odnalazła. Minął już tydzień, więc szanse na jej odnalezienie maleją. Może kiedyś wypłynie przy okazji jakiegoś nalotu, też sądzę, że to była kradzież na zlecenie kolekcjonera.
Co do samego napadu, to ja jestem w stanie uwierzyć, że nikt im nie pomagał - moim zdaniem w dzisiejszych czasach nikt się nie spodziewa, że ktoś tak po prostu w biały dzień może się włamać do Luwru 😅 Nie sądzę też że na ochronie byli doświadczeni agenci z karabinami, jeżeli tamci byli uzbrojeni to pewnie ochrona uciekła szybciej niż sami złodzieje i wcale im się nie dziwię.
Awatar użytkownika
gunernialne
Szpilson

Exrvuninyvtvuni pisze: ndz paź 26, 2025 2:33 pm Nie złapano dwóch złodziei tylko dwóch podejrzanych ;)
Skrót myślowy. Raczej każdy się domyślił, że jeszcze nie udowodniono im winy xD
Dla jeszcze większego sprecyzowania - dwóch podejrzewanych a nie podejrzanych w tamtej chwili