Start
Mój profil

Czy lampa UVB pomaga przy łuszczycy skóry głowy? Jak jej używać bezpiecznie?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Janbanka
RoyalBaby

Czy lampa UVB pomaga przy łuszczycy skóry głowy? Jak jej używać bezpiecznie?

Post autor: Janbanka »

Cześć wszystkim
Zastanawiam się nad zakupem lampy UVB do domu, bo moja łuszczyca skóry głowy znowu się nasiliła. Czy ktoś z Was stosuje lampę samodzielnie? Ile razy i jak długo naświetlać, żeby nie przesadzić? I co stosujecie po naświetlaniu, żeby utrzymać efekt?
Takede
Channelka

Post autor: Takede »

Cześć
Ja używam szamponu Paraderm z dziegciem i do tego mam małą lampę UVB w domu. Lampa jest u mnie kluczowa – potrafi zatrzymać wysyp, gdy nic innego nie działa. Do tego witaminy i kiedyś maść Dovonex (ale chyba już jej nie ma w Polsce ). Po naświetlaniu zawsze nakładam coś kojącego, żeby skóra się nie przesuszyła – u mnie najlepiej sprawdza się emulsja Psorisel na noc, bo wycisza podrażnienia po świetle.
Obrazek
ghama
RóżowePolo

Post autor: ghama »

Wszystko masz opisane w instrukcji do lampy – każdy ma inną wrażliwość skóry. U mnie na początku było 55 sekund na każdą zmianę co 2–3 dni, teraz robię to rzadziej. Najważniejsze, żeby nie robić tego na sucho – po UV trzeba coś nawilżającego, bo inaczej skóra pęka i łuska wraca szybciej niż była.
Harala
RoyalBaby

Post autor: Harala »

A ile razy dziennie i po ile minut używasz tej lampy? Bo ja się trochę boję o poparzenia. Myślałam, żeby połączyć lampę z płynem Psorisel, bo on dobrze nawilża i może zatrzymać łuszczenie po UV. Tu mam go przygotowanego do zakupu:
https://gemini.pl/psorisel-plyn-na-lusz ... ml-0098899