Placze włosy i nie domywa skory głowy tak jak powinien
Włosomaniactwo
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryRe: Włosomaniactwo
- manifestacja
- Samarka
Może spróbuj jakiegoś szamponu nawilżającego ale bez silikonów. Typu Joanna Konopie, Joanna Vegan (Hebe), fajny jest też Isana Migdałowy. A już najlepiej wygładza Lekki szampon odżywczy L’oreal Magiczna Moc Olejków (Biedra i inne sklepy).
I przede wszystkim od rozczesywania włosów są odżywki do spłukiwania i później te w sprayu bez. + kropla olejku silikonowego i dopiero susz i delikatnie rozczesz.
- manifestacja
- Samarka
Spuszenie wywołuje keratyna, która jest obecna w każdej odżywce spray Gliss Kurra.
Zmień na inną, ważne żeby nie miała isopropyl alcohol i alcohol denat w składzie. a używasz też takiej do spłukiwania?
Od siebie polecam Isana spray wygładzający, też można po nim lepiej rozczesać włosy, a jak dodasz kroplę olejku silikonowego na mokre włosy to na + super.
-
mediterranean777
- Srebrna Kropeczka
To prawda. Wszystko co ma denat w składzie będzie przesuszało. Ja wróciłam do poczciwych olejków z Isany - np ten zielony jest dobrymanifestacja pisze: ↑sob paź 11, 2025 3:53 pm Spuszenie wywołuje keratyna, która jest obecna w każdej odżywce spray Gliss Kurra.
Zmień na inną, ważne żeby nie miała isopropyl alcohol i alcohol denat w składzie. a używasz też takiej do spłukiwania?
Od siebie polecam Isana spray wygładzający, też można po nim lepiej rozczesać włosy, a jak dodasz kroplę olejku silikonowego na mokre włosy to na + super.
-
MelaniaBella
- Koczkodan
Zrobiłam przegląd. Większość moich kosmetyków ma denat w składziemediterranean777 pisze: ↑pt paź 17, 2025 12:02 am To prawda. Wszystko co ma denat w składzie będzie przesuszało. Ja wróciłam do poczciwych olejków z Isany - np ten zielony jest dobry
- manifestacja
- Samarka
Chociażby każdy, który nie ma tego alkoholu w składzie. Tanie i popularne olejki Bioelixire dostępne w Rossku, Hebe, Biedrze czy Lidlu. Polecam arganowy.MelaniaBella pisze: ↑czw paź 30, 2025 8:05 pm Zrobiłam przegląd. Większość moich kosmetyków ma denat w składziemuszę przetestować Isane. Oprócz zielonego coś polecasz??
-
tupalskasara
- PsychoFanka
Od dawna to trwa? Mi zazwyczaj na jesień wypada dużo włosów - tak po prostu.Klustynka pisze: ↑sob wrz 13, 2025 3:50 pm Dziewczyny, możecie pomożecie i podpowiecie co robić. Włosy wypadają mi na potęgę. Myje je codziennie, ostatnio staram się co drugi dzień. Wcześniej często chodziłam spać z mokrymi, teraz już po każdym myciu suszę suszarką. Używam standardowo szamponu i odżywki, różnych firm, bo próbuje znaleźć coś co powstrzyma wypadanie.
Czy możecie polecić jakiś produkt? Albo jakie badania zrobić?
-
tupalskasara
- PsychoFanka
Ja ostatnio kupiłam yope szampon z lnem i mimo, że nie ma silikonów w składzie oblepia czymś włosy. Mnie to denerwuje bo wydłuża to czas spłukiwania no ale nie powiem włosy są łatwiejsze w rozczesywaniu.manifestacja pisze: ↑pt paź 10, 2025 8:19 am Może spróbuj jakiegoś szamponu nawilżającego ale bez silikonów. Typu Joanna Konopie, Joanna Vegan (Hebe), fajny jest też Isana Migdałowy. A już najlepiej wygładza Lekki szampon odżywczy L’oreal Magiczna Moc Olejków (Biedra i inne sklepy).
I przede wszystkim od rozczesywania włosów są odżywki do spłukiwania i później te w sprayu bez. + kropla olejku silikonowego i dopiero susz i delikatnie rozczesz.
-
tupalskasara
- PsychoFanka
Ojejku sama prawda. Ostatnio na tiktoka wjechała nowa moda, 12 elementowa pielęgnacja włosów wg jakiejś influ. Ma sa krablondette pisze: ↑pn wrz 22, 2025 7:11 am Mam to samo. Przypomnijcie sobie kiedy byłyście zadowolone ze swoich włosów i wróćcie do tamtych kosmetyków, choćby to była Schauma albo Garnier, które można kupić na półce w Lidlu. Można przeżyć szok. Włosomaniactwo to jest kolejny skok na kasę przemysłów kosmetycznych za pomocą influencerów. Napędzanie chorej maszyny konsumpcjonizmu i tyle. Włosy mogą wyglądać doskonale z jednym szamponem, jedną odżywką i jednym serum ochronnym.
-
tupalskasara
- PsychoFanka
Z tą sensowną diagnostyką to zazwyczaj na własną rękę. Rodzinny raczej da ci skierowanie na kilka badń ale na pewno bie będzie to pełen pakiet tarczycowy i witamina D3aniolek82 pisze: ↑pn paź 06, 2025 10:25 am Przede wszystkim iść do lekarza i zrobić sensowną diagnostykę, bo to może byćobjaw różnych chorób, choćby tarczycy. A nawet jeśli nie, to nie da się dowiedzieć, co się dzieje w środku organizmu bez badań, a suple mogą być wyrzucaniem pieniędzy w błoto (co nie znaczy, że jak już będziesz wiedziała, czy z organizmem nie dzieje się coś złego, to nie warto ich rozważyć)
U mnie kwestia dogadania, ale wiadomo, różnie bywa, często trzeba na własną rękę.tupalskasara pisze: ↑wt lis 04, 2025 2:36 pm Z tą sensowną diagnostyką to zazwyczaj na własną rękę. Rodzinny raczej da ci skierowanie na kilka badń ale na pewno bie będzie to pełen pakiet tarczycowy i witamina D3
- manifestacja
- Samarka
Skoro jest z efektem laminacji, więc ma się rozumieć że wygładza i tak będzie działał. Ale od tego najlepsze są odżywki/maski, szampon wygładzający owszem pozostawia fajniejsze włosy lecz też szybciej obciążone, które mogą wydawać się szybciej tłustsze, niż po innym, zwykłym szamponie.tupalskasara pisze: ↑wt lis 04, 2025 2:31 pm Ja ostatnio kupiłam yope szampon z lnem i mimo, że nie ma silikonów w składzie oblepia czymś włosy. Mnie to denerwuje bo wydłuża to czas spłukiwania no ale nie powiem włosy są łatwiejsze w rozczesywaniu.
-
tupalskasara
- PsychoFanka
Ja nie doczytałam i wzięłam, żeby mieć darmową wysyłkę na allegro ;) nie podoba mi się bo mam naturalne włosy szybko klapnące włosy ale właśnie dni rozjaśnianych bardziej by się nadawał
-
SparklingHappiness
- Mokra Włoszka
Podpinam się pod polecajkę. Olejek z BioElixir jest już ze mną baaardzo długo. Uwielbiam go. Ułatwia rozczesywanie i pięknie nabłyszcza - widać to szczególnie na włosach z refleksami. Kilka razy dostałam pytanie po czym mam tak błyszczące włosy. Testowałam też inne rodzaje, ale arganowy wygrywamanifestacja pisze: ↑czw paź 30, 2025 8:09 pm Chociażby każdy, który nie ma tego alkoholu w składzie. Tanie i popularne olejki Bioelixire dostępne w Rossku, Hebe, Biedrze czy Lidlu. Polecam arganowy.![]()
-
SparklingHappiness
- Mokra Włoszka
Trycholodzy już zacierają ręcetupalskasara pisze: ↑wt lis 04, 2025 2:34 pm Ojejku sama prawda. Ostatnio na tiktoka wjechała nowa moda, 12 elementowa pielęgnacja włosów wg jakiejś influ. Ma sa kra
-
PieczonyZiemniak
- Samarka
Chodzi o Abbey Yung ? Tez ponoc jest trychologiem.
Ja powiem kontrowersyjnie, ze np metoda curly girl mi sie nie sprawdzila, a probowalam wiekszosci lokalnych i amerykanskich rzeczy, bo mam latwy dostep i mialam momenty wrecz ortodoksyjne . W koncu stwierdzilam, ze wlos jest martwy tak czy siak, wiec uzywam produktow, po ktorych wlosy wygladaja tak jak lubie, a ze sa to czasem produkty drogeryjne, ktore ponoc sa NO NO, to trudno, ale mam rezultat jaki chce. Z wlosomaniaczkowego epizodu, zostaly mi wcierki i peelingi. BArdzo dbam o skore glowy i to sie sprawdza razem z basicowa, czesto drogeryjna pielegnacja. Do tego regularne badania krwi wraz z zelazem, ferytyna i tarczyca i jest ok. Przy wypadaniu MNIE (bo nie chce dawac rad, ktore nie wszyscy chca) pomogla kuracja Minoxidilem5% , zero nadmiernego wypadania, wlosy sie zagescily (to dopiero bylo widac po okolo 2 latach) , robie sobie tak 2 razy do roku i zero problemow z wlosami.
-
tupalskasara
- PsychoFanka
Tak o nią.PieczonyZiemniak pisze: ↑śr lis 05, 2025 10:52 am Chodzi o Abbey Yung ? Tez ponoc jest trychologiem.
Ja powiem kontrowersyjnie, ze np metoda curly girl mi sie nie sprawdzila, a probowalam wiekszosci lokalnych i amerykanskich rzeczy, bo mam latwy dostep i mialam momenty wrecz ortodoksyjne . W koncu stwierdzilam, ze wlos jest martwy tak czy siak, wiec uzywam produktow, po ktorych wlosy wygladaja tak jak lubie, a ze sa to czasem produkty drogeryjne, ktore ponoc sa NO NO, to trudno, ale mam rezultat jaki chce. Z wlosomaniaczkowego epizodu, zostaly mi wcierki i peelingi. BArdzo dbam o skore glowy i to sie sprawdza razem z basicowa, czesto drogeryjna pielegnacja. Do tego regularne badania krwi wraz z zelazem, ferytyna i tarczyca i jest ok. Przy wypadaniu MNIE (bo nie chce dawac rad, ktore nie wszyscy chca) pomogla kuracja Minoxidilem5% , zero nadmiernego wypadania, wlosy sie zagescily (to dopiero bylo widac po okolo 2 latach) , robie sobie tak 2 razy do roku i zero problemow z wlosami.
Jakiej używasz wcierki z minoxidillem? Zastanawiam się czy to jest opcja dla mnie. Mam taki problem, że zawsze na jesień zimę wypadaja mi włosy. Nie mam łysych miejsc, po prostu są mniej gęste ale przez to mam problem ze stylizacją no i wkurza mnie to.
Zawsze potem odrastają, no ale męczy mnie czekanie po prostu. Więc tak się zastanawiam, że chyba nie będzie mnie nie dotyczył problem, że miałam łyse placki i po odstawieniu znowu wrócą.
-
PieczonyZiemniak
- Samarka
Ja mam dokładnie taka jak na zdjęciu, Ale nie ma się co sugerować marka, bo to substancja czynna się liczy. jest też wersja 2%, i te słabsza sobie kupię następną. Ta silniejsza wersja może nieco bardziej podrażniać skórę, jak się ma wrażliwą, wiec trzeba to brać pod uwagę. Do tego myć ręce po aplikacji, nie pozwalać zwierzętom, na kontakt z produktem ani nawet z głową etctupalskasara pisze: ↑śr lis 05, 2025 12:51 pm Tak o nią.
Jakiej używasz wcierki z minoxidillem? Zastanawiam się czy to jest opcja dla mnie. Mam taki problem, że zawsze na jesień zimę wypadaja mi włosy. Nie mam łysych miejsc, po prostu są mniej gęste ale przez to mam problem ze stylizacją no i wkurza mnie to.
Zawsze potem odrastają, no ale męczy mnie czekanie po prostu. Więc tak się zastanawiam, że chyba nie będzie mnie nie dotyczył problem, że miałam łyse placki i po odstawieniu znowu wrócą.
Mnie też daleko do łysienia plackowatego etc, ale traktuje to jako stymulację dla włosów (plus zwykle wcierki i masaże). Może dlatego nie widzę wzmożonego wypadania po odstawieniu preparatu po 2-3 miesięcznej kuracji. Za to na pewno się zagescily na długości , bo ja mając normalnie problem z zapuszczeniem długich włosów (tak za łopatki), ma teraz grzywę jak maly kucyk, i są równo gęste
- Załączniki
-
- fw_1762363955797.jpg (63.08 KiB) Przejrzano 385 razy
-
tupalskasara
- PsychoFanka
Chyba spróbuję, oby tylko nie podrażniło
-
MelaniaBella
- Koczkodan
Kupiłam arganowy!! Jest świetny!! Polecam Wam dziewczyny! Ujarzmił moje (trudne w utrzymaniu) włosy!manifestacja pisze: ↑czw paź 30, 2025 8:09 pm Chociażby każdy, który nie ma tego alkoholu w składzie. Tanie i popularne olejki Bioelixire dostępne w Rossku, Hebe, Biedrze czy Lidlu. Polecam arganowy.![]()
-
SuckerPunch
- Mokra Włoszka
Hejka dziewczyny. Chciałabym dokonywać wyborów związanych z włosami świadomie, a nie na odpierdol. Mam dość spoko włosy, gęstę, ale chciałabym sprawić by były bardziej świetliste. Jak sprawdzic porowatosc wlosa?:)
-
MelaniaBella
- Koczkodan
Porowatość włosów najlepiej ocenić po ich zachowaniu podczas mycia i schnięcia: niskoporowate trudno namoczyć i bardzo długo schną, średnioporowate reagują „normalnie”, a wysokoporowate szybko chłoną wodę i równie szybko wysychają. Możesz też przesunąć palcami po pojedynczym włosie — gładki oznacza niską porowatość, szorstki wysoką. Dodatkowo obserwuj reakcję na kosmetyki: włosy wysokoporowate lubią lekkie oleje i łatwo się puszą, a niskoporowate łatwo obciążyć. Test szklanki z wodą istnieje, ale jest mało wiarygodny. Jeśli potrzebujesz pewności, porowatość można obejrzeć pod mikrokamerą u trychologa.
Dziewczyny, potrzebuję czegoś na „objętość”. Mam delikatne włosy, pianka jest dla nich za ciężka (próbowałam Kevin Murphy Body Builder)/albo nie potrafię jej używać.. Najchętniej coś z kosmetyków z wyższej półki/fryzjerskich. Mam słabe doświadczenia z drogeryjnymi, zwykle mają słodkie i męczące zapachy
Kevin Murphy Anti Gravity sprayXyz79 pisze: ↑ndz lis 16, 2025 3:30 pm Dziewczyny, potrzebuję czegoś na „objętość”. Mam delikatne włosy, pianka jest dla nich za ciężka (próbowałam Kevin Murphy Body Builder)/albo nie potrafię jej używać.. Najchętniej coś z kosmetyków z wyższej półki/fryzjerskich. Mam słabe doświadczenia z drogeryjnymi, zwykle mają słodkie i męczące zapachy