Start
Mój profil

Patryk Palczyński – morderstwo czy samob*? Tajemnicza śmierć młodego żeglarza

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
Panna Marianna
Channelka

Patryk Palczyński – morderstwo czy samob*? Tajemnicza śmierć młodego żeglarza

Post autor: Panna Marianna »

Cześć wszystkim,
zakładam ten wątek, bo sprawa Patryka Palczyńskiego od lat budzi wątpliwości – zarówno wśród bliskich, jak i osób, które natknęły się na informacje o jego śmierci. Oficjalna wersja mówi o samob*, ale wiele szczegółów zdaje się tej wersji zaprzeczać.

Patryk Palczyński miał 24 lata. Był żeglarzem, pływał m.in. po Karaibach. Zaginął 2 czerwca 2010 roku w Gdyni. Miał ruszać w kolejny rejs, ale nie powiedział rodzinie, dokąd płynie. Tego dnia wyczyścił część danych z komputera i wysłał SMS-a – potem kontakt się urwał. W połowie lipca 2010 odnaleziono jego ciało w Bałtyku, kilka kilometrów od portu w Gdańsku. Miał związane ręce liną żeglarską, a do ciała przymocowane były dwie płyty chodnikowe (łącznie ok. 23 kg). Śledczy stwierdzili, że mógł popełnić samob*. Rodzina uważa, że to było morderstwo.

1. Ręce były związane z tyłu – czy to w ogóle możliwe do wykonania samemu?
2. Użyto profesjonalnych węzłów żeglarskich – nie każdy potrafi je zawiązać, a tym bardziej na sobie.
3. Do ciała przypięto ciężkie płyty – sposób ich zamocowania nie przypomina typowych przypadków samob*.
4. Brakuje części nagrań z monitoringu z dnia zaginięcia – zostały usunięte lub przepadły.
5. Komputer Patryka był czyszczony przed wyjazdem – czy próbował coś ukryć? Czy ktoś inny to zrobił?
6. Rodzina twierdzi, że nie miał skłonności samob*, miał plany, był pogodny i aktywny.
7. Ekspert analizujący węzły był... znajomym Patryka – czy to nie konflikt interesów?

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityk ... -mgle.read

Śmierć Patryka była poruszana w wielu podcastach, m.in. Kryminalne Historie czy 5 nie zabijaj.
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

Post autor: berry blast »

wątek o Patryku założyłam w czerwcu

viewtopic.php?t=8387
Awatar użytkownika
joalla
Currently: planning drama

Post autor: joalla »

Próbuję obracać ten temat w głowie na różne sposoby i dalej nie widzę możliwości, by było to samob* w klasycznym rozumieniu tego słowa. Miała w tym udział osoba trzecia, ale czy jako zabójca, czy jako pomocnik w samob*, działający na prośbę Patryka, tego nie wiem.
Awatar użytkownika
Panna Marianna
Channelka

Post autor: Panna Marianna »

berry blast pisze: czw paź 02, 2025 2:43 pm wątek o Patryku założyłam w czerwcu

viewtopic.php?t=8387
Oooh dzieki! Szukalam w lupce zeby nie powielac tematu ale nic nie wyskoczylo. Moge zamknac sama temat czy musi to zrobic admin?
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

Post autor: berry blast »

wydaje mi się, że adminka zamyka temat.