Tabletki antykoncepcyjne
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
Aleksandra163163
- Skarpeta Rakieta
Tabletki antykoncepcyjne
Cześć wszystkim
Biorę tabletki antykoncepcyjne i zawsze robiłam tydzień przerwy na „okres”, ale przy okazji miałam straszne wahania nastroju. Byłam u ginekologa i on powiedział, że mam nie robić sobie przerw, jedynie jak pojawi się plamienie po kilku miesiącach. No to pojawiło się i mam zrobić 4 dni przerwy. Nigdy w życiu nie miałam takiego bólu, już pomijając, że są obfite bardzo to ten ból paraliżujący i ani trochę nie przestaje po kilku dniach. To nie jest tak, że to boli cały czas, ale nagle i jest to intensywne. Może dla niektórych kobiet to jest normalne, ale dla mnie nigdy nie było. Nie mam już wahań nastroju, ale za to te fizyczne problemy. Miała ktoś tak? Coś poradzić można w tej sytuacji? Bo ja już nie wiem. Może to nic wielkiego?
-
sugarbaby
Rób przerwy. Lekarze mają rozbieżne zdania w tej kwestii, ale zaufaj mi i rób te przerwy.Aleksandra163163 pisze: ↑wt wrz 30, 2025 10:49 pm Cześć wszystkimBiorę tabletki antykoncepcyjne i zawsze robiłam tydzień przerwy na „okres”, ale przy okazji miałam straszne wahania nastroju. Byłam u ginekologa i on powiedział, że mam nie robić sobie przerw, jedynie jak pojawi się plamienie po kilku miesiącach. No to pojawiło się i mam zrobić 4 dni przerwy. Nigdy w życiu nie miałam takiego bólu, już pomijając, że są obfite bardzo to ten ból paraliżujący i ani trochę nie przestaje po kilku dniach. To nie jest tak, że to boli cały czas, ale nagle i jest to intensywne. Może dla niektórych kobiet to jest normalne, ale dla mnie nigdy nie było. Nie mam już wahań nastroju, ale za to te fizyczne problemy. Miała ktoś tak? Coś poradzić można w tej sytuacji? Bo ja już nie wiem. Może to nic wielkiego?
-
Aleksandra163163
- Skarpeta Rakieta
Powiedział, że te tabletki nie potrzebują przerwy i to nie jest ginekolog w Polsce, więc może jest tutaj lepsza praktyka? Nie mam pojęcia, ale z chęcią przeczytam czemu powinnam te przerwy robić
-
sugarbaby
Każde tabletki potrzebują przerwy. Po prostu to jest sztuczne normowanie cyklu i dla organizmu ta przerwa jest lepsza. Nie mogę udzielać porad medycznych przez internet, możesz poczytać artykuły medyczne na ten temat.Aleksandra163163 pisze: ↑wt wrz 30, 2025 10:54 pm Powiedział, że te tabletki nie potrzebują przerwy i to nie jest ginekolog w Polsce, więc może jest tutaj lepsza praktyka? Nie mam pojęcia, ale z chęcią przeczytam czemu powinnam te przerwy robić
-
sugarbaby
Na 100% będą tu osoby, które napiszą, że robienie tych przerw nie jest koniecznie, ale tak jak pisałam - ginekolodzy mają najczęściej podzielone zdania w tej kwestii.