Start
Mój profil

Depresja a psychoterapia

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
ajmegerl
MoetGlass

Depresja a psychoterapia

Post autor: ajmegerl »

Pytanie do osób leczących się na depresję. Czy da się z tego wyjść bez psychoterapii? Ze względu na moje bardzo nieregularne godziny pracy żaden terapeuta nir chce mnie przyjąć... A z drugiej strony sama nie wiem, czy chce się babrać w przeszłości i szukać przyczyn mojego stanu w tym, jak traktowali mnie rodzice 30 lat temu.
Awatar użytkownika
Aga236
RóżowePolo

Post autor: Aga236 »

Rozumiem Cię, to trudne. 💛 Da się poczuć lepiej nawet bez terapii, ale warto mieć jakiekolwiek wsparcie — grupy, książki, leki, rutynę. Nie każda terapia polega na wracaniu do dzieciństwa — są też podejścia „tu i teraz”, jak poznawczo-behawioralne. Może spróbuj kogoś online, z elastycznymi godzinami? Najważniejsze: nie jesteś z tym sama. Trzymam za Ciebie kciuki! 🧡
Megzet
ŚpioszkiKenzo

Post autor: Megzet »

Da się ale zależy ile masz siły, żeby jednak sama walczyć i co jest przyczyną Twojego stanu. Dobrze dobrane leki + terapia to najlepsze kombo, ale jeśli faktycznie nie chcesz terapii to dołóż: ćwiczenia oddechowe przeponą, mądrą edukację (polecam książkę "lekarstwo na zmartwienia" - okładka nie zachwyca ale treść od pierwszej strony tak) i ruch codzienny w formie spaceru. Brzmi jak banał ale działa, naprawdę.
OffcaZManoffca
LouiBag

Post autor: OffcaZManoffca »

Branie leków jest jak branie lekow przeciwbólowych przy bólu zęba. Tylko tuszuje bol, a trzeba iść do dentysty.

Możesz poszukać psychoterapeuta w nurcie systemowym. Tam spotkania sa rzadziej, co 2-3 tygodnie i bez problemu można dosyć sie na terapię online.

Jeśli byś sie zdecydowała to mogę polecić psychoterapeutka spod Wroclawia, ma terminy i na rano i na popołudnie i można online.
sugarbaby

Post autor: sugarbaby »

OffcaZManoffca pisze: ndz wrz 28, 2025 8:12 am Branie leków jest jak branie lekow przeciwbólowych przy bólu zęba. Tylko tuszuje bol, a trzeba iść do dentysty.

Możesz poszukać psychoterapeuta w nurcie systemowym. Tam spotkania sa rzadziej, co 2-3 tygodnie i bez problemu można dosyć sie na terapię online.

Jeśli byś sie zdecydowała to mogę polecić psychoterapeutka spod Wroclawia, ma terminy i na rano i na popołudnie i można online.
Hej, jeśli mogę spytać, dlaczego w tym nurcie spotkania są rzadziej? Ja właśnie spotkałam się z tym, że normalnie; co tydzień? Z czego to może wynikać?
OffcaZManoffca
LouiBag

Post autor: OffcaZManoffca »

sugarbaby pisze: wt wrz 30, 2025 11:04 pm Hej, jeśli mogę spytać, dlaczego w tym nurcie spotkania są rzadziej? Ja właśnie spotkałam się z tym, że normalnie; co tydzień? Z czego to może wynikać?
Pytałam niedawno dlaczego spotkania sa rzadziej (chociaż znam taka psychoterapeutka gdzie spotkania sa co tydzien) i powiedziała mi, ze sa dwie szkoły psychoterapii systemowej: "krakowska" i "niemiecka". Jedna stawia na spotkania co tydzień, a druga na rzadsze.
Czesto dostaje sie zadania, przemyślenia, napisanie czegoś, wykonanie jakiejś pracy czy rozmowy z kims i daje to czas na przemyślenie, refleksje czy ułożenie sobie pewnych rzeczy w głowie. A tydzień miedzy sesjami to często za mało.
W terapii systemowej zdecydowanie skupia sie na emocjach, a nie na jednostce, pracuje sie na dynamice systemu czyli rodziny, czyli jeśli pacjent bedzie sie zmieniał to moze to wpłynąć na zmiany w całym systemie.
Terapia systemowa jest dużo bardziej elastyczna, w zależności od przypadkow, ja w pewnym momencie mialam spotkania kontrolne raz w miesiącu ;)