Start
Mój profil

Patrycja i Łukasz Lwówek śląski

Moderator: verysweetcherry
Miraz
SushiRoll

Re: Patrycja i Łukasz Lwówek śląski

Post autor: Miraz »

Dlatego też jestem zaskoczona, że KKE się postanowił zainteresować tą sprawą i ją nagłośnić poprzez swój materiał. Do tej pory miałam Łukasza i Patryka za bardziej rozsądnych.
Kajak19122
Gacie z oceanu

Post autor: Kajak19122 »

Przegladalam profile tych panstwa na fb, jest tam post Lukasza o tym co z jego leczeniem i dlaczego byla u nich policja. Ogólnie, tez odnoszę wrażenie, że występuje u nich w lekkim stopniu niepełnosprawnośc intelektualna.
Kasia98
Bransoletka50k

Post autor: Kasia98 »

Miraz pisze: pn wrz 22, 2025 6:06 pm Dlatego też jestem zaskoczona, że KKE się postanowił zainteresować tą sprawą i ją nagłośnić poprzez swój materiał. Do tej pory miałam Łukasza i Patryka za bardziej rozsądnych.
Ja mam takie wrażenie, że odkąd włączyli patronite to coraz bardziej idą w sprawy, które się klikają i niestety nie są już tak obiektywni jak wcześniej.
kompotzwisni
Ciastko

Post autor: kompotzwisni »

Widze ze nie tylko ja mam takie zdanie w tym temacie, przekopałam cały internet i dosłownie nigdzie nie ma ani jednego słowa które obiektywnie spojrzało by na sprawę. Niepełnosprawność niepełnosprawnością ale mimo wszystko coś mi tam mocno śmierdzi… dziwić się że dochodzi do tylu tragedii skoro jak urzędnicy podejmą jakąś decyzję i zadecydowali że dziecko nie będzie miało z nimi dobrych warunków, to nagle hura i cała nagonka na nich. Ja też nie bronię urzędników… ale przez takie sytuacje dochodzi potem poniekąd do tragedii innych. Nie sądzę żeby osoby ze szpitala przyczepiły się tylko o to że ktoś nie umie zmieniać pieluszki albo że pani jeździ na wózku.
malyslonik
WhiteParty

Post autor: malyslonik »

Nie powinni umieszczać dziecka tak daleko, ale mam jakieś złe przeczucia co do tej sprawy. Ciekawe czy Litewka będzie trzymał rękę na pulsie czy pomógł i umywa ręce od konsekwencji.
GapaGlapa
LouiBag

Post autor: GapaGlapa »

Od samego początku uważałam, ze dziecko odebrano im słusznie i w żadnym wypadku nie powinni mieć go pod opieką

Boję się właśnie, że stanie się tragedia i będzie za późno , a Pan Litewka rozłoży ręce, przeprosi i wstawi kolejna historię
Awatar użytkownika
joalla
Currently: planning drama

Post autor: joalla »

malyslonik pisze: wt wrz 23, 2025 10:52 am Nie powinni umieszczać dziecka tak daleko, ale mam jakieś złe przeczucia co do tej sprawy. Ciekawe czy Litewka będzie trzymał rękę na pulsie czy pomógł i umywa ręce od konsekwencji.
To dziecko podobno przez pierwsze trzy miesiące przebywało znacznie bliżej, ale rodzice go nie odwiedzali, więc zostało przeniesione dalej.

Akcja z autem śmierdzi mi celowym zniszczeniem go przez młodego tatę, aby, mając już wielkie poparcie Litewki, ugrać coś więcej. Zobaczył, jaką siłę działania ma ten człowiek i pomyślał, że co szkodzi postarać się z jego pomocą o nowe auto, ale żeby starania były skuteczniejsze, wykombinował, że zniszczy wnętrze starego (o czym Litewce nie powie) i napisze smutną wiadomość do bogatego pana.

Trochę takich cwaniaków poznałam, czy to poprzez różne opowieści, czy opłotkami jako znajomych znajomych, więc nieszczególnie by mnie to dziwiło. Timing zniszczenia auta jest dość podejrzany.

Co do trzymania ręki na pulsie: ten człowiek pomaga tak dużej ilości ludzi, że szczerze wątpię, aby jego fundacja monitorowała sytuację podopiecznych po zakończeniu pomocy. Obym się myliła.
MalaCzarna
Milion subskrypcji

Post autor: MalaCzarna »

Śledziłam te sprawę od początku. Na początku choroba ojca byla skrzętnie ukrywana przed opinia publiczna, tzn. mówili, ze na coś choruje, ale nie bylo napisane wprost na co. Ja właśnie od razu pomyślałam, ze cos na tle psychicznym, bo jakby to byla wada serca czy cokolwiek to raczej nie mieliby powodu tego ukrywać.

Moim zdaniem ojciec musial miec zaostrzenie choroby w szpitalu i robic niezle jazdy, co zwróciło uwagę personelu medycznego. I bardzo dobrze, ze zareagowali.

Natomiast powrotu do domu dziecka nie rozumiem. Dlaczego instytucje publiczne dają sie zaszczuć i dać zakrzyczeć dziennikarzom i opinii publicznej? Moim zdaniem to nie powinno tak wygladac, ze sąd ulega presji mediów.

Nie wiem do końca o co chodzi z tym samochodem, ale byl tam niezły syf i brud i to zbierany ewidentnie od miesięcy, a nie zrobiony przez wlamywacza. Nawet jeśli ktos im ukradl(?( samochód to tak czy inaczej nie potrafią zadbać nawet o estetykę i czystosc swojego otoczenia.

Do tej babeczki w sumie nic nie mam, ale wydaje mi sie, ze tkwi w toksycznej relacji i z tym facetem jest coś nie tak - tym bardziej ze byly doniesienia o przemocy domowej..
lola!!!
Dieta 600 kcal

Post autor: lola!!! »

Ja nie wierzę, ze ten samochód zepsuł im ktoś zazdrosny. Zazdrosny niby o co?
Remont im ogarnęli, samochod dostaną a sami od siebie co dają? Rozumiem, ze oboje siedzą i czekają na wszystko.
Ciekawe czy co silnie ich broniacy chcieliby sie w takim domu wychowywać, ja nie.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

W końcu wątek gdzie ludzie podzielają moją opinię… ja nie mam bardzo wysokiego zdania o Litewce, też uważam, że używa emocji a nie faktów. Nie wiem jak to się potoczy naprawdę nie wiem.
Awatar użytkownika
kvsiv17
Currently:Top

Post autor: kvsiv17 »

Dodatkowo samochod wygladal bardziej jak jaki popowodziowy/stojacy 20 lat na parkingu..
kompotzwisni
Ciastko

Tylko kurczę co dalej… dlaczego ludzie bezmyślnie i bez żadnej refleksji pomagają komuś, czemu nikt nie zrobił jakiegoś głębszego śledztwa, każdy poleciał na łzawą historię o zabraniu dziecka. Rozumiem że było rodzicom przykro, bo już sobie wyobrazili że mają dziecko, nowego słodkiego człowieka do kochania, tylko czy zdają sobie sprawę z czym się liczy dziecko w domu. Czemu gość zbierający uwagę, litość i kasę dla nich nie przyglądnął się bliżej całej sytuacji. Miejmy nadzieję że dzieciak będzie miał szczęśliwe życie, aleee nawet jeśli nie będzie zaopiekowany i szczęśliwy to i tak się o tym nie dowiemy. Bo tyle szumu było dookoła że nie nikt się nie pokusi o to żeby przedstawić sprawę w prawdzie. Już się nie dowiemy chyba jak jest naprawdę. Chociaż na pewno mają jakiś sąsiadów i wgl, przecież ktoś musi wiedzieć co to za rodzina.
kompotzwisni
Ciastko

A i jeszcze jedno, pan L na fb usuwa komentarze które kwestionowałaby zasadność jakiejś pomocy ? Czy po prostu nikt takich komentarzy tam nie zamieszcza, co myślicie
Agatka321
Currently:Dubaj

Post autor: Agatka321 »

kompotzwisni pisze: wt wrz 23, 2025 10:18 pm A i jeszcze jedno, pan L na fb usuwa komentarze które kwestionowałaby zasadność jakiejś pomocy ? Czy po prostu nikt takich komentarzy tam nie zamieszcza, co myślicie
Nie wiem ale jestem przerażona ile pozytywnych komentarzy zbiera pod tymi postami o tych ludziach. Nie czytałam wszystkiego oczywiście ale widziałam dosłownie 2-3 negatywne wiadomości, przerażające to jest dla mnie jacy ludzie są opętani.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

kompotzwisni pisze: wt wrz 23, 2025 10:13 pm Tylko kurczę co dalej… dlaczego ludzie bezmyślnie i bez żadnej refleksji pomagają komuś, czemu nikt nie zrobił jakiegoś głębszego śledztwa, każdy poleciał na łzawą historię o zabraniu dziecka. Rozumiem że było rodzicom przykro, bo już sobie wyobrazili że mają dziecko, nowego słodkiego człowieka do kochania, tylko czy zdają sobie sprawę z czym się liczy dziecko w domu. Czemu gość zbierający uwagę, litość i kasę dla nich nie przyglądnął się bliżej całej sytuacji. Miejmy nadzieję że dzieciak będzie miał szczęśliwe życie, aleee nawet jeśli nie będzie zaopiekowany i szczęśliwy to i tak się o tym nie dowiemy. Bo tyle szumu było dookoła że nie nikt się nie pokusi o to żeby przedstawić sprawę w prawdzie. Już się nie dowiemy chyba jak jest naprawdę. Chociaż na pewno mają jakiś sąsiadów i wgl, przecież ktoś musi wiedzieć co to za rodzina.
Ludzie generalnie mają problem z myśleniem. Potem, mają problem z czytaniem. Potem, jeszcze większy z czytaniem ze zrozumieniem. A czytanie ze zrozumieniem do tego z krytycznym myśleniem to domena niewielu. To się kilka i ludzie w ogień za tym pójdą.
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

Post autor: berry blast »

Agatka321 pisze: wt wrz 23, 2025 10:22 pm Nie wiem ale jestem przerażona ile pozytywnych komentarzy zbiera pod tymi postami o tych ludziach. Nie czytałam wszystkiego oczywiście ale widziałam dosłownie 2-3 negatywne wiadomości, przerażające to jest dla mnie jacy ludzie są opętani.
bez kitu, jak czytam na fb że to nieludzkie, że bez powodu (!) rodzicom zabrano dziecko i że powinni walczyć o potężne odszkodowanie to mi się coś dzieje. że też ludziom nie wstyd pisać takie rzeczy pod własnym imieniem i nazwiskiem...
Kasia98
Bransoletka50k

kompotzwisni pisze: wt wrz 23, 2025 10:18 pm A i jeszcze jedno, pan L na fb usuwa komentarze które kwestionowałaby zasadność jakiejś pomocy ? Czy po prostu nikt takich komentarzy tam nie zamieszcza, co myślicie
Usuwa, a co więcej team L potrafi na priv wysyłać obraźliwe wiadomości nawet takie gdzie życzyli mi śmierci, albo śmierci mojego dziecka żebym poczuła to co czuli rodzice Antosia jak im go odebrali 🤷‍♀️
CzemuNie
RóżowePolo

Post autor: CzemuNie »

Przejrzałam chyba wszystko, co było w internecie na ten temat i po prostu nie dowierzam... Nagłówki artykułów mają taką narrację, jakby dziecko im zabrano tylko i wyłącznie przez to, że matka jeździ na wózku. Na fb same wspierające ich i bojkotujące system komentarze. Jeśli ktoś się waży ich skrytykować albo wyrazić odmienne zdanie, zaraz są te komentarze usuwane. Cenzura XXI wieku?
Obczaiłam konta na fb tych państwa. Pani Patrycja wstawia obrazki z bajek, zdjęcia zwierzątek z neta, infantylne opisy. Niby to tylko konta w social mediach, ale wysuwa to dodatkowe wnioski...
Reakcja szpitala była według mnie wzorowa. W tym całym halo wielu ludzi zapomniało o co tu naprawdę chodzi. A chodzi o dobro dziecka. Jego rozwój i bezpieczeństwo, również finansowe. Czy wszystkie te potrzeby zostaną pokryte?
I co ta babcia tak naprawdę może? Pomoże, ile da radę, na ile jej zdrowia starczy. Za kilka lat być może sama będzie potrzebowała pomocy lub opieki.
Jeśli to dziecko było faktycznie planowane, to zazdroszczę optymizmu.
Boję się tylko, że dziecko będzie pokrzywdzone. W moim rodzinnym mieście była tragedia ze schizofrenią w tle. Mąż kobiety miał takie "rzuty" w których odmawiał przyjmowania leków. Pewnego dnia udusił swoją żonę gołymi rękami, a następnie sam się powiesił. Dziecko miało 2 latka.
A w dewastację samochodu niestety nie jestem skłonna uwierzyć. Kto miałby się na nich mścić i za co? Bardzo dziwny sposób zemsty. Jeśli już słychać cokolwiek o dewastacji samochodu to raczej nie w taki sposób...
Kasia98
Bransoletka50k

Czytałam już masę komentarzy, że samochód zdewastowała rodzina zastępcza w zemście za zabranie im dziecka i stracenie źródła utrzymania 🙈 jako rodzina zastępcza nawet nie wiem jak to skomentować 🙈 rzeczywiście każdy marzy o dziecku niepełnosprawnych rodziców, które może być obciążone choroba psychiczna albo wadami genetycznymi za 2,5 tys zł 🙈
Awatar użytkownika
kvsiv17
Currently:Top

Post autor: kvsiv17 »

Kasia98 pisze: śr wrz 24, 2025 7:49 am Czytałam już masę komentarzy, że samochód zdewastowała rodzina zastępcza w zemście za zabranie im dziecka i stracenie źródła utrzymania 🙈 jako rodzina zastępcza nawet nie wiem jak to skomentować 🙈 rzeczywiście każdy marzy o dziecku niepełnosprawnych rodziców, które może być obciążone choroba psychiczna albo wadami genetycznymi za 2,5 tys zł 🙈
Dodatkowo gdzie koszt utrzymania tego dziecka jest wiekszy 😂 plus oczywiscie przejechali 500km w celu rozwalenia samochodu wartego jakies 1200 zl i wrocili do siebie 😂
guglak
Siatkarka

Post autor: guglak »

Czytałam wczoraj podsumowanie tej sprawy:
https://www.facebook.com/share/p/1FLCUq1JLi/
I jestem w szoku. Szkoda tylko tego dziecka bo w rodzinie biologicznej nie ma szans stać się samodzielnym dorosłym.
Bagshel
TrampekLV

Post autor: Bagshel »

Usuwa wszystkie nieprzychylne z prędkością światła ;)
unfaithfully
Samarka

Post autor: unfaithfully »

Zgadzam sie z tym co piszecie, ale jednoczesnie szkoda mi ich, bo nie wierze, ze nie dalo sie tej sprawy inaczej zalatwic niz zabierajac im dziecko do miejscowosci oddalonej o 500km, + tam byla tez sprawa tego, ze ktos chcial od nich pobierac pieniadze za pobyt dziecka w pieczy zastepczej, co jest wg. mnie absurdalne w tej sytuacji.
malyslonik
WhiteParty

Post autor: malyslonik »

unfaithfully pisze: śr wrz 24, 2025 9:43 am Zgadzam sie z tym co piszecie, ale jednoczesnie szkoda mi ich, bo nie wierze, ze nie dalo sie tej sprawy inaczej zalatwic niz zabierajac im dziecko do miejscowosci oddalonej o 500km, + tam byla tez sprawa tego, ze ktos chcial od nich pobierac pieniadze za pobyt dziecka w pieczy zastepczej, co jest wg. mnie absurdalne w tej sytuacji.
W komentarzach widziałam, że babcia mogła przejąć opiekę, ale odmówiła, a ta odległość wynikała z braku miejsc gdzieś bliżej.

Mam serio nadzieję, że ten pan będzie brał regularnie leki, bo każdy rodzic wie, jak dewastujące dla psychiki są zarwane nocki :'(
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

unfaithfully pisze: śr wrz 24, 2025 9:43 am Zgadzam sie z tym co piszecie, ale jednoczesnie szkoda mi ich, bo nie wierze, ze nie dalo sie tej sprawy inaczej zalatwic niz zabierajac im dziecko do miejscowosci oddalonej o 500km, + tam byla tez sprawa tego, ze ktos chcial od nich pobierac pieniadze za pobyt dziecka w pieczy zastepczej, co jest wg. mnie absurdalne w tej sytuacji.
Pisałam wcześniej komentarz na ten temat, taka jest ustawa - rodzice biologiczni z automatu mają obowiązek płacenia, ale wystarczy jedno pismo w MOPSie albo PCPRze i opłata jest anulowana. Chyba żadna rodzina biologiczna w Polsce tego nie płaci. Ale oczywiście tu był kolejny temat żeby pokazać jacy to oni nie są poszkodowani, bo ktoś nie chciał załatwić za nich ich sprawy. A Litewka odegrał święte oburzenie, chociaż sam jako poseł głosował nad tą ustawą.

Oczywiście że usuwa a w dodatku blokuje autorów, więc jest coraz mniej do usuwania. Zobacz sobie na FB profil "Poza Systemem", babeczka ma kilka wpisów na temat tej sytuacji oraz reakcji pana Litewki. Ona jest dawno u niego zablokowana bo kiedyś spytała go czy oprócz pomocy domom dziecka, która jest medialna, zrobi coś w kierunku popularyzacji pieczy zastępczej, bo przecież dzieci powinny być w rodzinie, a nie w placówce. Tak go to ubodło, że się obraził.