Start
Mój profil

Patrycja i Łukasz Lwówek śląski

Moderator: verysweetcherry
kompotzwisni
Ciastko

Patrycja i Łukasz Lwówek śląski

Post autor: kompotzwisni »

Hejka, co sądzicie o sprawie pani Patrycji i pana Łukasza z Lwówka śląskiego, tego co im odebrali dziecko, a teraz po walce oddali. Dziś widzę posta że ktoś im zniszczył samochód, dziwna sprawa ?
unfaithfully
Samarka

Post autor: unfaithfully »

Strasznie mi ich szkoda, nikt nie odda im pierwszych miesiecy z dzieckiem, ktore sa najwazniejsze w zyciu dziecka. I ten samochod... Litewka pisze, ze zniszczony specjalnie, az ciezko jest mi w to uwierzyc, ze ktos moglby im zyczyc tak zle...
kompotzwisni
Ciastko

Post autor: kompotzwisni »

unfaithfully pisze: pn wrz 22, 2025 9:50 am Strasznie mi ich szkoda, nikt nie odda im pierwszych miesiecy z dzieckiem, ktore sa najwazniejsze w zyciu dziecka. I ten samochod... Litewka pisze, ze zniszczony specjalnie, az ciezko jest mi w to uwierzyc, ze ktos moglby im zyczyc tak zle...
[/quote

Właśnie dziwne jest dla mnie to ze ktos im tak bardzo źle życzy, dlaczego… wszędzie widać poparcie dla nich, jakoś podskórnie czuje że coś tam nie gra
Treflik
Srebrna Kropeczka

Post autor: Treflik »

Już mają samochód od jakiegoś pana z komisu. Też jestem ciekawa, czy tam nie ma jakiegoś drugiego dna..... Oczywiście to nie usprawiedliwia niszczenia czyjegoś mienia.....ale jak w wielu tu ostatnio poruszonych sprawach (studnia, Ola ze Stefanowa, Konrad) -mam wrażenie, że nie wszyscy mówią całą prawdę
Awatar użytkownika
kvsiv17
Currently:Top

Post autor: kvsiv17 »

A ja mam kontrowersyjna opinie na ten temat i uwazam, ze dziecka miec nie powinni. Pani jest niepelnosprawna fizycznie, momentami sluchajac delikatnie mam wrazenie ze rowniez intelektualnie. Pan ma schizofrenie wiec jest osoba chora psychiczna. Znam dwa przypadki w swoim zyciu osob z tym zaburzeniem, jedna z nich bedac pod okiem lekarzy stwierdzila ze wychodzi do kolegi i wyszla. Przez balkon. Z 9 pietra.
Nie mam pewnosci, czy to dziecko bedzie dobrze sie rozwijalo, czy bedzie mialo zapewnione wszystkie potrzeby. Dodatkowo co w sytuacji, gdy Pan znow zostanie zabrany na jospitalizacje a ta Pani nie jest w stanie nawet sama usiasc w inny sposob?
Awatar użytkownika
agne_ske
MoetGlass

Post autor: agne_ske »

Naprawdę ktoś wierzy, że oni są w stanie zająć się tym dzieckiem? Szczerze?
🤸‍♀️
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

Post autor: berry blast »

kvsiv17 pisze: pn wrz 22, 2025 1:29 pm A ja mam kontrowersyjna opinie na ten temat i uwazam, ze dziecka miec nie powinni. Pani jest niepelnosprawna fizycznie, momentami sluchajac delikatnie mam wrazenie ze rowniez intelektualnie. Pan ma schizofrenie wiec jest osoba chora psychiczna. Znam dwa przypadki w swoim zyciu osob z tym zaburzeniem, jedna z nich bedac pod okiem lekarzy stwierdzila ze wychodzi do kolegi i wyszla. Przez balkon. Z 9 pietra.
Nie mam pewnosci, czy to dziecko bedzie dobrze sie rozwijalo, czy bedzie mialo zapewnione wszystkie potrzeby. Dodatkowo co w sytuacji, gdy Pan znow zostanie zabrany na jospitalizacje a ta Pani nie jest w stanie nawet sama usiasc w inny sposob?
Zgadzam się
Payology..
SushiAddict

Post autor: Payology.. »

kvsiv17 pisze: pn wrz 22, 2025 1:29 pm A ja mam kontrowersyjna opinie na ten temat i uwazam, ze dziecka miec nie powinni. Pani jest niepelnosprawna fizycznie, momentami sluchajac delikatnie mam wrazenie ze rowniez intelektualnie. Pan ma schizofrenie wiec jest osoba chora psychiczna. Znam dwa przypadki w swoim zyciu osob z tym zaburzeniem, jedna z nich bedac pod okiem lekarzy stwierdzila ze wychodzi do kolegi i wyszla. Przez balkon. Z 9 pietra.
Też mam takie zdanie na ten temat.
Kasia98
Bransoletka50k

Post autor: Kasia98 »

Dokładnie, też mam takie zdanie. Niestety oni w żaden sposób się nie wykazali, dziecko przez 4 miesiące przebywało w szpitalu, mieli całą ciążę plus kolejne miesiące na dostosowanie w jakikolwiek sposób mieszkania, gdyby nie Wielki pan L. To nadal nie zrobili by kompletnie nic. W szpitalu dziecka nie odwiedzali, ostatnio odwiedzili tylko dlatego, że kręcili kolejny łzawy reportaż. Pisanie, że potrzebuja pomocy i zamiast zabierać dziecko to dać asystenta rodziny... No sorry, żaden asystent nie będzie z nimi spędzał 24h na dobę, a niestety oni takiej pomocy potrzebuja. Większość z nas jest rodzicami doskonale wiemy jakie są dzieci i jak czasami potrafią dać w kość, ojciec schizofrenik w takim momencie nie da sobie rady i oby tylko nie doszło do tragedii.
Miraz
SushiRoll

Post autor: Miraz »

Zgadzam się z tym w 100%
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

Tez tak uważam, pan przestał brać leki bo wydawało mu się że nie potrzebuje. W eter oczywiście poszło, że szpital stwierdził że za wolno zmieniają pieluszkę więc nie nadają się na rodziców, a tak naprawdę ta rodzina od dawna była pod opieką MOPSu i po prostu szpital ich zawiadomił i machina ruszyła.

Dziecko niby planowane, a dom nieprzygotowany zupełnie. Mieli 9 miesięcy ciąży, 4 miesiące po porodzie i nie zrobili NIC. Przyszła kontrola, okazało się, że całe mieszkanie jest do remontu. Ludzie złożyli się na piec, ktoś im ogarnął samochód, nie wiem kto opłacił prawników ale też pewnie nie oni. Litewka zrobił medialny szum, wszystko ktoś za nich załatwił, oni siedzieli i czekali. Co się stanie jak dziecko zachoruje i trzeba będzie jechać do szpitala, też zadzwonią do pana Litewki, żeby ich podwiózł?

Jedyne co nagłośnienie tej sprawy zrobiło to wiadro pomyj wylane na pieczę zastępczą, oskarżenia w kierunku szpitala i PCPR o handel dziećmi i oczywiście twierdzenie, że rodzina zastępcza wzięła dziecko dla pieniędzy.
Awatar użytkownika
kvsiv17

A ja mam pytanie w jaki sposob ludzie z takimi chorobami jak ci panstwo moga prowadzic samochod?
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

pani nie potrafi sama usiąść i miałaby opiekować noworodkiem? gdzie sama potrzebuje pomocy? no ludzie.. a za dwa trzy lata to już przy dziecku trzeba być non stop i mieć oczy dookoła głowy, jak oni sobie to wyobrażają? czasami zdrowi ludzie nie mają już siły do własnych dzieci a co dopiero osoba niepełnosprawna..
że o panu ze schizofrenią nie wspomnę. wystarczy, że przestanie brać leki i może być dużo kłopotów. sam fakt, że pojawiła się ciąża - bardzo nieodpowiedzialny imo..
martynciani
Ciastko

Post autor: martynciani »

Gdzieś w komentarzach na fb czytałam że kobieta wiele razy wzywała policję do mężczyzny bo był agresywny. I podobno leczy się od niedawna.
Ale nawet jak to nieprawda, to nie wiem, mam wrażenie że tam są deficyty intelektualne w ich przypadku, czy takie osoby będą potrafiły dobrze się zaopiekować dzieckiem?
Treflik
Srebrna Kropeczka

Samochodem jezdzi babcia....bo za daleko do sklepów. Ogólnie mopr kojarzy mi się z tym, że za późno działają, nie odbierają dzieci tam gdzie dzieje się coś złego.... więc trudno uwierzyć, że tu tak ot sobie odebrali.... niepełnosprawność fizyczna. Plus schizofrenia....plus totalny nieogar i zero przygotowania i chęci zmiany sytuacji.... początkowo przeczytałam tylko lzawe posty pana L., po wgłębieniu się w sytuację... staję po stronie dziecka
Awatar użytkownika
kvsiv17

Treflik pisze: pn wrz 22, 2025 3:40 pm Samochodem jezdzi babcia....bo za daleko do sklepów. Ogólnie mopr kojarzy mi się z tym, że za późno działają, nie odbierają dzieci tam gdzie dzieje się coś złego.... więc trudno uwierzyć, że tu tak ot sobie odebrali.... niepełnosprawność fizyczna. Plus schizofrenia....plus totalny nieogar i zero przygotowania i chęci zmiany sytuacji.... początkowo przeczytałam tylko lzawe posty pana L., po wgłębieniu się w sytuację... staję po stronie dziecka
No dobra ale z tego co zrozumialam babcia to mama tej Patrycji. Patrycja jest najstarszym dzieckiem z wielodzietnej rodziny, wiec raczej babcia ma swoje sprawy i musi zajac sie swoimi innymi dziecmi
Treflik
Srebrna Kropeczka

No tak, tylko babcia robi tam zakupy....to też o czymś świadczy....
Lucyloo
RoyalBaby

Post autor: Lucyloo »

Jeny... Nie znałam sprawy, dzięki za wątek! Jestem w szoku szczerze mówiąc. Urzędy zadziałały tak jak należało, prawidłowo - chroniąc dobro dziecka. Rozpętała się tania burza "oddawać dziecko" a w tym wszystkim nikt z komentujących aferzystów nie zada sobie pytania, gdzie w tym wszystkim jego dobro?
berry blast pisze: pn wrz 22, 2025 2:36 pm pani nie potrafi sama usiąść i miałaby opiekować noworodkiem? gdzie sama potrzebuje pomocy? no ludzie.. a za dwa trzy lata to już przy dziecku trzeba być non stop i mieć oczy dookoła głowy, jak oni sobie to wyobrażają? czasami zdrowi ludzie nie mają już siły do własnych dzieci a co dopiero osoba niepełnosprawna..
że o panu ze schizofrenią nie wspomnę. wystarczy, że przestanie brać leki i może być dużo kłopotów. sam fakt, że pojawiła się ciąża - bardzo nieodpowiedzialny imo..
No dokładnie!
lola!!!
Dieta 600 kcal

Post autor: lola!!! »

Ciekawe co powie ten cały Litewka jak oni sobie nie poradza i stanie sie cos niedobrego...
a z drugiej strony Sad zdecydował zeby jednak tego małego odzyskali..
Limonene
RealDiamond

lola!!! pisze: pn wrz 22, 2025 4:52 pm Ciekawe co powie ten cały Litewka jak oni sobie nie poradza i stanie sie cos niedobrego...
Po takiej dramie w mediach żaden sąd by się nie odważył wydać innej decyzji
Awatar użytkownika
agne_ske
MoetGlass

Post autor: agne_ske »

Litewka już zaliczył nie jeden fakap, to przerażające jaką siłę ma w social mediach i jak własną narracją, czasami niezweryfikowaną faktami, kreuje rzeczywistość i ruchy jego wyznawców. Czego nie powie to mu setki tysięcy ludzi uwierzy i zrobi tak, jak nakazuje. A sąd mógł podjąć decyzję pod wpływem presji społecznej, która jest ogromna.
🤸‍♀️
Kasia98
Bransoletka50k

Post autor: Kasia98 »

lola!!! pisze: pn wrz 22, 2025 4:52 pm Ciekawe co powie ten cały Litewka jak oni sobie nie poradza i stanie sie cos niedobrego...
a co sąd miał zrobić po takiej nagonce? Poprawili warunki w domu, babcia zadeklarowała pomoc, ojciec pewnie podjął leczenie, mają kuratora i asystenta przydzielonego. a co powie litewka, no nic nie powie zasłoni się kolejna zbiórka i łzawą historia, albo wstawi jeden post z przepraszam i tyle.
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

a sąd to się powinien kierować dobrem dziecka a nie opinią społeczną..
Limonene
RealDiamond

agne_ske pisze: pn wrz 22, 2025 4:59 pm Litewka już zaliczył nie jeden fakap, to przerażające jaką siłę ma w social mediach i jak własną narracją, czasami niezweryfikowaną faktami, kreuje rzeczywistość i ruchy jego wyznawców. Czego nie powie to mu setki tysięcy ludzi uwierzy i zrobi tak, jak nakazuje. A sąd mógł podjąć decyzję pod wpływem presji społecznej, która jest ogromna.
Mnie najbardziej wkurzył post o tym, że jak to rodzice Antosia muszą płacić na utrzymanie dziecka. Wielkie oburzenie, co to ma być, znieczulica. Kuźwa poseł i nie zna ustaw? Z automatu jest taki obowiązek, wystarczy jedno pismo i jest to anulowane jeżeli rodzina nie ma środków i chyba nikt w Polsce komu odebrano dzieci tego nie płaci. A on wstawił post, że zabrakło ludzkiego podejścia, powinni im automatycznie to anulować, urzędnik bezduszny. Czyli kolejna rzecz, którą ktoś ma za nich zrobić bo sami nawet nie umieją jednego podpisu na kartce złożyć w urzędzie
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

Limonene pisze: pn wrz 22, 2025 5:31 pm Mnie najbardziej wkurzył post o tym, że jak to rodzice Antosia muszą płacić na utrzymanie dziecka. Wielkie oburzenie, co to ma być, znieczulica. Kuźwa poseł i nie zna ustaw? Z automatu jest taki obowiązek, wystarczy jedno pismo i jest to anulowane jeżeli rodzina nie ma środków i chyba nikt w Polsce komu odebrano dzieci tego nie płaci. A on wstawił post, że zabrakło ludzkiego podejścia, powinni im automatycznie to anulować, urzędnik bezduszny. Czyli kolejna rzecz, którą ktoś ma za nich zrobić bo sami nawet nie umieją jednego podpisu na kartce złożyć w urzędzie
no więc właśnie, przerosło ich napisanie jednego pisma a chcą dziecko na wychowanie, o czym my w ogóle rozmawiamy.