Start
Mój profil

Podroze

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
karuzella
Channelka

Re: Podroze

Post autor: karuzella »

Juliaturczyniak pisze: pt sty 24, 2025 2:43 pm Może się kiedyś przekonam hehe, tak wszystko sami. Żadnych wycieczek nie chcieliśmy mieć wspólnych.
Raz na jakiś czas wrzucę Wam tu biurowe ciekawostki :)
Pytam z ciekawości o te wycieczki zorganizowane. Faktycznie rozumiem, że oglądanie czegokolwiek z obcymi to inny wymiar. Idealnie widać to na wycieczkach jak coś dają za darmo a zwłaszcza alkohol wtedy umiar i hamulce puszczają wszystkim.
Z drugiej strony czasem można się dowiedzieć ciekawostek, które ciężko znaleźć gdzieś w Internecie. Mam w Czarnogórze właśnie takich super ludzi od których brałam wycieczki i samochody i byłam bardzo zadowolona. Bo naprawdę znają się na rzeczy i mają fajną ofertę w której każdy coś znajdzie dla siebie. Polecają restauracje, punkty widokowe, plaże mniej uczęszczane przez turystów itd.
Ale i tak spędziliśmy mnóstwo czasu wieczorami na balkonie czytając całą historię Jugosławii.
baskeciara
Koczkodan

Post autor: baskeciara »

Cześć :) Nie wiem czy piszę w dobrym wątku, ale mam pytanie do osób, które w miarę często latają z lotniska w Gdańsku. Planuję wybrać się w podróż własnie z gdańskiego lotniska, ale nie wiem jak długo może trwać kontrola bezpieczeństwa i odprawa. Latam głównie z lotnisk we Wrocławiu i Poznaniu, a Gdańsk będzie tym pierwszym razem. Macie jakieś info jak to wygląda? Czy kontrole w Gdańsku idą w miarę czy trzeba długo czekać?
Slay
Mcdom
Modna

Post autor: Mcdom »

baskeciara pisze: sob kwie 05, 2025 7:34 pm Cześć :) Nie wiem czy piszę w dobrym wątku, ale mam pytanie do osób, które w miarę często latają z lotniska w Gdańsku. Planuję wybrać się w podróż własnie z gdańskiego lotniska, ale nie wiem jak długo może trwać kontrola bezpieczeństwa i odprawa. Latam głównie z lotnisk we Wrocławiu i Poznaniu, a Gdańsk będzie tym pierwszym razem. Macie jakieś info jak to wygląda? Czy kontrole w Gdańsku idą w miarę czy trzeba długo czekać?
Idzie sprawnie, chyba nigdy nie trwało to dłużej niż 10-15 min.
Oakoak
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Oakoak »

karuzella pisze: pt sty 24, 2025 2:59 pm Raz na jakiś czas wrzucę Wam tu biurowe ciekawostki :)
Pytam z ciekawości o te wycieczki zorganizowane. Faktycznie rozumiem, że oglądanie czegokolwiek z obcymi to inny wymiar. Idealnie widać to na wycieczkach jak coś dają za darmo a zwłaszcza alkohol wtedy umiar i hamulce puszczają wszystkim.
Z drugiej strony czasem można się dowiedzieć ciekawostek, które ciężko znaleźć gdzieś w Internecie. Mam w Czarnogórze właśnie takich super ludzi od których brałam wycieczki i samochody i byłam bardzo zadowolona. Bo naprawdę znają się na rzeczy i mają fajną ofertę w której każdy coś znajdzie dla siebie. Polecają restauracje, punkty widokowe, plaże mniej uczęszczane przez turystów itd.
Ale i tak spędziliśmy mnóstwo czasu wieczorami na balkonie czytając całą historię Jugosławii.
To zależy kto co lubi. Ja z moim starym jesteśmy takimi wolnymi duszami i np. jeśli spodoba nam się jakieś muzeum potrafimy być w nim 5 godzin i gadać o obrazach, a jak nam się nie spodoba to potrafimy być znudzeni po 20 minutach. Jako dzieciak byłam na masie wycieczek szkolnych i taka forma zwiedzania właśnie tak mi się kojarzy. Jakbym była w szkole i miała słuchać o zabytkach o których nie chce słuchać.
Na dodatek często takie wycieczki biorą starsi ludzie, tacy którzy boją się zakupić bilet wstępu czy trzeba ich dosłownie oprowadzać.
Awatar użytkownika
Chiarra
SushiAddict

Post autor: Chiarra »

Mam pytanko. Planuję podróż Wizzairem i chciałam wziąć bilet podstawowy (doliczanie 50 euro za mała walizkę, która w normalnych liniach jest liczona jako bagaż podręczny to dla mnie jakiś kompletny absurd). Problemem jest plecak, bo niestety mam nieco za duży i pytanie brzmi czy jak nie będę mieć pełnego plecaka i przy ważeniu/mierzeniu go po prostu zgniotę to będzie ok?

I jeszcze, orientujecie się czy np. w środę/wtorek rano lub w nocy Wizzair ma tańsze bilety?
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

Chiarra pisze: pt maja 09, 2025 2:06 pm Mam pytanko. Planuję podróż Wizzairem i chciałam wziąć bilet podstawowy (doliczanie 50 euro za mała walizkę, która w normalnych liniach jest liczona jako bagaż podręczny to dla mnie jakiś kompletny absurd). Problemem jest plecak, bo niestety mam nieco za duży i pytanie brzmi czy jak nie będę mieć pełnego plecaka i przy ważeniu/mierzeniu go po prostu zgniotę to będzie ok?

I jeszcze, orientujecie się czy np. w środę/wtorek rano lub w nocy Wizzair ma tańsze bilety?
Ściśni sobie paskiem lub czymś pododobnym (można też wyjąć/odpiąć te paski na ramiona i związać nimi plecak). Tanie linie raczej bywają czepialskie. Możesz sobie też kupić taśmy do bagażu lub specjalny pokrowiec, który ściśnie plecak (wygląda jak czepek).

Sama mam dylemat czy kupować przelot wizzerem na wakacje. Mam wrażenie, że te ceny powoli się wyrównują i już tanio nie jest. W Locie ludzie mają spore walizy na podręczny i przeważnie nikt o nic nie pyta.
Awatar użytkownika
nienadlugo
GreckieWakacje

Post autor: nienadlugo »

Rzeka.chaosu pisze: pt maja 09, 2025 11:11 pm Ściśni sobie paskiem lub czymś pododobnym (można też wyjąć/odpiąć te paski na ramiona i związać nimi plecak). Tanie linie raczej bywają czepialskie. Możesz sobie też kupić taśmy do bagażu lub specjalny pokrowiec, który ściśnie plecak (wygląda jak czepek).

Sama mam dylemat czy kupować przelot wizzerem na wakacje. Mam wrażenie, że te ceny powoli się wyrównują i już tanio nie jest. W Locie ludzie mają spore walizy na podręczny i przeważnie nikt o nic nie pyta.
Jeśli latasz częściej to Privilege Pass wizzaira jest dobry deal. Masz priority boarding, 2 sztuki bagażu podręcznego plus siedzenie jakie chcesz za free.

Nawiasem mówiąc jak kupisz samo priority boarding to też masz dwie sztuki podręcznego bagażu
Awatar użytkownika
Chiarra
SushiAddict

Post autor: Chiarra »

Rzeka.chaosu pisze: pt maja 09, 2025 11:11 pm Ściśni sobie paskiem lub czymś pododobnym (można też wyjąć/odpiąć te paski na ramiona i związać nimi plecak). Tanie linie raczej bywają czepialskie. Możesz sobie też kupić taśmy do bagażu lub specjalny pokrowiec, który ściśnie plecak (wygląda jak czepek).

Ja na szczęście lecę na weekend i nie mam parcia na dodatkową walizkę, więc w małej torbie sportowej się zmieszczę, ale te ceny to jest jakaś komedia.

Teraz, na ponad 3 tyg. przed podróżą, bilet WizzAir z Dortmundu do Gdańska (+powrotny) i dwie sztuki bagażu (podręczny i kabinowa) wychodziły za ponad 900 zł (sam podręczny bez kabinowej ok. 550), a miesiąc temu lecąc n a trasie Dusseldorf-Warszawa zapłaciłam 800 zł, gdzie kabinowa była już w cenie... Trochę powaliło WizzAir z tymi cenami niestety. Przez dwa lata jak kursowałam do partnera na trasie Waw-Duss to potrafiłam w Szalonej Środzie kupić bilety w dwie strony za 500 zł :'( Niby teraz linie lotnicze podniosły ceny przez europejski podatek od CO2, ale no ciężko już Wizza nazwać tanimi liniami, kiedy lot lub Lufthansa wychodzi taniej.
nol678
Ciastko

Post autor: nol678 »

Planujemy jechać do Chorwacji w wakacje, okolice Zadaru, Splitu i wyspa Hvar. Będziemy mieć auto, więc może macie jakieś polecajki odnośnie miejsc które warto zobaczyć i gdzie smacznie zjeść? :he:
Miella
Channelka

Post autor: Miella »

Szukam czegoś nad wodą, ale niekoniecznie typowe jezioro z wypożyczalnią rowerków. Może jakaś rzeka, może zalew, ale żeby było klimatycznie i z noclegiem.
Harala
RoyalBaby

Post autor: Harala »

Warto spojrzeć na Bug – są miejsca w okolicach Drohiczyna, gdzie można fajnie spędzić czas nad rzeką. Z innych opcji – Zalew Wiślany, okolice Fromborka. Tam jest Narusa, całkiem niedaleko brzegu, wygląda spokojnie i bardziej naturalnie niż popularne jeziora: https://www.narusa.pl/. Albo coś w Dolinie Baryczy, jak bardziej południe.
Awatar użytkownika
Daria121998
PsychoFanka

Post autor: Daria121998 »

Błagam o pomoc, szukam hotelu z prywatnym jacuzzi/wanna z hydromasażem. Okolice Karpacza. Znacie jakieś takie miejsca?
karuzella
Channelka

Post autor: karuzella »

nol678 pisze: pn maja 19, 2025 3:22 pm Planujemy jechać do Chorwacji w wakacje, okolice Zadaru, Splitu i wyspa Hvar. Będziemy mieć auto, więc może macie jakieś polecajki odnośnie miejsc które warto zobaczyć i gdzie smacznie zjeść? :he:
sam Split jest bardzo fajnym miejscem z wieloma miejscami do zobaczenia. Trogir, Omiš, szklany taras Biokovo, najbardziej instagramowy punkt na wyspie Bol - Zlatni rat, park Krka.
A jeśli będzie Wam się chciało jechać więcej niż 100km - Dubrownik, Mostar, Trebinje.
A do jedzenia owoce morza wszystkie możliwe jak lubicie, czarne risotto.
Awatar użytkownika
Grubababa
Willa z basenem

Post autor: Grubababa »

Proszę o polecenie sprawdzonych miejscówek (hotele, domki, airbnb, restauracje, atrakcje turystyczne) nad polskim morzem! Wybieram się tam już nie wiem, który raz, ale chciałabym wydać kasę w naprawdę fajnych miejscach, a nie na zasadzie "co się nawinie".
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
Awatar użytkownika
Natldn
RóżowePolo

Post autor: Natldn »

Malediwy skradly moje serce. Od czasow jak bylam nastolatka chcialam tam pojechac. I udalo sie juz 9 razy. Nie jezdze po resortach, ale na lokalne wyspy. 8 razy bylam sama i ostatni raz z przyjaciolka. Poznalam mnostwo wspanialych ludzi z Malediwow, z ktorymi przyjaznie sie do dzis. Zawsze jak przylatuje to spedzamy razem czas. Odwiedzilam juz Kilka wysp I nie wyobrazam sobie wypoczywania w resorcie. Malediwy nie sa nudne jesli lubi sie wode I odwiedzanie nowych wysp, kazda jest na swoj sposob inna. Moja ukochana wyspa jest Fotteyo, ktora niestety zostala sprzedana pod budowe resortu co serio zlamalo mi serce, gdyz jest to wyspa inna niz reszta. Magiczna z dluga laguna. Jedyna niemila rzecza, ktora mi sie zdarzyla to Denga. 8 dni w szpitalu, cudem udalo mi sie wyleciec z Tajlandii do Londynu i wyladowac w szpitalu tu niz w Bangkoku ( lecialam na dwa tygodnie Tajlandia -Malediwy i powrot na noc do Bangkoku by zlapac lot powrotny do Londynu i w ta ostania noc dopadly mnie objawy).Drugi kierunkiem , ktory bardzo lubię jest Wietnam. Mniej turystyczny I tanszy od Tajlandii, jednak magia jest. Jesli ktos mialby pytanie zwiazane z Malediwami albo potrzebuje pomocy jak ogarnac wyprawe prosze dac znac :)
Si vis pacem para bellum
plotki3030
Currently:Rio

Post autor: plotki3030 »

Natldn pisze: sob cze 14, 2025 8:23 pm Malediwy skradly moje serce. Od czasow jak bylam nastolatka chcialam tam pojechac. I udalo sie juz 9 razy. Nie jezdze po resortach, ale na lokalne wyspy. 8 razy bylam sama i ostatni raz z przyjaciolka. Poznalam mnostwo wspanialych ludzi z Malediwow, z ktorymi przyjaznie sie do dzis. Zawsze jak przylatuje to spedzamy razem czas. Odwiedzilam juz Kilka wysp I nie wyobrazam sobie wypoczywania w resorcie. Malediwy nie sa nudne jesli lubi sie wode I odwiedzanie nowych wysp, kazda jest na swoj sposob inna. Moja ukochana wyspa jest Fotteyo, ktora niestety zostala sprzedana pod budowe resortu co serio zlamalo mi serce, gdyz jest to wyspa inna niz reszta. Magiczna z dluga laguna. Jedyna niemila rzecza, ktora mi sie zdarzyla to Denga. 8 dni w szpitalu, cudem udalo mi sie wyleciec z Tajlandii do Londynu i wyladowac w szpitalu tu niz w Bangkoku ( lecialam na dwa tygodnie Tajlandia -Malediwy i powrot na noc do Bangkoku by zlapac lot powrotny do Londynu i w ta ostania noc dopadly mnie objawy).Drugi kierunkiem , ktory bardzo lubię jest Wietnam. Mniej turystyczny I tanszy od Tajlandii, jednak magia jest. Jesli ktos mialby pytanie zwiazane z Malediwami albo potrzebuje pomocy jak ogarnac wyprawe prosze dac znac :)
I nie boisz się latać tak daleko sama? Szczerze podziwiam i zazdroszczę (tak zdrowo, bez zawiści ) odwagi 🙂
Awatar użytkownika
Natldn
RóżowePolo

plotki3030 pisze: sob cze 21, 2025 9:41 pm I nie boisz się latać tak daleko sama? Szczerze podziwiam i zazdroszczę (tak zdrowo, bez zawiści ) odwagi 🙂
Powiem szczerze cale życie bylam typem osoby co sama wszystko robiła, tez dość szybko musialam być samodzielna. Czy się boję? Nie. Nigdy się nie bałam. Wiem, że są ludzie którzy by sami nie polecieli i rozumiem to.
Si vis pacem para bellum
Zymit
RóżowePolo

Post autor: Zymit »

nol678 pisze: pn maja 19, 2025 3:22 pm Planujemy jechać do Chorwacji w wakacje, okolice Zadaru, Splitu i wyspa Hvar. Będziemy mieć auto, więc może macie jakieś polecajki odnośnie miejsc które warto zobaczyć i gdzie smacznie zjeść? :he:
Hike po wyspie Ugljan, promem z Zadaru (lub inne wyspy)
Zlatna ribica w Splicie :)
Park narodowy Krka
plotki3030
Currently:Rio

Post autor: plotki3030 »

Natldn pisze: ndz cze 22, 2025 5:27 pm Powiem szczerze cale życie bylam typem osoby co sama wszystko robiła, tez dość szybko musialam być samodzielna. Czy się boję? Nie. Nigdy się nie bałam. Wiem, że są ludzie którzy by sami nie polecieli i rozumiem to.
Ja po Polsce też się nie boję, w Polsce mimo tych różnych głośnych zdarzeń czuje bezpiecznie i komfortowo. Za granicą jednak to co innego, także naprawdę szczerze podziwiam!
Awatar użytkownika
Natldn
RóżowePolo

Wiesz dla mnie to wyglada tak :Strach obezwladnia. Zaesze przed wyjazdem mam pełna liste wydrukowana: hotele, samoloty, transport itd. Do tego dwa plany B i C. W razie co. I tak np mam schowane np 300 funtow w razie co jakbym potrzebowała pieniędzy na miejscu bądź też w wypadku jakiejś nagłej potrzeby. Wszystkie miejsca gdzie się będę poruszać dokładnie przestudiowane po parę razy sprawdzone. Telefony zapisane do.znajomych w danym kraju. Nie powiem, niektórzy nawet przy takim przygotowaniu by siedzieli w domu, ale do odważnych świat należy. Nie ma co się bać. Trzeba tylko miec wyczucie do ludzi i orientować się w cenach na miejscu i można dać radę. Samotne podroze uczą samodzielności i dają poczucie zdania na siebie..warto to zrobić, można się dużo o sobie dowiedzieć i odkryć swoje strony, o których nie miało się pojęcia. Zachęcam.kazdego. na początku może być.strasznie, ale potem jakoś idzie. Grunt to być pozytywnym i czytać ludzkie zachowania.
Si vis pacem para bellum
baskeciara
Koczkodan

Post autor: baskeciara »

Gdzie konkretnie polecacie wybrać się na city breaka na jesień? Najlepiej ciepłe kraje ale w Europie albo tam gdzie znajdą się tanie bilety i coś do zobaczenia w maks 2-3dni
Slay
powers
RoyalBaby

Post autor: powers »

wow, goals 💕 ja bym tak chciała, ale reality check: obowiązki > marzenia 🫠

Szacun za odwagę 👏 zawsze mi się marzyły takie podróże, ale obowiązki życiowe niestety nie pozwalają… może kiedyś 🤍
Natldn pisze: ndz cze 29, 2025 12:49 am Wiesz dla mnie to wyglada tak :Strach obezwladnia. Zaesze przed wyjazdem mam pełna liste wydrukowana: hotele, samoloty, transport itd. Do tego dwa plany B i C. W razie co. I tak np mam schowane np 300 funtow w razie co jakbym potrzebowała pieniędzy na miejscu bądź też w wypadku jakiejś nagłej potrzeby. Wszystkie miejsca gdzie się będę poruszać dokładnie przestudiowane po parę razy sprawdzone. Telefony zapisane do.znajomych w danym kraju. Nie powiem, niektórzy nawet przy takim przygotowaniu by siedzieli w domu, ale do odważnych świat należy. Nie ma co się bać. Trzeba tylko miec wyczucie do ludzi i orientować się w cenach na miejscu i można dać radę. Samotne podroze uczą samodzielności i dają poczucie zdania na siebie..warto to zrobić, można się dużo o sobie dowiedzieć i odkryć swoje strony, o których nie miało się pojęcia. Zachęcam.kazdego. na początku może być.strasznie, ale potem jakoś idzie. Grunt to być pozytywnym i czytać ludzkie zachowania.
Awatar użytkownika
FashFash
Drama Maker

Post autor: FashFash »

baskeciara pisze: ndz wrz 14, 2025 7:25 pm Gdzie konkretnie polecacie wybrać się na city breaka na jesień? Najlepiej ciepłe kraje ale w Europie albo tam gdzie znajdą się tanie bilety i coś do zobaczenia w maks 2-3dni
Wyspy Kanaryjskie, Malta lub Cypr :)
jajjaja35
Mokra Włoszka

Post autor: jajjaja35 »

FashFash pisze: pn wrz 15, 2025 3:06 pm Wyspy Kanaryjskie, Malta lub Cypr :)
Jak na tak krótki czas to podstawa krótki lot, wiec Wyspy Kanaryjskie odpadają. Najwygodniej pewnie Wlochy, Malta, południe Hiszpanii albo Cypr. Ewentualnie Bałkany. Najważniejsze wybierz wygodny lot przy tak krótkim wyjeździe
_daga_
RóżowePolo

Post autor: _daga_ »

baskeciara pisze: ndz wrz 14, 2025 7:25 pm Gdzie konkretnie polecacie wybrać się na city breaka na jesień? Najlepiej ciepłe kraje ale w Europie albo tam gdzie znajdą się tanie bilety i coś do zobaczenia w maks 2-3dni
Włochy, Hiszpania, Chorwacja