Start
Mój profil

Korony jedynek- ceny, opinie, wskazówki

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
Rabarblador
BlondDoczep

Korony jedynek- ceny, opinie, wskazówki

Post autor: Rabarblador »

Hej!

Właśnie rozpoczynam leczenie zębów by nie być jak Bijons Podkarpacia z międzywojnia i stomatolog zaproponował zrobienie koron górnych jedynek (swoje mam bardzo brzydkie, kanałowe zrobione jakieś 20 lat temu). W międzyczasie uzupełniam ubytki, mam mieć też ponowne kanałowe pod mikroskopem.
Wszystko robię w jednym gabinecie, ale zastanawiam się czy jednak nie poszukać czegoś tańszego na zrobienie samych koron.
Mam kilka pytań:
- jakie korony byłyby najlepsze? pełna ceramika/cerec/ na podbudowie cyrkon?
- czy warto zrobić wybielanie przed doborem koron? Jakby się udało rozjaśnić o kilka tonów byłoby super, ale nie wiem jakich efektów spodziewać się po jednym razie (chcę jeszcze w tym roku zamknąć ten temat, więc czasu nie mam dużo, by robić kilka zabiegów wybielających)
- wybielanie w domu po tym u dentysty- ma to sens?
-czy wybielanie w salonach Hollywood smile/ Odbielist ma sens? Tam efekty są spektakularne, a cena dużo niższa.
- czy pomimo koron, mogę mieć potem nakładki/aparat? (Lekarz powiedział że po leczeniu powinnam wyprostować zęby, bo fakt że mam je tak ściśnięte sprawia że się psują szybciej)

ściskam!
sugarbaby

Post autor: sugarbaby »

Rabarblador pisze: wt wrz 09, 2025 9:42 am Hej!

Właśnie rozpoczynam leczenie zębów by nie być jak Bijons Podkarpacia z międzywojnia i stomatolog zaproponował zrobienie koron górnych jedynek (swoje mam bardzo brzydkie, kanałowe zrobione jakieś 20 lat temu). W międzyczasie uzupełniam ubytki, mam mieć też ponowne kanałowe pod mikroskopem.
Wszystko robię w jednym gabinecie, ale zastanawiam się czy jednak nie poszukać czegoś tańszego na zrobienie samych koron.
Mam kilka pytań:
- czy warto zrobić wybielanie przed doborem koron? Jakby się udało rozjaśnić o kilka tonów byłoby super, ale nie wiem jakich efektów spodziewać się po jednym razie (chcę jeszcze w tym roku zamknąć ten temat, więc czasu nie mam dużo, by robić kilka zabiegów wybielających)
-czy wybielanie w salonach Hollywood smile/ Odbielist ma sens? Tam efekty są spektakularne, a cena dużo niższa.
- czy pomimo koron, mogę mieć potem nakładki/aparat? (Lekarz powiedział że po leczeniu powinnam wyprostować zęby, bo fakt że mam je tak ściśnięte sprawia że się psują szybciej)

ściskam!
Najważniejsze to nie szukać taniej, tylko zrobić raz a porządnie.
Warto zrobić wybielanie i wybielanie można zrobić maksymalnie raz w roku, nie kilka razy.
Nakładki w domu mają sens, tylko jeżeli będziesz przestrzegać zaleceń co do białej diety, regularności, konsekwencji i dokładności - to zależy od Ciebie.
Nie, nie ma sensu. Pamiętaj, że bardziej wybielone zęby nie są wcale lepsze. Zapewne używają większego stężenia środków, co też nie jest dobre, bo może się okazać, że masz nadwrażliwe zęby i będziesz po prostu cierpieć.
Można mieć aparat i nakładki, ale korony muszą być nowe, ortodonta Ci wszystko dopasuje, tylko oczywiście musisz o tym powiedzieć.
Jeśli chodzi o materiał, z którego mają być wykonane korony, to tak naprawdę zależy - wszystkie są w porządku, lekarz dentysta dobierze Ci indywidualnie i nie warto sugerować się w tej kwestii opiniami innych.
Zaufaj mi, że nie warto żałować pieniędzy na leczenie, jeśli wykonujesz je u profesjonalistów. Potem będziesz musiała poprawiać i płacić drugi raz.
Miotlaaa
GreckieWakacje

Post autor: Miotlaaa »

Rabarblador pisze: wt wrz 09, 2025 9:42 am Hej!

Mam kilka pytań:

ściskam!
Jeżeli planujesz leczenie ortodontyczne, to radziłabym ci najpierw skonsultować się u ortodonty. Wiem, że implanty mogą stanowić przeszkodę, co do koron to nie mam pewności. W moim przypadku również będę potrzebować jednej korony na zębie po leczeniu kanałowym, ale to będzie właśnie po zakończonym prostowaniu. Dodatkowo, jeśli i tak i tak musisz mieć korony, to może mieć to pozytywny aspekt, bo czasem po wyrównaniu zgryzu mogą zostać szczeliny między zębami, a poprzez dobór rozmiaru koron można to zniwelować.
Wiem że chcemy szybkich, super efektów, ale zęby to kosztowna sprawa i chyba najlepiej podejść do tego w odpowiedniej kolejności.
sugarbaby

Miotlaaa pisze: ndz wrz 14, 2025 9:08 am Jeżeli planujesz leczenie ortodontyczne, to radziłabym ci najpierw skonsultować się u ortodonty. Wiem, że implanty mogą stanowić przeszkodę, co do koron to nie mam pewności. W moim przypadku również będę potrzebować jednej korony na zębie po leczeniu kanałowym, ale to będzie właśnie po zakończonym prostowaniu. Dodatkowo, jeśli i tak i tak musisz mieć korony, to może mieć to pozytywny aspekt, bo czasem po wyrównaniu zgryzu mogą zostać szczeliny między zębami, a poprzez dobór rozmiaru koron można to zniwelować.
Wiem że chcemy szybkich, super efektów, ale zęby to kosztowna sprawa i chyba najlepiej podejść do tego w odpowiedniej kolejności.
Po leczeniu orto nie zostają szczelinyXDD Na tym polega to leczenie, że manipuluje się rozstawem zębów.
Miotlaaa
GreckieWakacje

sugarbaby pisze: czw wrz 18, 2025 7:40 pm Po leczeniu orto nie zostają szczelinyXDD Na tym polega to leczenie, że manipuluje się rozstawem zębów.
w niektórych przypadkach trzeba nadbudować zęby po zdjęciu aparatu. Prostowanie zębów to nie tylko ustawianie ich równo w rzędzie, ale przedewszystkim korekta zgryzu, ustawienie ich w odpowiedniej pozycji górne zęby-względem dolnych. Czasem jeżeli ktoś ma malutkie przednie zęby, to może zajść konieczność nadbudowy, żeby reszta zębów się ze sobą zgrała. Ale o tym już decyduje lekarz. Nie wiem jakie problemy ma autorka ze zgryzem, stąd uważam żeby najlepiej skonsultowała się z orto jeżeli to bierze pod uwagę.
sugarbaby

Miotlaaa pisze: czw wrz 18, 2025 8:36 pm w niektórych przypadkach trzeba nadbudować zęby po zdjęciu aparatu. Prostowanie zębów to nie tylko ustawianie ich równo w rzędzie, ale przedewszystkim korekta zgryzu, ustawienie ich w odpowiedniej pozycji górne zęby-względem dolnych. Czasem jeżeli ktoś ma malutkie przednie zęby, to może zajść konieczność nadbudowy, żeby reszta zębów się ze sobą zgrała. Ale o tym już decyduje lekarz. Nie wiem jakie problemy ma autorka ze zgryzem, stąd uważam żeby najlepiej skonsultowała się z orto jeżeli to bierze pod uwagę.
Nie musisz tłumaczyć czegoś takiego komuś, kto doskonale zna się na tej branżyXd
Miotlaaa
GreckieWakacje

sugarbaby pisze: czw wrz 18, 2025 9:34 pm Nie musisz tłumaczyć czegoś takiego komuś, kto doskonale zna się na tej branżyXd
Sorry ale z twoich wypowiedzi nie wynika że masz cokolwiek wspólnego z ortodoncją. Skoro tak bardzo się znasz na branży to powinnaś wiedzieć że nadbudowa zębów nie jest niczym szczególnym po leczeniu orto. I jednak przyklejanie zamków do naturalnego szkliwa jest mniej problematyczne niż do koron.
sugarbaby

Miotlaaa pisze: czw wrz 18, 2025 9:54 pm Sorry ale z twoich wypowiedzi nie wynika że masz cokolwiek wspólnego z ortodoncją. Skoro tak bardzo się znasz na branży to powinnaś wiedzieć że nadbudowa zębów nie jest niczym szczególnym po leczeniu orto. I jednak przyklejanie zamków do naturalnego szkliwa jest mniej problematyczne niż do koron.
Ale nadbudowa rzadko się zdarza - nie chodzi o to, że powinno się, ale zwyczajnie ludzie już nie chcą inwestować. Jak już to więcej ludzi chce bonding, więc po zdjęciu aparatu, specjalnie piłuje się zęby, aby fajnie zrobić bonding, żeby pasował. A o koronach nic nie pisałam, więc nie wiem skąd toXD
Awatar użytkownika
Rabarblador
BlondDoczep

Post autor: Rabarblador »

wracam po pewnym update- obecnie kończę leczenie kanałowe jedynek, i mam poczekać pół roku na korony. Ale trafiłam na super panią stomatolog, która obudowała mi je kompozytem, by wyglądały ładnie, do momentu koron <3 Więc do osób które się boją i mają podobną sytuację- klucz to zacząć i koniecznie poszukać dobrego specjalisty, który podchodzi do tematu holistycznie, a nie tylko wyczyścić kanał i naura.