Start
Mój profil

Iryna Zarutska

Moderator: verysweetcherry
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Re: Iryna Zarutska

Post autor: Rzeka.chaosu »

Teraz to bardziej temat polityczny. No i chyba słusznie, bo Stany w końcu muszą coś zrobić z tą przestępczością. A nie ma chyba innej drogi niż zwrócenie uwagi polityków i mediów.

Pomijam kwestie rasowe, płciowe, itp. Ulice powinny być bezpieczne niezależnie kto po nich chodzi.
Awatar użytkownika
joalla
Currently: planning drama

Post autor: joalla »

Zagadki tu nie ma. Facet będący 14 razy w więzieniu, którego siostra dzwoniła do służb o zabranie go, który sam dzwonił na 911 mówiąc, że coś każe mu coś zrobić (i został przez służby zignorowany), wyżył się na losowej ofierze. Sprawa tragiczna, okropnie jest widzieć przerażenie w oczach tej biednej dziewczyny, która uciekła do USA przed wojną w Ukrainie i dla której ten kraj możliwości, mający być azylem, stał się wyrokiem śmierci.
Niepojęte jest dla mnie, że facet z 14 wyrokami chodził po ulicy, nie był hospitalizowany w zakładzie dla pacjentów niebezpiecznych, ale przyznam, że nie wiem, jak wyglądają zarządzenia i procedury w takich przypadkach w USA.
Strasznie szkoda tej dziewczyny i ciekawe, czy ten przypadek, przez nagłośnienie na całym świecie, zmieni coś w systemowym podejściu do recydywistów (szczególnie wydających się być niepoczytalnymi), czy zostanie tylko smutnym przykładem obojętności władz w USA.

https://www.startribune.com/previous-ch ... /601471545

Brown's mother told local television she sought an involuntary psychiatric commitment this year after he became violent at home. Doctors diagnosed him with schizophrenia.

https://www.newsweek.com/decarlos-brown ... ng-2126423
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

Post autor: berry blast »

boże jaka to jest smutna historia, czytałam dziś o tym, widziałam film i nie mogę tego sobie w głowie poukładać :c widać jak on siedzi za nią i bije się z jakimiś myślami, a potem po prostu zadaje jej ciosy i ona nie wie co się dzieje, a potem umiera sama, nawet nikt nie podszedł. bezsens tego zabójstwa jest nie do pojęcia. dziewczyna uciekła przed wojną i spotkała psychola który po prostu pozbawił ją życia. a dawno powinien być albo leczony a odizolowany od społeczeństwa to na pewno.
Awatar użytkownika
joalla

berry blast pisze: czw wrz 11, 2025 10:24 pm boże jaka to jest smutna historia, czytałam dziś o tym, widziałam film i nie mogę tego sobie w głowie poukładać :c widać jak on siedzi za nią i bije się z jakimiś myślami, a potem po prostu zadaje jej ciosy i ona nie wie co się dzieje, a potem umiera sama, nawet nikt nie podszedł. bezsens tego zabójstwa jest nie do pojęcia. dziewczyna uciekła przed wojną i spotkała psychola który po prostu pozbawił ją życia. a dawno powinien być albo leczony a odizolowany od społeczeństwa to na pewno.
Potem podszedł jeden facet. Zdarzyło się to, gdy już leżała na ziemi i mocno krwawiła, widziałam skriny.
Katoshi
Tritonotti

Post autor: Katoshi »

Dziewczyna została zamordowana w pociągu w którym przemieszczało się niemało ludzi, nikt jej nie pomógł, schowała dłoń w twarz i tak odeszła, przerażona i samotna :'( . Dopiero gdy wokół było już pełno krwi i było już za późno na pomoc zaczęli jej pomagać ludzie którzy nawet nie byli wcześniej w pobliżu. Na wikipedii jest cały zapis z kamery, ale raczej jest dla osób o mocnych nerwach (część jest zblurowana). Nie potrafię przestać o niej myśleć po obejrzeniu tego materiału. Iryna miała w swoim pokoju plakat "Black lives matter" miała artystyczną duszę i kochała malować :( .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
mirabelkaa
BlondDoczep

Post autor: mirabelkaa »

A czy wiadomo jak doszło do zatrzymania tego zwyrola? Zdążył wysiąść? Czy ktoś powiadomił służby i czekały na niego na stacji?
MalaCzarna
Milion subskrypcji

Post autor: MalaCzarna »

Straszna tragedia ale trochę mnie "bawi" znowu ta walka biali vs czarni.

Z 3 lata temu w Poznaniu przypadkowy chory stary dziad zabil nożem male dziecko na spacerze w przedszkolu, niedawno wydarzyła sie przecież podobna zbrodnia na UW, ktora chyba wszyscy znamy. Albo zabójstwo lekarza w Krakowie, bo pacjent sobie cos uroił, ze tamten mu cos wstrzyknąl podczas operacji.

Po prostu ludzie ciezko chorzy nad sobą nie panują, mają ataki psychozy, jedyne o czym to mówi to nadal o zbyt dużym lekceważeniu chorób psychicznych i potrzebie przymusowej hospitalizacji (najlepiej dozywotniej w przypadku osob źle rokujących). A biorąc pod uwagę platna opiekę medyczną w stanach i olbrzymi problem z narkotykami i bezdomoscia to wyglada to jeszcze gorzej niz w pl chociaż u nas tez nienajlepiej.
Katoshi
Tritonotti

Post autor: Katoshi »

MalaCzarna pisze: czw wrz 11, 2025 11:42 pm Straszna tragedia ale trochę mnie "bawi" znowu ta walka biali vs czarni.

Z 3 lata temu w Poznaniu przypadkowy chory stary dziad zabil nożem male dziecko na spacerze w przedszkolu, niedawno wydarzyła sie przecież podobna zbrodnia na UW, ktora chyba wszyscy znamy. Albo zabójstwo lekarza w Krakowie, bo pacjent sobie cos uroił, ze tamten mu cos wstrzyknąl podczas operacji.

Po prostu ludzie ciezko chorzy nad sobą nie panują, mają ataki psychozy, jedyne o czym to mówi to nadal o zbyt dużym lekceważeniu chorób psychicznych i potrzebie przymusowej hospitalizacji (najlepiej dozywotniej w przypadku osob źle rokujących). A biorąc pod uwagę platna opiekę medyczną w stanach i olbrzymi problem z narkotykami i bezdomoscia to wyglada to jeszcze gorzej niz w pl chociaż u nas tez nienajlepiej.
Co cię w tym bawi? Zabawne to było jak po morderstwie powiedział: " I got that white girl, I got that white girl"?
DariaDashka
Migocząca Świeczka

Post autor: DariaDashka »

MalaCzarna pisze: czw wrz 11, 2025 11:42 pm Straszna tragedia ale trochę mnie "bawi" znowu ta walka biali vs czarni.

Zastanawiam się co widzisz w tym zabawnego? To że była ona „przypadkowa” osoba to jedno, drugie to to że, major Charlotte (czarnoskóra) dziękowała mediom ze nigdzie to nie wyciekło! Zabójstwo Floyda to był oczywiście rasizm, tutaj rasizmu nie ma bo, czarnoskóry przestępca po prostu wymagał leczenia i miał problemy psychiczne 🤦🏻‍♀️
Psotkaplotka
TrampekLV

Post autor: Psotkaplotka »

Ja najbardziej z tego wszystkiego nie rozumiem tych ludzi wokół, tych najbliżej, którzy widzieli co się dzieje. Przecież jeden facet stoi nad nią dłuższy czas, widzi jak się wykrwawia i nie robi nic. Widać że się trzyma oparcia i nawet nie sięga ręką po telefon żeby zadzwonić po pomoc, jeśli nie wie co robić. Nie mówiąc już o tym, że nie próbuje jej wyciągnąć, zatamować krwi, cucić czy po prostu złapać za rękę żeby nie była tam tak cholernie sama.
Psotkaplotka
TrampekLV

Post autor: Psotkaplotka »

I chociaż daleko mi do rasizmu i poglądów prawicowych to zgadzam się z tymi wszystkimi głosami, że gdyby było odwrotnie to wszystko byłoby nagłośnione w cholerę i nazywanie wszystkimi możliwymi odmianami rasizmu
Myzaree
Mokra Włoszka

Post autor: Myzaree »

tigerrr pisze: pt wrz 12, 2025 7:17 am Ja myślę, że ludzie nie od razu się zorientowali co się stało. Dlatego nie reagowali. Widzieli szarpaninę, dziewczyna może wcale nie krzyczała (tak wygląda…) dopiero jak zobaczyli plamy krwi dotarło do nich. To jest tak niecodzienna sytuacja, że myśle ze po chwili dopiero dotarło do ludzi co się naprawdę wydarzyło. Przynajmniej chce wierzyć w to, że taki jest powód braku reakcji…
Też tak myślę. Sama nie wiedziałam o co chodzi. Algorytm facebooka kilka postów o niej podrzucił, w końcu weszłam i dopiero po obejrzeniu filmiku drugi raz ogarnęłam co się wydarzyło.
Ile to razy sama jechałam tramwajem czy autobusem ze słuchawkami na uszach, nie zwracając uwagi na nikogo wokoło. Szczerze mówiąc też bym nie zauważyła. Pomyślałabym, że dziewczyna zemdlała czy coś...

Okropna zbrodnia i ten filmik nie może mi wyjść z głowy cały czas, to ulatujące z niej życie...
Toascik
Gacie z oceanu

Post autor: Toascik »

Katoshi pisze: czw wrz 11, 2025 11:17 pm Dziewczyna została zamordowana w pociągu w którym przemieszczało się niemało ludzi, nikt jej nie pomógł, schowała dłoń w twarz i tak odeszła, przerażona i samotna :'( . Dopiero gdy wokół było już pełno krwi i było już za późno na pomoc zaczęli jej pomagać ludzie którzy nawet nie byli wcześniej w pobliżu. Na wikipedii jest cały zapis z kamery, ale raczej jest dla osób o mocnych nerwach (część jest zblurowana). Nie potrafię przestać o niej myśleć po obejrzeniu tego materiału. Iryna miała w swoim pokoju plakat "Black lives matter" miała artystyczną duszę i kochała malować :( .
To brutalne co napiszę, ale nieuzbrojonej w nic osobie będzie bardzo ciężko przeciwstawić się nożownikowi. Może siedząc w fotelu i oglądając film na telefonie każdemu się wydaje, że szlachetnie by wstał, ujął faceta z nożem (i chyba w psychozie), że zaryzykowałby własnym życiem dla obcej osoby. Szczerze mówiąc nie wiem co ci ludzie mieli zrobić oprócz próby pomocy ofierze, gdy napastnik się już oddalił.
Sprawa na UW - ochroniarz, który - przynajmniej w teorii - powinien być sprawny fizycznie i przeszkolony, został mocno ranny, gdy próbował uratować kobietę, a napastnik był szczupłym dwudziestoparolatkiem.

Straszny jest ten film, obejrzałam go, bo ze stopklatek nie mogłam zrozumieć, co tam się stało. Ten kadr, na którym ona na niego patrzy ze zdumieniem wygląda jakby facet ją najpierw zaczepiał, a ona w tym momencie już umierała. Te pierwsze sekundy są naprawdę trudne do ogarnięcia, dziewczyna jeszcze w pierwszych sekundach "poprawia się" na siedzeniu, może rzeczywiście na początku nikt nie ogarnął co się stało?
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

Toascik pisze: pt wrz 12, 2025 8:03 am To brutalne co napiszę, ale nieuzbrojonej w nic osobie będzie bardzo ciężko przeciwstawić się nożownikowi. Może siedząc w fotelu i oglądając film na telefonie każdemu się wydaje, że szlachetnie by wstał, ujął faceta z nożem (i chyba w psychozie), że zaryzykowałby własnym życiem dla obcej osoby. Szczerze mówiąc nie wiem co ci ludzie mieli zrobić oprócz próby pomocy ofierze, gdy napastnik się już oddalił.
Sprawa na UW - ochroniarz, który - przynajmniej w teorii - powinien być sprawny fizycznie i przeszkolony, został mocno ranny, gdy próbował uratować kobietę, a napastnik był szczupłym dwudziestoparolatkiem.

Straszny jest ten film, obejrzałam go, bo ze stopklatek nie mogłam zrozumieć, co tam się stało. Ten kadr, na którym ona na niego patrzy ze zdumieniem wygląda jakby facet ją najpierw zaczepiał, a ona w tym momencie już umierała. Te pierwsze sekundy są naprawdę trudne do ogarnięcia, dziewczyna jeszcze w pierwszych sekundach "poprawia się" na siedzeniu, może rzeczywiście na początku nikt nie ogarnął co się stało?
Poinfomować maszynistę, wcisnąc hamulec bezpieczeństwa jeśli to ma sens (żeby np. pociąg nie odjechał ze stacji). No i co najważniejsze wezwać służby asap, bo tu ważne są sekundy.

Ja obstawiam, że nie zauważyli od razu, a potem szok.
herbatkaxx
RóżowePolo

Post autor: herbatkaxx »

Straszna śmierć, przez przypadek wyświetlił mi się filmik i nie mogę przestać o tym myśleć. Szok i niedowierzanie niestety myślę że ludzie na początku myśleli że on ją uderzył po prostu... A ciężko też bez żadnej broni stawać przeciwko komuś kto ma nóż 😞
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
Currently:revenge

Post autor: pieczonyziemniak. »

Szczerze mówiąc, nie wiem jakbym ja zareagowała bo dziewczyna nie wygląda na początku jak dźgnięta nożem tylko jak wyżej pisaliście, jakby ją zaczepiał albo uderzył. Osobiście też musiałam przejrzeć parę razy filmiki.
Straszna zbrodnia, szkoda dziewczyny
kasakasakasakasakasa
Koczkodan

Post autor: kasakasakasakasakasa »

Poczytaj sobie troszkę o statystykach, za ile morde**w w Stanach odpowiedzialni są czarni, a za ile biali to może coś do trafi do twojej pustej główki. Choć biorąc pod uwagę, że cię to bawi to raczej wątpliwe.
Awatar użytkownika
Adam_z_Rozdrazewa
Tritonotti

Post autor: Adam_z_Rozdrazewa »

Łatwo być kanapowym ekspertem, ale prawda jest taka że w tak ekstremalnych sytuacjach znamy siebie na tyle, na ile nas sprawdzono. Współpasażerów mógł sparaliżować strach, zwłaszcza ze względu na to że napastnik był uzbrojony, mogli nie wiedzieć co się dzieje, nie zrozumieć sytuacji i ją mylnie zinterpretować. Winna jest wyłącznie jedna osoba
ol_gaa
SushiRoll

Post autor: ol_gaa »

Myzaree pisze: pt wrz 12, 2025 7:44 am Też tak myślę. Sama nie wiedziałam o co chodzi. Algorytm facebooka kilka postów o niej podrzucił, w końcu weszłam i dopiero po obejrzeniu filmiku drugi raz ogarnęłam co się wydarzyło.
Ile to razy sama jechałam tramwajem czy autobusem ze słuchawkami na uszach, nie zwracając uwagi na nikogo wokoło. Szczerze mówiąc też bym nie zauważyła. Pomyślałabym, że dziewczyna zemdlała czy coś...

Okropna zbrodnia i ten filmik nie może mi wyjść z głowy cały czas, to ulatujące z niej życie...
Ale nawet jak nie było widać, że krwawi, bo faktycznie z innej perspektywy pewnie wyglądało to na początku na szarpaninę lub pobicie to i tak niewyobrażalne jest dla mnie to, że nikt do niej nie podszedł zapytać czy wszystko ok jak typ się już oddalił. Nawet później jak się osunęła na ziemie, nikt nie zareagował. Tłumaczenie, że się może bali jest słabe, bo typa nie było już obok. Okropna znieczulica.
Myzaree
Mokra Włoszka

Post autor: Myzaree »

ol_gaa pisze: pt wrz 12, 2025 10:04 am Ale nawet jak nie było widać, że krwawi, bo faktycznie z innej perspektywy pewnie wyglądało to na początku na szarpaninę lub pobicie to i tak niewyobrażalne jest dla mnie to, że nikt do niej nie podszedł zapytać czy wszystko ok jak typ się już oddalił. Nawet później jak się osunęła na ziemie, nikt nie zareagował. Tłumaczenie, że się może bali jest słabe, bo typa nie było już obok. Okropna znieczulica.
Nie oglądałam dłuższego filmu, tylko ten krótki ze zdarzenia, ale tak jak już ktoś napisał tyle o sobie wiesz na ile Cię sprawdzono.
Z perspektywy osoby przed ekranem, w bezpiecznym miejscu możesz mówić, że dla Ciebie to niewyobrażalne, znieczulica, ale nie wiesz jak byś się zachowała w takiej sytuacji. Nie wiesz, czy byś krzyczała w niebogłosy wzywając policję, czy byś zamarła w bezruchu przez szok, czy schowała się pod siedzenie trzęsąc ze strachu.
valevska
BlondDoczep

Post autor: valevska »

Okropna jest świadomość tego że ona jak się jeszcze osunęła na podłogę widać że rusza rękami wiedziała że umiera i nikt się nią nie zainteresował. Ogólnie to się działo tak szybko że ciężko uwierzyć że to się w ogóle wydarzyło. Coś strasznego 😭
Beatrix123
RóżowePolo

Post autor: Beatrix123 »

Przykre, że zrobił się z tego temat polityczny. Moim zdaniem zbrodnia nie ma rasy, płci, wieku lub orientacji seksualnej. Sprawca był mocno zaburzony i nie powinien wychodzić na wolność, takie jest moje zdanie
Agatyszcze
SushiRoll

Post autor: Agatyszcze »

DariaDashka pisze: pt wrz 12, 2025 2:26 am Zastanawiam się co widzisz w tym zabawnego? To że była ona „przypadkowa” osoba to jedno, drugie to to że, major Charlotte (czarnoskóra) dziękowała mediom ze nigdzie to nie wyciekło! Zabójstwo Floyda to był oczywiście rasizm, tutaj rasizmu nie ma bo, czarnoskóry przestępca po prostu wymagał leczenia i miał problemy psychiczne 🤦🏻‍♀️
To nie jest zabawne, ale jednak jest to inna sytuacja. Floyda zabil policjant na sluzbie, nie wczytywalam się w tamtą sprawę, ale chyba chodzilo o nadużycie wladzy i ogolnie nastawienie i brutalnosc policji wobec czarnych w Stanach. Tutaj to chyba jakis przypadkowy psychol.
bezcialo
RoyalBaby

Post autor: bezcialo »

Dlaczego w ogóle to nagranie z pociągu jest udostępnione na Wikipedii? Nigdy się nie spotkałam z tym, że takie materiały są wstawiane na takie strony. Jeszcze pół biedy gdyby to był fragment przed morderstwem, ale cały przebieg, w dodatku z odrobiną bluru? Makabra, współczuję dziewczynie i jej bliskim.
Awatar użytkownika
joalla

bezcialo pisze: pt wrz 12, 2025 2:27 pm Dlaczego w ogóle to nagranie z pociągu jest udostępnione na Wikipedii? Nigdy się nie spotkałam z tym, że takie materiały są wstawiane na takie strony. Jeszcze pół biedy gdyby to był fragment przed morderstwem, ale cały przebieg, w dodatku z odrobiną bluru? Makabra, współczuję dziewczynie i jej bliskim.
Jej rodzina prosiła o nieudostępnianie tego nagrania. Ich prośba została tak uszanowana, że aż znalazło się na Wikipedii…