Start
Mój profil

Gilgotanie po glowie ( nie wszy ) co to moze byc ?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
ReciaElcia
Channelka

Flame Gilgotanie po glowie ( nie wszy ) co to moze byc ?

Post autor: ReciaElcia »

Zauwazylam, ze od jakiegos czasu gilgocze mnie cos na skorze glowy ale w jednym miejscu i nie przesuwa sie to po skorze tak jak wsza, czasem dwa razy w tym samym czasie w roznych miejscach. I mam lekkie uczucie mrowienia. Jak umyje wlosy, mam na pare godzin spokoj, a problem zaczyna sie, gdy mam wlosy lekko orzetluszczone. Mam dosyc szybko zapach lupiezu ale zawsze mialam lupiez i nie mialam takiego problemu. Zuzylam nawet prawie cala butelke szamponu przeciwlopiezowego. Zdazalo mi sie, ze zbyt pozno umylam wlosy i moze to dlatego ale to by mnie raczej glowa swedziala .. Wie ktos co to moze byc ?
Awatar użytkownika
Aga236
RóżowePolo

Post autor: Aga236 »

są specjalne preparaty do oczyszczania skóry głowy. Tym niemniej może to jednak wszy - one są wredne i niestety podstępne;
anonimowagosia
SushiRoll

Post autor: anonimowagosia »

to może być AZS, łojotokowe zapalenie skóry, łupież pstry, brak odpowiedniego złuszczania, alergia, przesuszenie

najlepiej iść do trychologa, a jeśli na własną rękę chcesz podziałać to pilingi, nie doprowadzanie do stanu przetłuszczenia bo to raj dla jakichś mikroorganizmów, czyli codzienne mycie skóry głowy dopóki nie unormujesz tego stanu, szampon przeciwłupieżowy może nic nie dać, lepiej kupić coś typu nizoral i używać wg zaleceń, możesz raz w tygodniu robić piling i użyć jakiegoś mocnego szamponu typu rypacz z onlybio, w tygodniu jakieś ziołowe np. radical albo typowo przeciwświądowe, ziaja ma taki i dermedic capilarte ma wersję na świąd kojącą i przeciwłupieżową z klotrimazolem,cynkiem i piroktonem olaminy, może też jakieś wcierki np z brzozy, z kwasem salicylowym albo nawilżające
Awatar użytkownika
Fjoki
SushiAddict

Post autor: Fjoki »

Jak wyżej, trycholog lub dermatolog najlepiej niech się przyjrzy.
Nie jestem pewna jak ze skórą głowy ale czasem takie "chodzenie" po twarzy może być objawem nużeńca. To jest takie małe roztocze, które lubi żyć na skórze, ale może też być na rzęsach i właśnie we włosach.
Nie miałam tego cholerstwa we włosach ale kiedyś derm podejrzewała, że na twarzy miałam. On bardzo, bardzo nie lubi olejku eterycznego z drzewka herbacianego. Ja sobie do mycia kupowałam jakiś najprostszy żel (najlepiej bezzapachowy hipoalergiczny) i dodawałam dość sporo tego olejku i po tym mi przeszło sporo objawów. Więc możesz sobie spróbować dodać do szamponu tylko sugeruję jakiś naturalny o prostym krótkim składzie. Tylko zanim cokolwiek spróbujesz to sprawdź czy nie masz alergii na drzewko herbacianego. A i może być to też reakcja na kosmetyk.
Inna przyczyna to może być nadreaktywny układ nerwowy. Jeśli miałaś dużo stresów ostatnio i przeciążony układ nerwowy np brakiem snu to też może wariować w taki sposób. A jeśli dochodzą Ci jakiekolwiek objawy neurologiczne inne których nie miałaś wcześniej to lepiej udaj się do lekarza, być może najpierw ogólnego pogadać co to może być.
Awatar użytkownika
Fjoki
SushiAddict

Post autor: Fjoki »

Aha, I jeszcze dodam w kontekście potencjalnego nużeńca że zajebiście ważne przy nim jest bardzo częste zmienianie pościeli i pranie jej w wysokiej temperaturze, tak samo bardzo częstą zmiana ręczników, pranie czapki regularne czy czyszczenie jakichś opasek czy chustek jeśli nosisz, bo to gunwo jak każde roztocza lubi skórę naszą.