Start
Mój profil

Sposoby na pozbycie się nie noszonych ubrań

Moderator: verysweetcherry
user1997
Gacie z oceanu

Sposoby na pozbycie się nie noszonych ubrań

Post autor: user1997 »

Cześć! Nie wiem czy gdzieś jest taki wątek, ale stwierdziłam, że go rozpocznę. Mam problem z ilością ubrań. W ogromnej większości moich rzeczy nie chodzę. Próbowałam sprzedawać na vinted, ale odstraszyła mnie perspektywa przekroczenia 30 transakcji i ewentualnej kontroli przez Urząd Skarbowy. Myślałam o sprzedaży ubrań nawet na jakimś pchlim targu, ale często widziałam, że na takich targach jest dzierżawa miejsca wieloletnia. Chciałabym Was zapytać czy może znacie jakiś sposób na pozbycie się ubrań i uzyskanie z tego chociaż małej korzyści. Szkoda mi wyrzucać w kontener worków ubrań w których znajdują się niektóre rzeczy z metkami.
Powiem Wam, że naprawdę zaczyna mnie to przytłaczać bo już kilka razy szafa została uszkodzona z powodu wysypujacej się ilości. Sama nie wiem co mam, chciałabym też kupić nowe rzeczy na które nie mam miejsca.
Proszę więc o pomysły co Wy zrobiliście z tymi rzeczami ☺️
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

Sprzedaj na Vinted rozmiarami / stylami po 10 sztuk i tanio. Wtedy nie przekroczysz. Moim zdaniem damskie ubrania bardzo łatwo oddać / sprzedać, szczególnie z metkami. Łatwo je wysłać.

Kiedyś oddawałam na zbiórki, dopóki nie zostałam oszukana. Jeśli chodzi tylko o pozbycie się, to bez problemu znajdziesz zbiórki na fb.

Nie polecam wystawiania za darmo na olx. Ludzie będą się umawiać i nie przychodzić. Na 10 umówionych osób przyjdzie jedna i to ta pozornie najmniej zainteresowana. Strata czasu.

I ostatnia opcja - obdzwoń ciuchlandy. Ja tak oddałam kiedyś dużo ciuchów. Pani miała jakieś warunki typu uprane, czyste, itp. Jeszcze mogłam sobie wybrać coś z jej sklepu. Teraz niestety nie mam pod domem żadnego.

U mnie jeszcze jest obieg w rodzinie.

Zakładałam tu podobny wątek o rzeczach dla dzieci (zabawki, meble, sprzęty). Miałam problem z pozbyciem się, bo dużo rzeczy mam w super stanie, a nie wszystko łatwo wysłać. Rodzinie nie chciałam już dawać, bo niestety bezmyślnie wszystko niszczą.

Ubranka bez problemu poszły do znajomych, trochę na Vinted i ogromna paka lekko spranych na olx za symboliczną kwotę. Reszta do kontenera - bez wyrzutów sumienia.
ydnaa_
RealDiamond

Post autor: ydnaa_ »

Jeśli zależy Ci na podbyciu sie ciuchów a nie na zarobku na nich to moze EkoZwroty Inpostu https://inpost.pl/aktualnosci-oddajesz- ... -ekozwroty

Sama wysyłałam ostatnio pierwsza paczkę i nadanie bezproblemowe
Wuwunia
RealDiamond

Post autor: Wuwunia »

Kinga565 pisze: śr sie 27, 2025 12:36 pm Cześć! Nie wiem czy gdzieś jest taki wątek, ale stwierdziłam, że go rozpocznę. Mam problem z ilością ubrań. W ogromnej większości moich rzeczy nie chodzę. Próbowałam sprzedawać na vinted, ale odstraszyła mnie perspektywa przekroczenia 30 transakcji i ewentualnej kontroli przez Urząd Skarbowy. Myślałam o sprzedaży ubrań nawet na jakimś pchlim targu, ale często widziałam, że na takich targach jest dzierżawa miejsca wieloletnia. Chciałabym Was zapytać czy może znacie jakiś sposób na pozbycie się ubrań i uzyskanie z tego chociaż małej korzyści. Szkoda mi wyrzucać w kontener worków ubrań w których znajdują się niektóre rzeczy z metkami.
Powiem Wam, że naprawdę zaczyna mnie to przytłaczać bo już kilka razy szafa została uszkodzona z powodu wysypujacej się ilości. Sama nie wiem co mam, chciałabym też kupić nowe rzeczy na które nie mam miejsca.
Proszę więc o pomysły co Wy zrobiliście z tymi rzeczami ☺️
Może grupa na fejsie oddam za kawę/czekoladę?
Albo sprzedam za grosze, bo nie noszę?
Liii
Koczkodan

Post autor: Liii »

user1997 pisze: śr sie 27, 2025 12:36 pm Próbowałam sprzedawać na vinted, ale odstraszyła mnie perspektywa przekroczenia 30 transakcji i ewentualnej kontroli przez Urząd Skarbowy.
Urząd Skarbowy szuka osób, które prowadzą biznes w szarej strefie, a nie kogoś kto wyprzedaje stare ubrania ze strychu. Ten limit 30 transakcji to tylko konieczność przekazania przez Vinted informacji do US, a nie limit, od którego zaczyna się kontrola skarbowa. To źródło informacji, z którego US skorzysta żeby sobie wybrać tych, którzy wyglądają na profesjonalnych handlarzy. A nawet gdyby zadali Ci jakieś pytania (szczerze wątpię) to po prostu odpowiesz ze to twoje stare ciuchy, posiadasz je już od wielu lat i teraz wyprzedajesz. To dozwolone, nie wymaga działalności gospodarczej ani nie podlega opodatkowaniu (chyba że pcc 2% dla przedmiotów powyżej 1000zl - placi kupujący, czyli nie ty) :)