Wścieklizna
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
wiki123456
- Ciastko
Wścieklizna
Strasznie boje się wścieklizny. Zawsze uważam na obce a tym bardziej dzikie zwierzęta. Od kilku tygodni do mojego ogrodu przychodzi obcy kot. Wygląda na zadbanego ale nie ma obroży. Ostatnio pojawia sie codziennie zrobiło mi sie go szkoda bo jest bardzo chudziutki. Od kilku dni dokarmiam go smaczkami dla kotów, rzucam mu z daleka. Wczoraj na wieczku od pudełka dałam mu troche mokrej karmy. Wszystko zjadł i długo lizał to wieczko. Gdy poszedł podniosłam je i schowałam do worka. Po fakcie zdałam sobie sprawę, że na ręce mam małą rane na kciuku. Teraz dostaje paranoi, że zaraziłam sie wścieklizną. Kot zachowuje sie normalnie, jest płochliwy, oczka ma zdrowe, nie ma żadnej śliny, nie ma problemów z koordynacją ruchową ani połykaniem. Przekopałam wszystkie fora w internecie i wyczytałam, że w ślinie wirus jest obecny na 3dni przed pierwszymi objawami. Dzisiaj też przyszedł i zachowywał sie tak samo normalnie. Czy to jest w ogóle możliwe żeby zarazić sie w ten sposób? Miał ktoś z was podobne doświadczenia albo jakikolwiek kontakt z zarażonym zwierzęciem? Nie wiem co mam robić nie chce przyjmować zastrzyków bez potrzeby.
-
PapitaBaton
- ŚpioszkiKenzo
Nie jest to możliwe. Mnie ugryzł bezdomny pies i odradzili szczepieni mimo że specjal ile pojechałam do szpitala zakaźnego. Kazali obserwować czy pies przeżyje przez 2 tygodnie i jak będzie żył to znaczy że i ja przeżyje 
-
wiki123456
- Ciastko
dziękuję za odpowiedź, w takim razie obserwuje kota jeśli przeżyje 2tygodnie to mam nadzieję, że ja też ;DPapitaBaton pisze: ↑pt sie 29, 2025 12:33 am Nie jest to możliwe. Mnie ugryzł bezdomny pies i odradzili szczepieni mimo że specjal ile pojechałam do szpitala zakaźnego. Kazali obserwować czy pies przeżyje przez 2 tygodnie i jak będzie żył to znaczy że i ja przeżyje![]()
-
Pejczyk Pandory
- ZdalnaFanka
W naszym kraju na szczęście regularnie zrzuca się dzikim zwierzętom szczepionki przeciwko wściekliźnie. Myślę, że nie masz się czym martwić. Gdyby był ostatnio w Polsce jakiś przypadek wścieklizny u człowieka to zapewne wszystkie media trąbiłyby o tym na lewo i prawo i pojawiały komunikaty ostrzegawcze. Oczywiście ostrożności nigdy za wiele, ale też nie ma co popadać w paranoję.
Wirus wścieklizny namnaża się w śliniankach, więc teoretycznie jest możliwe zakażenie w tej sytuacji. Sanepid zleca przeprowadzenie obserwacji nawet, jak doszło do podrapania, a nie pokąsania, bo zakłądają że na pazurach może znajdować się ślina.
Ale... szansa na to, że kot ma wściekliznę jest znikoma, praktycznie zerowa.
Aktualnie wścieklizna w Polce wystepuje praktycznie tylko przy samej granicy z Ukrainą, bo tam ze względu na wojne nie prowadzi się wyżej wspomnianych szczepień profilaktycznych.
Aktualnie wścieklizna w Polce wystepuje praktycznie tylko przy samej granicy z Ukrainą, bo tam ze względu na wojne nie prowadzi się wyżej wspomnianych szczepień profilaktycznych.
-
wiki123456
- Ciastko
Jutro minie tydzien od tej sytuacji i prawie 3tygodnie odkąd przychodzi na mój ogród. Nie widze u niej żadnych objawów. Jest coraz bardziej śmiała je i pije. Przychodzi codziennie o tych samych godzinach jak w zegarku. Mam nadzieję że będziemy żyć :Davinlou pisze: ↑pn wrz 01, 2025 1:25 pm Wirus wścieklizny namnaża się w śliniankach, więc teoretycznie jest możliwe zakażenie w tej sytuacji. Sanepid zleca przeprowadzenie obserwacji nawet, jak doszło do podrapania, a nie pokąsania, bo zakłądają że na pazurach może znajdować się ślina.