Start
Mój profil

Matcha 🍵

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Manya
Channelka

Re: Matcha 🍵

Post autor: Manya »

Zanim zacznę sama, chciałabym spróbować jak powinna smakować dobrze przygotowana matcha. Mamy tu kogoś z Łodzi kto może polecić jakąś miejscówkę?
Awatar użytkownika
md2025.06
Modna

Post autor: md2025.06 »

Podpowiedzcie proszę jak przygotowujecie swoje ulubione matche? na ciepło czy na zimno? klasyk z mlekiem roślinnym czy wariacje z owocami?
animeanibe
Szpilson

Post autor: animeanibe »

md2025.06 pisze: ndz maja 11, 2025 12:08 am Podpowiedzcie proszę jak przygotowujecie swoje ulubione matche? na ciepło czy na zimno? klasyk z mlekiem roślinnym czy wariacje z owocami?
Matche najpierw zalewamy wodą 70-75 stopni i w ten sposób mieszamy miotełką. A co później? Zależy od Ciebie! :D na ciepło uwielbiam w czystej postaci, choć zaczynałam z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny. Moja ulubiona na zimno, to matcha ze smoothie z mango 🥭 dla mnie to najlepsze połączenie. Od razu zaznaczę, że nie pijam z mlekiem/napojem roślinnym. Dla moich kubków smakowych zielona herbata z mlekiem to nieporozumienie 🙈
Hania79
Channelka

Post autor: Hania79 »

Moje top top to: happa to mame, moya matcha tradycyjna i luksusowa oraz lune tea (najlepszy stosunek jakosci do ceny jesli chodzi o ceremonialną). Szczerze mowiac bylam zaskoczona jak matcha daddy mowil ze ich matcha to kulinarna premium(!) a nie ceremonialna - wedlug mnie jest doskonala. Co do przyrzadzania, mam 2 sposoby:
1. W domu, w chawanie, czyli miseczce do robienia matchy. Pelna lyzeczke do herbaty, ale nie czubatą przesypuje przez drobne sitko do chawanu i dodaje odrobinke wody 70-75 stopni. 30 sekund mieszania, w międzyczasie dodaje lyzeczke syropu klonowego i odrobine wiecej wody (lacznie 50ml). Cieple mleko owsiane (150ml) pienie osobno i od razu dodaje do niego matche.
W wersji na zimno nie pienie mleka i dodaje lod.
2. Wersja na szybko w pracy, na lodzie, : spieniaczem do mleka w szklance z szerszym dnem spieniam bezposrednio ok. 4-5g matchy (czyli troche wiecej niz w poprzedniej wersji) matche z zimnym mlekiem owsianym. Nie przesiewam bo nie mam czasu, ale za to spieniam z mlekiem dluzej niz 30 sekund, az do rozbicie grudek. Dodaje lod i dopelniam mlekiem. Dodaje syrop rozany do smaku i slodkosci
Zupa Warzywna
KlaudynkaO
RoyalBaby

Post autor: KlaudynkaO »

Ojj ja wiem, że sa wersje z mlekiem , ja jednak jestem zdecydowanym zwolennikiem picia matchy w wariacji z owocami. Nie inaczej, ale... co kto lubi. Co do przepisów to podrzucam Wam jak tą Matche robić taką bardziej w wersji smoothie https://demmers.pl/przepisy/matcha-smoothie ;)
Maxunia87
Currently: planning drama

Post autor: Maxunia87 »

animeanibe pisze: sob kwie 12, 2025 4:22 pm Wracając do tematu, podam swój ranking matcha, które wypiłam do tej pory.

1. Matcha Usucha TAKAMINE BIO 2024 "Wysoka Góra" 30g

Moja faworytka. Piękny jasnozielony, pastelowy kolor💚 test na kartce zdany, długa pastelowa krecha. Zero goryczki, intensywny a jednocześnie delikatny smak, rewelacyjna do picia bez dodatków 😍, kupiłam w czajowni, ale aktualnie jej brak w magazynie niestety. Cena również nie zachęca, ale warto!

2. Ouritsu Matcha ceremonialna 30g

Najbardziej orzeźwiający smak ze wszystkich, jakie piłam. Piękny kolor, jasny wpadający w neon💚 najlepiej smakuje mi ze smoothie z mango 🥭 lub cytryną i miodem. Cena jest ogromnym sprzymierzeńcem, zwłaszcza w stosunku do takiej jakości. Ta matcha zostaje u mnie na stałe i będzie mi towarzyszyć codziennie 😍

3. Japan UJI MATCHA (UJICHA) 50g

Ta matcha tworzy niesamowicie kremową i gęstą piankę 💚 test na kartce zdany ideolo. Kolor w porządku, ale nie zrobił takiego wow, jak dwie pierwsze. Też jest przepyszna i delikatna, ale już czuć różnicę w jakości, gdy pije się czystą.

4. Moya Matcha luksusowa 30g

Moja pierwsza matcha, jaką kupiłam, więc będę czuć sentyment na pewno! Dzięki niej wpadłam po same uszy w matchę i się uzależniłam 😂 kolor w porządku, test kartki zdany. W smaku już lekko goryczkowa i cierpka - najlepsza z miodem i cytryną.

Kolejna matcha, jaką przetestuje, to matcha Seian organic 20g z eherbata. Cena z kosmosu, ale zobaczymy czy pobije Takamine. 😌
Hej kupiłam Ouritsu Matcha ceremonialna 30g
Z Twojego polecenia i jest boska. Próbowałaś ich tradycyjna? Bo jestem ciekawa czym się roznia
animeanibe
Szpilson

Maxunia87 pisze: śr cze 25, 2025 7:32 pm Hej kupiłam Ouritsu Matcha ceremonialna 30g
Z Twojego polecenia i jest boska. Próbowałaś ich tradycyjna? Bo jestem ciekawa czym się roznia
Ooo bardzo się cieszę! 😍 ta matcha naprawdę robi robotę w tej półce cenowej. Oglądałam też na yt porównanie różnych marek Matcha przez Gabriela Hyodo i właśnie ouritsu premium (nawet nie ceremonialna!) wzbudziła w nim duży zachwyt i zaskoczenie w porównaniu z oromatchą Noburu. Także coś musi w niej być!
Aramanda13
Siatkarka

Post autor: Aramanda13 »

Ja jestem laikiem i dopiero od niedawna przygotowuję matchę, ale jestem zwolenniczką lekkiego posmaku, więc robię z mlekiem owsianym, koniecznie Barista i jakimś słodzidłem. Próbowałam z różnymi napojami roślinnymi, ale z żadnym nie smakuje mi tak jak z owsianym.
1-2 g matchy rozprowadzam w 50 ml wody w 60 stopniach, do tego dodaję łyżeczkę (lub dwie) syropu klonowego lub waniliowego syropu Monin. Mleka ok. 150 ml, chyba ze je spieniam to 75 ml. Super spienia Raven ESP001SX. Być może dopuszczam się profanacji, ale dla mnie zadowalająca jest już matcha Ujicha codzienna Green Touch Uji Kyoto, poza tym używam zwykłej łyżeczki i nie mam miotełki - do rozmieszania matchy z wodą wystarcza mi spieniacz z Ikei.
karolinka
Bransoletka50k

Post autor: karolinka »

Na ile wystarcza opakowanie matchy? Nigdy nie piłam, ceny są wysokie i zastanawiam się na ile wydajny jest ten proszek.
Malabeza2
GreckieWakacje

Post autor: Malabeza2 »

Chcę zamówić matche z Ouritsu. Lepsza tradycyjna, premium czy ceremonialna ?
Zważ wafelku z kim się kruszysz
animeanibe
Szpilson

Malabeza2 pisze: czw lip 03, 2025 1:27 pm Chcę zamówić matche z Ouritsu. Lepsza tradycyjna, premium czy ceremonialna ?
Piję ceremonialną, bardzo polecam :) premium i tradycyjna mogą mieć ciemniejszy kolor i więcej goryczki.
animeanibe
Szpilson

KlaudynkaO pisze: pn cze 09, 2025 7:51 pm Ojj ja wiem, że sa wersje z mlekiem , ja jednak jestem zdecydowanym zwolennikiem picia matchy w wariacji z owocami. Nie inaczej, ale... co kto lubi. Co do przepisów to podrzucam Wam jak tą Matche robić taką bardziej w wersji smoothie https://demmers.pl/przepisy/matcha-smoothie ;)
Mam dokładnie to samo odczucie! Jak zielona herbata, to połączenie tylko z owocami 😍
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

karolinka pisze: śr lip 02, 2025 10:30 am Na ile wystarcza opakowanie matchy? Nigdy nie piłam, ceny są wysokie i zastanawiam się na ile wydajny jest ten proszek.
Moim zdaniem bardzo wydajny. Robię dla dwóch osób parę razy w tygodniu. 100g starcza na kilka miesięcy. Lepiej kupować świeżą niż trzymać zapas, bo z czasem robi się mniej smaczna. To moje zdanie.
TerraBicicletta
Modna

Post autor: TerraBicicletta »

Hej ja chce sobie kupić jakis zestaw do matchy, czy moge prosić o jakieś polecajki? Tzn wiem ze tutaj chyba nie można wklejać linków, więc moze ktos mógłby mi wysłać na priv do jakichś sprawdzonych, które same używacie?
fksdoa

Post autor: fksdoa »

animeanibe pisze: sob kwie 12, 2025 4:22 pm Wracając do tematu, podam swój ranking matcha, które wypiłam do tej pory.

1. Matcha Usucha TAKAMINE BIO 2024 "Wysoka Góra" 30g

Moja faworytka. Piękny jasnozielony, pastelowy kolor💚 test na kartce zdany, długa pastelowa krecha. Zero goryczki, intensywny a jednocześnie delikatny smak, rewelacyjna do picia bez dodatków 😍, kupiłam w czajowni, ale aktualnie jej brak w magazynie niestety. Cena również nie zachęca, ale warto!

2. Ouritsu Matcha ceremonialna 30g

Najbardziej orzeźwiający smak ze wszystkich, jakie piłam. Piękny kolor, jasny wpadający w neon💚 najlepiej smakuje mi ze smoothie z mango 🥭 lub cytryną i miodem. Cena jest ogromnym sprzymierzeńcem, zwłaszcza w stosunku do takiej jakości. Ta matcha zostaje u mnie na stałe i będzie mi towarzyszyć codziennie 😍

3. Japan UJI MATCHA (UJICHA) 50g

Ta matcha tworzy niesamowicie kremową i gęstą piankę 💚 test na kartce zdany ideolo. Kolor w porządku, ale nie zrobił takiego wow, jak dwie pierwsze. Też jest przepyszna i delikatna, ale już czuć różnicę w jakości, gdy pije się czystą.

4. Moya Matcha luksusowa 30g

Moja pierwsza matcha, jaką kupiłam, więc będę czuć sentyment na pewno! Dzięki niej wpadłam po same uszy w matchę i się uzależniłam 😂 kolor w porządku, test kartki zdany. W smaku już lekko goryczkowa i cierpka - najlepsza z miodem i cytryną.

Kolejna matcha, jaką przetestuje, to matcha Seian organic 20g z eherbata. Cena z kosmosu, ale zobaczymy czy pobije Takamine. 😌
Hej, kupiłam z Twojego polecenia takamine Wysoka Góra i jest dobra, ale nie widzę większej różnicy między nią a matchą z eherbata za stówkę :D polecam sprawdzić

https://eherbata.pl/matcha-karin-organic-30g-2249.html
Lol123!!!
BlondDoczep

Post autor: Lol123!!! »

Pytanie, czemu nie rozpuszcza mi się matcha w mleku owsianym? Bo nie używam miotełki?
fksdoa

Post autor: fksdoa »

Lol123!!! pisze: śr sie 06, 2025 8:04 am Pytanie, czemu nie rozpuszcza mi się matcha w mleku owsianym? Bo nie używam miotełki?
Dokładnie, matchę trzeba wymieszać miotełką z wodą o temp. ok 80 stopni, a dopiero potem dodać do mleka
xyzerna
DramaQueen

Post autor: xyzerna »

niedoceniona, a bardzo smaczna, lepsza niz oromatcha i moya
https://www.konesso.pl/product-pol-2255 ... VL4jNd_Tug
Kukusy
Ciastko

Post autor: Kukusy »

animeanibe pisze: pt cze 27, 2025 7:48 am Ooo bardzo się cieszę! 😍 ta matcha naprawdę robi robotę w tej półce cenowej. Oglądałam też na yt porównanie różnych marek Matcha przez Gabriela Hyodo i właśnie ouritsu premium (nawet nie ceremonialna!) wzbudziła w nim duży zachwyt i zaskoczenie w porównaniu z oromatchą Noburu. Także coś musi w niej być!
szczerze wątpie w jego opinię i wiedzę. samo bycie pół Japończykiem nie sprawia że nagle wiesz co i jak. On nawet japonskiego nie umie, no prosze was
LauraBacha3
BlondDoczep

Post autor: LauraBacha3 »

Ja lubię tę ze zdjęcia, no1 i no2
Obrazek
Załączniki
fw_1756459168590.jpg
fw_1756459168590.jpg (58.38 KiB) Przejrzano 866 razy
MulanWK
Siatkarka

Post autor: MulanWK »

Dla mnie Moya matcha tradycyjna - jeśli do picia sama. Jeśli do latte to może być codzienna.
https://spokokawa.pl/producent/Moya-Matcha
Awatar użytkownika
geviedsalie
RealDiamond

Post autor: geviedsalie »

A gdzie pijecie matche w Poznaniu? Będę próbować pierwszy raz, więc nie chcę się od razu zniechęcić jak trafię na kiepską 😁
kawoszka78
Siatkarka

Post autor: kawoszka78 »

“Hej, czy do matchy naprawdę potrzebuje te wszystkie czarki, bambusy i inne gadżety? Zamówiłem podstawowy zestaw ze spokokawa.pl z mieszadełkiem i matchą “MOYA” Czy mogę mieszać matchę w szklance, czy już kwalifikuje się to jako herezja?
animeanibe
Szpilson

kawoszka78 pisze: śr wrz 10, 2025 2:55 pm “Hej, czy do matchy naprawdę potrzebuje te wszystkie czarki, bambusy i inne gadżety? Zamówiłem podstawowy zestaw ze spokokawa.pl z mieszadełkiem i matchą “MOYA” Czy mogę mieszać matchę w szklance, czy już kwalifikuje się to jako herezja?
Żeby wytrzepać matchę chasenem, potrzebne jest naczynie o trochę większej średnicy niż szklanka i to chyba tyle. Jeśli chcesz zrobić to elektrycznym mieszadełkiem, to wystarczy szklanka - chyba nawet im mniejsza średnica naczynia, tym wyjdzie lepsza pianka? Nikt Cię za to za kraty nie wsadzi 😃 mi osobiście lepiej smakuje rozmieszana chasenem. Mam wrażenie, że ma bardziej wielowymiarowy smak. Ale to już moje subiektywne odczucia 😃 niemniej, zachęcam by spróbować tak i tak i porównać!
kawoszka78
Siatkarka

Post autor: kawoszka78 »

Hejka, zestaw przyszedł, ale faktycznie w szklance ciężko tym manewrować :( Więc chyba zamówię jedno z tych...

https://spokokawa.pl/filizanki-porcelan ... 0ml-czarna

lub

https://spokokawa.pl/czarki/Cebador-Mat ... atchy-Yoru

Ta druga wydaje się bardziej "klasyczna". Czy polecacie może jakieś inne czarki, ew. czy mogę poprosić o drobną pomoc w doborze? ;P pozdrawiam