Start
Mój profil

Wznosimy nasze życia na wyższy poziom

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Xyz79
Currently:Greece

Re: Wznosimy nasze życia na wyższy poziom

Post autor: Xyz79 »

Różności, które przydarzyły mi się w tym tygodniu:
Instagram: @refleksje.jagny
YouTube: Mary’s room

Vinted: Czy pamiętacie SIMPLE? Udało mi się kupić przepiękną, jedwabną sukienkę właśnie tej marki. Wielka szkoda, że już nie istnieją w dawnej formie, ale na v. można znaleźć wiele rzeczy od nich, część jest nawet z metkami. Oczywiście stylistyka niektórych ubrań jest lekko „przykurzona”, ale można znaleźć perełki 😉

Film: Boska Sarah Bernhardt.
Uwielbiam francuskie produkcje, szczególnie te, które portretują kobiety. Nie znałam wcześniej tej artystki, intrygująca to mało powiedziane..

Warszawa:
Kinoteka: w poniedziałki wszystkie seanse kosztują 16 zł.
Zachęta: w czwartki jest wstęp wolny; aktualnie można zobaczyć cztery różne wystawy
Łazienki Królewskie: 41 Królewska Wystawa Róż w Starej Oranżerii do 24.08
Dal dalla Gelato: najlepsze gelato w Warszawie! Poprzednie lato należało do Cafe affogato, w tym rozsmakowałam się w crema caffe 😋
Awatar użytkownika
australijska
SkrzydełkaZhooters

Post autor: australijska »

Xyz79 pisze: pt sie 22, 2025 10:56 pm Różności, które przydarzyły mi się w tym tygodniu:
Instagram: @refleksje.jagny
YouTube: Mary’s room

Vinted: Czy pamiętacie SIMPLE? Udało mi się kupić przepiękną, jedwabną sukienkę właśnie tej marki. Wielka szkoda, że już nie istnieją w dawnej formie, ale na v. można znaleźć wiele rzeczy od nich, część jest nawet z metkami. Oczywiście stylistyka niektórych ubrań jest lekko „przykurzona”, ale można znaleźć perełki 😉

Film: Boska Sarah Bernhardt.
Uwielbiam francuskie produkcje, szczególnie te, które portretują kobiety. Nie znałam wcześniej tej artystki, intrygująca to mało powiedziane..

Warszawa:
Kinoteka: w poniedziałki wszystkie seanse kosztują 16 zł.
Zachęta: w czwartki jest wstęp wolny; aktualnie można zobaczyć cztery różne wystawy
Łazienki Królewskie: 41 Królewska Wystawa Róż w Starej Oranżerii do 24.08
Dal dalla Gelato: najlepsze gelato w Warszawie! Poprzednie lato należało do Cafe affogato, w tym rozsmakowałam się w crema caffe 😋
Ale fajnie to wszystko napisałaś, chętnie czytałabym takiego bloga <3
LolaColaTola
RoyalBaby

Post autor: LolaColaTola »

Dziewczyny, polecacie jakieś dobre filmy na HBO, Amazonie albo CDA?
BW91
MoetGlass

Post autor: BW91 »

LolaColaTola pisze: ndz sie 24, 2025 11:56 am Dziewczyny, polecacie jakieś dobre filmy na HBO, Amazonie albo CDA?
Zależy co masz na myśli mówiąc dobre :D

Filmy:
Małe kobietki, Pokuta, Gosford Park, Crazy About Tiffany's, Projektantka, Zmowa pierwszych żon, jakieś klasyki stare albo ekranizacje książek - zależy co kto lubi, ja lubię czasem obejrzeć trudne filmy o anoreksji, sponsoringu, oszustwach, zbrodniach, ale nie wiem czy tu takie wrzucać

Odcinkowe (w sumie bardziej seriale)
Ostatni carowie, Prawo Lidii Poët, The New Look, Królestwo snów
LolaColaTola
RoyalBaby

BW91 pisze: ndz sie 24, 2025 3:44 pm Zależy co masz na myśli mówiąc dobre :D

Filmy:
Małe kobietki, Pokuta, Gosford Park, Crazy About Tiffany's, Projektantka, Zmowa pierwszych żon, jakieś klasyki stare albo ekranizacje książek - zależy co kto lubi, ja lubię czasem obejrzeć trudne filmy o anoreksji, sponsoringu, oszustwach, zbrodniach, ale nie wiem czy tu takie wrzucać

Super, bardzo dziękuję za polecenia! Gatunek nie ma dla mnie znaczenia, oglądam wszystko :)
Ze swojej strony polecam I'm Still Here na HBO. Widziałam go w kinie i zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie.
Xyz79

BW91 pisze: ndz sie 24, 2025 3:44 pm Zależy co masz na myśli mówiąc dobre :D

Filmy:

Po pierwszym odcinku „Prawo Lidii Poët” poleciałam do Turynu 😅 I od tego czasu bylam już kilka razy, jak będziecie miały okazję to polecam ❤️ Z PL jest lot bezpośredni tylko z Warszawy (LOT) i Ryanair (Kraków), ale pociągiem z Mediolanu można dotrzeć w 1,5-2h.

Na HBO jest świetny serial Durrellowie, oparty na prawdziwej historii. Bardzo przyjemny, z Korfu w tle.. 😊
LolaColaTola
RoyalBaby

Xyz79 pisze: ndz sie 24, 2025 8:16 pm Po pierwszym odcinku „Prawo Lidii Poët” poleciałam do Turynu 😅 I od tego czasu bylam już kilka razy, jak będziecie miały okazję to polecam ❤️ Z PL jest lot bezpośredni tylko z Warszawy (LOT) i Ryanair (Kraków), ale pociągiem z Mediolanu można dotrzeć w 1,5-2h.

Na HBO jest świetny serial Durrellowie, oparty na prawdziwej historii. Bardzo przyjemny, z Korfu w tle.. 😊
Ja nie mogę taki rzeczy czytać, bo też od razu bym gdzieś poleciała! 😂
Xyz79

Na netflixie pojawiło się sporo starszych filmów, głównie włoskiej produkcji.

Instrukcja jak je znaleźć: w wyszukiwarce wpisujemy np. Lampart (jeszcze nie oglądałam, w podobnym klimacie są Sycylijskie Lwy, ale chyba nie są dostępne na n.) albo jakieś inne „włoskie” słowo, klikamy gatunki „po włosku” i pojawią się dwie ikonki po prawej stronie, klik na cztery kwadraty i filtrujemy rok produkcji. Zjeżdżamy na sam dół. Wybór jest imponujący 😉 W podobny sposób możecie znaleźć inne filmy z dawnych lat, trafiłam nawet na filmy nieme.

Na Apple TV jest dużo filmów o sztuce, ale też bez osobnej kategorii, więc w szukaj: Monet i po kliknięciu można zobaczyć podobne filmy. Można je też obejrzeć w Kinie Muranów, zwykle w weekendy.

Kilka moich faworytów jakie przychodzą mi teraz do głowy: Portret Damy; Miłość i śmierć w Wenecji, Australia (chciałabym wszystkie stroje głównej bohaterki 😍), Niebezpieczna piękność (głównie ze względu na Wenecję w tle 😅) i oczywiście Władca Pierścieni. Uwielbiam, mam wszystkie wersje rozszerzone i oglądam kilka razy w roku ❤️😝
Xyz79

LolaColaTola pisze: ndz sie 24, 2025 8:24 pm Ja nie mogę taki rzeczy czytać, bo też od razu bym gdzieś poleciała! 😂
Niedzielę spędziłam z Ryanair i resztą linii lotniczych.. 😉
Xyz79

https://www.uo.uw.edu.pl/kursy

Właśnie trwają zapisy na kursy, na Uniwersytecie Otwartym. Niektóre z nich są prowadzone online, więc nie tylko mieszkanki Warszawy i okolic mogą skorzystać :)
Awatar użytkownika
dina.kaliente
BlondDoczep

Post autor: dina.kaliente »

Xyz79 pisze: ndz sie 24, 2025 11:56 pm https://www.uo.uw.edu.pl/kursy

Właśnie trwają zapisy na kursy, na Uniwersytecie Otwartym. Niektóre z nich są prowadzone online, więc nie tylko mieszkanki Warszawy i okolic mogą skorzystać :)
Ale to jest świetne! Jakbym mogła, to zapisałabym się na wszystkie kursy językowe 😹
BW91
MoetGlass

XYZ - Tobie trzeba dać bana za nadmiar dobrych polecajek ;D życia mi braknie żeby to wszystko zobaczyć :')

Z SIMPLE znalazłam kiedyś w sh sweter krótki rękaw - kaszmir, wiskoza - na pewno stara kolekcja, jest super.

XYZ dzięki za tipy na Turyn - dla mnie Kraków ideolo, więc może skuszę się w przyszłym roku.

Róże różności z darmowych kursów nawet językowe można znaleźć tutaj
https://szkolenia.pfp.com.pl/
https://www.parp.gov.pl/component/site/ ... rsy-online
https://strefawiedzypfr.pl/
https://www.santanderopenacademy.com/pl/index.html

23 września ruszają zapisy na kurs Inside LVMH.
Można również zapisywać się na McKinsey Forward - jeśli chcecie mogę podać na priv referral code od alumni. Brałam udział w poprzedniej edycji i teraz jest jakieś zaproszenie na 'galę' w Warszawie - niby ten program nie ma nic wspólnego z pracą w McKinsey, ale każda okazja do networkingu jest dobra.

Nie wiem dlaczego zrobiłam sobie wczoraj taką emocjonalną krzywdę, ale oglądałam film Angielski pacjent.

Na YT lubię sobie czasem pooglądać firmy - Victoria Magrath, Lydia Elise Millen oraz Freddy My Love - takie comfort vlogi.
Na insta dla ładnych zdjęć, miłości do Paryża i vintage _zoemarch
Od czasu do czasu zerkam też na readvesper.com
BW91
MoetGlass

Miałam jeszcze wrzucić ten artykuł i zapomniałam :D

https://sztukawyboru.club/old-elegance- ... e-go-uzyc/

Codzienne kliknięcie nic nie kosztuje a może pomóc

https://www.pajacyk.pl/
Mualla
Koczkodan

Post autor: Mualla »

Dziękuję serdecznie za polecajki ❤️ wszystko skrupulatnie sprawdzam i czytam, ale mi chyba życia nie starczy, żeby wszystko ogarnąć. Niemniej jednak bardzo mnie inspirujecie ❤️
Xyz79

Kolejny post z cyklu różności:

Wilanów:
https://wilanow-palac.pl/dzieje-sie

Bardzo fajne wydarzenia, w dobrych cenach.
Rysunek z natury (20 zł.), albo Koncert „Pieśni i mazurki Chopina” (15 zł.).

13-14.09 V Królewski Festiwal Rzemiosł
Ponad 150 wystawców, rękodzieło i możliwość przeniesienia się w czasie 😉

Zamek Królewski:
6.09 Piknik na dworze w Ogrodach Zamku Królewskiego

ForestCampus Ogrody - Punkt widokowy
Przy Arkadii, można podziwiać panoramę centrum Warszawy w otoczeniu roślinności. Wejście jest darmowe.

Księgarnie z najlepszą selekcją w Warszawie:
Księgarnia Bęc Zmiana; Księgarnia InBook NIKE (PL. Unii Lubeleskiej) Antykwariat Warszawa; dla dzieci: Księgarnia Bullerbyn; Książnica Polska Księgarnia Leksykon; Tajfuny (azjatycka literatura); Księgarnia i Kawiarnia Wydawnictwa Czarne; Najlepsza Księgarnia; Księgarnia Wiejska 14; BookOff i Jak Wam się podoba/As You like it - piękne albumy (coffee table books) i głównie angielskojęzyczne wydania

Porcelanowa - nowoczesna porcelana polskich artystów. Fajne miejsce do znalezienia czegoś na prezent, dość blisko centrum

Rzeczownik - dla fanek nietuzinkowych wyrobów papierniczych, mają przepiękne papiery do pakowania prezentów 😍

Rodzinne biznesy z tradycją i rzemieślnicze pracownie:
Rękawiczki - Hoża 35
Giedoryć Anna Pracownia Rękawiczek
Parasole na Chmielnej
Baryliński Ryszard. Pracownia pędzli i szczotek
Stasio Szczotki
Ręcznie robione szczotki do włosów i ciała - Brushes with love

Kawiarnie i słodkości we włoskim stylu:
Porta 13 ; La Bomboniera ; Ciastkarnia Pasticceria Mignon (ze słodkości lubię tam tylko Cornetto, nie trafiłam na dobre ciasteczka) ; Mała Sicilia ; Cukiernia Lodziarnia Dolce & Amaro

Jak macie do polecenia nietuzinkowe miejsca w swoich miastach, to podzielcie się 😉
Xyz79

Ok zapomniałam jeszcze dodać:
(Zaznaczam, że nie w każdym miejscu robiłam zakupy. Jednak myślę, że warto dzielić się adresami mniejszych sklepów i wytwórców)

Czapki Kapelusze A. Zaręba
Jan Barbra - maleńka, Polska wytwórnia perfum
Fridge - koncepcja świeżych kosmetyków prosto z lodówki (podbierałam mamie krem truskawkowy.. niestety już go nie ma w ofercie 🥲). Mają też ciekawe kompozycje perfum.

Cieszkowski. Pracownia kapeluszy

La Petite France - świetne francuskie delikatesy (w budynku w którym się znajdują, jest outlet z markami z grupy MaxMara, ceny świetne, dziewczyny dają rabaty przy większych zakupach)

Posmakuj Sycylii - włoskie delikatesy, w okresie przedświątecznym mają panettone&colombę Fiasconaro ze zwykłej linii i serię Dolce&Gabbana

Madame Ricotta - dwie lokalizacje, jedna w Norblinie, druga na przeciwko Hali Mirowskiej. Cudowne sery, ravioli & gnocchi do szybkiego przygotowania w domu 😉
OlgaM
WążNaTshircie

Post autor: OlgaM »

Xyz79 pisze: czw sie 28, 2025 12:35 pm Kolejny post z cyklu różności:

Wilanów:
https://wilanow-palac.pl/dzieje-sie

Bardzo fajne wydarzenia, w dobrych cenach.
Rysunek z natury (20 zł.), albo Koncert „Pieśni i mazurki Chopina” (15 zł.).

13-14.09 V Królewski Festiwal Rzemiosł
Ponad 150 wystawców, rękodzieło i możliwość przeniesienia się w czasie 😉

Zamek Królewski:
6.09 Piknik na dworze w Ogrodach Zamku Królewskiego

ForestCampus Ogrody - Punkt widokowy
Przy Arkadii, można podziwiać panoramę centrum Warszawy w otoczeniu roślinności. Wejście jest darmowe.

Księgarnie z najlepszą selekcją w Warszawie:
Księgarnia Bęc Zmiana; Księgarnia InBook NIKE (PL. Unii Lubeleskiej) Antykwariat Warszawa; dla dzieci: Księgarnia Bullerbyn; Książnica Polska Księgarnia Leksykon; Tajfuny (azjatycka literatura); Księgarnia i Kawiarnia Wydawnictwa Czarne; Najlepsza Księgarnia; Księgarnia Wiejska 14; BookOff i Jak Wam się podoba/As You like it - piękne albumy (coffee table books) i głównie angielskojęzyczne wydania

Porcelanowa - nowoczesna porcelana polskich artystów. Fajne miejsce do znalezienia czegoś na prezent, dość blisko centrum

Rzeczownik - dla fanek nietuzinkowych wyrobów papierniczych, mają przepiękne papiery do pakowania prezentów 😍

Rodzinne biznesy z tradycją i rzemieślnicze pracownie:
Rękawiczki - Hoża 35
Giedoryć Anna Pracownia Rękawiczek
Parasole na Chmielnej
Baryliński Ryszard. Pracownia pędzli i szczotek
Stasio Szczotki
Ręcznie robione szczotki do włosów i ciała - Brushes with love

Kawiarnie i słodkości we włoskim stylu:
Porta 13 ; La Bomboniera ; Ciastkarnia Pasticceria Mignon (ze słodkości lubię tam tylko Cornetto, nie trafiłam na dobre ciasteczka) ; Mała Sicilia ; Cukiernia Lodziarnia Dolce & Amaro

Jak macie do polecenia nietuzinkowe miejsca w swoich miastach, to podzielcie się 😉
Masz może szczotkę do ciała z polecanego sklepu? Przeczytałam kiedyś o zaletach szczotkowania na sucho i kupiłam szczotkę z phlov, jest fatalna, jakbym tarła papierem ściernym, nie jestem w stanie wykonać zabiegu. Może ktoś zna jakieś miękkie?
Xyz79

OlgaM pisze: czw sie 28, 2025 7:21 pm Masz może szczotkę do ciała z polecanego sklepu? Przeczytałam kiedyś o zaletach szczotkowania na sucho i kupiłam szczotkę z phlov, jest fatalna, jakbym tarła papierem ściernym, nie jestem w stanie wykonać zabiegu. Może ktoś zna jakieś miękkie?
Miałam z rossmana, fatalna. Z Yasumi - może być, trochę delikatniejsza. Przymierzam się do zakupu z któregoś z wymienianych sklepów, dam znać jak się zdecyduję. Generalnie myślę, że jest szansa na zrobienie takiej szczotki z delikatnym włoskiem, bo to są małe wytwórnie.

Mam kilka szczotek od Ryszarda i jakościowo są świetne. Może uda mi się tam wpaść w sobotę, bo i tak muszę kupić szczotkę do włosów.. :)
BW91
MoetGlass

XYZ aż się prosisz o tego bana xD
cudne polecenia jutro wszystkie zapiszę, ale mimo wszystko podpadłaś :')
A gdzie Jan Kielman https://kielman.pl/pl/ , gdzie GENTLEMAN koszule na miarę od 1991 roku (jeśli dobrze widzę) https://koszulenamiare.pl/ , gdzie Hefra z bogatą historią https://hefra.pl/ ?
Co możesz powiedzieć o Emanuel Berg?
Xyz79

BW91 pisze: czw sie 28, 2025 9:37 pm XYZ aż się prosisz o tego bana xD
A gdzie Jan Kielman https://kielman.pl/pl/ , gdzie GENTLEMAN koszule na miarę od 1991 roku (jeśli dobrze widzę) https://koszulenamiare.pl/ , gdzie Hefra z bogatą historią https://hefra.pl/ ?
Jan Kielman jest taką oczywistością, że nie wypada nadużywać tego imienia 😉 Hermès może się schować ze swoimi oficerkami! W ogóle te okolice Chmielnej kryją w sobie różne ciekawe miejsca..

Emanuel Berg lubię, jakościowo zawsze było ok. Już dawno nic nie kupowałam w butiku. Ostatnio upolowałam na Vinted dwie koszule za grosze i są w stanie idealnym. Właśnie zajrzałam na ich stronę i chyba będą jakieś zmiany, sklep online jest zawieszony.

Hefry też nie trzeba przedstawiać 😉 Nie wiem, dlaczego ludzie na ślubach chcą jakieś koperty, mogliby sobie jakieś ładne srebra wybrać.. 😎

Ostatni link na dzisiaj: https://moodscentbar.com/moodaily

Bardzo ciekawe artykuły, szeroki zakres tematyczny i pisane ładnym językiem. Polecam MSB, zróbcie sobie wycieczki zapoznawcze przed Black Friday, bo jako jedyna/jedna z niewielu niszowych perfumerii daje rabat -20% na zakupy. Mają też herbaty Mariage Frères (też z rabatem).

Jeszcze mi się przypomniał Element Żeński na instagramie i dziewczyny miały też bloga. To były bardzo fajne treści.

/właśnie zastanawiam się, jak stworzyć ogólnie dostępną mapkę z tymi fajnymi adresami.. Jakieś pomysły?
BW91
MoetGlass

Xyz79 pisze: czw sie 28, 2025 10:10 pm /właśnie zastanawiam się, jak stworzyć ogólnie dostępną mapkę z tymi fajnymi adresami.. Jakieś pomysły?

da się mapę Google zrobić :D

jeśli potrzebujesz pomocy w tej radosnej twórczości to daj znać

Te jak to nazwałaś oczywistości mimo wszystko nie każdy zna, a że ten wątek jest po to by się wznosić na wyższy poziom, więc nawet takie oczywistości mogą się do kogoś okazać odkrywcze :)
Xyz79

BW91 pisze: czw sie 28, 2025 10:16 pm da się mapę Google zrobić :D

jeśli potrzebujesz pomocy w tej radosnej twórczości to daj znać

Te jak to nazwałaś oczywistości mimo wszystko nie każdy zna, a że ten wątek jest po to by się wznosić na wyższy poziom, więc nawet takie oczywistości mogą się do kogoś okazać odkrywcze :)
Będę miała to na uwadze 😊 Jutro wieczorem spróbuję się za to zabrać.. Dobrej nocy!

Ps. Niedługo otwierają taras w Varso Tower. To będzie dopiero wysoki poziom, bo na 53 piętrze, 230 metrów nad poziomem ulicy 😎 Bilety pewnie będą tańsze niż atelier 😉
Comeandsayhi
PsychoFanka

Post autor: Comeandsayhi »

BW91 pisze: czw sie 28, 2025 9:37 pm XYZ aż się prosisz o tego bana xD
Mąż ma koszulę z Berga i ja bym tego miejsca nie poleciła. Raz, że miara została źle zdjęta, dwa materiał jest dość cienki i taki mało szlachetny. Nie wiem jak wypada damska kolekcja, gdyż nic od nich nie mam.

Za to Kielman, potwierdzam klasa, zarówno buty, torby, jak i galanteria. Paski Hermesa też się mogą chować przy Kielmanowych (przynajmniej męskie, wg mojego małża).
Xyz79

Comeandsayhi pisze: pt sie 29, 2025 12:23 am Mąż ma koszulę z Berga i ja bym tego miejsca nie poleciła. Raz, że miara została źle zdjęta, dwa materiał jest dość cienki i taki mało szlachetny. Nie wiem jak wypada damska kolekcja, gdyż nic od nich nie mam.

Za to Kielman, potwierdzam klasa, zarówno buty, torby, jak i galanteria. Paski Hermesa też się mogą chować przy Kielmanowych (przynajmniej męskie, wg mojego małża).
Z kolekcji damskich, tych dostępnych od ręki koszule jakie mam są w porządku. Wszystkie były kupowane dość dawno temu, ostatnie zakupy z drugiej ręki. Na miarę niczego tam nie szyłam, dobrze wiedzieć, że nie warto 😅

Mąż ma dobry gust! 😉
Comeandsayhi
PsychoFanka

Post autor: Comeandsayhi »

W temacie jedzenia dorzucam:

Grecki market - sklepik znajduje się w pawilonach przy Hali Mirowskiej. Kupuję tam fetę, oliwki, jogurt grecki, oliwę i miód tymiankowy <3

Gustoitaliano.pl - włoskie delikatesy, które również znajdują się przy Hali Mirowskiej. Mam w stosunku do nich mieszane odczucia. Obsługa np. za grubo kroi wędliny :') a w tym przypadku podstawa to cienkie plastry B) Natomiast domowe tiramisu mają bardzo dobre.

Piccola Italia & Mediterraneo - po włoskie produkty najczęściej odwiedzam sklep przy Hożej. Są też w Browarach Warszawskich, ale po zmianie obsługi przestałam tam chodzić. Kupuję u nich szynki, salami, sery. Czasem makarony i wino.

Boucherie de Varsovie na ul. Żelaznej. Nasz główny mięsny (steaki, tatry, mięso burgerowe, kury, kaczki, indyki). W ofercie mają też sery i wino. Właściciel oferuje możliwość zorganizowania kolacji degustacyjnej (chyba z wine pairingiem).

A na koniec cukiernia Perełka na ul. Granicznej. Jeżeli ktoś ma chęć poczuć klimat głębokiego PRLu, totalnie nieinstagramowego wyglądu wypieków i smaków jak u babci to tylko tam :fire: