Ja mam tylko zapas karmy dla psa.Nikax94 pisze: ↑sob sie 23, 2025 8:04 am To ja podbijamy, czy w jakiś sposób się przygotowujecie? Kupujecie zapasy? U mnie niby domownicy też uważają,że coś się stanie, że trzeba być przygotowanym, ale nic z tym nie robią. Natomiast znajomi mnie wyśmiali, jak tylko zaczęłam temat robienia zapasów czy innych przygotowań w formie baterii, latarek itpsama nie wiem co myśleć.
Ja teraz przy okazji zakupów w Rossmanie zawsze biorę jakieś dodatkowe mydło, Apap, takie drobne rzeczy, gromadzę w jednej szafce, ale w sumie nie mówię o tym nikomu
Wojna z Rosją
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry- Wercia20_20
- LouiBag
Re: Wojna z Rosją
-
eszability
- Skarpeta Rakieta
Ja sama zapasów nie robię, przynajmniej na razie, ale generalnie uważam, że przezorny zawsze ubezpieczony i w sumie podziwiam, że się zmobilizowałaś i ogarniasz sobie temat. Uważam, że jesteśmy na takim etapie historii, że nic nie jest wykluczone, więc reakcja znajomych z lekka przykra i może trochę wiedzy o świecie brakujeNikax94 pisze: ↑sob sie 23, 2025 8:04 am To ja podbijamy, czy w jakiś sposób się przygotowujecie? Kupujecie zapasy? U mnie niby domownicy też uważają,że coś się stanie, że trzeba być przygotowanym, ale nic z tym nie robią. Natomiast znajomi mnie wyśmiali, jak tylko zaczęłam temat robienia zapasów czy innych przygotowań w formie baterii, latarek itpsama nie wiem co myśleć.
Ja teraz przy okazji zakupów w Rossmanie zawsze biorę jakieś dodatkowe mydło, Apap, takie drobne rzeczy, gromadzę w jednej szafce, ale w sumie nie mówię o tym nikomu
-
rozemocjonowana
- 120mkw
Polecam skorzystać z materiałów dystrybuowanych w Szwecji, od strony 15 jest wypisane to, co warto przygotować i mieć gdzieś spakowane w razie potrzeby:Nikax94 pisze: ↑sob sie 23, 2025 8:04 am To ja podbijamy, czy w jakiś sposób się przygotowujecie? Kupujecie zapasy? U mnie niby domownicy też uważają,że coś się stanie, że trzeba być przygotowanym, ale nic z tym nie robią. Natomiast znajomi mnie wyśmiali, jak tylko zaczęłam temat robienia zapasów czy innych przygotowań w formie baterii, latarek itpsama nie wiem co myśleć.
https://rib.msb.se/filer/pdf/30874.pdf?
Ja dodatkowo staram się pilnować, by nie dopuścić do sytuacji, że zostaje mi mało paliwa w aucie no i rozwiązania pomocne w razie kryzysu w domu.
-
mediterranean777
- Srebrna Kropeczka
Bardziej od wojny z Rosją powinniśmy obawiać się tego co ukaraincy robią w naszym i z naszym narodem. Ostatnie zamieszki na stadionie narodowym w Warszawie, kompletny brak szacunku i wdzięczności ze strony zelenskiego w stosunku do Polaków i pomocy otrzymanej przez rząd Polski.
To są tematy którw powinny budzić niepokój a nie temat Rosji. Powinniśmy autokarami wywozić Ukrainę do Ukrainy - miast nieobjętych działaniami „wokennymi” jest dużo. Powierzchniowo to więcej niż cała pow. Polski. Jeżeli Putin wejdzie do naszego kraju to tylko i wyłącznie z powodu rozsianych tu ukraincow, do nas jako Polaków Putin nic nie ma.
To są tematy którw powinny budzić niepokój a nie temat Rosji. Powinniśmy autokarami wywozić Ukrainę do Ukrainy - miast nieobjętych działaniami „wokennymi” jest dużo. Powierzchniowo to więcej niż cała pow. Polski. Jeżeli Putin wejdzie do naszego kraju to tylko i wyłącznie z powodu rozsianych tu ukraincow, do nas jako Polaków Putin nic nie ma.
Czyli wojska rosyjskie wejdą do Polski, żeby nas bronic przed Ukraińcami ze stadionu?mediterranean777 pisze: ↑sob sie 23, 2025 6:41 pm Bardziej od wojny z Rosją powinniśmy obawiać się tego co ukaraincy robią w naszym i z naszym narodem. Ostatnie zamieszki na stadionie narodowym w Warszawie, kompletny brak szacunku i wdzięczności ze strony zelenskiego w stosunku do Polaków i pomocy otrzymanej przez rząd Polski.
-
mediterranean777
- Srebrna Kropeczka
-
eszability
- Skarpeta Rakieta
Aha, czyli będą po kolei wszystkim dowody sprawdzać w poszukiwaniu tych krwiożerczych Ukraincow ukrywających się w Polsce? No bo skoro będą nimi zainteresowani, a przecież Putin nic do Polaków nie ma...mediterranean777 pisze: ↑sob sie 23, 2025 10:10 pm Jeżeli wejdą, to będą zainteresowani Ukraińcami - bo to z nimi Putin prowadzi wojnę lub/i oni z Putinem![]()
Czerwonoarmisci do Polski też wchodzili w '45, żeby nas oswobodzic od nazistów i nasze babki by przyznały, że chyba takie oswobodzone się nie czuły.
-
rozemocjonowana
- 120mkw
Czyli mamy się bardziej bać kraju, którego obywatele są nam niezmiernie wdzięczni, a ich przodkowie zabili 140 tysięcy Polaków, a nie bać się kraju, który 15 razy zaatakował Polskę w ciągu ostatnich 500 lat, zabił 800 tysięcy osób (ostatnie 100 lat), wymordował całą inteligencję, deportował masowo ludzi na Syberię, wyprowadzał wszystko z kraju, co spowodowało ogromną biedę i do tej pory ich obywatele uważają, że Polacy są niewdzięczni i powinni zostać zaatakowani, bo odeszli od zwierzchnictwa Rosji?mediterranean777 pisze: ↑sob sie 23, 2025 6:41 pm Bardziej od wojny z Rosją powinniśmy obawiać się tego co ukaraincy robią w naszym i z naszym narodem. Ostatnie zamieszki na stadionie narodowym w Warszawie, kompletny brak szacunku i wdzięczności ze strony zelenskiego w stosunku do Polaków i pomocy otrzymanej przez rząd Polski.
P.S. Moje adoptowane córki są Ukrainkami i nawet nie wiesz jak są traktowane przez Polaków... To nie z nimi jest problem, a z Polakami, którzy w końcu poczuli się ważni, bo teraz ktoś przyjeżdża do ich kraju. "Niemcy dla Niemców i Polaków, ale Polska tylko dla Polaków!" ;)
- Wercia20_20
- LouiBag
Boziu, po co gadacie z russkim trollem? Nie dawajcie jej uwagi, to stąd polezie.
-
mediterranean777
- Srebrna Kropeczka
Prawda jest taka że i Rosjanie i Ukraińcy nie są i nie byli nigdy naszymi przyjaciółmi. Kulturowo i obyczajowo jesteśmy od nich zupełnie różni i bliżsi nam są Szwedzi czy Duńczycy jeśli chodzi o poziom kultury i zachowania.rozemocjonowana pisze: ↑ndz sie 24, 2025 12:26 pm Czyli mamy się bardziej bać kraju, którego obywatele są nam niezmiernie wdzięczni, a ich przodkowie zabili 140 tysięcy Polaków, a nie bać się kraju, który 15 razy zaatakował Polskę w ciągu ostatnich 500 lat, zabił 800 tysięcy osób (ostatnie 100 lat), wymordował całą inteligencję, deportował masowo ludzi na Syberię, wyprowadzał wszystko z kraju, co spowodowało ogromną biedę i do tej pory ich obywatele uważają, że Polacy są niewdzięczni i powinni zostać zaatakowani, bo odeszli od zwierzchnictwa Rosji?
P.S. Moje adoptowane córki są Ukrainkami i nawet nie wiesz jak są traktowane przez Polaków... To nie z nimi jest problem, a z Polakami, którzy w końcu poczuli się ważni, bo teraz ktoś przyjeżdża do ich kraju. "Niemcy dla Niemców i Polaków, ale Polska tylko dla Polaków!" ;)
Ale jeśli miałabym wybierać to wolałabym zginąć z rąk Rosjanina niż ukrusa
-
eszability
- Skarpeta Rakieta
Masz absolutną rację. A ostatnie wysrywy już mnie przekonały do reszty, że nie ma w ogóle z kim dyskutować.Wercia20_20 pisze: ↑ndz sie 24, 2025 12:57 pm Boziu, po co gadacie z russkim trollem? Nie dawajcie jej uwagi, to stąd polezie.
-
rozemocjonowana
- 120mkw
Dałam się nabrać na covida, pracowałam przy badaniach klinicznych szczepionek i jednocześnie przyjmowałam pacjentów. Więc jak ktoś mówi o srovidzie to od razu wiem, że wypowiada się na tematy, na które nie ma żadnego pojęcia, a co za tym idzie pozwala mi to wywnioskować, że na inne tematy, na które się wypowiada również nie ma wiedzy.mediterranean777 pisze: ↑ndz sie 24, 2025 3:05 pm Jasne. Jak tylko nie lizesz na kolanach stóp ukraincom to jesteś od razu ruskim trollemszykujcie sobie nadal konserwy na to starcie z Rosją
Poziom konwersacji na tym wątku jest oszałamiający - pewnie też dałyście się nabrać na srovida i byłyście pierwsze w kolejce na szczepienia ? Ja na szczęście nie zaszczepiłam się ani razui ani groszem nie wsparłam tej farsy jaką jest sytuacja na może 15% ukraińskiej ziemi
I sprostuję informacje- działaniami wojennymi jest objęte około 20% Ukrainy, od ponad 10 lat, jednak wojna obejmuje całe jej terytorium, ponieważ wiąże się z atakami dronami, rakietami dalekiego zasięgu czy cyberatakami, a również brakiem prądu, wody czy ogrzewania. Wszystko to ma wpływ na bezpieczeństwo oraz sytuację. Podczas IIWW również cała ówczesna Polska nie była objęta działaniami wojennymi, co nie oznacza, że nie było wojny na całym obszarze i ludziom się żyło dobrze.
-
mediterranean777
- Srebrna Kropeczka
Widać że głosowałaś też na Rafałkarozemocjonowana pisze: ↑ndz sie 24, 2025 4:27 pm Dałam się nabrać na covida, pracowałam przy badaniach klinicznych szczepionek i jednocześnie przyjmowałam pacjentów. Więc jak ktoś mówi o srovidzie to od razu wiem, że wypowiada się na tematy, na które nie ma żadnego pojęcia, a co za tym idzie pozwala mi to wywnioskować, że na inne tematy, na które się wypowiada również nie ma wiedzy.
I sprostuję informacje- działaniami wojennymi jest objęte około 20% Ukrainy, od ponad 10 lat, jednak wojna obejmuje całe jej terytorium, ponieważ wiąże się z atakami dronami, rakietami dalekiego zasięgu czy cyberatakami, a również brakiem prądu, wody czy ogrzewania. Wszystko to ma wpływ na bezpieczeństwo oraz sytuację. Podczas IIWW również cała ówczesna Polska nie była objęta działaniami wojennymi, co nie oznacza, że nie było wojny na całym obszarze i ludziom się żyło dobrze.
Pozdrawiam
-
rozemocjonowana
- 120mkw
Co ma wykonywany zawód/wykształcenie do wyborów politycznych?mediterranean777 pisze: ↑ndz sie 24, 2025 7:40 pm Widać że głosowałaś też na Rafałkai 2 inżynierów chętnie pod swoj dach przyjmiesz
Pozdrawiam
Wypowiadaj się na tematy, o których masz pojęcie, a inne zostaw osobom, które te pojęcie mają.
Koleżanko, my to juz znamy w Polsce. Sowiecka armia "wyzwoleńcza", co przy okazji gwałci, morduje i pali wiochy i miasta. Ale przyznam, ze teorii, ze Putin wypowie wojne Polsce, żeby Polsce "pomoc" z Ukraińcami, którzy tu przyjechali, to jeszcze nie słyszałam. Chyba nowe prikazy macie.mediterranean777 pisze: ↑sob sie 23, 2025 10:10 pm Jeżeli wejdą, to będą zainteresowani Ukraińcami - bo to z nimi Putin prowadzi wojnę lub/i oni z Putinem![]()
-
eszability
- Skarpeta Rakieta
Prosto z Olgino. Jeszcze ich na Wandzie nie byłolalisa pisze: ↑pn sie 25, 2025 2:26 pm Koleżanko, my to juz znamy w Polsce. Sowiecka armia "wyzwoleńcza", co przy okazji gwałci, morduje i pali wiochy i miasta. Ale przyznam, ze teorii, ze Putin wypowie wojne Polsce, żeby Polsce "pomoc" z Ukraińcami, którzy tu przyjechali, to jeszcze nie słyszałam. Chyba nowe prikazy macie.
- PannaMijana
- Szarlotta
Polska polityka sama się prosi o bicie. Kiedy Rosja nie ma zamiaru nas atakować. Prędzej to Ukraina nas zaatakuje niż Rosja.sekcja pisze: ↑wt mar 19, 2024 5:55 pm “Szef sztabu generalnego wojska polskiego generał Wiesław Kukula ostrzega, że Rosja przygotowuje się do konfliktu z NATO, z pełną świadomością tego, że sojusz jest strukturą obronną.” Dlaczego tak mało się o tym na codzień mówi? Czy tylko ja jestem przerażona wizja wojny w Polsce? Dziewczyny co zamierzacie zrobić, gdy dojdzie do takiego konfliktu? Po przeczytaniu tej informacji potrzebuje jakiegoś wsparcia od Was i poświadczenia, że nie tylko ja tym się przejmuję.
Gossip Girl 
-
rozemocjonowana
- 120mkw
Tak, tak, z pewnością to Ukraina zaatakuje, a nie Rosja ;) Co tam nauka na historii, lepiej wspierać Rosję!PannaMijana pisze: ↑śr sie 27, 2025 9:09 pm Polska polityka sama się prosi o bicie. Kiedy Rosja nie ma zamiaru nas atakować. Prędzej to Ukraina nas zaatakuje niż Rosja.
- PannaMijana
- Szarlotta
Przypomnieć Wołyń?rozemocjonowana pisze: ↑czw sie 28, 2025 8:22 am Tak, tak, z pewnością to Ukraina zaatakuje, a nie Rosja ;) Co tam nauka na historii, lepiej wspierać Rosję!
Gossip Girl 
- SmokAnalog
- 120mkw
A przypomnieć 2137 walk, kiedy to kacapom zachciało się na zachód? Nie podoba mi się polityka historyczna Ukrainy, nie potrafią wyciągać wniosków ze swojej historii, podobnie jak rosjanie, a w przeciwieństwie do np. Niemców. Ale to nie w ukraińskich mediach państwowych ciągle fantazjują o tym, co nam będą robić i co na nas wyślą, naszym wrogiem nie jest Ukraina.
- PannaMijana
- Szarlotta
Powiadasz że naszym wrogiem nie jest Ukraina? Czy przeprosili nas za Wołyń? Przeprosili jak siekierą przecinali polskie dzieci? Im to było na rękę. Gdyby nie byli naszym wrogiem to dawno by nie czcili bandery. By nie wywieszali tej czarno-czerwonej szmaty nam przed oczami. Podziękowali nam za pomoc? A skąd Zelensky twierdzi że nic nie daliśmy. Szanowna pani Natalia Panczenko ogłosiła że jej rodacy będą podpalać polskie firmy, domy, budynki. Nadal będziesz uważać że państwo na literę "U" to nie nasz wróg?SmokAnalog pisze: ↑czw sie 28, 2025 3:00 pm A przypomnieć 2137 walk, kiedy to kacapom zachciało się na zachód? Nie podoba mi się polityka historyczna Ukrainy, nie potrafią wyciągać wniosków ze swojej historii, podobnie jak rosjanie, a w przeciwieństwie do np. Niemców. Ale to nie w ukraińskich mediach państwowych ciągle fantazjują o tym, co nam będą robić i co na nas wyślą, naszym wrogiem nie jest Ukraina.
Gossip Girl 
- PannaMijana
- Szarlotta
Każdy kto piszę prawdę o kraju na literu "U" to pupil Putina? Serio myślisz że ktoś zaraz jest jego agentem? . A może ktoś myśli samodzielnie a nie łyka wszystko jak pelikan? Ale Polacy jak zwykle muszą cierpieć na tzw "syndrom sztokholmski" mimo krzywdy dalej kochają oprawcę. Lubią być wykorzystywani ,opluwani,poniewierani. To jest choroba tego narodu.eszability pisze: ↑czw sie 28, 2025 5:47 pm Obrzydliwy poziom manipulowania i rosyjskiej propagandy. Sprawa Panczenko była wielokrotnie wyjaśniana, ale widać Ty słyszysz tylko to, co pasuje pod Twoja nienawistną putinowską narrację.
Dla Twojej świadomości pani Panczenko powiedziała wprost ,jeśli Polacy przestaną pomagać to będą podpalane budynki. I to nie jest żadna propaganda rosyjska ani Ai.
Mi nie musisz wierzyć,ale Ukraina nie była,nie jest i nigdy nie była naszym przyjacielem. Nawrocki w końcu zrobi porządek i skończy się darmozjadctwo Ukraińców.
Gossip Girl 
Ja tam się cieszę z weta Nawrockiego. Polska nic im nie zabiera- po prostu nie będzie już dawać. W ogóle nie rozumiem czemu mieli prawo do 800+, skoro miał to być program, który miał zachęcić Polaków do płodzenia dzieci. Po drugie lewa strona się oburzała, że socjal, że rozdawnictwo, ale w stosunku do ukrów już nie podnoszą tych argumentów 
- SmokAnalog
- 120mkw
Cały ten pisowski program płacenia za robienie dzieci jest pomylony. Nie ma to nic wspólnego z Ukraińcami.Quizka pisze: ↑pt sie 29, 2025 12:42 am Ja tam się cieszę z weta Nawrockiego. Polska nic im nie zabiera- po prostu nie będzie już dawać. W ogóle nie rozumiem czemu mieli prawo do 800+, skoro miał to być program, który miał zachęcić Polaków do płodzenia dzieci. Po drugie lewa strona się oburzała, że socjal, że rozdawnictwo, ale w stosunku do ukrów już nie podnoszą tych argumentów![]()
Program nie sprawdził się każdy,kto spojrzy w statystyki to wie. Jednak napisałam, że jak mieli dawać na Polaków to rozdawnictwo, a jak nie chcą dawać ukrom to hurra durrr jak tak moza, to już nie jest rozdawnictwoSmokAnalog pisze: ↑pt sie 29, 2025 1:06 am Cały ten pisowski program płacenia za robienie dzieci jest pomylony. Nie ma to nic wspólnego z Ukraińcami.