Start
Mój profil

Teorie kościoła katolickiego

Moderator: verysweetcherry
xyzerna
DramaQueen

Teorie kościoła katolickiego

Post autor: xyzerna »

Zbiór na różne ciekawostki i teorie spiskowe o KK jakie słyszeliście, typu, że pierwotna biblia była zuopełnie inna niż teraz
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

Jak bardzo inna? Tzn. co tam było?

Biblia to zlepek różnych tekstów, które na początku były przekazywane ustanie. Co więcej to wybór tekstów. Nie wszystko, co okołobiblijne, judaistyczne lub stare weszło w skład biblii. Część tych tekstów i przekazów słownych ma swoje źródła - dosyć oczywiste - w innych kulturach.
xyzerna
DramaQueen

Post autor: xyzerna »

Rzeka.chaosu pisze: wt sie 26, 2025 3:50 pm Jak bardzo inna? Tzn. co tam było?

Biblia to zlepek różnych tekstów, które na początku były przekazywane ustanie. Co więcej to wybór tekstów. Nie wszystko, co okołobiblijne, judaistyczne lub stare weszło w skład biblii. Część tych tekstów i przekazów słownych ma swoje źródła - dosyć oczywiste - w innych kulturach.
Podczas soborów duchowni zmieniali np przykazania, tłumaczenia też robiły swoje i różne przekłady gdzie interpretowano różne rzeczy na swój sposób
PatkaKFC
BlondDoczep

Post autor: PatkaKFC »

Rzeka.chaosu pisze: wt sie 26, 2025 3:50 pm Jak bardzo inna? Tzn. co tam było?

Dokładnie tak, sam Nowy Testament jest tam mocno poszatkowany, bo przeszedł przez wiele różnych filtrów i przypomina bardziej zabawę w głuchy telefon:

1. Ten pierwszy został spisany na podstawie ustnych przekazów jakieś 50-100 lat po narodzinach Jezusa, więc można się domyślać, jak blisko mu do reportażu.
2. Ewangelie opisują te same wydarzenia w zupełnie różny sposób.
3. Nie mówiąc już nawet o różnicach w ST i NT.
4. Pisane oczywiście ręcznie, więc najpierw jedna kopia, później druga...
5. W ciągu całego procesu twórczego, wjeżdzają różne czynniki - część jest warunkowana kulturowo, część przez osobiste przekonania spisujących, część przez zwykłą politykę, i modyfikowanie tekstu tak, żeby pasował do celów ówczesnych bogaczy i polityków, czy to świeckich czy watykańskich.
6. No i tłumaczenia - tutaj już każdy język ma swoją wersję, z mniejszymi lub większymi zmianami

I tak dalej i tak dalej, można o tym mówić dużo - tu się wkradają moje osobiste przekonania, więc grzecznie tylko powiem, że na pewno pierwsze wersje ST i NT się znacząco różniły od tego, do czego teraz mamy dostęp. Dobrze byłoby je zobaczyć i porównać z tym, co mieliśmy pomiędzy i co mamy obecnie, bo stanowiłoby to fajne świadectwo historyczne i to, jak sznur był przeciągany raz w jedną stronę, raz w drugą :)

A zostając przy temacie, dla mnie zawsze najciekawszym przykładem tego, jak biblia (i sztuka, która się nią inspirowała) się zmieniała, to to, że aniołowie nie byli cherubinkami ze skrzydełkami. Część z nich przypominała bardziej wielookie, skrzydlate bestie:

https://www.reddit.com/media?url=https% ... 2bhh91.jpg
Hunde
SushiRoll

Post autor: Hunde »

Z Nowrgo Testamentu słyszałam takie teorie spiskowe:
1. Maria Magdalena była prost… - podobno to nieprawda a sama Bibilia nic nie mówi na ten temat. Nie wiem skąd wziął się ten przesąd
2. Apostoł Jan był tak naprawdę kobietą
sugarbaby

Post autor: sugarbaby »

Słyszałam teorię spiskową, że podobno Jezus Chrystus poślubił Marię Magdalenę i mieli dzieci.
PatkaKFC
BlondDoczep

Post autor: PatkaKFC »

Najlepsze, że większość tych teorii pochodzi z książek Dana Browna, w stylu Kodu Leonarda da Vinci i średnio mają przełożenie na jakieś źródła, choćby pół-historyczne, bo beletrystyka nie musi ich mieć, a ma ekscytować.

No, ale Zmierzch też miał swoje fanfiki, a nawet 50 Twarzy Greya z tego wyszło ;P
Lillak
MoetGlass

Post autor: Lillak »

PatkaKFC pisze: wt sie 26, 2025 5:32 pm Najlepsze, że większość tych teorii pochodzi z książek Dana Browna, w stylu Kodu Leonarda da Vinci i średnio mają przełożenie na jakieś źródła, choćby pół-historyczne, bo beletrystyka nie musi ich mieć, a ma ekscytować.

No, ale Zmierzch też miał swoje fanfiki, a nawet 50 Twarzy Greya z tego wyszło ;P
Akurat kwestia Marii Magdaleny jest dość jasna do prześledzenia, zaczęło się w VI wieku od papieża Grzegorza I Wielkiego, który utożsamił ją z jawnogrzesznicą (prostytutką), choć materiał bazowy (Biblia) o tym nie mówi. Tutaj więcej: https://twojahistoria.pl/2019/02/19/bib ... zekonanie/
Felczi
ZdalnaFanka

Post autor: Felczi »

Ostatnio mi się wyświetliło, że Judasz wcale nie był zdrajcą. Że on jako jedyny rozumiał w 100% i podążał za naukami Jezusa. Jezus mu powiedział (parafraza) jak ważne jest jego wstąpienie do nieba, bo i tak życie ludzkie, nie jest tak ważne jak to duchowe że musi go wydać, mimo że zostanie przez to znienawidzony. Nie potrafię tego przekazać słowo w słowo, ale, że on tylko potrafił zrozumieć potęgę Jezusa.
Hankabezpudla
Gacie z oceanu

Post autor: Hankabezpudla »

Świetny kanał na YT ma na ten temat prof. Marcin Majewski. Słucham go od dawna, a teraz zaczyna się przebijać, był u Rymanowskiego np.
Ddd....
Bransoletka50k

Post autor: Ddd.... »

Hankabezpudla pisze: śr sie 27, 2025 10:41 am Świetny kanał na YT ma na ten temat prof. Marcin Majewski. Słucham go od dawna, a teraz zaczyna się przebijać, był u Rymanowskiego np.
No właśnie miałam o tym napisać. Nie słucham go regularnie, w sumie też nie wiem czemu w ogóle słucham :) bo ani nie jest to top moich zainteresowań, ani nie jestem specjalnie religijna. Ale facet faktycznie powoli się przebija, jest gościem u innych podcasterów, wyświetleń coraz więcej.
Ostatnio też mówił, że rzucił (?) pracę na uczelni
GapaGlapa
LouiBag

Post autor: GapaGlapa »

Czytałam książkę "Jezus mężczyzną" tam również jest opisane wiele"teorii spiskowych" ;)
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

Ddd.... pisze: śr sie 27, 2025 1:03 pm No właśnie miałam o tym napisać. Nie słucham go regularnie, w sumie też nie wiem czemu w ogóle słucham :) bo ani nie jest to top moich zainteresowań, ani nie jestem specjalnie religijna. Ale facet faktycznie powoli się przebija, jest gościem u innych podcasterów, wyświetleń coraz więcej.
Ostatnio też mówił, że rzucił (?) pracę na uczelni
Mam podobnie. Nie jestem religijna, ale też go słuchałam. Poza tym fajny, kulturalny człowiek, ciekawie mówi.
Awatar użytkownika
FigGa
Licówka

Post autor: FigGa »

sugarbaby pisze: wt sie 26, 2025 5:15 pm Słyszałam teorię spiskową, że podobno Jezus Chrystus poślubił Marię Magdalenę i mieli dzieci.
Też to słyszałam. I podobno nawet jest ewangelia wg Mari Magdaleny i druga Lucyfera 🙃
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.
Pif Paf
MiamiBicz

Post autor: Pif Paf »

Słyszałam,ze Koscioł Katolicki to tak naprawde Imperium Rzymskie po rebrandingu. Wiecie,to tak jak z partiami politycxnymi. Jak jedna zostaje spalona to politycy tworzą nową,nowa nazwa ale ludzie ci sami
LobuzKochany
Gacie z oceanu

Post autor: LobuzKochany »

Hankabezpudla pisze: śr sie 27, 2025 10:41 am Świetny kanał na YT ma na ten temat prof. Marcin Majewski. Słucham go od dawna, a teraz zaczyna się przebijać, był u Rymanowskiego np.
Na YouTube masz również rozważania ks. Michała Jabłońskiego z warszawskiej parafii protestanckiej. Pokazuje, które części Pisma Świętego pochodzą z danej tradycji i jak były interpretowane w czasach kiedy powstały