Start
Mój profil

Zaginęła nastolatka z dzieckiem

Moderator: verysweetcherry
styllakcjaa
Szpilson

Zaginęła nastolatka z dzieckiem

Post autor: styllakcjaa »

Słyszeliście o tej sprawie? Dziewczyna uciekła z 5 miesięcznym synkiem z rodziny zastępczej.
PatkaKFC
BlondDoczep

Post autor: PatkaKFC »

styllakcjaa pisze: sob sie 23, 2025 11:00 am Słyszeliście o tej sprawie? Dziewczyna uciekła z 5 miesięcznym synkiem z rodziny zastępczej.
A można jakiekolwiek szczegóły? Jakiś link do artykuły, albo chociaż miasto? Proszę, minimum wysiłku...
Kasia98
Bransoletka50k

Post autor: Kasia98 »

PatkaKFC pisze: sob sie 23, 2025 11:18 am A można jakiekolwiek szczegóły? Jakiś link do artykuły, albo chociaż miasto? Proszę, minimum wysiłku...
https://gliwice.policja.gov.pl/ka9/info ... 3nXMEKIKSQ
Hunde
SushiRoll

Post autor: Hunde »

Myślę nad tą sprawą. Na FB przeważają komentarze o tym, że na pewno uciekła przez złe warunki albo dlatego, że chcieli jej dziecko odebrać oraz „młoda i biedna mama lepsza niż obcy ludzie”.
Nie wiem jak było w tym przypadku, ale przez takie podejście sprawy maltretowanych dzieci są bagatelizowane i działania podejmowane są zbyt późno.
W dłuższej perspektywie pozostaje pytanie, za co 17 latka utrzyma siebie i dziecko? Ona nawet nie może być opiekunem prawnym. Chyba, że uciekła do swojego chłopaka/ojca dziecka, który jest pełnoletni.
Oczywiście jeśli dziewczynie dzieje się krzywda to trzeba reagować. Denerwuje mnie jednak, że ludzie dopisują sobie historyjkę, choć nie ma na nią dowodów, a jej opiekunowie są bezpodstawnie oskarżani przez lożę internautów.
Kasia98
Bransoletka50k

Hunde pisze: pn sie 25, 2025 6:03 pm Myślę nad tą sprawą. Na FB przeważają komentarze o tym, że na pewno uciekła przez złe warunki albo dlatego, że chcieli jej dziecko odebrać oraz „młoda i biedna mama lepsza niż obcy ludzie”.
Nie wiem jak było w tym przypadku, ale przez takie podejście sprawy maltretowanych dzieci są bagatelizowane i działania podejmowane są zbyt późno.
W dłuższej perspektywie pozostaje pytanie, za co 17 latka utrzyma siebie i dziecko? Ona nawet nie może być opiekunem prawnym. Chyba, że uciekła do swojego chłopaka/ojca dziecka, który jest pełnoletni.
Oczywiście jeśli dziewczynie dzieje się krzywda to trzeba reagować. Denerwuje mnie jednak, że ludzie dopisują sobie historyjkę, choć nie ma na nią dowodów, a jej opiekunowie są bezpodstawnie oskarżani przez lożę internautów.

Ojciec musiałby uznać dziecko, a podejrzewam, że tego nie zrobił skoro dziecko ma takie samo nazwisko jak ona. Zresztą gdyby to zrobił to dziecko nie trafiloby do pieczy zastępczej tylko do ojca. No i to też nie jest tak, że ona skończy 18 lat i automatycznie przejmie prawa rodzicielskie jeżeli dziecko było w pieczy. Nie wiadomo co tam się wydarzyło i dlaczego podjęła taka decyzję, ale narobiła sobie tą ucieczka sporych problemów, bo będzie musiala się bardzo postarać żeby sąd przywrócił jej władze rodzicielska.
Kasia98
Bransoletka50k

Znaleźli się w zielonej górze
Awatar użytkownika
sosczosnkowy
Currently:Greece

Post autor: sosczosnkowy »

Można już zamknąć wątek skoro się odnaleźli
myślicie, że wam powiem?