Start
Mój profil

UK: wizy, ETA

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
saint_barbie
Ciastko

UK: wizy, ETA

Post autor: saint_barbie »

…czyli jak utrudnić człowiekowi życie. Jako, że obsługa strony GOV.UK odprawiła mnie z kwitkiem, bo nie pochylają się nad konkretnymi przypadkami, chciałabym poprosić o poradę te z Was, które mają za sobą proces pozyskiwania którejś z wiz pracowniczych, certificate of sponsorship, ETA na “permitted paid engagement”, itd.

Sprawa wygląda tak:

Dostałam ofertę pracy krótkoterminowej, bo jest to zlecenie na tylko tydzień (organizacja aukcji dzieł sztuki) przez brytyjską renomowaną firmę. Odbywa się to za miesiąc, a ja nigdy wcześniej w UK nie pracowałam, odwiedzałam jedynie turystycznie. Po głębokiej analizie skomplikowanych i wykluczających się nawzajem zakładek na stronie rządowej, powoli się poddaję. No ale wywnioskowałam, że możliwym jest dla mnie zrealizowanie tego wyjazdu w ramach ETA, bo:

• if you come to the UK for up to 3 months on the Creative Worker visa concession,
• if you come to the UK for a permitted paid engagement.

You can enter the UK without applying for a visa in advance if you:

• have a valid Temporary Work - Creative Worker certificate of sponsorship
• are coming to work in the UK for 3 months or less
• do not normally need a visa to enter the UK as a visitor
You must still meet the Temporary Work - Creative Worker visa eligibility requirements.

Jeśli więc dostanę sponsorship i ETA to powinno być ok?

Obawiam się, czy moja interpretacja tych warunków, które muszę spełnić, na pewno będzie pokrywała się z interpretacją i humorem urzędnika podbijającego mi paszport na lotnisku…

Dramat, sos!
barbie x