Start
Mój profil

Bracia Menendez

Moderator: verysweetcherry
princzipessa
BlondDoczep

Re: Bracia Menendez

Post autor: princzipessa »

sasha88 pisze: sob sie 23, 2025 10:49 am Obaj siedzą od 1990 roku.
Pierwotnie bracia zostali skazani na dożywocie bez możliwości ubiegania się o warunkowe przedterminowe zwolnienie. W maju 2025 roku zmieniono wyrok - dożywocie, ale z możliwością ubiegania się o warunek. Wnioski obu braci zostały już odrzucone, Lyle dostał odmowę dzień po Eriku. Główny argument na obu posiedzeniach - w dalszym ciągu stanowią zagrożenie dla społeczeństwa.
Mają jeszcze ewentualnie możliwość wyjścia na mocy ułaskawienia/złagodzenia wyroku przez gubernatora stanu California - złożyli takie wnioski.
Kolejna szansa na warunek za 3 lata.
Dzięki za info! Ale jestem ciekawa dlaczego uznano, że stanowią nadal zagrożenie dla społeczeństwa! W PL sprawdza się zachowanie po karze, w czasie odsiadki, ciekawe czy tak samo jest w USA. Sąd jak widać nie ugiął się po presją opinii społecznej.

Ja dalej jestem zdania, że NIE MUSIELI ZABIJAĆ. Jeśli wszystko co opisują to prawda, to mogli odejść, byli już dorośli. Pewnie, byłoby to mega trudne, ale nie niemożliwe moim zdaniem. A już pojawiające się tutaj porównania do bogaczy ponad prawem i do Diddiego... Kurde, oglądałam trochę podcastów z informacjami z rozpraw i moim zdaniem Diddy to ohydny zwyrol bez dwóch zdań i to co zrobił Cassie jest obrzydliwe, ale ta druga jego kobieta to raczej pozostawała z nim w chorym układzie za profity finansowe. No i to co ostatecznie wypłynęło w sprawie nijak ma się do tych zarzutów o gwałcie na 13-latce i 120 ofiarach. Nie wiem, może jeszcze coś wypłynie, może inne sprawy się toczą, ale jak na razie to to, co zarzucono P.D. a to co wyszło na rozprawach to dwie inne bajki z korzyścią dla Diddiego.

Podkreślam, że to ohydny zwyrol, żeby nie było, ale jednak to do tych zarzutów które pojawiły się w prasie się trochę nie umywa.
sasha88
Gacie z oceanu

Post autor: sasha88 »

princzipessa pisze: sob sie 23, 2025 4:28 pm Dzięki za info! Ale jestem ciekawa dlaczego uznano, że stanowią nadal zagrożenie dla społeczeństwa! W PL sprawdza się zachowanie po karze, w czasie odsiadki, ciekawe czy tak samo jest w USA. Sąd jak widać nie ugiął się po presją opinii społecznej.
W Stanach też głównym czynnikiem jest zachowanie w czasie odsiadywania wyroku - i to właśnie zaważyło. Ich adwokaci i oni sami przedstawiali się jako "modelowi" osadzeni. Tymczasem zakwestionowano ten pozytywny obraz i wyciągnięto im wszystkie "brudy" z tych ponad 35 lat, m.in. nielegalne posiadanie/korzystanie z telefonów komórkowych, posiadanie narkotyków i innych nielegalnych materiałów, nieodpowiednie zachowanie w trakcie widzeń (nie podano szczegółów), bójki, zachowania antyspołeczne i łamanie zasad (Lyle), w przypadku Erika czytałam nawet o udziale w jakichś przekrętach podatkowych.

Warto dodać, że to były dwa odrębne posiedzenia z dwiema odrębnymi komisjami (inne składy), i każda z tych komisji znalazła "grzeszki" jednego i drugiego. Padło też stwierdzenie, że skoro ktoś nie przestrzega reguł będąc osadzonym, nie będzie ich przestrzegał na wolności.

Wcześniej mieli też poparcie prokuratora okręgowego,
George Gascon mocno wspierał ich starania o wyjście na wolność, ale przegrał reelekcję pod koniec 2024 i nowy prokurator okręgowy Nathan Hochman raczej z dużym dystansem wypowiada się o ich sprawie.
princzipessa
BlondDoczep

Post autor: princzipessa »

sasha88 pisze: sob sie 23, 2025 5:44 pm W Stanach też głównym czynnikiem jest zachowanie w czasie odsiadywania wyroku - i to właśnie zaważyło. Ich adwokaci i oni sami przedstawiali się jako "modelowi" osadzeni. Tymczasem zakwestionowano ten pozytywny obraz i wyciągnięto im wszystkie "brudy" z tych ponad 35 lat, m.in. nielegalne posiadanie/korzystanie z telefonów komórkowych, posiadanie narkotyków i innych nielegalnych materiałów, nieodpowiednie zachowanie w trakcie widzeń (nie podano szczegółów), bójki, zachowania antyspołeczne i łamanie zasad (Lyle), w przypadku Erika czytałam nawet o udziale w jakichś przekrętach podatkowych.

Warto dodać, że to były dwa odrębne posiedzenia z dwiema odrębnymi komisjami (inne składy), i każda z tych komisji znalazła "grzeszki" jednego i drugiego. Padło też stwierdzenie, że skoro ktoś nie przestrzega reguł będąc osadzonym, nie będzie ich przestrzegał na wolności.

Wcześniej mieli też poparcie prokuratora okręgowego,
George Gascon mocno wspierał ich starania o wyjście na wolność, ale przegrał reelekcję pod koniec 2024 i nowy prokurator okręgowy Nathan Hochman raczej z dużym dystansem wypowiada się o ich sprawie.
Dzięki Ci dobry człowieku za te wyczerpujące informacje <3