Start
Mój profil

Katastrofa Smoleńska

Moderator: verysweetcherry
KasiaBasia56
Modna

Re: Katastrofa Smoleńska

Post autor: KasiaBasia56 »

Moim zdaniem zamach 1000%
Awatar użytkownika
Juana
RealDiamond

Post autor: Juana »

:
KasiaBasia56 pisze: wt sie 19, 2025 9:20 pm Moim zdaniem zamach 1000%
:') :') :')
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

Post autor: berry blast »

KasiaBasia56 pisze: wt sie 19, 2025 9:20 pm Moim zdaniem zamach 1000%
Antoś Macierewicz na Wandzie :he:
zzz
Szarlotta

Post autor: zzz »

Też się zawsze śmiałam z tej teorii o zamachu, no ale wyobraźcie sobie, że taka katastrofa dzieje się dziś, co by się pisało w mediach teraz na temat teorii okołorosyjskich? Założę się, że podejście do teorii o możliwym zamachu byłoby całkiem inne. Co dziś się pisze o rzekomo większej ilości pożarów, choć ich liczba wcale nie wzrosła, w przeciwieństwie do wzmianek o takich zdarzeniach w mediach? Pewnie ktoś jeszcze by to również wykorzystywał politycznie, ale w inny sposób.
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

zzz pisze: wt sie 19, 2025 10:12 pm Też się zawsze śmiałam z tej teorii o zamachu, no ale wyobraźcie sobie, że taka katastrofa dzieje się dziś, co by się pisało w mediach teraz na temat teorii okołorosyjskich? Założę się, że podejście do teorii o możliwym zamachu byłoby całkiem inne. Co dziś się pisze o rzekomo większej ilości pożarów, choć ich liczba wcale nie wzrosła, w przeciwieństwie do wzmianek o takich zdarzeniach w mediach? Pewnie ktoś jeszcze by to również wykorzystywał politycznie, ale w inny sposób.
na szczęście od tego są komisje do spraw katastrof lotniczych, polska PKBWL czy zagraniczne NTSB i można przebieg zdarzenia co do minutki odtworzyć. teorie są zawsze, oczywiście też zależne od sytuacji politycznej, a śledztwo wskazuje jak było faktycznie.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

zzz pisze: wt sie 19, 2025 10:12 pm Też się zawsze śmiałam z tej teorii o zamachu, no ale wyobraźcie sobie, że taka katastrofa dzieje się dziś, co by się pisało w mediach teraz na temat teorii okołorosyjskich? Założę się, że podejście do teorii o możliwym zamachu byłoby całkiem inne. Co dziś się pisze o rzekomo większej ilości pożarów, choć ich liczba wcale nie wzrosła, w przeciwieństwie do wzmianek o takich zdarzeniach w mediach? Pewnie ktoś jeszcze by to również wykorzystywał politycznie, ale w inny sposób.
Porównujesz świat który już nie istnieje w którym Putin był gościem w Polsce w Sopocie, a my lataliśmy na Kreml do czasów gdy Rosja jest w top 3 wrogich sankcjonowanych krajów świata xD średnio trafione xD to tak jakby porównywać Koreę z lat 30 do współczesnej Korei północnej
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Ogrzyca pisze: śr sie 20, 2025 9:24 am Ten sam Putin rozpoczął pełnoskalową wojnę z Ukrainą, więc jak najbardziej można to porównywać
No nie można xD co z tego że to ta sama osoba. Te realia dzieli 15 lat. To nie jest ten sam świat.
MoniMal
Mokra Włoszka

Post autor: MoniMal »

Mówicie komisja xd a ja wam powiem przeczytajcie sobie książkę Zadwornego o Heweliuszu to zobaczycie jak działają komisje śledcze xd ja uważam, że prawdy w sprawie smoleńskiej się nie dowiemy
Xlxxxa
Koczkodan

Post autor: Xlxxxa »

Nie mam wykształcenia lotniczego ale patrząc na to co się działo przed ta katastrofą nie jestem w stanie uwierzyć w zamach. Do kokpitu przez cały lot wchodziły osoby postronne w tym dowódcą sił powietrznych co mogło kłaść presję na pilotów; harmonogram wizyty w wyniku, którego wylądowanie na innym lotnisku mogłoby skutkować spóźnieniem się na uroczystości; lądowanie na siłę we mgle; kapitan kontaktujący się z wieżą zamiast nawigatora bo ten nie mówił po rosyjsku i wiele innych. Jeszcze można wsiąść pod uwagę lot prezydenta do Gruzji gdzie też były cyrki z lądowaniem, a kapitan z Smoleńska był wtedy pierwszym oficerem. Ekspertem nie jestem ale raczej takie rzeczy nie powinny mieć miejsca podczas lotu, którym leci prawie 100 osób w tym prezydent.
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

PrzemoKondratowicz pisze: śr sie 20, 2025 9:27 am No nie można xD co z tego że to ta sama osoba. Te realia dzieli 15 lat. To nie jest ten sam świat.
niby nie ten sam świat, a jednak czerwony dywan mu Trump pościelił 🤦‍♀️
gossipgirlxox

Post autor: gossipgirlxox »

W zamach watpię. Polecam za to posłuchać wywiadu Wassermann u Rymanowskiego. Polska strona całkowicie oddała Rosjanom śledztwo, Nie zabezpieczono wielu dowodów. Nie wierzyłabym też w 100% wynikom komisji bo komisja bazowała tylko na materiałach przekazanych od Rosji. A raport powstał jeszcze przed oględzinami wraku. Smutne, że taka tragedia zamiast zjednoczyć polityków, wyjaśnić wszystkie okoliczności i wątpliwości co do katastrofy to posłużyła do nawalanki i podziałów w społeczeństwie na kolejne kilkanaście lat.
Defreg56
Koczkodan

Post autor: Defreg56 »

IMO prawdy się nigdy nie dowiemy. Nie bez powodu od 2010 roku polskie społeczeństwo jest cały czas dzielone między PIS/PO, przypominam fejkowe prowokacje pod krzyżem smoleńskim (btw ktoś jeszcze pamięta słynną przeróbkę "gdzie jest krzyż?" XD ), jakieś cyrki przed pałacem prezydenckim, pielgrzymki itp. Rozumiem obsesję Jarosława na tym punkcie, w końcu w tym samolocie zginął jego brat bliźniak, najbliższa i praktycznie, jedyna rodzina. Na jego miejscu też wykorzystałabym wszystkie dojścia, żeby poznać prawdę. Niestety ta obsesja przerodziła się w okropne upolitycznienie całej katastrofy. Szkoda, że nawet na tym forum wszelkie dywagacje na temat zamachu są z góry obśmiewane. Mówiąc szczerze to nawet się nie dziwię, że ktoś może uważać, że doszło do zamachu. Wymieniam z głowy na szybko: randomowe szczątki ciał w zaplombowanych trumnach, niedostatecznie zabezpieczone miejsce po katastrofie, wrak leżał na złomowisku zanim ktoś zaczął go badać, brak czarnych skrzynek. To wszystko działa na wyobraźnie ludzką i osobiście należę do osób, które uważają, że mogło dojść do zamachu. Geopolityka rządzi się swoimi prawami, za kurtyną dla "zwykłych oczu" (choćby obecne rozmowy Trump-Putin, tak naprawdę NIKT nie wie o co dokładnie tam chodzi).
adalberto81
RoyalBaby

Post autor: adalberto81 »

PrzemoKondratowicz pisze: śr sie 20, 2025 9:27 am No nie można xD co z tego że to ta sama osoba. Te realia dzieli 15 lat. To nie jest ten sam świat.
Nie dzieli ich 15 lat. Od Smoleńska do ataku na Ukrainę minęły 4 lata (2010-2014). A wcześniej była Gruzja, pacyfikacja Czeczenii, nie no ten Putin do 2022 to złoty człowiek był :he:
Defreg56
Koczkodan

Post autor: Defreg56 »

Dodam jeszcze, ze wydaje mi sie, ze tak naprawdę to większość ludzi osobiście uważa, że to był zamach, ale wstydzą się tego powiedzieć na głos
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

adalberto81 pisze: śr sie 20, 2025 10:32 pm Nie dzieli ich 15 lat. Od Smoleńska do ataku na Ukrainę minęły 4 lata (2010-2014). A wcześniej była Gruzja, pacyfikacja Czeczenii, nie no ten Putin do 2022 to złoty człowiek był :he:
A umiesz czytać ze zrozumieniem czy tylko atakujesz? Napisała „gdybyvta katastrofa STAŁA SIĘ DZIS”. Nie w 2010, nie w 2014 nie w 2028.
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

Defreg56 pisze: śr sie 20, 2025 10:56 pm Dodam jeszcze, ze wydaje mi sie, ze tak naprawdę to większość ludzi osobiście uważa, że to był zamach, ale wstydzą się tego powiedzieć na głos
zdecydowanie. patrząc na wyniki wyborów prezydenckich to "większość" wynosi troszkę ponad połowa xD
adalberto81
RoyalBaby

Post autor: adalberto81 »

PrzemoKondratowicz pisze: śr sie 20, 2025 10:58 pm A umiesz czytać ze zrozumieniem czy tylko atakujesz? Napisała „gdybyvta katastrofa STAŁA SIĘ DZIS”. Nie w 2010, nie w 2014 nie w 2028.
Umiem czytać i się dziwię. W 2010 roku to był ten sam Putin co dziś.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

adalberto81 pisze: śr sie 20, 2025 11:21 pm Umiem czytać i się dziwię. W 2010 roku to był ten sam Putin co dziś.
Niesamowite XD ten sam Putin. A ja myślałem że go podmienili. Nie ma sensu z tobą rozmawiać bo czytasz wybiórczo.
dejwor
Srebrna Kropeczka

Post autor: dejwor »

berry blast pisze: wt sie 19, 2025 10:39 pm na szczęście od tego są komisje do spraw katastrof lotniczych, polska PKBWL czy zagraniczne NTSB i można przebieg zdarzenia co do minutki odtworzyć. teorie są zawsze, oczywiście też zależne od sytuacji politycznej, a śledztwo wskazuje jak było faktycznie.
Na jakiej sadzie dziala te odtworzenie co do minuty przebirgu katastroy, z czego to mozna obloczyc
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

dejwor pisze: czw sie 21, 2025 12:33 am Na jakiej sadzie dziala te odtworzenie co do minuty przebirgu katastroy, z czego to mozna obloczyc
ekhm...
no więc z czarnych skrzynek (które znajdują się w każdym samolocie i tak naprawdę są czerwone lub pomarańczowe aby łatwiej było je znaleźć) można odczytać wszelakie parametry techniczne lotu, takie jak prędkość samolotu, wysokość lotu, przeciążenia działające na samolot, położenie sterów, położenie klap, położenie silników, oraz inne parametry dotyczące działania systemów samolotu, wszystkie informacje, błędy jakie wystąpiły w samolocie a także zapis rozmów w kokpicie.
tak naprawdę jedyne nierozwiązane wypadki lotnicze to te, gdzie skrzynek nie odnaleziono bo spoczywają głęboko w oceanie. skrzynka nadaje sygnał dźwiękowy przez 30 dni a potem milknie i właściwie nie ma szans aby ją wyłowić. myślę, że najpopularniejsza nierozwiązana katastrofa to zaginięcie Boeinga 777 Malaysia Airlines.
Oakoak
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Oakoak »

Gdyby to był zamach - amerykański wywiad by nam powiedział.
Po drugie, możecie się śmiać lub nie, ale nie dziwi Was że inicjatorem tej akcji z miesięcznicami był sam Jarek ? Same miesięcznice odbieram jako jego prywatę i prywatny żal, który gdzieś tam podkolorował PiS politycznie.
Zapisy czarnych skrzynek są. Ale wiecie co nie zostało podane do wiadomości publicznej ? Rozmowa braci. rzekomo miała charakter prywatny.
A może było tak, że znajomy był na miejscu, bo wcześniej przyleciał poprzednim samolotem i stwierdził że mgła była ale nie aż tak żeby lecieć na inne lotnisko ? Wiecie, zamieszanie z dojazdem na miejsce i opóźnienie, a tam vipy na pokładzie …
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

Oakoak pisze: czw sie 21, 2025 8:26 pm
Po drugie, możecie się śmiać lub nie, ale nie dziwi Was że inicjatorem tej akcji z miesięcznicami był sam Jarek ? Same miesięcznice odbieram jako jego prywatę i prywatny żal, który gdzieś tam podkolorował PiS politycznie.
A dlaczego miałoby nas to dziwić? To dokładnie tym było, prywatą i taplaniem się w atencji okazywanej przez kolegów z partii
zzz
Szarlotta

Post autor: zzz »

Tak, świat zmienił się nie do poznania, ale ta nowa teraźniejszość pozwala nam spojrzeć w nowy sposób na przeszłość. Na przykład zauważyć, że rzeczywistość jest dużo bardziej nieprzewidywalna i mroczna, niż nam się wydawało i tak naprawdę nie można ufac w stu procentach nikomu, naszej władzy przecież również. Wiemy, że nic nie wiemy. Według mnie nie powinniśmy z założenia wyśmiewać i odrzucać ani teorii o wypadku, ani tej o czyimś świadomym działaniu.
Awatar użytkownika
zelciaaa
Naczelny Zapierdalacz

Post autor: zelciaaa »

ja też uważam, że to był zamach i zdania nie zmienię ;) nie ma przypadków tutaj, a smieszkowanie Tuska chwilę po katastrofie też wiele mówi - któż za tym stoi :)
Awatar użytkownika
katarzynarmong
Tritonotti

Post autor: katarzynarmong »

zelciaaa pisze: pt sie 22, 2025 7:41 pm ja też uważam, że to był zamach i zdania nie zmienię ;) nie ma przypadków tutaj, a smieszkowanie Tuska chwilę po katastrofie też wiele mówi - któż za tym stoi :)
To dla mnie jeden z najpodlejszych oblicz Tuska, jakie widziałam niestety...
but I was absolutely broken inside