Start
Mój profil

Hashimoto a ciąża

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
UNNNA
RóżowePolo

Hashimoto a ciąża

Post autor: UNNNA »

Mam hashimoto i jestem na początku ciąży, a moje wyniki hormonów tarczycy nagle się pogorszyły. Czy powinnam od razu zmienić dawkę leków? Szukam też ginekologa w Rzeszowie, żeby to skonsultować.
CocoCoco
ŚpioszkiKenzo

Post autor: CocoCoco »

Jak najszybciej skonsultuj się z ginekologiem albo endokrynologiem, zaburzenia w gospodarce hormonalnej tarczycy mogą prowadzić nawet do utraty ciąży u kobiet nie chorujących przed ciążą. Moja koleżanka tak straciła ciążę. Ja też brałam E coś tam (te małe tabletki na hashimoto) będąc w ciąży, a poza nie muszę tego brać. Aczkolwiek zmiany dawki na własną rękę nie polecam, to w końcu lek i Twój szczególny stan.
Awatar użytkownika
sleep token
Koczkodan

Post autor: sleep token »

UNNNA pisze: pt sie 15, 2025 9:22 am Mam hashimoto i jestem na początku ciąży, a moje wyniki hormonów tarczycy nagle się pogorszyły. Czy powinnam od razu zmienić dawkę leków? Szukam też ginekologa w Rzeszowie, żeby to skonsultować.
endokrynolog asap. mam niedoczynność i kontroluję w ciąży tarczycę co 6tyg. w zmianie leków co 3tyg. to będzie progresować, dlatego musisz być do końca pod kontrolą endokrynologa (poza ginekologiem, wiadomo). nie zmieniasz leków sama, nie bierzesz sama więcej. oni muszą to kontrolować, bo musi być dalej zapas jeszcze leku na resztę ciąży.
Takede
Channelka

Post autor: Takede »

Przy hashimoto w ciąży gospodarka hormonalna często ulega zmianom, bo organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na hormony tarczycy. Wiele zależy od wyników badań – w ciąży zaleca się utrzymywanie TSH poniżej 2,5, co pomaga w prawidłowym rozwoju płodu. Jeśli wyniki „oszalały”, lekarz zwykle koryguje dawkę leku i zleca częstsze kontrole, zwłaszcza w pierwszym trymestrze. Dobrze, aby zmiany dawki były wprowadzane wyłącznie przez lekarza po analizie badań. Możesz umówić się na konsultację i zapytać o terminy wizyt tutaj: https://ginekolog-rzeszow.pl/