Start
Mój profil

Nowa praca - co zrobić

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
rozkojarzenie
Siatkarka

?? Nowa praca - co zrobić

Post autor: rozkojarzenie »

Dzień dobry :)

Mam taki problem - od kilku miesięcy byłam na stażu w pewnej firmie. Współpraca układa nam się bardzo dobrze, nie narzekam, moje obowiązki są też do przeżycia, chociaż momentami mnie przytłaczają. Zbliża się koniec stażu, więc rozmawiałam z szefem o warunkach zatrudnienia, zaproponował mi wynagrodzenie o 100 zł większe od minimalnej, więc przyznam, że trochę się zaskoczyłam, bo wcześniej sugerował "godziwą" płacę.
W tym tygodniu odezwali się do mnie w związku z dawno wysłanym CV, przeszłam rozmowy rekrutacyjne i postanowili mnie zatrudnić - a wynagrodzenie jest o kilkaset złotych lepsze, niż w obecnej firmie.
Jestem zdecydowana przyjąć ofertę pracy w nowej firmie, bo jest dla mnie bardziej przyszłościowa pod kątem rozwoju, a także samo wynagrodzenie jest wyższe, jednak czuję się dziwnie, bo w poniedziałek powinnam podpisywać UoP w dotychczasowej pracy, byłam już nawet na badaniach.
Nie wiem co robić, jak porozmawiać z szefem? Bardzo go polubiłam, zresztą całą załogę.
Awatar użytkownika
kluski
Gacie z oceanu

Post autor: kluski »

Po prostu mówisz że rezygnujesz z dalszej współpracy i tyle, możesz powiedzieć że przyjęłaś konkurencyjną ofertę ale nie musisz się jakoś tłumaczyć. Czaję że chcesz być fair wobec dawnego pracodawcy ale prawda jest taka że w drugą stronę tego by nie było, firmy z dnia na dzień zwalniają ludzi żeby im się zgadzały cyferki.
pendraczek1
Siatkarka

Post autor: pendraczek1 »

Przeszedłem przez kilka firm, korporacji, kilka awansów. Rada na przyszłość - zero sentymentów. Jeśli zajdzie taka 'potrzeba biznesowa' to firma zwolni Cię bez mrugnięcia okiem i nie ważne, że szef Cie lubi, że masz dobre wyniki. Firma nie jest jak rodzina i nigdy nie będzie.
Jezeli chcesz zarabiać coraz wiecej, to najszybsza droga wiedzie nie przez awans w jednej firmie, tylko przez zmianę pracodawcy. Oczywiście trzeba być ostrożnym i nie łasić się na niewielkie podwyżki, bo tez nie wiesz na co trafisz.