Start
Mój profil

CvNeed scam

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
lolipopxo
Mokra Włoszka

CvNeed scam

Post autor: lolipopxo »

Hejo,
nie wiem, czy to dobry dział na taką sprawę, więc z góry przepraszam, jeśli nie 😅
Chciałabym opisać moją sytuację, bo może ktoś miał podobnie i będzie wiedział, co z tym zrobić. Będzie to długa historia ponieważ chce w niej uwzględnić najważniejsze szczegóły ☺️

We wrześniu 2024 r. potrzebowałam stworzyć CV, więc wpisałam w Google po prostu „cv”. Wyskoczyła mi strona Cvneed – była pierwsza lub druga na liście wyników. Nigdy wcześniej nie robiłam CV przez internet, więc pomyślałam, że to będzie szybkie i wygodne: wpiszę dane, wybiorę szablon i pobiorę gotowy dokument.

Kiedy wpisałam już wszystkie informacje i chciałam pobrać gotowe CV, strona kazała mi założyć konto. Założyłam je, ale przy akceptacji regulaminu zauważyłam zapis, że jest to miesięczna subskrypcja za 70 zł. W tym momencie zrezygnowałam i zamknęłam stronę – nie potwierdzałam żadnej płatności, niczego nie opłacałam.

Mimo to kilka dni później zaczęłam dostawać maile z przypomnieniem o płatności, a w maju 2025 r. otrzymałam informację, że sprawa rzekomo zostanie przekazana do windykacji. Po około dwóch miesiącach faktycznie zaczęły się telefony z firmy windykacyjnej (dzwonili nawet kilka razy dziennie).

Wysłałam do Cvneed wiadomość, udając, że ktoś mógł użyć moich danych bez mojej wiedzy. W odpowiedzi… stworzyli dla mnie „formularz weryfikacyjny”, w którym kazali mi podać pełne imię i nazwisko, adres zamieszkania i inne dane osobowe. Odpisałam, że nie zamierzam podawać swoich danych w jakimś podejrzanym formularzu i że jeżeli natychmiast nie usuną moich danych z bazy, to zgłoszę ich bezpośrednio do prokuratury i sądu zarówno w Polsce, jak i w Holandii.

Napisałam, że będę ich oskarżać o:
• nękanie (ciągłe maile, telefony z windykacji),
• nadużywanie danych osobowych,
• naruszenie RODO (art. 17 – prawo do usunięcia danych),
• próbę wyłudzenia dodatkowych danych pod pretekstem „weryfikacji”.

Po tym kontakt z ich strony nagle się urwał – żadnych maili od Cvneed. Telefony z windykacji nadal są, ale znacznie rzadsze.

Czy ktoś miał podobną sytuację? Jak skutecznie to zakończyć?
🍭
Awatar użytkownika
MissNobody66
SkrzydełkaZhooters

Post autor: MissNobody66 »

lolipopxo pisze: wt sie 12, 2025 12:28 pm
Czy ktoś miał podobną sytuację? Jak skutecznie to zakończyć?
Brzmi jak słynna afera z pobieraczkiem xd wystarczy wpisać w google żeby zobaczyć nawał podobnych do Twojej historii, rzekomo sprzedają dane, jak się mocno przejmujesz to zgłoś na policję, chociaż ktoś napisał na FB że zgłosił to kazali olać 😅
lolipopxo
Mokra Włoszka

Post autor: lolipopxo »

MissNobody66 pisze: wt sie 12, 2025 11:15 pm Brzmi jak słynna afera z pobieraczkiem xd wystarczy wpisać w google żeby zobaczyć nawał podobnych do Twojej historii, rzekomo sprzedają dane, jak się mocno przejmujesz to zgłoś na policję, chociaż ktoś napisał na FB że zgłosił to kazali olać 😅
Ale ja wpisywałam w google i chyba wszystko co mogłam przejrzałam czy to inne forum czy to reddit i również wiem ze policja każe to olać, ale może jest ktoś, kto ma taka samą sytuację i ją opisze, stad mój post. Ja się tym nie przejmuje, tylko irytujące jest wydzwanianie czy te maile, które dostawałam 😇
🍭