Start
Mój profil

Vinted

Moderator: verysweetcherry
Cebula Po Polsku
Samarka

Re: Vinted

Post autor: Cebula Po Polsku »

Do osób, które sprzedały w zeszłym roku powyżej 30 rzeczy / w kwocie powyżej 2000E.

Zgłaszałyście to w PIT nieprowadząc działalności?
Czy vinted zbierało jakieś dodatkowe dane by zgłosić fakt do US?
Cokolwiek dodatkowego prócz skanu dowodu?
Awatar użytkownika
maly.ludek
Naczelny Zapierdalacz

Post autor: maly.ludek »

Kurde, te laski, które wrzucają zdjęcia z AI powinny dostawać bana na wejście, jest tego taki wysyp, że odechciewa się korzystać z platformy.
Ja tu tylko czytam

:zzz: :zzz: :zzz:
trzynasciemew
Siatkarka

Post autor: trzynasciemew »

https://www.vinted.pl/member/91531652

Hej!!! Przygotowuję się do przeprowadzki i postanowiłam zrobić porządki w szafie, wystawiam sporo fajnych rzeczy, głównie w stylu vintage, retro, Y2K czy old money. Wszystko w dobrym stanie, część praktycznie nieużywana. Ceny są bardzo przystępne, bo zależy mi, żeby rzeczy szybko znalazły nowe domy

Można śmiało pisać z pytaniami, jestem otwarta na negocjacje, a przy zestawach dorzucam zniżki. Lubię, gdy ubrania dostają drugie życie, więc jeśli coś Ci wpadnie w oko, śmiało, dogadamy się! Zapraszam do przejrzenia moich ogłoszeń, może znajdziesz coś, co idealnie do Ciebie pasuje! <3
Lol123!!!
BlondDoczep

Post autor: Lol123!!! »

Oakoak pisze: śr maja 14, 2025 5:14 pm Tak szczerze to mi się podoba, bo ja chociaż dbam o światło, ułożenie fajne tych ubrań to stety niestety po wrzuceniu zdjęcia do programu który obrabia zdjęcie nawet najgorsza szmata wygląda ładnie. Ma to duży wpływ na sprzedaż.
Osobiście na Vinted kupuję tylko książki, bo ceny w empiku zwalają z nóg, ubrania zwykle też sama łapałam się na ładnym zdjęciu a jak przyszedł kurier to emocje trochę opadły ….

A ja nie rozumiem, skąd wiecie że to AI? W sensie aplikacja umieszcza ubrania na „modelce”?
owbt
Szarlotta

Post autor: owbt »

Lol123!!! pisze: czw lip 10, 2025 9:34 am A ja nie rozumiem, skąd wiecie że to AI? W sensie aplikacja umieszcza ubrania na „modelce”?
AI generuje obrazek z randomową dziewczyną w danym ubraniu, ale często nie są zachowane ani kolory ani fason. Całość jest zmiękczona, lekko rysunkowa, rozmyta, bez fałdek. Jeśli kolejen zdjęcia to zdjęcia ubrania to wygląda ono często inaczej. Największy szok miałam jak znalazłam ładny sweterek w paski na modelu AI, a na kolejnym zdjęciu to była oversize koszulka polo.
Lol123!!!
BlondDoczep

Post autor: Lol123!!! »

owbt pisze: czw lip 10, 2025 12:39 pm AI generuje obrazek z randomową dziewczyną w danym ubraniu, ale często nie są zachowane ani kolory ani fason. Całość jest zmiękczona, lekko rysunkowa, rozmyta, bez fałdek. Jeśli kolejen zdjęcia to zdjęcia ubrania to wygląda ono często inaczej. Największy szok miałam jak znalazłam ładny sweterek w paski na modelu AI, a na kolejnym zdjęciu to była oversize koszulka polo.
O fuck, bez sensu po co robić tak ludzi w ciula
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

Ja teraz szukam koszuli oversize w delikatne prążki, rękaw 3/4. Ktoś wrzucił taką koszulę na modelkę ai, wyglądała jak sukienka do kolan. Ciuch już sprzedany. Ciekawa jestem czy kupiony świadomie jako koszula czy ktoś pomyślał, że taka kiecka. W rzeczywistości może być ciut poniżej pośladków.
kasiak34

Post autor: kasiak34 »

Możecie wrzucić takie zdjęcie AI jako przykład ? Jestem ciekawa jak to wygląda
Awatar użytkownika
xclauu
Channelka

Post autor: xclauu »

hej dziewczyny, moze wiecie co powinnam zrobić? Kupiłam na vinted sukienkę, na zdjęciach była piękna, jasnoniebieska, a przyszedł chiński jeans :') założyłam spór, niestety support vinted nie odpowiadał i typiarka zaakceptowała zwrot. Mam nagrany filmik z pakowania w razie w, wrzuciłam do paczkomatu i dziś do rana powinnam dostać zwrot środków, tak się jednak nie stało. Vinted wcale nie odpisuje na moje wiadomości, nie ma kontaktu z realnym człowiekiem, wysłałam im dzisiaj @, ale nie ma żadnych odpowiedzi, same boty
owbt
Szarlotta

kasiak34 pisze: sob lip 12, 2025 10:45 am Możecie wrzucić takie zdjęcie AI jako przykład ? Jestem ciekawa jak to wygląda
Proszę bardzo :)
https://www.vinted.pl/items/6667273727- ... rozmiar-38
kwasta
Kciuk

Post autor: kwasta »

owbt pisze: ndz lip 13, 2025 3:25 am Proszę bardzo :)
https://www.vinted.pl/items/6667273727- ... rozmiar-38
koleś nawet opis ma wygenerowany "propozycja do vinted" to aż żałosne, napisanie promptu jest bardziej czasochłonne niż tak krótkiego opisu XDDD
princessofall
Skarpeta Rakieta

Post autor: princessofall »

Widziałam na instagramie, że dziewczyny zgłaszały foty z AI jako wprowadzanie w błąd. Vinted nie tylko nic z tym nie robił, ale też ponoć usunął jakieś ogłoszenia jednej ze zgłaszających 🤦‍♀️
mimi3012
Ciastko

Post autor: mimi3012 »

Czy wam dzisiaj też szwankuje Vinted? 2 osoby napisały mi, że próbują ode mnie coś kupić i wyskakuje im transakcja nieudana. Ponadto nie aktualizuje mi statystyk wejść (mam włączone promowanie) oraz nie chcą mi spłynąć pieniądze do portfela, mimo że kupujący już dawno zatwierdził odebrane zamówienie... 🙄🙄🙄
Savya
Ciastko

Post autor: Savya »

.
Awatar użytkownika
Arzena
Dieta 600 kcal

Post autor: Arzena »

Mnie w vinted ostatnio wkurza,ze co zrobię transakcję i pójdzie przelew to mam informacje: ups,cos poszło nie tak. Ogolem platnosc przechodzi,ale to stresujące. Problem mimo miesięcy nie znika
Fela
MiamiBicz

Post autor: Fela »

Ja z kolei mam próblem z paczkami dhl. Postawili ostatnio w okolicy więcej paczkomatów dhl, dhl miał korzystną cenę, nadanie bez etykiety i nagle opcja dhl zniknęła. Jest niedostępna niezależnie od sprzedającego. Ktoś też się spotkał z takim problemem?
evonla
RealDiamond

Post autor: evonla »

Fela pisze: wt sie 12, 2025 9:38 am Ja z kolei mam próblem z paczkami dhl. Postawili ostatnio w okolicy więcej paczkomatów dhl, dhl miał korzystną cenę, nadanie bez etykiety i nagle opcja dhl zniknęła. Jest niedostępna niezależnie od sprzedającego. Ktoś też się spotkał z takim problemem?
Właśnie też się ostatnio zastanawiałam dlaczego nie wyświetla mi się opcja z paczkomatem od DHL 🤔
Hanka39
ZdalnaFanka

Post autor: Hanka39 »

Nie rozumiem tej nagonki na zdjęcia generowane przez AI, o ile w największym możliwym stopniu odzwierciedlają rzeczywistość.
Nie umiem robić ładnych zdjęć, zawłaszcza sukienek. Każda sukienka traci urok kiedy robię jej zdjęcie choćby nie wiem jaki to był super model. Na sobie też odpada bo często te sukienki są już na mnie za małe więc nie wygląda to dobrze. Natomiast zdjęcia z AI są bardzo atrakcyjne i rzeczywiście mam dzięki nim więcej wyświetleń. Zawsze dołączam rzeczywiste zdjęcia i wymiary.
owbt
Szarlotta

Hanka39 pisze: czw sie 14, 2025 8:32 pm Nie rozumiem tej nagonki na zdjęcia generowane przez AI, o ile w największym możliwym stopniu odzwierciedlają rzeczywistość.
Nie umiem robić ładnych zdjęć, zawłaszcza sukienek. Każda sukienka traci urok kiedy robię jej zdjęcie choćby nie wiem jaki to był super model. Na sobie też odpada bo często te sukienki są już na mnie za małe więc nie wygląda to dobrze. Natomiast zdjęcia z AI są bardzo atrakcyjne i rzeczywiście mam dzięki nim więcej wyświetleń. Zawsze dołączam rzeczywiste zdjęcia i wymiary.
Pytanie ile osób daje się złapać na zdjęcie z AI, a potem wyłączają jak zobaczą rzeczywiste zdjęcie. Niestety AI mocno wygładza fotki, dopasowuje do sylwetki i zakłamuje rzeczywistość, kolor, fason, a nawet długość.
Rzeka.chaosu

Hanka39 pisze: czw sie 14, 2025 8:32 pm Nie rozumiem tej nagonki na zdjęcia generowane przez AI, o ile w największym możliwym stopniu odzwierciedlają rzeczywistość.
To postaw się na miejscu osoby kupującej. Chcesz kupić kieckę. Modelka AI ma twoją sylwetkę, wymiary zgodne. Liczysz na to, że będzie układać się jak na modelce, a okazuje się co innego. O teraz składasz reklamację, chcesz zwrócić towar. Kto jest odpowiedzialny, ty czy sprzedawca? Sprzedawca, bo użył grafiki niezgodnej z regulaminem lub wprowadzającej w błąd. Jakie masz szanse, że odzyskasz kasę?

Postaw się też na miescu osób, które czegoś szukają. Foto z AI super, wchodzisz w inne fotki, a tu szmatki. Bo dużo osób tak właśnie robi. Tracisz tylko czas jako kupujący.

Myślę, że na Vinted i tak jest już za dużo przekłamanych zdjęć i zawyżonych ocen stanu ubrań. Dla mnie wyszukiwanie na tej stronie jest dramatem.

Myślę, że gotki AI mogłyby być fakne jako uzupełnienie grafik. Specjalnie oznaczone. A nie jako główne foto.
Hanka39
ZdalnaFanka

Post autor: Hanka39 »

No ale w sklepach też są zdjęcia na modelkach, które zazwyczaj mają dobrą figurę i ubrania na nich dobrze leżą. Nawet jak zrobię zdjęcie na sobie to potem na kimś innym może też inaczej leżeć. Są zdjęcia na manekinach - też może inaczej leżeć.
Jeżeli ubranie jest dobrze odwzorowane - wymiary, detale, to nie widzę problemu. Co innego jeśli w opisie jest mini a na obrazku midi.
Uważam, że jest to jednak luka i podejrzewam, że prędzej czy pozniej vinted coś powinno z tym zrobić - takie grafiki powinny być oznaczane.
Awatar użytkownika
Arzena
Dieta 600 kcal

Post autor: Arzena »

Hanka39 pisze: czw sie 14, 2025 11:06 pm No ale w sklepach też są zdjęcia na modelkach, które zazwyczaj mają dobrą figurę i ubrania na nich dobrze leżą. Nawet jak zrobię zdjęcie na sobie to potem na kimś innym może też inaczej leżeć. Są zdjęcia na manekinach - też może inaczej leżeć.
Jeżeli ubranie jest dobrze odwzorowane - wymiary, detale, to nie widzę problemu. Co innego jeśli w opisie jest mini a na obrazku midi.
Uważam, że jest to jednak luka i podejrzewam, że prędzej czy pozniej vinted coś powinno z tym zrobić - takie grafiki powinny być oznaczane.
W sklepie to nie jest problem,bo mozesz sobie zamówić i najwyżej oddasz,wiec nie ryzykujesz. Na Vinted tej możliwości nie masz i zostajesz wtedy z rzeczą,która źle lezy,ma nieodpowiedni rozmiar itp
Rzeka.chaosu

Hanka39 pisze: czw sie 14, 2025 11:06 pm No ale w sklepach też są zdjęcia na modelkach, które zazwyczaj mają dobrą figurę i ubrania na nich dobrze leżą. Nawet jak zrobię zdjęcie na sobie to potem na kimś innym może też inaczej leżeć. Są zdjęcia na manekinach - też może inaczej leżeć.
Z tym jak coś leży bardziej chodzi o rodzaj materiału: AI tego nie oddaje. Wszystkie płaszczyki równe, kurtki puchate, bluzki jak tafle. A realnie nie ma szans na takie ułożenie / napięcie / wygładzenie materiału na osobie. Natniesz się w hm, zwrócisz, ok. Ale na Vinted nie ma szans na bezkosztowy zwrot, o ile w o ogóle sprzedawca się zgodzi, "bo coś nie leży". Nie ukrywajmy, tam 80% przypadków to próby podkolorowania szmatek. :(
Awatar użytkownika
nocotyniepowiesz
ToTylkoHermes

Post autor: nocotyniepowiesz »

Moje ogłoszenia z zarą czy hm chyba łapią jakiegoś shadowbana. Zero wyświetleń, zero lajków, mimo że dodaję je w tym samym czasie co inne ogłoszenia. Inni mają od razu przy zarze czy hm pełno lajków - czy to z tych grup nabijających sprzedaże na fb?

Ostatnio widziałam ogłoszenie - zdjęcie miniaturka z ai. W ogłoszeniu jednak spodnie z innym stanem.
kwasta
Kciuk

Post autor: kwasta »

nocotyniepowiesz pisze: ndz sie 17, 2025 9:38 am Moje ogłoszenia z zarą czy hm chyba łapią jakiegoś shadowbana. Zero wyświetleń, zero lajków, mimo że dodaję je w tym samym czasie co inne ogłoszenia. Inni mają od razu przy zarze czy hm pełno lajków - czy to z tych grup nabijających sprzedaże na fb?
Ja zauważyłam u siebie, ze jak dodaje np po 3 ogłoszenia, to te pierwsze absolutnie nie łapią i maja zero wyświetleń, natomiast kolejne już bez problemu, i tak jest za każdym razem, nie mam pojęcia z czego to wynika, bo to jest niezależnie od marki, kategorii, rozmiaru czy tego co aktualnie jest w trendach