Idaho 4
Moderator: verysweetcherry- babycowboy
- Koczkodan
Idaho 4
Słyszeliście? Jak myślicie jaki był motyw tej zbrodni? Myślicie, że Madison Mogen rzeczywiście była jego głównym targetem i reszta napatoczyła się przypadkowo czy chciał zabić jak największą liczbę osób?
Myślę, że ten typ to totalny psychopata i nawet jeśli jedna z nich była celem, to go "ponioslo" w trakcie.babycowboy pisze: ↑czw mar 27, 2025 3:15 pm Słyszeliście? Jak myślicie jaki był motyw tej zbrodni? Myślicie, że Madison Mogen rzeczywiście była jego głównym targetem i reszta napatoczyła się przypadkowo czy chciał zabić jak największą liczbę osób?
Nie rozumiem, dlaczego zburzono ten dom
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
- babycowboy
- Koczkodan
Moim zdaniem przyszedł konkretnie po nią (policja też się wypowiadała, że gdyby był tam po to żeby zabić jak największą ilość osób to działałby w inny sposób) ale po drodze zaskoczyli go inni współlokatorzy. Najpierw zabił Xane i Ethana, któreś z nich zostało znalezione poza pokojem z tego co pamiętam i rejestr z telefonu Xany pokazywał, że krótko przed atakiem nie spała więc myślę, że to zaważyło na tym, że zginęli. Potem udał się prosto do pokoju Madison. Ominął dwa pokoje ocalałych dziewczyn mimo, że obserwował dom przez jakiś czas więc wiedział ile osób tam mieszka. Kaylee wyprowadziła się jakiś czas temu, ale tej nocy odwiedziła ich i spała z Madison w jednym łóżku. Kolejna osoba, której najpewniej się nie spodziewał. Typ pewnie wykształcił jakąś obsesję na jej punkcie, te jego dziwne komentarze na facebooku dają mi do myślenia czy ta zbrodnia nie miała mieć motywu seksualnego. Myślał, że wszyscy będą spali, ona miała być sama w pokoju, wziął nóż żeby ją zastraszyć, ale reszta domowników popsuła plany i w rezultacie ich wszystkich pozabijał i uciekł.
Dom zburzono, bo podobno wzięli już z niego wszystko co było potrzebne, a właściciel nie chciał go dalej wynajmować i podjął taką decyzję. Ale moim zdaniem też był to głupi ruch, mogli się wstrzymać do zakończenia procesu.
Ja śledziłam u Suzannemarie, ale nie wiem czy to najlepsze źródło o tej sprawie.
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
-
Martyna2904
- Tritonotti
W końcu coś na ten temat. Myślę, że Bryan to totalny psychopata. Dziwi mnie również postawa współlokatorek, że tak późno zadzwoniły po policję, pomimo że wiedziały że coś jest nie tak.
Wczoraj oglądałam o tym dokument na HBO. Zastanawia mnie kilka spraw:
1. Skoro dwie dziewczyny przeżyły, to dlaczego nie zawiadomiły policji wcześniej?
2. Czy żadna z tych zamordowanych osób nie krzyczała ? Nie było żadnego hałasu który współlokatorzy usłyszą?
Trochę to dla mnie dziwne, że ktoś wchodzi do domu w którym jest 6 osób, na luzie zabija 4 z nich a dwie pozostałe dlaczego ocalały? On w ogóle złożył jakiekolwiek zeznania ?
1. Skoro dwie dziewczyny przeżyły, to dlaczego nie zawiadomiły policji wcześniej?
2. Czy żadna z tych zamordowanych osób nie krzyczała ? Nie było żadnego hałasu który współlokatorzy usłyszą?
Trochę to dla mnie dziwne, że ktoś wchodzi do domu w którym jest 6 osób, na luzie zabija 4 z nich a dwie pozostałe dlaczego ocalały? On w ogóle złożył jakiekolwiek zeznania ?
Zważ wafelku z kim się kruszysz
-
Martyna2904
- Tritonotti
No były hałasy bo przecież Dylan rzekomo się wypowiadała że myślała że Kaylee bawi się z psem i otwierała drzwi od pokoju kilka razy, bo wiedziała, że coś jest nie tak. Pisała również do Bethany, która poleciła jej zbiec na dół do jej pokoju, więc dziewczyny po morderstwach były razem. Też dziwi mnie, że nie zadzwoniły po policję wcześniej. Dużo jest na ten temat tik toków, gdzie są najświeższe informacje.
Uważam, że Bryan mógł mieć świadomość, że w domu znajduje się więcej osób, bo przecież wcześniej go obserwował. Myślę, że jego celem była Megan, a Kaylee zginęła tylko dlatego, że tam była. Plus mógł nie spodziewać się, że reszta nie śpi.
Uważam, że Bryan mógł mieć świadomość, że w domu znajduje się więcej osób, bo przecież wcześniej go obserwował. Myślę, że jego celem była Megan, a Kaylee zginęła tylko dlatego, że tam była. Plus mógł nie spodziewać się, że reszta nie śpi.
-
blablamarchewka
- Koczkodan
Jedna z dziewczyn widziała Bryana gdy otworzyła drzwi, przechodził obok niejMartyna2904 pisze: ↑ndz cze 01, 2025 4:59 am No były hałasy bo przecież Dylan rzekomo się wypowiadała że myślała że Kaylee bawi się z psem i otwierała drzwi od pokoju kilka razy, bo wiedziała, że coś jest nie tak. Pisała również do Bethany, która poleciła jej zbiec na dół do jej pokoju, więc dziewczyny po morderstwach były razem. Też dziwi mnie, że nie zadzwoniły po policję wcześniej. Dużo jest na ten temat tik toków, gdzie są najświeższe informacje.
- laura_bunko
- Tritonotti
Polecacie jakiś dobry i długi podcast o tej sprawie? Albo dokument na platformie?
Z jednej strony były w jakimś stopniu świadome, że wydarzyło się coś dziwnego w ich domu. A z drugiej pewnie bały się dopuścić do siebie myśl, że stało się coś tak strasznego. Ciężko przewidzieć jak się zachowamy pod wpływem tak ogromnego stresuMalabeza2 pisze: ↑pt maja 30, 2025 7:37 am Wczoraj oglądałam o tym dokument na HBO. Zastanawia mnie kilka spraw:
- pwincesska_sisi
- BlondDoczep
-
Rena143143
- Ciastko
Dziś w nocy doszło podobno do porozumienia pomiędzy Bryanem Kohbergerem a prokuraturą. Kohberger ma przyznać się do winy i zrzec się prawa do apelacji. W zamian za to nie otrzyma kary śmierci, a zasądzone zostanie dożywocie bez prawa do zwolnienia warunkowego. Jeżeli tak się stanie (posiedzenie sądu zaplanowane jest na środę) to proces,który miał się rozpocząć w sierpniu się nie odbędzie.
-
lilyrose1234
- Tritonotti
A co zrobiła?pwincesska_sisi pisze: ↑pt cze 06, 2025 10:42 am ja tak samo, ale ona miewa czasem takie fikołki, że szok
Skok w mrok ostatno zajal sie ta sprawa https://www.youtube.com/watch?v=ezvz3FK1f9c
- pwincesska_sisi
- BlondDoczep
Nie przytoczę dokładnie niestety :D bo nie pamiętam o co mi dokładnie chodziło a nie chce mi się szukać. Ale tak jest u niej przy w wielu sprawach, że mówi coś źle, bo coś nie tak przeczytała lub przetłumaczyła, albo z niewiadomego źródła wzięła informacje - a potem w kolejnych filmach dawała sprostowania (bo w uświadamiano ją w komentarzach).
-
blablamarchewka
- Koczkodan
Słyszałyście przejmującą mowę siostry jednej z ofiar, która na na sali sądowej skierowała do mordercy? Ogromnie mnie poruszyła.
- helenazcitroena
- Channelka
Śledzę sprawę od praktycznie samego początku, zarówno na polskich tiktokach jak i angielskich. I dużo osób z kryminalistyki się wypowiada na temat sprawy i skala tej sprawy jest jeszcze bardziej drastyczna.. bo wchodzą w duże szczegóły, okropna sprawa, bezsensowna śmierć młodych ludzi.
Cieszę się, że ten zwyrol spędzi resztę życia w więzieniu. Choć to żadna kara w porównaniu do tego co zrobił ofiarom i ich rodzinom.
Aczkowiek tyle teorii spiskowych wokół tej sprawy jest. Mianowicie co sądzicie o fakcie, że jedna z współlokatorek co nie co słyszała, ba! Widziała nawet podejrzana postać w masce. I zadzownila dopiero 8 godzin później na policję? Nie zdawała sobie sprawy, ze to się naprawdę dzieje? Stres? Jak myślicie? Bo widząc te posty i fakt, że jednak dwie dziewczyny walczyły z nim i krzyk musiał być słyszalny, nic ze strony przyjaciół się nie wydarzyło ( wezwanie policji, sprawdzenie pokoi, cokolwiek.)
Co sądzicie?
Cieszę się, że ten zwyrol spędzi resztę życia w więzieniu. Choć to żadna kara w porównaniu do tego co zrobił ofiarom i ich rodzinom.
Aczkowiek tyle teorii spiskowych wokół tej sprawy jest. Mianowicie co sądzicie o fakcie, że jedna z współlokatorek co nie co słyszała, ba! Widziała nawet podejrzana postać w masce. I zadzownila dopiero 8 godzin później na policję? Nie zdawała sobie sprawy, ze to się naprawdę dzieje? Stres? Jak myślicie? Bo widząc te posty i fakt, że jednak dwie dziewczyny walczyły z nim i krzyk musiał być słyszalny, nic ze strony przyjaciół się nie wydarzyło ( wezwanie policji, sprawdzenie pokoi, cokolwiek.)
Co sądzicie?
-
Martyna2904
- Tritonotti
Tak, mnie też wzruszyła i to że pojawiła się Dylan też. Zastanawia mnie, czemu nie było Bethany, no ale pewnie pstd i zryta psycha do końca życia.caroline93 pisze: ↑wt sie 05, 2025 11:03 pm Słyszałyście przejmującą mowę siostry jednej z ofiar, która na na sali sądowej skierowała do mordercy? Ogromnie mnie poruszyła.
-
blablamarchewka
- Koczkodan
Dla mnie to też jest dziwne. Dziwne było już na początku, że nic nie skyszaly, widziały i nie zareagowały, ale gdy dowiedziałam się, że jednak z nich go widziała i nadal nic nie zrobiła… nie rozumiem. Czy to jej zabrakło na sali sądowej?helenazcitroena pisze: ↑śr sie 06, 2025 11:19 am Śledzę sprawę od praktycznie samego początku, zarówno na polskich tiktokach jak i angielskich. I dużo osób z kryminalistyki się wypowiada na temat sprawy i skala tej sprawy jest jeszcze bardziej drastyczna.. bo wchodzą w duże szczegóły, okropna sprawa, bezsensowna śmierć młodych ludzi.
Co sądzicie?
- helenazcitroena
- Channelka
Jedna z nich , ta która słyszała i widziała, była na ostatniej rozprawie. Przeczytała swoje oświadczenie, widać że dziewczyna jest rozdarta emocjonalnie, nie da się ukryć. Druga z dziewczyn prawdopodobnie była na sali, ale jej oświadczenie zostało przeczytane przez inna przyjaciółkę, bo nie była w stanie. Zawarła w nim fakt, że gdyby nawet pogotowie stało tuż za drzwiami , nie dało by się ich uratować. To zrozumiałe patrząc na skalę obrażeń. Jednak brak telefonu na policję przez tyle godzin.. przecież próbowały się do ofiar dodzwonić, nikt nie odebrał. To jednak już by się lampka zapaliła. A tutaj cisza z tą policja aż 8 godzin..caroline93 pisze: ↑śr sie 06, 2025 4:04 pm Dla mnie to też jest dziwne. Dziwne było już na początku, że nic nie skyszaly, widziały i nie zareagowały, ale gdy dowiedziałam się, że jednak z nich go widziała i nadal nic nie zrobiła… nie rozumiem. Czy to jej zabrakło na sali sądowej?
-
blablamarchewka
- Koczkodan
Wyszedł w sumie jeszcze dziwniejszy fakt. Dylan nie tyle widziała mordercę, co od razu po zobaczeniu go zaczęła dzwonić do współlokatorów. Jedynie druga koleżanka, która nie była zaatakowana odpowiedziała. Dylan wyszła z pokoju, widziała ciało Xany, pobiegła do pokoju koleżanki i NIC, nie zrobiły nic tylko zasnęły. Nie mieści mi się to w głowie.
- cysiamalaogrodniczka
- ZdalnaFanka
Dziwne tłumaczenie, że i tak by się nie dało ich uratować. Szczerze mówiąc, gdybym była na jej miejscu i po domu chodziłby dziwny koleś, coś bym słyszała to dzwoniłabym na policje ze względu na własne bezpieczeństwo. Po prostu ze strachu bym zadzwoniła, że coś jest nie tak.
Cycki se usmaż
-
blablamarchewka
- Koczkodan
Zresztą nie miała pojęcia czy się dało uratować czy nie, bo nawet do nich nie zajrzały.cysiamalaogrodniczka pisze: ↑sob sie 09, 2025 11:37 am Dziwne tłumaczenie, że i tak by się nie dało ich uratować. Szczerze mówiąc, gdybym była na jej miejscu i po domu chodziłby dziwny koleś, coś bym słyszała to dzwoniłabym na policje ze względu na własne bezpieczeństwo. Po prostu ze strachu bym zadzwoniła, że coś jest nie tak.
- berry blast
- Kciuk
spróbuję obejrzeć bo chcę sobie przybliżyć tę sprawę, natomiast jak słyszę tę laskę i jej "toł" "soł" "nowoł" "srebrnoł" i "dostawcoł" to mi się coś dziejemjuk pisze: ↑śr lip 30, 2025 2:39 pm Skok w mrok ostatno zajal sie ta sprawa https://www.youtube.com/watch?v=ezvz3FK1f9c