Start
Mój profil

Jak wygląda psychoterapia?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
gosiaaaaa656
Siatkarka

Jak wygląda psychoterapia?

Post autor: gosiaaaaa656 »

Hej wszystkim! Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad pójściem do psychologa lub na psychoterapię ale nie jestem pewna czy to ma sens. Do tej pory sama sobie radziłam z moimi problemami ale ostatnio spadki nastroju się przedłużają. Co więcej, rodzeństwo namawia mnie na psychoterapię bo oni wszyscy byli i im pomogło. Tylko, że ja nie wiem czy chcę rozdrapywać wszystkie rany z dzieciństwa. Wydaje mi się, że funkcjonuje normalnie. No ale właśnie, może ktoś się podzieli swoimi wnioskami z psychoterapii? Jak to wygląda? Siedzi się na fotelu i mówi o swoim życiu? Czy terapeuta jakoś reaguje na te opowieści? Jakie były wasze cele? Czy wam pomogło? Chętnie wysłucham i pozytywnych i negatywnych opinii.
LadyElizabeth
ŚpioszkiKenzo

Post autor: LadyElizabeth »

Dużo zależy od nurtu, ale w większości terapeuta jest jak najbardziej aktywny, zadaje pytania, komentuje, często pojawia się też psychoedukacja. Nie trzeba rozdrapywać ran z dzieciństwa, można się skupić na tu i teraz (do tego polecam Gestalt), ale podejrzewam, że coś tam się zahaczy o przeszłość. W każdym razie nie chodzi o siedzenie i snucie historii o dzieciństwie, za to można się dowiedzieć, jak jakieś rzeczy na nas działają i jak sobie z tym poradzić.

No i pamiętaj, że psycholog to nie psychoterapeuta :)
anicz
MiamiBicz

Post autor: anicz »

Zależy jaki nurt. W poznawczo-behawioralnej jest duzo zadań domowych, raczej nie skupiasz się na przeszłości i rozdrapywaniu ran z dzieciństwa. Terapia skupia się wokół pacjentami. Najlepiej zastanów się, z jakim problemem chcesz iść na terapię, jaki jest cel i wtedy poszukaj terapeuty i nurtu, który najlepiej radzi sobie z danym zagadnieniem. Nie zniechęcaj się, jeśli pierwszy wybrany terapeuta okaże się niewypałem. Czasami trzeba kilku wizyt u różnych osób i sprawdzić, kto nam odpowiada.
Co chciałam wam jeszcze powiedzieć