Start
Mój profil

Architekci wnętrz - ceny

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
bambimarty
Channelka

Architekci wnętrz - ceny

Post autor: bambimarty »

Cześć! Jesteśmy z mężem na etapie projektu koncepcyjnego domu u architekta i powoli zaczynam rozglądać się za architektem wnętrz. Jestem ultra niezdecydowaną osobą, stresuje mnie przesyt wyborów w sklepach i uznaliśmy, że taka pomoc zdecydowanie nam się przyda :) Natomiast tu pytanie - czy ktoś z Was w niedawnym czasie korzystał z takich usług i mógłby się wypowiedzieć na temat cen na metr kwadratowy? Dostałam bardzo wiele ofert i rozstrzał jest ogromny - od 75 zł/m2 w przypadku początkujących architektów świeżo po studiach do 250 zł od większych biur projektowych. Ile Wy płaciliście za projekt? Myślicie, że wyższa cena = wyższa jakość wykonania? Dajcie znać, jakie macie doświadczenia!
Piiiniaa
GreckieWakacje

Post autor: Piiiniaa »

bambimarty pisze: ndz sie 03, 2025 10:59 pm Cześć! Jesteśmy z mężem na etapie projektu koncepcyjnego domu u architekta i powoli zaczynam rozglądać się za architektem wnętrz. Jestem ultra niezdecydowaną osobą, stresuje mnie przesyt wyborów w sklepach i uznaliśmy, że taka pomoc zdecydowanie nam się przyda :) Natomiast tu pytanie - czy ktoś z Was w niedawnym czasie korzystał z takich usług i mógłby się wypowiedzieć na temat cen na metr kwadratowy? Dostałam bardzo wiele ofert i rozstrzał jest ogromny - od 75 zł/m2 w przypadku początkujących architektów świeżo po studiach do 250 zł od większych biur projektowych. Ile Wy płaciliście za projekt? Myślicie, że wyższa cena = wyższa jakość wykonania? Dajcie znać, jakie macie doświadczenia!
moja siostra jest architektem wnętrz, jak zapytałam się jej o ceny, to mówi, że studenci biorą od 40 do 80 zł / metr projektowany, a mniejsze biura od 150 do 200 zł / metr projektowany ;) Generalnie mówi, że rozstrzał cen jest dosyć spory.
jeśli ja bym nie miała "znajomości", to wybrałabym architektów pod względem stylu, który by mi pasował oraz sprawdziłabym, którzy wybierają się czasami na budowy, bo papier przyjmie wszystko xd
bambimarty
Channelka

Post autor: bambimarty »

Piiiniaa pisze: pn sie 04, 2025 8:26 am moja siostra jest architektem wnętrz, jak zapytałam się jej o ceny, to mówi, że studenci biorą od 40 do 80 zł / metr projektowany, a mniejsze biura od 150 do 200 zł / metr projektowany ;) Generalnie mówi, że rozstrzał cen jest dosyć spory.
jeśli ja bym nie miała "znajomości", to wybrałabym architektów pod względem stylu, który by mi pasował oraz sprawdziłabym, którzy wybierają się czasami na budowy, bo papier przyjmie wszystko xd
No tak, to jednak plus, jeśli ktoś przyjeżdża na miejsce. Właśnie większość biur, które najbardziej podpasowały mi stylem miały ceny w okolicach 160zł/m więc by się zgadzało. To jednak chyba najważniejsze kryterium, żeby jednak zgrać się z projektantem wizją. Dzięki!
mediterranean777
Srebrna Kropeczka

Post autor: mediterranean777 »

bambimarty pisze: pn sie 04, 2025 10:05 am No tak, to jednak plus, jeśli ktoś przyjeżdża na miejsce. Właśnie większość biur, które najbardziej podpasowały mi stylem miały ceny w okolicach 160zł/m więc by się zgadzało. To jednak chyba najważniejsze kryterium, żeby jednak zgrać się z projektantem wizją. Dzięki!
Ja jestem architektem wnętrz i mogę co nieco poopowiadać jak to było u mnie „tuż po studiach” lub nawet w trakcie - kiedy wykonywałam pierwsze projekty w baaardzo konkurencyjnych cenach :)
A jak to jest teraz kiedy nabyłam wieloletnie doświadczenie w pracy w biurach, jeżdżeniu na budowy i doglądaniu projektów na każdym etapie realizacji. Kiedy zaczynałam to były zupełnie inne stawki niż teraz, ale powiem jedno - w branży zarówno projektowej jak i wykonawczej (fachowcy, wykonawcy, stolarze, …) nie warto podejmować decyzji patrząc tylko na cenę. Patrzy się przede wszystkim na jakość pracy, realizacje oraz projekty - czy odpowiada nam ich styl, jakość wizualizacji, szczegółowość rysunków technicznych oraz VIBE z daną osobą.

Nacięłam się ostatnio na fachowca od płytek, dosłownie zbiegł z budowy zostawiając nas z niedokończoną łazienką. Cenę miał właśnie dość konkurencyjną, dostępność na już , na pozostałych fachowców których miałam na oku trzeba było czekać kilka miesięcy - więc inwestor wziął tego który był dostępny od razu. Na szczęście udało nam się odkręcić sytuację i wybrnąć z niej zwycięsko z pomocą innego fachowca który ładnie dokończył i poprawił to co poprzedni zepsuł.

Ja np działam głównie w stylu soft minimal, japandi, scandi - tacy klienci głównie do mnie przychodzą. Ale projektowałam też (i bardzo lubię) wnętrza prowansalskie czy modern Classic. Najważniejsza jest funkcjonalność, dopiero później wchodzą style, kolory i materiały. Często tym studentom lub osobom robiącym projekty za 100 czy 150 zł za metr brakuje doświadczenia lub wykonują projekty taśmowo - bez zastanowienia bo czas goni i trzeba wziąć następny projekt za „ stówkę”. Ja do każdego projektu bardzo się przykładam i poświęcam mu dużo czasu, rozmów z klientami, tak aby wnętrze które dostaną spełniało ich wymagania, marzenia i żeby dobrze im się w nim żyło przez lata :) a ceny mam w okolicach 300zl / m2 brutto i jest to pakiet kompleksowy czyli z rysunkami technicznymi , wizualizacjami z możliwością wprowadzania poprawek, rozmowami z wykonawcami i kilkoma wizytami na budowie. Nie jest to tzw nadzór ciągły, ale przeprowadzam klientów przez cały ten proces. Zakres podstawowy jest tańszy i nie obejmuje wszystkich rysunków technicznych - tylko podstawowy rzut oraz wizualizacje z lista materiałów.

www.haari-Interiors.pl —-> zapraszam :)
joannadarkiewicz94
RoyalBaby

Post autor: joannadarkiewicz94 »

bambimarty pisze: ndz sie 03, 2025 10:59 pm Cześć! Jesteśmy z mężem na etapie projektu koncepcyjnego domu u architekta i powoli zaczynam rozglądać się za architektem wnętrz. Jestem ultra niezdecydowaną osobą, stresuje mnie przesyt wyborów w sklepach i uznaliśmy, że taka pomoc zdecydowanie nam się przyda :) Natomiast tu pytanie - czy ktoś z Was w niedawnym czasie korzystał z takich usług i mógłby się wypowiedzieć na temat cen na metr kwadratowy? Dostałam bardzo wiele ofert i rozstrzał jest ogromny - od 75 zł/m2 w przypadku początkujących architektów świeżo po studiach do 250 zł od większych biur projektowych. Ile Wy płaciliście za projekt? Myślicie, że wyższa cena = wyższa jakość wykonania? Dajcie znać, jakie macie doświadczenia!
Cztery lata temu korzystałam z pomocy architekta przy projektowaniu łazienki, bo miałam tak dziwnie rozmieszczone przyłącza do wody, że nie mogłam sama wymyślić jak to ogarnąć, żeby miało ręce i nogi. Nie wiem na ile ta cena jest aktualna, ale wtedy zapłaciłam niewiele ponad 2 tysiące za łazienkę około 9 metrów kwadratowych. Dostałam wizualizację, w cenie były zmiany które chciałam wprowadzić, do tego cały wykaz produktów wraz z linkami, gdzie mogę kupić i cennikiem, projekt mebli z wymiarami itd. Dodatkowo ten architekt współpracował ze stolarzem i jeśli bym się zdecydowała na meble właśnie od tego stolarza to dostałabym rabat, chyba 10%.