Start
Mój profil

Nifty pro i prenatalne

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
sosczosnkowy
Currently:Greece

Re: Nifty pro i prenatalne

Post autor: sosczosnkowy »

Pierwsze prenatalne robiłam łącznie z badaniami krwi. Z uwagi na wysoką przyziernosc karkowa, zalecano mi również amniopunkcje. Polecam zrobić dla własnego spokoju
myślicie, że wam powiem?
Awatar użytkownika
sleep token
Koczkodan

Post autor: sleep token »

Jak wyżej, pierwsze prenatalne z badaniami krwi (na nfz), drugie prenatalne już bez badań (też nfz). Nifty nie robiłam, nie uważam, żeby było to obligatoryjne w każdym przypadku. Gdyby było mi zalecone przez prowadzącego, pewnie bym zrobiła.
szopenowa
Koczkodan

Post autor: szopenowa »

Ja robiłam NIFTY pro z uwagi na złe wyniki testu PAPPA. Test jest bardzo drogi i na wyniki czekasz około 7-10 dni, ale zazwyczaj są szybciej. Sam raport jest prosty i od razu widać czy ryzyko jest czy go nie ma. Test co prawda nie gwarantuje 100% skuteczności (jak amniopunkcja) natomiast ryzyko błędu jest bardzo niskie. W NIFTY też od razu poznasz płeć dziecka (jak będziesz chciała - u mnie było w cenie).
Osobiście polecam ten test - to powinien być standard badań prenatalnych (w przeciwieństwie do PAPPA, który ma większe ryzyko błędu). Minus - bardzo wysoka cena (chyba 1800 zł, ja brałam wariant za 2500 zł aby sprawdzić SMA i mukowiscydozę u siebie - czy jestem nosicielem).
Niu90
BlondDoczep

Post autor: Niu90 »

Ja robiłam NIFTY który wyszedł źle, później punkcję która wyszła dobrze. Dla własnego spokoju bym zrobiła. Badania miałam w Belgii więc płaciłam koło 10 euro. W Polsce w poprzedniej ciąży robiłam wszystko prywatnie, uważam, że spokojna głowa nie ma ceny.