Start
Mój profil

Wyspy Kanaryjskie

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
sedlera
Gacie z oceanu

Wyspy Kanaryjskie

Post autor: sedlera »

Halo dziewczyny!
Planujemy z moim fajnym już urlop na przyszły rok.
Na pewno wybieramy Wyspy Kanaryjskie, tylko mamy problem z wybraniem konkretnej wyspy, bo każda wydaje się cudowna.
No i oczywiście kwestia hoteli i gwiazdek 😅
Czy faktycznie ten standard np 4* jest taki czy jest zaniżony, jak wyglądają te standardy jak na Hiszpanie?
Jak wygląda tam wypożyczenie auta żeby coś pozwiedzać? Jak ceny w sklepach itd?
voviS
RoyalBaby

Post autor: voviS »

Gran Canaria jest bajeczna! Byłam z mezem 2 lata temu na 10 dni. Wynajęliśmy przez AirBnb mieszkanie z wielkim tarasem w miejscowości Taurito na południu. Z lotniska wzięliśmy Fiata 500 na wynajem, a zakupy robilismy w marketach. Cudowny czas! Warto ulokować się właśnie na południu wyspy, w rejonie Puerto de Mogan czy Maspalomas. Dobra baza wypadowa do zwiedzania, objechaliśmy tym fiatem cała wyspę dookoła i jeszcze wgłąb. Cen niestety nie pamietam, ale za całość wyszło nam około 7500 za wszystko, z lotami mieszkaniem paliwem obiadami na mieście itd. Dużo korzystniej niż jakiekolwiek biuro Planując warto jest zerknać na stronę https://lastravelos.com/ Możęsz tam zorientować się, co warto jest zobaczyć :)
Awatar użytkownika
nesquik
BagietkaZszarlott

Post autor: nesquik »

Byłam dwa razy na Fuercie (hotel w najlepszej moim zdaniem części - Morro Jable) i jestem zakochana w tej wyspie! Mało turystów, cisza, spokój i wielokilometrowe, rajskie plaże <3
moonly_cards
GrzaneWino

Post autor: moonly_cards »

sedlera pisze: czw kwie 17, 2025 4:07 pm Halo dziewczyny!
Planujemy z moim fajnym już urlop na przyszły rok.
Na pewno wybieramy Wyspy Kanaryjskie, tylko mamy problem z wybraniem konkretnej wyspy, bo każda wydaje się cudowna.
No i oczywiście kwestia hoteli i gwiazdek 😅
Czy faktycznie ten standard np 4* jest taki czy jest zaniżony, jak wyglądają te standardy jak na Hiszpanie?
Jak wygląda tam wypożyczenie auta żeby coś pozwiedzać? Jak ceny w sklepach itd?
My za to dwa razy wybraliśmy Fuerte i raz byliśmy na Lanzarote. Jesteśmy zakochani we Fuercie i wiemy, ze nie raz tam wrócimy! Nam najbardziej przypadła do gustu Costa Caleta. Zależy, co kto lubi. Krajobraz jest specyficzny, bardzo surowy, wręcz „marsowy” ale ta cisza, spokój, ocean, wiatr! Mimo, ze jest wysoka temperatura to tego się nie czuje. Ludzie przemili, uśmiechnięci, łatwa baza wypadowa. Na Lanzarote tez spoko, więcej zieleni, ale ludzie już trochę gorzej rozumieli po angielsku, wiec trudniej było się porozumieć, ale ogólnie tez na plus. Ja bardzo kocham Wyspy Kanaryjskie i polecam każdemu 🩷
_daga_
RóżowePolo

Post autor: _daga_ »

Byliśmy na Fuercie, Gran Canarii i Teneryfie i każda z nich jest inna, dla mnie ta ostatnia jest najpiękniejsza, ale to moja subiektywna opinia, warto samemu się przekonać 😉 w tym roku będzie znów G.C. i Lanzarote 😉
Kokomelon
Siatkarka

Post autor: Kokomelon »

My byliśmy na Fuercie, Teneryfie i Lanzarote. Kazda wyspa piękna na swój sposób, jednak chyba najbardziej urzekła nas Teneryfa. Była po prostu najbardziej barwna, baaaardzo milo wspominam ten wyjazd. Polecam stamtąd wycieczkę na La Gomerę. Samochód wypożyczaliśmy za każdym razem z CICAR - turbo polecam, zero problemów, pełne ubezpieczenie w cenie, można rezerwować online z wyprzedzeniem.

Jeśli zależy Wam na różnorodności- Teneryfa
Plażowanie- Fuertaventura
Kosmiczno-wulkaniczne klimaty - Lanzarote
_daga_
RóżowePolo

Kokomelon pisze: pn lip 28, 2025 3:32 am My byliśmy na Fuercie, Teneryfie i Lanzarote. Kazda wyspa piękna na swój sposób, jednak chyba najbardziej urzekła nas Teneryfa. Była po prostu najbardziej barwna, baaaardzo milo wspominam ten wyjazd. Polecam stamtąd wycieczkę na La Gomerę. Samochód wypożyczaliśmy za każdym razem z CICAR - turbo polecam, zero problemów, pełne ubezpieczenie w cenie, można rezerwować online z wyprzedzeniem.

Jeśli zależy Wam na różnorodności- Teneryfa
Plażowanie- Fuertaventura
Kosmiczno-wulkaniczne klimaty - Lanzarote
Zgadzam się!
anatolina
Gacie z oceanu

Post autor: anatolina »

Byłam z rodziną na Gran Canarii i La Palmie, ale to La Palma zrobiła na nas największe wrażenie.
bambimarty
Channelka

Post autor: bambimarty »

Byliśmy na Teneryfie i Fuercie, w tym roku lecimy na Gran Canarię :) Z takich ogólnych porad, to ktoś tu już wyżej wspominał Cicar - ogromnie polecam, absolutnie zero problemów, a autko dostaliśmy jeszcze pachnące nowością :') Ogólnie polecam zwiedzać te wyspy na własną rękę. Jak byliśmy pierwszy raz na Teneryfie, wzięliśmy wycieczkę zorganizowaną i to była totalna klapa, 3 przystanki, 20 minut na zdjęcia i tak większość dnia spędziliśmy w autokarze.

Nie polecałabym też brać na Kanarach all inclusive - Hiszpanie nie są w to za dobrzy, na fuercie trafiła nam taka opcja wyżywienia, bo akurat braliśmy lasta z wylotem za 2 dni i nie mogliśmy wybrzydzać i to było najgorsze jedzenie, z jakim się zetknęłam w życiu. Siostra kumpla jest teraz na all in na Lanzarote i to samo. Za to na HB było przepysznie :)
bambimarty
Channelka

Post autor: bambimarty »

A jeśli chodzi o same hotele, moim zdaniem najlepiej zrobić dobry research na tripadvisor (zresztą to w sumie tyczy się każdego kierunku). Oba hotele, w których byliśmy miały niby 4 gwiazdki, ale jednego nie sprawdziliśmy dobrze i to niestety było niebo a ziemia jeśli chodzi o standard, czystość i jedzenie. Z naszego doświadczenia tez najbardziej nowoczesne hotele mają na Teneryfie, polecam np. spojrzeć na sieć Macaronesian.
Warto też posprawdzać loty i hotele samemu zamiast z biura podróży, loty na Kanary można wyłapać za naprawdę nieduże pieniądze, a rezerwacja na stronie hotelu często wychodzi taniej i zdarzają się dodatkowe bonusy (my np. złapaliśmy darmowe odwołanie do 7 dni przed przylotem, zniżki na drinki w hotelu i opcjonalny upgrade).
_daga_
RóżowePolo

My zawsze zwiedzamy Kanary na własną rękę i nie wyobrażam sobie wycieczki zorganizowanej tam. Wypożyczenie auta to nie są jakieś wielkie pieniadze, a Cicar to naprawdę najlepsza opcja, zwlaszcza że nie pobierają depozytu, jeśli płaci sie kredytową kartą.
Ja zawsze czytam opinie na google, jeśli chodzi o hotele, zazwyczaj się sprawdza, chociaż w tamtym roku na Gran Canarii śniadania byly mocno średnie. Dlatego w tym roku wzięliśmy inny hotel na GC, zobaczymy.
Uważam, że warto zobaczyć wszystkie wyspy i wyrobić sobie samemu opinie na ich temat, ale dla mnie kanary to 'must see', mój ulubiony kierunek 😉 no i można lecieć przez cały rok, byliśmy jednego razu na Boże Narodzenie na Teneryfie - super opcja.