Start
Mój profil

Administracja

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
fiusiusiusiu
Bransoletka50k

Administracja

Post autor: fiusiusiusiu »

Cześć dziewczyny! Przychodzę z pewnym pytaniem ponieważ mam mega mętlik w głowie i sama nie wiem co robić. Od zawsze chciałam pracować w biurze, wiem że większość ludzi będzie zdziwionych. Chciałabym rozpocząć coś w tym kierunku ale niestety nie mam ani doświadczenia ani wykształcenia. Logicznym dla mnie wydaje się że napewno administracja studia będą bardzo kluczowe w tym temacie ale powiedzcie mi czy warto? Czy sama administracja mi wystarczy?
Słyszałam że często do takiej pracy wkręcić się trzeba po znajomości a ja niestety takowych nie posiadam. Czy ktoś pracuje w administracji bez studiów i powie jak udało mu się wkręcić? Może ktoś skończył te studia i wypowie się na ich temat.
Lilkald
Siatkarka

Post autor: Lilkald »

Z własnego doświadczenia nie polecam tego kierunku. Skończyłam administrację i dostać się do pracy w urzędzie jest wręcz niemożliwe — chyba, że ma się znajomości albo sporo szczęścia;) Łatwiej może być w dużych miastach, takich jak Warszawa, ale w mniejszych miejscowościach sytuacja wygląda dużo gorzej.

Jeśli chodzi o pracę biurową w prywatnych firmach, to jak przejrzysz ogłoszenia to widać, że mało kiedy wymaga się wyższego wykształcenia więc nie musisz kończyć tych studiów. Warto zapytać w urzędzie pracy o możliwość odbycia stażu — często oferują coś związanego z pracą biurową, dzięki czemu można zdobyć pierwsze doświadczenie zawodowe.

Dlatego, jeśli mogę coś doradzić na podstawie własnych doświadczeń i obserwacji znajomych po tym kierunku, to zdecydowanie lepiej wybrać kierunek, który daje większe szanse na znalezienie dobrej pracy po studiach. Gdybym mogła cofnąć czas, na pewno wybrałabym inny kierunek.

Powodzenia!
fiusiusiusiu
Bransoletka50k

Lilkald pisze: sob lip 05, 2025 8:30 am Z własnego doświadczenia nie polecam tego kierunku. Skończyłam administrację i dostać się do pracy w urzędzie jest wręcz niemożliwe — chyba, że ma się znajomości albo sporo szczęścia;) Łatwiej może być w dużych miastach, takich jak Warszawa, ale w mniejszych miejscowościach sytuacja wygląda dużo gorzej.

Jeśli chodzi o pracę biurową w prywatnych firmach, to jak przejrzysz ogłoszenia to widać, że mało kiedy wymaga się wyższego wykształcenia więc nie musisz kończyć tych studiów. Warto zapytać w urzędzie pracy o możliwość odbycia stażu — często oferują coś związanego z pracą biurową, dzięki czemu można zdobyć pierwsze doświadczenie zawodowe.

Dlatego, jeśli mogę coś doradzić na podstawie własnych doświadczeń i obserwacji znajomych po tym kierunku, to zdecydowanie lepiej wybrać kierunek, który daje większe szanse na znalezienie dobrej pracy po studiach. Gdybym mogła cofnąć czas, na pewno wybrałabym inny kierunek.

Powodzenia!
Dziękuję.
A jak oceniasz same studia? Studiowałaś dziennie czy zaocznie i jak oceniasz ich poziom trudności? Ja w tamtym roku zrezygnowałam z prawa na Wpia w Łodzi bo studiowanie go zaocznie + praca mnie wykończyło. Gdzie skończyłaś te studia?
Lilkald
Siatkarka

Post autor: Lilkald »

Dziennie Umcs Lublin - skończyłam kilka lat temu. Materiał podobny do prawa tylko w okrojonym stopniu. Wszystko tak naprawdę zależy od wykładowców- u nas było mnóstwo takich u których było trudno zdać i wiele osób zrezygnowało więc to chyba zależy od uczelni bo pewnie są takie gdzie jest trochę łatwiej. Atmosfera super ale niestety trzeba było się uczyć 😅
Tak jak pisałam z mojej strony odradzam ten kierunek ale jeśli chcesz spróbować to jeśli byłaś na prawie to będzie podobnie ale jednak luźniej ;)
petra
RoyalBaby

Post autor: petra »

Hej!
Kończę właśnie administracje na UG, jeśli interesuje cię prawo to warto wybrać się na ten kierunek, ponieważ uczysz się wielu gałęzi prawa ale bez tak intensywnej presji jak na kierunku prawniczym. Jestem zadowolona z ukończenia administracji, bo wyniosłam wiele wiedzy teoretycznej która przydaje mi się w życiu codziennym, po prostu dobrze znać podstawy prawa cywilnego, pracy, karnego, podatkowego itp. Dużą wadą jest jednak fakt, że studia te są bardzo ogólne, nie ma się po nich konkretnego zawodu, w ogłoszeniach o pracę jak szukają "specjalistów ds. administracji" to w 99% szukają recepcjonisty albo pomagiera. Jeśli chcesz studiować nie dla tego, że tematyka cię interesuje, to administracja nie koniecznie byłaby idealnym wyborem. Powinnaś zastanowić się co byś chciała w tym biurze robić tzn. księgowość?spedycja? HR? przeanalizuj różne zawody stricte biurowe pod kątem tego co cię kręci, wybierz i wtedy szukaj studiów pod tą konkretną branże :)
fiusiusiusiu
Bransoletka50k

Okej a którą specjalizacje w takim razie byście mogły polecić np. z doświadczenia? Nie mam obranego żadnego kierunku zainteresowań a zależy mi na takiej po której najłatwiej będzie z pracą :)
-administracja gospodarczo-podatkowa
-administracja bezpieczeństwa i porządku publicznego
-administracja urzędnicza.
Liii
Koczkodan

Post autor: Liii »

Poczytaj o zakresie zajęć na tych studiach i na specjalizacjach. Zorientuj się czego się tam nauczysz i zastanów jak tę wiedzę bedziesz pozytkować w pracy. Te sudia są nakierowane na późniejszą prace w administracji publicznej, czyli w urzędach. Być może takie wykształcenie jest jakimś plusem w rekrutacji na stanowisko biurowe w prywatnych podmiotach, ale nie jest to konieczne żeby zdobyć taką pracę. Nie ma chyba takiego kierunku, który przygotowuje do typowej pracy biurowej. Moim zdaniem ukończenie studiów w ogóle nie jest do tego konieczne, a raczej taka obrotność, kontaktowość, inicjatywa wlasna, sumienność - to tak z cech, a z umiejętności to pewnie dobry angielski w mowie i pismie (+ czasem inne języki), jakiś tam poziom pracy z Wordem (formatowanie tekstu), Excelem (formuly), PP, komunikacja mailową na poziomie...

Wiadomo, że teraz "każdy" kończy studia więc bez papierka od razu wypada się gorzej - dlatego na pewno nie odradzam Ci studiowania (i adm jest ok, tylko będziesz się tam uczyć pod pracę urzędniczki). Chciałam Ci bardziej doradzić, że czas studiów powinnaś wykorzystać na szukanie doświadczenia zawodowego, które już Cię będzie nakierowywać na porządną posadę. Zacznij od recepcji, po jakimś czasie szukaj czegoś z szerszym zakresem obowiązków, wysyłaj CV, rozglądaj się i pewnie magistra będziesz bronić pracując juz na spoko stanowisku :) Doświadczeniem zawodowym będziesz wykazywać że masz te cechy, które są potrzebne w pracy biurowej, będziesz miała okazję ćwiczyć różne umiejętności, zyskasz na pewności siebie i jeszcze coś tam zarobisz :)

Najgorzej jakbyś przez 5 lat tylko studiowała albo studiowała + miała jakieś prace zupełnie niezwiązane z upragnionym przez Ciebie zawodem. Wtedy rzeczywiście bez znajomości trudno, bo kto uwierzy na słowo honoru, że sobie poradzisz? Z perspektywy pracodawcy to jest duże ryzyko - wypłata wynagrodzenia dla kogoś kto nie przejdzie okresu próbnego lub kogo trzeba będzie uczyć jak justować tekst i tworzyć pdf.
123wiosna123
Trening tenisa

Post autor: 123wiosna123 »

petra pisze: czw lip 10, 2025 10:12 am Hej!
Kończę właśnie administracje na UG, jeśli interesuje cię prawo to warto wybrać się na ten kierunek, ponieważ uczysz się wielu gałęzi prawa ale bez tak intensywnej presji jak na kierunku prawniczym. Jestem zadowolona z ukończenia administracji, bo wyniosłam wiele wiedzy teoretycznej która przydaje mi się w życiu codziennym, po prostu dobrze znać podstawy prawa cywilnego, pracy, karnego, podatkowego itp. Dużą wadą jest jednak fakt, że studia te są bardzo ogólne, nie ma się po nich konkretnego zawodu, w ogłoszeniach o pracę jak szukają "specjalistów ds. administracji" to w 99% szukają recepcjonisty albo pomagiera. Jeśli chcesz studiować nie dla tego, że tematyka cię interesuje, to administracja nie koniecznie byłaby idealnym wyborem. Powinnaś zastanowić się co byś chciała w tym biurze robić tzn. księgowość?spedycja? HR? przeanalizuj różne zawody stricte biurowe pod kątem tego co cię kręci, wybierz i wtedy szukaj studiów pod tą konkretną branże :)
Jeśli interesuje cię prawo to idziesz na prawo
Zella09

Post autor: Zella09 »

W większości większych miast można znaleźć oferty na referentów do różnych wydziałów urzędów i studia wcale nie są tam konieczne poza paroma wyjątkami.
ScarlettOh
SkrzydełkaZhooters

Post autor: ScarlettOh »

fiusiusiusiu pisze: pt lip 04, 2025 6:20 pm Cześć dziewczyny! Przychodzę z pewnym pytaniem ponieważ mam mega mętlik w głowie i sama nie wiem co robić. Od zawsze chciałam pracować w biurze, wiem że większość ludzi będzie zdziwionych. Chciałabym rozpocząć coś w tym kierunku ale niestety nie mam ani doświadczenia ani wykształcenia. Logicznym dla mnie wydaje się że napewno administracja studia będą bardzo kluczowe w tym temacie ale powiedzcie mi czy warto? Czy sama administracja mi wystarczy?
Słyszałam że często do takiej pracy wkręcić się trzeba po znajomości a ja niestety takowych nie posiadam. Czy ktoś pracuje w administracji bez studiów i powie jak udało mu się wkręcić? Może ktoś skończył te studia i wypowie się na ich temat.
Żeby pracować w szeroko pojętej administracji w ogóle nie musisz kończyć tych studiów. Administracja - czy jak sama piszesz "praca w biurze" - to stanowiska, które znajdziesz w większości firm. Od urzędów po korporacje. Osobiście skończyłam politologię, pracowałam w Sądzie, a potem w korporacji w biurze i nigdy to nie było stanowisko jak typowa "sekretarka" ani "recepcjonistka". To są stanowiska, na które właściwie nie jesteś w stanie nauczyć się na studiach, tego uczą Cię już w pracy co na danym stanowisku się robi. Podstawa to znajomość Outlooka i Excela, ale to też ogarniesz już w pracy.
petra
RoyalBaby

123wiosna123 pisze: śr lip 30, 2025 7:18 am Jeśli interesuje cię prawo to idziesz na prawo
To przeczytaj całe zdanie do końca ponownie, a potem może i trzeci raz.
123wiosna123
Trening tenisa

Post autor: 123wiosna123 »

petra pisze: pt sie 01, 2025 9:28 am To przeczytaj całe zdanie do końca ponownie, a potem może i trzeci raz.
Przeczytałam i nadal to potrzymuje. A tobie to nie wiem nawet o co chodzi. Nie zesraj sie
petra
RoyalBaby

123wiosna123 pisze: pt sie 01, 2025 11:06 am Przeczytałam i nadal to potrzymuje. A tobie to nie wiem nawet o co chodzi. Nie zesraj sie
to jak przeczytałaś i nadal nie rozumiesz to może temat studiów w ogóle sobie odpuść. Z kulturą osobistą widzę też nie najlepiej, nie dziwi mnie to. Nie pozdrawiam.
fiusiusiusiu
Bransoletka50k

123wiosna123 pisze: śr lip 30, 2025 7:18 am Jeśli interesuje cię prawo to idziesz na prawo
Byłam na prawie i bardzo mi się podobało jednak nie mam możliwości stacjonarnie studiować i muszę pracować dlatego mnie to niestety przerosło.