Start
Mój profil

Zagrożenia wykorzystywania AI na forach

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
aiforumsafety2025
Siatkarka

Zagrożenia wykorzystywania AI na forach

Post autor: aiforumsafety2025 »

Hej dziewczyny!

Ostatnio coraz częściej widzę, że w internecie pojawiają się posty tworzone przez AI. Niby fajnie, bo można szybko coś wygenerować, ale mam wrażenie, że robi się tego za dużo i fora zaczynają tonąć w sztucznych treściach.

Zastanawia mnie:
- Czy te roboty nie zalewają nas spamem i nie psują klimatu rozmów?
- Co chwila pojawiają się "newsy" z AI, które wyglądają na prawdziwe, a okazują się zmyślone. Też to zauważyłyście?
- Trochę boi mnie też, że boty potrafią udawać normalnych użytkowników i wpływać na opinie innych.
- No i kwestia prywatności... kto wie, co te algorytmy robią z naszymi danymi.

Może jestem przewróciła, ale chciałabym pogadać, jak Wy na to patrzycie. Macie jakieś sposoby, by się przed tym chronić? A może jestem przewrażliwa i nie ma się czym martwić?

Buziaki! ❤️
Awatar użytkownika
FigGa
Milion subskrypcji

Post autor: FigGa »

Ja generalnie Zauważyłam, że ludzie zatracili umiejętność pisania samemu. Informacji też już samo nie poszukają bo wypluje AI. A on niekoniecznie mówi prawdę.
Ja osobiście korzystam bardzo sporadycznie, bo ciągle o nim zapominam. Zawsze korzystałam z książek bądź po prostu w wujka Google. Bardziej wiarygodne niż ta cała sztuczna inteligencja.
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.
Niu90
BlondDoczep

Post autor: Niu90 »

Dokładnie, ludzie nie weryfikują tego co im wypluje AI. Wierzą bezkrytycznie, ja sobie czasami pomagam sztuczną inteligencją ale z dużą dozą autokontroli. Kiedyś miałam dyskusję z kolegą, który wszystko sprawdza na chacie i wierzy w to, co ten wypluje. Najgorsze, że widzę ten trend u ludzi nastoletnich czy młodych dorosłych ale też u ludzi w moim wieku czyli bliżej 40stki. Dostęp do wiedzy jest coraz łatwiejszy ale ludzie wcale z tego nie korzystają. Najgorsze są artykuły mające wzbudzić emocję, widać, że to AI a ludzie i tak w to wierzą.