Start
Mój profil

Wznosimy nasze życia na wyższy poziom

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
BW91
MoetGlass

Wznosimy nasze życia na wyższy poziom

Post autor: BW91 »

Na jednym z wątków padła propozycja stworzenia tematu związanego z rozwojem osobistym i wznoszeniem swojego życia na wyższy poziom (bez pomocy torebek Chanel, pasków Hermes i drogich katalogów z linkami), by stać się najlepszą wersją siebie, a pamiętajcie moje drogie, że wiedza to jedyna rzecz, której nikt Wam nie zabierze :D

Wątek wyróżniony przez Administrację. W przypadku rozwoju wątków o wysokiej wartości dla użytkowników, możemy nagrodzić je w formie nagród konkursowych.
pitupitu
LouiBag

Post autor: pitupitu »

O jak super ❤️
Awatar użytkownika
dina.kaliente
BlondDoczep

Post autor: dina.kaliente »

Fenomenalny pomysł i dodaję do ulubionych, by lepiej ograć moją polszczyznę, wiedzę o kulturze i nie brzmieć tandetnie i tanio 😁
Joan85
DramaQueen

Post autor: Joan85 »

Wchodzę w to😁
BW91
MoetGlass

Nie wiem na ile zainteresuje Was temat luksusu, ale jeśli szukacie rzetelnych informacji, albo macie trochę czasu i chęć do nauki to od siebie polecam takie źródła jak: KPMG - raporty Rynek dóbr luksusowych w Polsce - ostatnia XV edycja zawiera sporo informacji o sztuce, darmowy kurs Coursera & Università Bocconi - Management of Fashion and Luxury Companies oraz kurs InsideLVMH - zapisy na kolejną edycję we wrześniu. Nie wiem czy wiecie, ale kiedyś istniało coś takiego jak Condé Nast College of Fashion & Design, a teraz jest to Vogue College of Fashion, oraz coś czego chyba sama Emilia nie wie, ale jej ukochany Cartier otworzył w 1990 roku Institut Supérieur de Marketing du Luxe, Sup de Luxe, który do dzisiaj kształci w kierunku marketingu, zarządzania i luksusu.
Xyz79
Currently:Greece

Post autor: Xyz79 »

Moje Drogie! Nie mam dla Was żadnego kodu rabatowego, ani ebooka. W trakcie wątku postaram się nadrobić, drogimi i klasycznie eleganckimi wypowiedziami na różne tematy.
Mualla
Koczkodan

Post autor: Mualla »

Cieszę się, że temat został podłapany :D jeszcze raz dziękuję za polecane sposoby na poprawę polszczyzny.
Jak wpadło Wam coś ostatnio ciekawego w ręce, to piszcie.

Ja ze swojej strony mogę dziś polecić blog sztukawyboru.club Pewnie część z Was go kojarzy. Ja na jakiś czas o nim zapomniałam i dziś postanowiłam tam zajrzeć. Ciesze sie, bo mam sporo artykułów do nadrobienia. Co prawda, trzeba zapłacić za subskrypcję, ale dosłownie kilka złotych. Uważam, że warto. Moim zdaniem autorka bloga przebija swoją wiedzą i stylem bycia wszystkie znawczynie razem wzięte, o których tutaj piszemy. A nawet nie ma co ich że sobą porównywać, bo to inny poziom.
BW91
MoetGlass

Trochę randomów ode mnie xD

babadum - Graj i ucz się 21 języków
investopedia.com/simulator/ - Stock Market Simulator
herbacianydom .pl/ - fancy herbaty na chwilę relaksu w jedwabnej piżamie :')
candicekumai.com/kintsugi-now-available-for-everyone-to-watch-for-free/ - Kintsugi: japońska sztuka niedoskonałości
docer - taki jakby chomik, dużo ebooków dla celów edukacyjnych super
worldluxurychamber.com/the-luxury-library-21-must-read-books-by-world-luxury-chamber-of-commerce/ - 21 Must-Read Books
goldsaver - wszystko o kupowaniu złota (bo kto powiedział, że tylko milionerzy mają swoje sztabki? :D)
storm.genie.stanford.edu/ - STORM is a research prototype that supports interactive knowledge curation by Stanford University
World Luxury Chamber of Commerce - tu są prawdziwi specjaliści od luksusu (i wiedzą jak wymawiać nazwy marek luksusowych ;D)
z-library.sk/ - miliony książek (również PL), limit 10 książek dziennie (na własny użytek spoko, ale legalność to już kwestia sumienia)
masterclass - dużo kursów, opłata abonamentowa
sporcle.com/games/g/world - 197 krajów w 15 minut - czy znacie je wszystkie?
numbeo.com/cost-of-living/ - koszty życia w rożnych miastach/krajach
polpora - polska manufaktura zegarków (na mojej wish list - pierwszy luksusowy zegarek :D)
magazinelib - najnowszy Vogue USA/UK/France - tu jest wszystko
claristhemouse.com/for-kids/printables/ - coś dla Waszych dzieci, żeby mamy w spokoju wznosiły się na wyższy poziom :D
nyctourism.com/maps-guides/nyc-luxury/ - luksusowy Nowy Jork
worldluxurychamber zakładka events - tu bywa elita xD
royist. zakładka calendar - tutaj też
player Maria Callas - 18 zł za seans z Marią Callas
fashiontv - wchodzicie na własną odpowiedzialność - to jest złoto - serio!
ivpworld - jeśli kiedyś będę miała za dużo pieniędzy
luxury .am - darmowy magazyn online
www.futurelearn.com/experttracks/future-fashion-media - The Future of Fashion and Media with Condé Nast kurs
thegentlewoman uk - do poczytania
gdmonaco.com/blogs/the-reverie - to akurat do poczytania przy kawie, ale można kupować rzeczy i wspierać fundację
izabaginska .pl/ebook/ - pakiet ebooków cera - dieta, hormony, pielęgnacja - za darmo
elitetraveler.com/finest-dining/michelin-star-recipes-you-can-make-home - jak olśnić gości wytworną kolacją - sam portal też super
magazine.camillestyles.com/ - fajny magazyn
makizurnal .pl/ - kolejny magazyn
bllnr - magazynów nigdy dość
www.youtube.com/playlist?list=PL6DX41bI ... 6-dzq1chbJ - były kiedyś na BOF takie kursy
styledbysakuranbo .com/blogs/news - bardziej dla młodszych dziewczyn, ale fajnie się czyta

Rzeczy z wątku o E wrzucone przez inne osoby (żeby nie zginęły)
marquee .tv/
vod.teatrwielki .pl/
fortuny.shop/delphos-gown-fortuny-dress/ - któraś z dziewczyn szyje tę sukienkę

Dowody wdzięczności przyjmuję blikiem :') a tak na serio częstujcie się
Xyz79

Mualla pisze: pt lip 25, 2025 5:29 pm Cieszę się, że temat został podłapany :D jeszcze raz dziękuję za polecane sposoby na poprawę polszczyzny.
Jak wpadło Wam coś ostatnio ciekawego w ręce, to piszcie.

Ja ze swojej strony mogę dziś polecić blog sztukawyboru.club Pewnie część z Was go kojarzy. Ja na jakiś czas o nim zapomniałam i dziś postanowiłam tam zajrzeć. Ciesze sie, bo mam sporo artykułów do nadrobienia. Co prawda, trzeba zapłacić za subskrypcję, ale dosłownie kilka złotych. Uważam, że warto. Moim zdaniem autorka bloga przebija swoją wiedzą i stylem bycia wszystkie znawczynie razem wzięte, o których tutaj piszemy. A nawet nie ma co ich że sobą porównywać, bo to inny poziom.
Dziękuję za przypomnienie, już dawno tam nie zaglądałam. Autorka bloga jest zdecydowanie kobietą z klasą! 😉
Oprócz tekstów, poczytajcie komentarze. Zwykle jest tam jakaś interesująca wymiana zdań. Wartościowe treści przyciągają i tworzą podobną sobie społeczność.
Mualla
Koczkodan

Xyz79 pisze: pt lip 25, 2025 7:45 pm Dziękuję za przypomnienie, już dawno tam nie zaglądałam. Autorka bloga jest zdecydowanie kobietą z klasą! 😉
Oprócz tekstów, poczytajcie komentarze. Zwykle jest tam jakaś interesująca wymiana zdań. Wartościowe treści przyciągają i tworzą podobną sobie społeczność.
Tak, ja nawet teraz nie mając prenumeraty przejrzałam komentarze, bo komentujące tak cudownie się wypowiadają. Bardzo żałuję, że forum bloga jest bardzo mały ruch. Przeczytałam już je chyba całe.
Xyz79

Na nowo odkryłam YouTube, poniżej kilku moich ulubionych twórców:

Cultured Elegance - dużo treści o modzie i stylu życia różnych wyjątkowych kobiet; treści o architekturze i wnętrzach.

Parisian Vibe - realny styl paryżanek i nie tylko 😉

History Tea Time with Lindsay Holiday - głównie tematyka historyczna

Mythic Woman - biografie i historie różnych kobiet z przeszłości
123bcb
MoetGlass

Post autor: 123bcb »

Fajny profil to sztuka.taktu 🫶🏻 też chyba był na innym wątku a jest przyjemny, warto znać❤️
BW91
MoetGlass

Super, że pojawia się tutaj coraz więcej wartościowych poleceń :D

ode mnie kilka złotych rad i lektura na niedzielne popołudnie by być bliżej Birkinów i Kelly :')

O elegancji świadczy również staranność i poprawność językowa.
Elegancja to między innymi dostosowanie stroju do okazji.
Klasę człowieka poznaje się po zachowaniu i kulturze osobistej, a nie ubraniach w określonym kolorze.

„W pogoni za torebką" Michael Tonello
aroniaporzeczka
Channelka

Post autor: aroniaporzeczka »

Cudny wątek <3
Xyz79

Podrzucam informację o ciekawym wydarzeniu.
Załączniki
fw_1753550492109.jpg
fw_1753550492109.jpg (91.47 KiB) Przejrzano 2213 razy
BW91
MoetGlass

Xyz79 pisze: sob lip 26, 2025 7:23 pm Podrzucam informację o ciekawym wydarzeniu.
To ja jeszcze dodam, że o 11 będzie coś ciekawego o luksusie zbytek czy codzienność :D
Xyz79

Dziewczyny, właśnie oglądam filmami YT, u Ani Gemmy z Natalią Lis, tytuł: propaganda na którą się nie nabieram. Myślę, że warto wysłuchać rozmowy.

+ Maria Tamcala na instagramie. Wow, teatralna wersja zabawy z modą! ❤️
BW91
MoetGlass

XYZ obejrzałam początek tego filmu i boję się o będzie dalej bo temat jest mocny i może nieco zmienić postrzeganie świata/social mediów itp

Jest poniedziałek - dzień, który jedni kochają inni nienawidzą, a jak poniedziałek to produktywność :D

Przyznam szczerze, że jeszcze w tamtym roku korzystałam z planerów Madamy (stare darmowe wyzwania publikowane w Internecie były super), jednakże w tym roku przerzuciłam się na Notion (kupiłam sobie 2 gotowe szablony do różnych rzeczy i mogę z całym sercem polecić ArnauBrand i ZoaAndSunshine na etsy) i ChatGPT (dobry prompt i plan na glow up gotowy w kilka sekund). Jeśli uda się Wam znaleźć stare materiały od Madamy to warto skorzystać, obecnie nie przemawia do mnie narracja marki. A jeśli lubicie mieć rożne rzeczy na papierze to w Lejdisowo jest pakiet plannerów do druku za 34,99 zł i myślę, że warto zerknąć na ten pakiet.

Jakie są Wasz sposoby na planowanie/organizację życia itp? Zachęcam do dyskusji.

Obecnie coraz posługujemy się kartką i długopisem (pisanie listów czy nawet kartek pocztowych to już prehistoria - a szkoda), więc ja od pewnego czasu staram się zapisywać rożne rzeczy typu lista zakupów w notesie piórem i muszę przyznać, że jest to niesamowita motywacja do ładnego i starannego pisania. Jeśli chcecie spróbować sztuki pisania piórem to pióra polskiej marki Zenith seria Omega to koszt ok 20 zł (mój patent na jednorazowe naboje z tuszem - buteleczka tuszu + strzykawka i mamy nabój wielorazowy xD). Nie trzeba od razu wydawać fortuny na pióro Montblanc (widziałam kiedyś na grupie o rzeczach z secondhandów, że ktoś kupił torebkę i znalazł w niej pióro Montblanc - cudne znalezisko, ale to już taki offtopic).

No zasób słów/widzę o świecie - książki, podcasty, YouTube - nic odkrywczego - ale jeśli macie do polecenia fajne rzeczy to wrzucajcie.

Zainspirowana dzisiejszym story A.Pakuły mam do Was pytanie - czy celebrujecie codzienność? I nie mam tu na myśli nieśpieszne układnie bukietów powinni, tylko np. ulubiona kawa herbata w ładnej filiżance, i ogólnie traktowanie każdego dnia jak specjalnej okazji (ale wiecie tak rozsądnie, a nie ze wyciągam z szafy najlepszą sukienkę i lecę do Lidla xD)

Na koniec trochę przypadkowych rzeczy dla wytrwałych czytelniczek.

https://www.elle.pl/artykul/luksus-ale- ... 0403030621

https://magazyn.wp.pl/informacje/artyku ... -w-katarze
https://dziendobry.tvn.pl/styl-zycia/po ... -ls5367320 - u mnie filmik nie odtwarza się ale może Wam się uda
pitupitu
LouiBag

Dziewczyny, a czy znacie jakies sklepy online z dobrej jakości tkaninami? Niekoniecznie od razu markowe materiały Loro Piana ale coś lepszego niż badziew w sklepach. Chce powrócić do szycia sobie ubrań :)
BW91
MoetGlass

pitupitu pisze: pn lip 28, 2025 2:20 pm Dziewczyny, a czy znacie jakies sklepy online z dobrej jakości tkaninami? Niekoniecznie od razu markowe materiały Loro Piana ale coś lepszego niż badziew w sklepach. Chce powrócić do szycia sobie ubrań :)
Słyszałam, że Larumi w Krk jest warte uwagi https://larumi-fabrics.com/
pitupitu
LouiBag

BW91 pisze: pn lip 28, 2025 3:10 pm Słyszałam, że Larumi w Krk jest warte uwagi https://larumi-fabrics.com/
Tam sa same slubne i wieczorowe. Ja chcialabym cos na codziennie ubrania - koszule, sukienki, spodnie.
Xyz79

pitupitu pisze: pn lip 28, 2025 2:20 pm Dziewczyny, a czy znacie jakies sklepy online z dobrej jakości tkaninami? Niekoniecznie od razu markowe materiały Loro Piana ale coś lepszego niż badziew w sklepach. Chce powrócić do szycia sobie ubrań :)
Ja lubię Qualtex Magazyn Tkanin, Tkaniny Florentine, Key Fabrics. Poszukałabym jeszcze w miejscu, w którym mieszkasz stacjonarnego sklepu. Ja często tak kupuję jakieś skrawki/końcówki tkanin za niewielkie pieniądze :)
Xyz79

BW91 pisze: pn lip 28, 2025 12:35 pm XYZ obejrzałam początek tego filmu i boję się o będzie dalej bo temat jest mocny i może nieco zmienić postrzeganie świata/social mediów itp

Jest poniedziałek - dzień, który jedni kochają inni nienawidzą, a jak poniedziałek to produktywność :D

Przyznam szczerze, że jeszcze w tamtym roku korzystałam z planerów Madamy (stare darmowe wyzwania publikowane w Internecie były super), jednakże w tym roku przerzuciłam się na Notion (kupiłam sobie 2 gotowe szablony do różnych rzeczy i mogę z całym sercem polecić ArnauBrand i ZoaAndSunshine na etsy) i ChatGPT (dobry prompt i plan na glow up gotowy w kilka sekund). Jeśli uda się Wam znaleźć stare materiały od Madamy to warto skorzystać, obecnie nie przemawia do mnie narracja marki. A jeśli lubicie mieć rożne rzeczy na papierze to w Lejdisowo jest pakiet plannerów do druku za 34,99 zł i myślę, że warto zerknąć na ten pakiet.

Jakie są Wasz sposoby na planowanie/organizację życia itp? Zachęcam do dyskusji.

Obecnie coraz posługujemy się kartką i długopisem (pisanie listów czy nawet kartek pocztowych to już prehistoria - a szkoda), więc ja od pewnego czasu staram się zapisywać rożne rzeczy typu lista zakupów w notesie piórem i muszę przyznać, że jest to niesamowita motywacja do ładnego i starannego pisania. Jeśli chcecie spróbować sztuki pisania piórem to pióra polskiej marki Zenith seria Omega to koszt ok 20 zł (mój patent na jednorazowe naboje z tuszem - buteleczka tuszu + strzykawka i mamy nabój wielorazowy xD). Nie trzeba od razu wydawać fortuny na pióro Montblanc (widziałam kiedyś na grupie o rzeczach z secondhandów, że ktoś kupił torebkę i znalazł w niej pióro Montblanc - cudne znalezisko, ale to już taki offtopic).

No zasób słów/widzę o świecie - książki, podcasty, YouTube - nic odkrywczego - ale jeśli macie do polecenia fajne rzeczy to wrzucajcie.

Zainspirowana dzisiejszym story A.Pakuły mam do Was pytanie - czy celebrujecie codzienność? I nie mam tu na myśli nieśpieszne układnie bukietów powinni, tylko np. ulubiona kawa herbata w ładnej filiżance, i ogólnie traktowanie każdego dnia jak specjalnej okazji (ale wiecie tak rozsądnie, a nie ze wyciągam z szafy najlepszą sukienkę i lecę do Lidla xD)

https://dziendobry.tvn.pl/styl-zycia/po ... -ls5367320 - u mnie filmik nie odtwarza się ale może Wam się uda
Bardzo lubię notesy i kalendarze Moleskine, najczęściej kupuję w TkMaxx. Raczej w rozmiarze kieszonkowym, żeby zawsze mieć przy sobie i nie dźwigać ciężaru. Zawsze w kolorze czerwonym 😉

Notatki na iPhonie + od razu to samo mam na MacBooku. Identyczna sytuacja z kalendarzem, a i czasami można podpiąć jakieś bilety/dokumenty/karty pokładowe/wejściówki do muzeum w portfelu Apple i jest łatwiejszy dostęp, niż szukanie w mailu itd.
Pewnie to wiecie, ale w razie czego.. Jest taka opcja w iPhonie:szukaj i można w niej po jakimś słowie znaleźć wiadomość/notatkę/nawet zdjęcia z jakiejś lokalizacji

Lubię pisać piórem kulkowym, bo jest trochę wygodniejsze niż klasyczne (aczkolwiek tak samo potrafi wylać się tusz/ja mam takie zdolności 😅). Parker/Waterman/Kaweco mają fajne modele, cenowo są bardzo zróżnicowane i szczerze mówiąc, nie widzę różnicy pomiędzy tymi za 60-300 zł. Wybieram to, które najbardziej mi się podoba 😉 W Warszawie kupuję w Paper Concept, Pióromanaku albo w Bazarniku (nazwa słaba, ale fancy-shmancy w podziemiach Mariotta 😝)

Mam alergię na A. Pakułę, po kilku jej wypowiedziach, ale tak, jakiś element „dolce vita” codziennie jest. Tylko umówmy się, że nie codziennie jest to w euforii czy jakimś specjalnym uniformie, po prostu coś miłego i regularnego. Kilka razy w tygodniu, staram się zatrzymać w którymś z moich ulubionych miejsc na kawę i jakiś mały wypiek, poczytać chwilę książkę albo zapisać coś w czerwonym notatniku 😉
Mualla
Koczkodan

BW91 pisze: pn lip 28, 2025 12:35 pm

Dla mnie prowadzenie skrupulatnie kalendarza, zapisywanie zaplanowanych czynności poza tymi związanymi z pracą jest po prostu zbędne. W pracy prowadzę kalendarz w Outlooku- konieczność, ponieważ współpracownicy muszą wiedzieć kiedy jestem niedostępna. Ważne terminy m.in. sądowe ze względu na specyfikę pracy zaznaczam w kalendarzu kółkiem i krótką adnotacją. Dodatkowo zapisuję sprawy do zrobienia w pracy na kartce i sukcesywnie wykreślam. Jednak nie nazwałabym tego skrupulatnym planowaniem. W życiu prywatnym mam wypełniony czas od rana do wieczora, wiem po kolei co i kiedy mam zrobić, dlatego zapisywanie tego w kalendarzu jest dla mnie pozbawione jakiegokolwiek sensu. Oczywiście oceniam to z własnej perspektywy. Moim darem i przekleństwem jednocześnie jest bardzo dobra pamięć :)

Co do celebracji codzienności, to mam wrażenie, że całe moje życie jest swoistą celebracją. Nie mam czegoś takiego, że czekam tylko na weekend, bo dla mnie każdy dzień ma w sobie coś wyjątkowego, mimo że muszę wstawać naprawdę bardzo wcześnie to pracy i mam mało możliwości na bycie spontaniczną. Jednak jakbym miała wybrać jakąś konkretną aktywność, to na myśl od razu przychodzą mi wieczorne spacery z mężem kiedy rozmawiamy o tym jak minął nam dzień, o naszych przemyśleniach itd. Kolejną rzeczą, którą uwielbiam to poranna kawa w weekend, którą mogę wypić na kanapie nie śpiesząc się nigdzie. Uwielbiam też czytać przed spaniem- czytam chociaż kilka stron książki, ale niezwykle mnie to wycisza i relaksuje.
Mualla
Koczkodan

Ja też od siebie podrzucę jeszcze polecajkę- aplikacja Dailyart. Aplikacja podsyła Wam codziennie o ustawionej godzinie jedno dzieło z opisem. Niektóre obrazy znam doskonale, niektóre tylko kojarzę, a niektóre są nowe, ale również bardzo ciekawe. Dużo się dowiedziałam dzięki tej aplikacji.

Ogólnie wróciłam z krótkiego urlopu i towarzyszy mi taka myśl, czy nasze podróżowanie w dobie social mediów nie jest przejawem konsumpcjonizmu? Byleby zaliczyć, dopisać kolejną flagę w bio instagrama. Oczywiście wyjazdy w Polsce się nie liczą.

Ja sama jestem dość aktywna na wyjazdach, bo jestem górołazem, ale potrafię też przystopować i jeżdżę na ukochaną Suwalszczyznę aby naładować baterie, ale no właśnie. To tylko Polska, więc na nikim nie robi wrażenia. Ludzie się dziwią, że nie pojechałam za granicę. Patrzą na mnie jak na kosmitę. Mam wrażenie, że mój urlop jest gorszy niż innych. Oczywiście mam to kompletnie w poważaniu, ale co o tym myślicie? Czy obecnie najważniejsza jest ilość i odhaczenie kolejnych destynacji zagranicznych? Czy jednak macie inne spostrzeżenia?