Start
Mój profil

Ola Łęczycka - śmierć w podróży poślubnej

Moderator: verysweetcherry
Manka2
Koczkodan

Re: Ola Łęczycka - śmierć w podróży poślubnej

Post autor: Manka2 »

Kas pisze: czw lip 17, 2025 8:47 am Minęło już tyle czasu, a oni są w punkcie wyjścia. Polska prokuratura nie chce się tym zająć. Może gdyby była współpraca międzynarodowa, może by przesuchali tego Kevina,ale wątpię by coś powiedział. Myślę, że ta sprawa już się nie posuchnie do przodu, będą tylko domysły.
Polska prokuratura się tym zajmowała. Znajomy zeznał, że Ola chwaliła się ćpaniem, Dawid twierdził, że nie barli żadnych narko a skonfrontowany z wiadomościami, które wysyłał do kolegów, stwierdził, że jednak brali, nie dostarczył pełnej dokumentacji medycznej. Na podstawie dostęnej dokumentacji nie stwierdzono udziału osób trzecich.

Trochę nie wiem na jakiej podstawie prokuratura miałaby wszczynać śledztwo. Jakie są przesłanki? Anonim z internetu powołujący się na nazwisko koronera, które jest dostępne na oficjalnych stronach rządowych?
Kas
Mokra Włoszka

Post autor: Kas »

Mama Oli piszę na tik toku w kom, że ma nadzieję że FBI się tym zajmie. No watpie żeby sobie głowy tym zawracali.
Awatar użytkownika
joalla
Currently: planning drama

Post autor: joalla »

Manka2 pisze: czw lip 17, 2025 8:55 am Polska prokuratura się tym zajmowała. Znajomy zeznał, że Ola chwaliła się ćpaniem, Dawid twierdził, że nie barli żadnych narko a skonfrontowany z wiadomościami, które wysyłał do kolegów, stwierdził, że jednak brali, nie dostarczył pełnej dokumentacji medycznej. Na podstawie dostęnej dokumentacji nie stwierdzono udziału osób trzecich.

Trochę nie wiem na jakiej podstawie prokuratura miałaby wszczynać śledztwo. Jakie są przesłanki? Anonim z internetu powołujący się na nazwisko koronera, które jest dostępne na oficjalnych stronach rządowych?
Szczególnie, że prokuratura ma ograniczone moce przerobowe i zajmuje się raczej sprawami, w których są jakiekolwiek dowody. Tu przystąpili do wstępnego badania sprawy, ale z uwagi na brak współpracy ze strony jedynej ofiary, która przeżyła, mieli związane ręce. Nie ma co czepiać się polskiej prokuratury, Dawid pogrzebał temat.
Awatar użytkownika
joalla

Kas pisze: czw lip 17, 2025 8:59 am Mama Oli piszę na tik toku w kom, że ma nadzieję że FBI się tym zajmie. No watpie żeby sobie głowy tym zawracali.
Ktoś jej nagadał głupot, że FBI zajmuje się sprawą podejrzanych śmierci turystów i podciągnęli pod to sprawę Oli i Dawida, a teraz ona, bez weryfikacji to powiela.

Dlaczego, nie mając pewności, mówię, że robi to bez weryfikacji? Otóż nie była w stanie skonsultować obrażeń Oli z jakimś niezależnym lekarzem (skoro nie wierzyła koronerowi), tylko ciągle opowiada, że córka została pobita. Skoro nie sprawdziła na własną rękę tak prostej technicznie (wystarczy przekazać zdjęcia i papiery od koronera, z opisem obrażeń)kwestii, założyć, że kwestii FBI, tak samo jak tego oraz głodnego kawałka z dziewczyną z jachtu opowiedzianego przez kolegę z pracy, nie weryfikuje.

Ona potrzebuje spokoju i pomocy, spotkała ją niewyobrażalna tragedia. Dawida powinno ruszyć sumienie i powinien tę sprawę pociągnąć- wyjaśnić, jeśli wie wszystko, a jeśli nie wie, zgłosić się z dokumentacją i zeznaniami i wnosić o wznowienie śledztwa. Przykre, że ewidentnie nie zależy mu na wyjaśnieniu śmierci żony.
Ostatnio zmieniony czw lip 17, 2025 9:06 am przez joalla, łącznie zmieniany 1 raz.
Kas
Mokra Włoszka

Post autor: Kas »

Manka2 pisze: czw lip 17, 2025 8:55 am Polska prokuratura się tym zajmowała. Znajomy zeznał, że Ola chwaliła się ćpaniem, Dawid twierdził, że nie barli żadnych narko a skonfrontowany z wiadomościami, które wysyłał do kolegów, stwierdził, że jednak brali, nie dostarczył pełnej dokumentacji medycznej. Na podstawie dostęnej dokumentacji nie stwierdzono udziału osób trzecich.

Wiem, że się tym zajmowali. Miałam na myśli, otworzyć sprawę na nowo, z chęcią współpracy dawida, ale myślę, że wszystko jest pozamiatane.

Jestem ciekawa tylko, czy ta osoba która napisala matce o uprowadzeniu, spotkałaby się z nią i powiedziała jej to prosto w oczy i poszłaby zeznawać? Ale pewnie jej profil już nie istnieje. Ile historii dostawała matka Iwony wieczorek? Niestety tutaj sprawa jest łatwiejsza, może dawid kiedyś zacznie mówić.
Karolinkaaa87
Mokra Włoszka

Post autor: Karolinkaaa87 »

Mnie tez ciekawi jak Dawid może nie dać papierów prokuraturze.. to nie są czasy w których mówisz „ojej mam nowego psa i pogryzł mi prace domowa”. Prokuratura nie może wyciągnąć papierów od nieogarnietego typka ?
lola!!!
Dieta 600 kcal

Post autor: lola!!! »

Myślę,ze on nie zacznie mówić bo sie boi jej reakcji.
Awatar użytkownika
joalla

Karolinkaaa87 pisze: czw lip 17, 2025 9:22 am Mnie tez ciekawi jak Dawid może nie dać papierów prokuraturze.. to nie są czasy w których mówisz „ojej mam nowego psa i pogryzł mi prace domowa”. Prokuratura nie może wyciągnąć papierów od nieogarnietego typka ?
Nie jestem pewna, muszę przejrzeć materiały, ale wydaje mi się, że była informacja, iż polska prokuratura zgłosiła się do amerykańskiego szpitala o te wypisy, ale szpital nie chciał ich wydać, więc Dawid pozostał jedyną nadzieją w temacie.
To było albo w którymś z artykułów, albo w reportażu.
Awatar użytkownika
joalla

lola!!! pisze: czw lip 17, 2025 9:22 am Myślę,ze on nie zacznie mówić bo sie boi jej reakcji.
Do tego może bać się ojca Oli. Opanowany policjant, kiepsko być z nim w złej relacji.
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

Olga ma już jakieś kontakty z różnymi spacjalistami. Ciejawa jestem czy pociągnie temat i znajdzie kogoś, kto podejmie się profesjonalnej oceny obrażeń Oli i Dawida na podstawie zdjęć. Trzeba każdą wątpliwość rozwiązać, skoro już podjęła się udziału w szukaniu winnych. Gdyby chciała mogłaby pogadać ze znajomymi Oli (też dalszymi, bo tacy są bardziej skłonni gadać, a oczy też mają). Kwestie telefonów - też można dotrzeć do specjalistów, niekoniecznie oficjalnych. Nagrania - może ktoś ma filmy - data i godzina może być w metadanych. Z pomocą ai można przeszukać prywatne nagrania z Miami. Zachowanie policjanta. Jeśli odrzucimy wersję, że kłamstwami krył swoje niekompetencje, to można też dotrzeć do ludzi, którzy mieli z nim do czynienia i podpytać jak go odbierali. Czy byłby zdolny do czegoś takiego czy to po prostu Janusz, który olał temat.
Karolinkaaa87
Mokra Włoszka

joalla pisze: czw lip 17, 2025 9:29 am Nie jestem pewna, muszę przejrzeć materiały, ale wydaje mi się, że była informacja, iż polska prokuratura zgłosiła się do amerykańskiego szpitala o te wypisy, ale szpital nie chciał ich wydać, więc Dawid pozostał jedyną nadzieją w temacie.
To było albo w którymś z artykułów, albo w reportażu.
Nie chcieli wydać bo czemu nie ? Jestem więcej niż pewna, że to ściema. Gdyby byli na milion % pewni (tak jak mówiła do mnie mama Oli) że Dawid dostał śmiertelny cios w potylice i cudem żyje, oraz, że ktoś z policji może podpisać się pod tym, że dwie dziurki na stopie to paralizator to sprawa by ruszyła. Tutaj są stale tylko domysły. Wystarczy znaleźć w pl adwokata który się tym zajmie i o ile FBI się tym nie zajmuje to sprawa jest prosta. W Miami dokumentacje medyczna przechowują minimum 7 lat, a nie ma takiej mocy w której szpital mówi „nie dam papierka”
Lila
Ciastko

Post autor: Lila »

Jak dla mnie nieobiektywny odcinek Pani podcasterki, ustawiony pod tezę.Czyli wyszli z hotelu i w sekunde urwał im się film a mąż kompletnie nic nie pamięta? Nawet gdzie szli, czy się z kimś umówili? Czy coś pili, jedli? Zmowa milczenia?
Ostatnio zmieniony czw lip 17, 2025 10:08 am przez Lila, łącznie zmieniany 1 raz.
maslozawokado
BagietkaZszarlott

Post autor: maslozawokado »

Rzeka.chaosu pisze: czw lip 17, 2025 9:37 am Olga ma już jakieś kontakty z różnymi spacjalistami. Ciejawa jestem czy pociągnie temat i znajdzie kogoś, kto podejmie się profesjonalnej oceny obrażeń Oli i Dawida na podstawie zdjęć. Trzeba każdą wątpliwość rozwiązać, skoro już podjęła się udziału w szukaniu winnych. Gdyby chciała mogłaby pogadać ze znajomymi Oli (też dalszymi, bo tacy są bardziej skłonni gadać, a oczy też mają). Kwestie telefonów - też można dotrzeć do specjalistów, niekoniecznie oficjalnych. Nagrania - może ktoś ma filmy - data i godzina może być w metadanych. Z pomocą ai można przeszukać prywatne nagrania z Miami. Zachowanie policjanta. Jeśli odrzucimy wersję, że kłamstwami krył swoje niekompetencje, to można też dotrzeć do ludzi, którzy mieli z nim do czynienia i podpytać jak go odbierali. Czy byłby zdolny do czegoś takiego czy to po prostu Janusz, który olał temat.
Nie pociągnie tematu, bo musiałaby się przyznać, że pierwszy reportaż był nierzetelny.
Karolinkaaa87
Mokra Włoszka

Tadam. Mężusiowi nie zależy żeby rozwikłać „zagadkę” ? Wystarczy jeden dokument który można usunąć skoro są tak pewni, że dostał strzała z paralizatora i w potylice, aby machina w pl ruszyła.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
liliona12
LouiBag

Post autor: liliona12 »

Dlaczego rodzice mówią że była jedynym dzieckiem w rodzinie jak na instagramie ma zdjęcie jakiegoś chłopca i podpisane że brat?

Na Instagramie ma też zdjęcie z blantem na balkonie w Bydgoszczy. Ale nie, narkotykow nigdy nie brali.
KasiaBasia56
Modna

Post autor: KasiaBasia56 »

Ktoś z was wie po jakim czasie nadpisują się kamery z monitoringu? Może można je jeszcze jakoś odzyskać. Nie rozumiem dlaczego rodzina o to nie walczyła jeszcze w 2022
Awatar użytkownika
joalla

KasiaBasia56 pisze: czw lip 17, 2025 10:15 am Ktoś z was wie po jakim czasie nadpisują się kamery z monitoringu? Może można je jeszcze jakoś odzyskać. Nie rozumiem dlaczego rodzina o to nie walczyła jeszcze w 2022
Nadpisanie to nie zawsze koniec, zależy od dysku.
Z HDD po ok 10 nadpisaniach jest już kaplica, z SSD można próbować odzyskać dane.
1kinga
RoyalBaby

Post autor: 1kinga »

Rzucają w tym reportażu nazwiskami na prawo i lewo, ale już nazwisko doktorki, która przyszła do Dawida do domu i ponoć stwierdziła, że na głowie to jest ślad od śmiertelnego uderzenia to już się nie podaje, no i to że po dwóch latach odzywa się przez internet znajoma osoby ze służb, też nie jest powiedziane kim jest ta osoba, nawet płeć nie podana czy to kobieta czy mężczyzna, jaką funkcję w tych służbach ktoś pełni, czemu akurat po dwóch latach zainteresował się tą sprawą, która jest tam zamknięta i czemu rozmawia o niej ze swoją znajomą osobą, podaje osobie postronnej szczegóły, czemu nie skontaktował się sam z rodziną to nikogo nie dziwi 🤷‍♀️
lola!!!
Dieta 600 kcal

KasiaBasia56 pisze: czw lip 17, 2025 10:15 am Ktoś z was wie po jakim czasie nadpisują się kamery z monitoringu? Może można je jeszcze jakoś odzyskać. Nie rozumiem dlaczego rodzina o to nie walczyła jeszcze w 2022
bo w 2022 jej matka siedziała na kanapie i probowala sie pozbierać, tylko potem zadzwonił do niej ktoś z USA odnośnie tego koronera a to chyba po dłuższym czasie już było i dopiero ruszyła z kopyta
1kinga
RoyalBaby

Post autor: 1kinga »

Nie chcę wyjść na jakąś czepialską, ale jeszcze jedna kwestia… mamy pokazaną wiadomość od Kevina, są nagrania rozmów z policjantem, a tego najważniejszego z punktu widzenia rodziny z tą osobą co jest znajomą osoby ze służb nie zabezpieczono w żaden sposób?
arbuzowamamba
Koczkodan

Post autor: arbuzowamamba »

Kas pisze: czw lip 17, 2025 8:59 am Mama Oli piszę na tik toku w kom, że ma nadzieję że FBI się tym zajmie. No watpie żeby sobie głowy tym zawracali.
Dobrze, że nie CSI
bambolina
ŚpioszkiKenzo

Post autor: bambolina »

Przyznam, że przez bardzo długi czas byłam zdania, że w USA jednak coś się wydarzyło. Że udział brały osoby trzecie. Byłam wstrząśnięta tą sprawą, a także w pełni wierzyłam, że nie jest to możliwe, żeby Ola z Dawidem z własnej woli brali narkotyki w USA. Od dawna interesowałam się tym jaki USA ma kryzys opioidowy, sądziłam, że jest to wiedza ogólna. Taka decyzja więc była dla mnie irracjonalna, po co tak bardzo ryzykować życiem?
Chciałabym podzielić się doświadczeniem, które niestety potwierdza niektóre opinie na tym forum. Kilka lat temu spotkałyśmy się przypadkowo u wspólnego znajomego, w okoliczności związanej z zażywaniem substancji. Sądziłam wtedy, że jest to jednorazowa akcja, przypadek, że spotkałyśmy się akurat w takich okolicznościach. Dla mnie tamten raz był ostatnim. W związku z tym przez długi czas oceniałam tę sprawę z perspektywy własnych doświadczeń, sądząc, że podobnie jak ja, Ola nie kontynuowała takich ryzykownych zabaw. Jednak teraz nie jestem już tego taka pewna.
Muszynianka
Gacie z oceanu

Post autor: Muszynianka »

Jeszcze wyjdzie, że ta wiadomość do matki Oli to Dawid napisał 🤣
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

bambolina pisze: czw lip 17, 2025 11:11 am Przyznam, że przez bardzo długi czas byłam zdania, że w USA jednak coś się wydarzyło. Że udział brały osoby trzecie. Byłam wstrząśnięta tą sprawą, a także w pełni wierzyłam, że nie jest to możliwe, żeby Ola z Dawidem z własnej woli brali narkotyki w USA. Od dawna interesowałam się tym jaki USA ma kryzys opioidowy, sądziłam, że jest to wiedza ogólna. Taka decyzja więc była dla mnie irracjonalna, po co tak bardzo ryzykować życiem?
Chciałabym podzielić się doświadczeniem, które niestety potwierdza niektóre opinie na tym forum. Kilka lat temu spotkałyśmy się przypadkowo u wspólnego znajomego, w okoliczności związanej z zażywaniem substancji. Sądziłam wtedy, że jest to jednorazowa akcja, przypadek, że spotkałyśmy się akurat w takich okolicznościach. Dla mnie tamten raz był ostatnim. W związku z tym przez długi czas oceniałam tę sprawę z perspektywy własnych doświadczeń, sądząc, że podobnie jak ja, Ola nie kontynuowała takich ryzykownych zabaw. Jednak teraz nie jestem już tego taka pewna.
Myślałam podobnie. Nie wierzyłam, że chcieliby aż tak ryzykować w USA tuż przed odlotem. No niestety.. im dalej w las...

Zauważyłam też, że komentarze pod filmami o Oli są kasowane. Sama widziałam komentarze osób, które twierdziły, że ją znały i już tych komentarzy nie ma. Oczywiście nie jestem w stanie zapamiętać szczegółów, ale wydźwięk jest dosyć jasny. Nie mam czasu szukać pod każdym filmem, ale ustawiając najwcześniejsze - już nie widzę tych kontrowersyjnych. Były na pewno. I to nie tak, że ktoś o niej źle pisał. To były wyrazy współczucia dla rodziny plus info o jej zwyczajach.
lola!!!
Dieta 600 kcal

Aż dziwne ,ze ta matka nie komentuje i sie nie wykłoca pod filmami o niej