Start
Mój profil

Justyna 5 przez 10

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
tartar
Koczkodan

Re: Justyna 5 przez 10

Post autor: tartar »

dla mnie to jest niesamowite, jak szeroki FEEDBACK ona dostaje od swoich FANÓW na temat najprostszych spraw typu: brak przygotowania, słaby research, kiepska narracja, powielanie stereotypów i urban legens (darmowe narkotyki w kartach z pokemonami ;P ), do tego ten cały przymęczony vibe jakby pracowała za karę w kamieniołomach albo jakimś urzędzie, znowu trzeba odklepać ten odcinek, ile jeszcze???

i ma to tak totalnie w DUPIE, zero poprawy.

ma stałą bazę fanowską ok. 120 tysięcy osób, a żeby zrobić ruch na kanale nagrywa jakieś farmazony o kajetanie poznańskim czy narkotyzowaniu się suchym szamponem i tak to leci.
Awatar użytkownika
Grubababa
Willa z basenem

Post autor: Grubababa »

29362523190006 pisze: wt cze 24, 2025 5:03 pm Mi bardzo w Zbrodnia Ikara nie pasuja jego bledy jezykowe i intonacyjne. Bardzo mnie to meczy i wylaczam po chwili.

Mysle ze najlepszym polskim true crime podkastem byl 'morderstwo (nie)doskonale' Tomasza Ławnickiego. Niestety projekt sie skonczyl ale byl wspanialy.

Jesli chodzi o Justyne to poziom strasznie spadl i bardzo ciekawe z czego to wynika
Mam to samo, zbrodnia i kara ma taką maniere mówienia, która mnie zwyczajnie męczy. Ale muszę mu oddać, że rzetelnie podchodzi do spraw, angażuje się. Przy sprawie chociażby Weroniki Karwatki, albo Beaty Klimek zadał sobie trudu żeby wysłuchać "podejrzanych", przedstawia różne punkty widzenia. Bawi się bardziej w dziennikarską robotę niż sam podcast, dla mnie ma duży plus.
Pan Tomasz Ławnicki to zupeeeeełnie inny poziom, uwielbiałam morderstwo (nie)doskonałe. ❤️ Co ciekawe to właśnie podcast z nim, który nagrała Justyna Mazur o sprawie Olewnika otworzył mi kompletnie oczy na to jakim twórcą jest Mazur. No tam była przepaść dosłownie, jakby studentka z profesorem rozmawiała.
A spadek poziomu produkcji Mazur jest spowodowany niczym innym, jak tym, że osiadła na laurach, w dodatku ma roczne dziecko. 5nz jest obecnie fatalnej jakości, przestałam słuchać już jakiś czas temu.
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
PatkaKFC
BlondDoczep

Post autor: PatkaKFC »

Grubababa pisze: pn cze 30, 2025 2:00 pm Co ciekawe to właśnie podcast z nim, który nagrała Justyna Mazur o sprawie Olewnika otworzył mi kompletnie oczy na to jakim twórcą jest Mazur. No tam była przepaść dosłownie, jakby studentka z profesorem rozmawiała.
Tak, tak, tak, po stokroć tak. To był chyba mój pierwszy kontakt z nią i uczciwie pomyślałam - kto jej słucha, czemu wszyscy o niej mówią, czemu jest taka popularna? Już tak niskie oczekiwania mamy? Jąka się, zapętla, skupia na rzeczach najmniej interesujących, on co chwilę musi ją poprawiać, bo coś przekręciła... dokładnie tak jak mówisz, studentka, i to taka zupełnie na ustny nieprzygotowana.

Ale wróciłam wtedy do jej poprzednich odcinków i było "good enough". Nie jakoś super, bo nie miało w ogóle żadnego podjazdu do anglojęzycznych podcastów, ale wydawała się bardziej zaangażowana + zawsze, jak rzeczy omawiane są mi bliższe, to automatycznie dodaje dwa punkty w dziesięciopunktowej skali.

Teraz już zupełnie nie ma niczego, co by mnie przy niej trzymało, a nawet jak przebrnęłam przez najnowszy odcinek, to czułam się głupsza, niż jak go zaczynałam.
Awatar użytkownika
Damroka
ZdalnaFanka

Post autor: Damroka »

No bo 5nz to już dochód prawie pasywny.
malalejde
BlondDoczep

Post autor: malalejde »

Odcinek o Magdzie Sobczak mimo że znałam już te historie to mi się podobał. oby to nie było tylko odstępstwo od (ostatniej) normy.
LosAnanas
FlafLover

Post autor: LosAnanas »

Mnie rozśmieszyło, że na ścianie była odbita dłoń. LUDZKA dłoń 😅 były też inne smaczki, ale już nie pamiętam
jagvetinte
SkrzydełkaZhooters

Post autor: jagvetinte »

malalejde pisze: wt lip 01, 2025 1:07 pm Odcinek o Magdzie Sobczak mimo że znałam już te historie to mi się podobał. oby to nie było tylko odstępstwo od (ostatniej) normy.
Ja tez jestem bardzo pozytywnie zaskoczona! I to podwójnie, bo Justyna w prlowskich odcinkach często robila błędy merytoryczne mówiąc o historii, a tego sie naprawdę dobrze słuchało.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
120mkw

Post autor: SmokAnalog »

29362523190006 pisze: wt cze 24, 2025 5:03 pm Mi bardzo w Zbrodnia Ikara nie pasuja jego bledy jezykowe i intonacyjne. Bardzo mnie to meczy i wylaczam po chwili.

Mysle ze najlepszym polskim true crime podkastem byl 'morderstwo (nie)doskonale' Tomasza Ławnickiego. Niestety projekt sie skonczyl ale byl wspanialy.

Jesli chodzi o Justyne to poziom strasznie spadl i bardzo ciekawe z czego to wynika
Mnie strasznie odpycha dykcja, intonacja i błędy językowe u Ikara. Justyna przy nim błyszczy, a wszyscy wiemy, że też nie ma idealnej dykcji i robi błędy. Natomiast jeśli chodzi o merytoryczność podcastów Ikara, to najlepiej chyba spuścić zasłonę milczenia - materiał o Ceausescu był tak fatalny, że nawet się mi nie chce sięgać po inne, żeby wyrobić sobie zdanie, bo chyba nie warto.
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

SmokAnalog pisze: pn lip 07, 2025 2:53 pm Mnie strasznie odpycha dykcja, intonacja i błędy językowe u Ikara. Justyna przy nim błyszczy, a wszyscy wiemy, że też nie ma idealnej dykcji i robi błędy. Natomiast jeśli chodzi o merytoryczność podcastów Ikara, to najlepiej chyba spuścić zasłonę milczenia - materiał o Ceausescu był tak fatalny, że nawet się mi nie chce sięgać po inne, żeby wyrobić sobie zdanie, bo chyba nie warto.
Czyli nie tylko ja to słyszę. "Była napita", podmiana rodzaju w trakcie zdania, złe użycie imiesłowów. No nie da się słuchać
Awatar użytkownika
SmokAnalog
120mkw

Limonene pisze: pn lip 07, 2025 3:04 pm Czyli nie tylko ja to słyszę. "Była napita", podmiana rodzaju w trakcie zdania, złe użycie imiesłowów. No nie da się słuchać
Jeszcze się bierze za sprawy z zagranicy, a nie umie się nauczyć poprawnej wymowy - sorry, ale rumuński to nie jest chiński i naprawdę nie jest problemem się nauczyć jako-tako wymawiać czyjeś nazwisko. Mnie od tego Czałczesku już bolały zęby, abstrahując od wartości merytorycznej.
Awatar użytkownika
dzudidzetson
LouiBag

Post autor: dzudidzetson »

SmokAnalog pisze: pn lip 07, 2025 9:00 pm Jeszcze się bierze za sprawy z zagranicy, a nie umie się nauczyć poprawnej wymowy - sorry, ale rumuński to nie jest chiński i naprawdę nie jest problemem się nauczyć jako-tako wymawiać czyjeś nazwisko. Mnie od tego Czałczesku już bolały zęby, abstrahując od wartości merytorycznej.
A jak to się wymawia? Bo ja od zawsze pamiętam taką właśnie wymowę i tłumacz Google też mi tak powiedział :)
klaudiao8

Post autor: klaudiao8 »

dzudidzetson pisze: wt lip 08, 2025 6:01 pm A jak to się wymawia? Bo ja od zawsze pamiętam taką właśnie wymowę i tłumacz Google też mi tak powiedział :)
Podpinam się
Vanidosa12
Siatkarka

Post autor: Vanidosa12 »

Jeśli chodzi o polskie podkasty, to polecam, oprócz Polski na faktach, moje najnowsze odkrycie - Piekło jest tu. Ładna polszczyzna, dobra dykcja i duża wrażliwość autorki.
PieczonyZiemniak
Samarka

Post autor: PieczonyZiemniak »

dzudidzetson pisze: wt lip 08, 2025 6:01 pm A jak to się wymawia? Bo ja od zawsze pamiętam taką właśnie wymowę i tłumacz Google też mi tak powiedział :)
Ja zawsze slyszalam Czał(u)szesku - i tak sie nauczyłam wymawiać, Justyny nie słyszałam
Ale też mnie teraz ciekawi poprawna wymowa
Mimcia
FlafLover

Post autor: Mimcia »

Czalsesku
pompik_krymski
ŚpioszkiKenzo

Post autor: pompik_krymski »

PieczonyZiemniak pisze: wt lip 08, 2025 7:18 pm Ja zawsze slyszalam Czał(u)szesku - i tak sie nauczyłam wymawiać, Justyny nie słyszałam
Ale też mnie teraz ciekawi poprawna wymowa
Dobrze słyszałaś: wg Wikipedii wymowa to /tʃaʊˈʃɛskuː/, czyli Czałszesku
Awatar użytkownika
SmokAnalog
120mkw

pompik_krymski pisze: śr lip 09, 2025 5:12 pm Dobrze słyszałaś: wg Wikipedii wymowa to /tʃaʊˈʃɛskuː/, czyli Czałszesku
Dokładnie tak, trochę bardziej miękko niż czałszesku wg polskiej wymowy, ale mniej więcej tak. Na słynnym nagraniu z procesu słychać to wielokrotnie i nie rozumiem, jak można się brać za ten temat robiąc takie byki. Nie znam rumuńskiego, miałem kiedyś styczność z tym językiem i trochę go rozumiem, dlatego mnie to tak razi - oczywiście dla kogoś, kto nie wie, jak się poprawnie wymawia to nazwisko to jest obojętne. Natomiast merytoryczna wartość tego materiału też była bardzo słaba, na poziomie artykułów z super expresu.
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

SmokAnalog pisze: sob lip 12, 2025 9:39 pm Dokładnie tak, trochę bardziej miękko niż czałszesku wg polskiej wymowy, ale mniej więcej tak. Na słynnym nagraniu z procesu słychać to wielokrotnie i nie rozumiem, jak można się brać za ten temat robiąc takie byki. Nie znam rumuńskiego, miałem kiedyś styczność z tym językiem i trochę go rozumiem, dlatego mnie to tak razi - oczywiście dla kogoś, kto nie wie, jak się poprawnie wymawia to nazwisko to jest obojętne. Natomiast merytoryczna wartość tego materiału też była bardzo słaba, na poziomie artykułów z super expresu.
Ale o czym w ogóle mowa? Justyna robiła o nim podcast?
Awatar użytkownika
SmokAnalog
120mkw

Limonene pisze: sob lip 12, 2025 9:55 pm Ale o czym w ogóle mowa? Justyna robiła o nim podcast?
Nie, Ikar (Zbrodnia Ikara) robił, taki offtop w tym wątku.
ploty123
Gacie z oceanu

Post autor: ploty123 »

29362523190006 pisze: wt cze 24, 2025 5:03 pm Mysle ze najlepszym polskim true crime podkastem byl 'morderstwo (nie)doskonale' Tomasza Ławnickiego. Niestety projekt sie skonczyl ale byl wspanialy.
O tak! Jeśli ktoś nie zna, to z całego serca również i ja polecam. Wiecie może czy gdzieś da się znaleźć archiwalne odcinki za darmo?
Emma Justin Bieber
Szarlotta

Post autor: Emma Justin Bieber »

Smutne to jest, że ludzie mają doświadczenie, dr, wiedzę, a taka Jusia bez szkół po znajomości naczelną gazety. 🙈
Awatar użytkownika
Damroka
ZdalnaFanka

Emma Justin Bieber pisze: pn lip 14, 2025 7:52 pm Smutne to jest, że ludzie mają doświadczenie, dr, wiedzę, a taka Jusia bez szkół po znajomości naczelną gazety. 🙈
Od kiedy ona jest naczelną gazety?
Bulczanparowczanu
SushiRoll

Post autor: Bulczanparowczanu »

Damroka pisze: pn lip 14, 2025 9:24 pm Od kiedy ona jest naczelną gazety?
Od roku gdzieś, odkąd wyszedł pierwszy nr tego pisma
Awatar użytkownika
Damroka
ZdalnaFanka

Bulczanparowczanu pisze: pn lip 14, 2025 9:31 pm Od roku gdzieś, odkąd wyszedł pierwszy nr tego pisma
Ona jest redaktor merytoryczną, nie naczelną 🤦🏼‍♀️
Emma Justin Bieber
Szarlotta

Post autor: Emma Justin Bieber »

Damroka pisze: pn lip 14, 2025 9:24 pm Od kiedy ona jest naczelną gazety?
Red. Merytoryczna @newsweekpolska. Nie wiem od kiedy.