Wandziary, szukam inspiracji na wakacje :D Wymóg: południe Europy (bez Albanii, Bułgarii, Rumunii, Czarnogóry).
Lubię na zmianę plażować i aktywnie zwiedzać, więc odpadają wyspy, na których nie ma nic oprócz kurortów czy jednego miasta. Np. Korfu mi się bardzo podobało, ale po kilku dniach idzie skisnąć z nudów.
Lubię małe kameralne plaże, jak chorwackie czy greckie, dzikie, w zatoczkach. Wolę kamieniste. Nie lubię plaż takich jak w Andaluzji, gdzie razem z plażą ciągną się hotele i zabudowa. Północne Włochy też wypadają słabo plażowo, zwłaszcza w porównaniu z południowymi.
Lubię wieczorem gdzieś wyjść i mieć wybór knajpek, ale nie lubię imprezowni, nie potrzebuję do szczęścia drogich lokali, nie daj buk dyskotek.
Lubię na plażę chodzić pieszo, więc urocza plaża 10 km od miasteczka, za autostradą, mnie nie urządza.
Moim wakacyjnym ideałem jest chorwacka Istria - masa ciekawych miasteczek, przyrodniczo piękna, ZIELONA, woda krystaliczna. Bardzo podobała mi się też Sycylia, ale zjeździłam ją już. Ale jakoś nie ciągnie mnie na Kretę czy Rodos, chociaż sporo tam do zwiedzania, to krajobraz mam w głowie raczej nieciekawy (a może się mylę?).
Podsumowując: poszukiwane ładne miasteczko z ładną plażą, w regionie ciekawym turystycznie. Najlepiej z dobrym transportem publicznym i nie brytyjska imprezownia na Ibizie.
Szukamy inspiracji wakacyjnych!
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry- sleep token
- Koczkodan
Podbijam Cypr. Ale jeśli wybierzesz centrum miasta większego to będzie to brytyjska imprezownia. Mają nawet ich ruch lewostronny. Na obrzeżach hotele są świetne, można wynająć apartamenty, wille, co się chce. Zejścia plażowe są w różnych miejscach, dużo opcji zwiedzania. 2h trasy pozwoliło na przedostanie się niemalże na środek wyspy do fajnej winiarni. Warto.
-
MariaDolotes
- Channelka
Cypr jest mega spoko. Albo Korsyka