Start
Mój profil

Limanowa - Tadeusz Duda

Moderator: verysweetcherry
Karolina995
SushiRoll

Re: Limanowa - Tadeusz Duda

Post autor: Karolina995 »

Ruszyła zbiórka dla małej. Zaczęły się już pierwsze negatywne komentarze, zaczęli dzielić majątek jej tragicznie zmarłych rodziców.
Szkoda ze ludzie nie potrafią czasem ugryźć się w język.
Nata998lia
Ciastko

Post autor: Nata998lia »

Karolina995 pisze: śr lip 02, 2025 12:18 pm Ruszyła zbiórka dla małej. Zaczęły się już pierwsze negatywne komentarze, zaczęli dzielić majątek jej tragicznie zmarłych rodziców.
Ludzie to poprostu świnie. Taki maluszek został praktycznie sam, może ma rodzine ale to nie to samo co rodzice, przedewszystkim nikt jej nie ta takiej miłości jak oni. To krzykra tragedia i zbiórka to odpowiednia pomóc chociażby na dalsze lata, tak naprawdę to państwo nie zapewnili odpowiedniej ochrony aby rodzice mogli być przy niej, a ludzie nie powinni być od tego aby oceniać zbiórkę, a tym bardziej majątek jej rodzicow- to byli młodzi ludzie, większość młodych osób w tym wieku nie ma żadnego majątku, czasy w Polsce są również ciężkie. A podejrzewam że 99% tych ludzi na miejscu rodziny zrobiłaby to samo gdyby dziecko zostało samo.
FikolMikol
Currently: planning drama

Post autor: FikolMikol »

Z drugiej strony, w tym kraju na wszystko są zbiórki...
Bardzo przykra sprawa, niewyobrażalnie przykra.
Ale po co ta zbiórka tak naprawdę... dziewczynkę adoptuje najbliższa rodzina, dom jest, chyba ubóstwa tam nie było.
To już jest serio chore, ze co sie nie stanie, to cyk - zbiorka.
Awatar użytkownika
florella
RealDiamond

Post autor: florella »

FikolMikol pisze: śr lip 02, 2025 12:43 pm Z drugiej strony, w tym kraju na wszystko są zbiórki...
Ale po co ta zbiórka tak naprawdę... dziewczynkę adoptuje najbliższa rodzina, dom jest, chyba ubóstwa tam nie było.
co zrobisz .. każdy ma prawo. im bardziej medialna sprawa tym więcej kasy.
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

Post autor: berry blast »

FikolMikol pisze: śr lip 02, 2025 12:43 pm Z drugiej strony, w tym kraju na wszystko są zbiórki...
popieram, chociaż szkoda mi małej. Ale to nie jest jakaś uboga rodzina a uważam że tacy powinni zbierać jak już. Ale cóż, żyjemy w czasach że nawet celebryci zakładają zbiórki...
Awatar użytkownika
Deezy
Channelka

Post autor: Deezy »

Karolina995 pisze: śr lip 02, 2025 12:18 pm Ruszyła zbiórka dla małej. Zaczęły się już pierwsze negatywne komentarze, zaczęli dzielić majątek jej tragicznie zmarłych rodziców.
Zbiórka to bardzo dobry pomysł i dziecku to nie zwróci rodziców, ale pomoże w starcie. Zwłaszcza, że oprócz renty i świadczenia 800 + nie dostanie nic więcej od Państwa. Jej opiekun prawny musiałby iść do sądu, ale kto miałby siłę na taką batalię.
Moim zdaniem zbiórka jest dla osób, które będą chciały dać. Kto da to da, bez głupiego komentowania bo nikt nikogo nie zmusza.
Nie ma żadnego przymusu.
PEONIA
Licówka

Post autor: PEONIA »

Nata998lia pisze: śr lip 02, 2025 12:35 pm Ludzie to poprostu świnie. Taki maluszek został praktycznie sam, może ma rodzine ale to nie to samo co rodzice, przedewszystkim nikt jej nie ta takiej miłości jak oni. To krzykra tragedia i zbiórka to odpowiednia pomóc chociażby na dalsze lata, tak naprawdę to państwo nie zapewnili odpowiedniej ochrony aby rodzice mogli być przy niej, a ludzie nie powinni być od tego aby oceniać zbiórkę, a tym bardziej majątek jej rodzicow- to byli młodzi ludzie, większość młodych osób w tym wieku nie ma żadnego majątku, czasy w Polsce są również ciężkie. A podejrzewam że 99% tych ludzi na miejscu rodziny zrobiłaby to samo gdyby dziecko zostało samo.
A nawet gdyby mieli np, dom czy jakiś drogi samochód to rodzina jest pod ścianą bo po rodzicach dziedziczy tylko dzieciak a do skończenia przez młodą 18 lat zgodę na rozporządzenie majątkiem może wydać tylko sąd. Jakby rodzina chciała ten dom sprzedać to musi iść do sądu i udowodnić, ze to w interesie małej Poli i sąd musi wydać zgodę.....takie są przepisy by opiekun prawny nie przechulał spadku dzieciaka, najczęściej w ogóle nieświadomego....

Zakładając, ze w ogóle coś mają bo młodzi w tym kraju najczęściej nie mają nic
Awatar użytkownika
Deezy
Channelka

Post autor: Deezy »

pieczonyziemniak. pisze: śr lip 02, 2025 10:54 am A bo to pierwszy raz? Siedzę w tematyce true Crime i ile jest historii gdzie żona odeszła od partnera lub w odwrotną stronę i on/ona w zemście zamordowali tą osobę lub kogoś z bliskich pomimo zgłaszania takich rzeczy na policję.
Przykro mi to mówić, ale Polska Policja to po prostu dramat
Masz rację, większość byłych partnerów mści się za odejście od nich i nie dopuszcza do siebie, że tak czasem się dzieje, bo ludzkie drogi po prostu się rozchodzą. Nie wiem, to jakiś brak dystansu do samego siebie.
KasiaBasia56
Modna

Post autor: KasiaBasia56 »

Nie pasuje to omiń i nikt ci wpłacać nie każe, zbiórka jest dobrowolna
FikolMikol
Currently: planning drama

Post autor: FikolMikol »

KasiaBasia56 pisze: śr lip 02, 2025 1:40 pm Nie pasuje to omiń i nikt ci wpłacać nie każe, zbiórka jest dobrowolna
tak samo jak dobrowolne jest wyazanie swojej opinii na forum.
Balabala25bala
Channelka

Post autor: Balabala25bala »

O ile będzie mieć rentę po rodzicach. Mi odmówiono ponieważ zabrakło mu kilka dni przepracowanych w jakimś tam okresie. Nie pomogło odwoływanie, pismo do premiera Rady Ministrów nic.
plotki3030
Currently:Rio

Post autor: plotki3030 »

Obława to wstyd i żenada, gdyby sam nie zabił się tak aby go znaleźli, przepadłby jak ten Jaworek.

Mam takie przemyślenia, że może siedział u kogoś lub z kimś znajomym kto mu pomagał. Zauważcie, że chyba wczoraj było info o nagrodzie i cyk, jest ciało, tak jakby faktycznie był ktoś kto móglby go wydać.

Wiem, że nie można tak pisać ale cieszę się. Szkoda tylko że w tym swoim chorym umyśle nie mogl skończyć że sobą bez zabijania bliskich.

Dziecka szkoda, ale jest na tyle mała że rodziców będzie pamiętać z opowieści, jeśli ma fajna rodzinę która z troską będzie się nią opiekować to ta nowa rzeczywistość będzie jej "zwykla" rzeczywistością. Uważam że dużo gorzej gdyby miała np 5 lat albo 7..
Policja jak zawsze pokazała klasę 💩 I oby takich ludzi jak ten facet zamykano na przymusowe leczenie a nie wydawano zakaz zbliżania się do rodziny którego i tak nie przestrzegał.
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

Post autor: Alexa2344 »

Deezy pisze: śr lip 02, 2025 1:09 pm Zbiórka to bardzo dobry pomysł i dziecku to nie zwróci rodziców, ale pomoże w starcie. Zwłaszcza, że oprócz renty i świadczenia 800 + nie dostanie nic więcej od Państwa. Jej opiekun prawny musiałby iść do sądu, ale kto miałby siłę na taką batalię.
Moim zdaniem zbiórka jest dla osób, które będą chciały dać. Kto da to da, bez głupiego komentowania bo nikt nikogo nie zmusza.
Nie ma żadnego przymusu.
owszem ,patrzac po domostwach,ta rodzina nie wyglada na biedna i ta mała mimo wszystko jest w dobrej sytuacji -wiem ze brzmi okropnie ale chodzi o to,ze ma rodzine ktora moze sie nia zajac-a co jesli zabito by np samotna matke ?co wtedy z takim dzieckiem?tutaj rodzina wielopokoleniowa ,widac ze pieniadze sa wiec pomimo okropnego dramatu ta Pola nie trafi np do domu dziecka .
Zbiorki moze organizowac kazdy i kazdy moze wplacac jesli ma ochote,tu sie zgadzam -wolalabym szczerze mowiac wplacic na małą sierote niz na durnego celebryte albo ludzi pokroju mojej ciotki,ktora ma mnostwo kasy a zalozyla zbiorke na rehabilitacje meza po udarze ,mowiac wprost ze nie chce wydawac swojej kasy .
Karolina995
SushiRoll

Oczywiście nie jestem za tym, żeby zbiórki zakładały jakieś dziwne podmioty, obce osoby. Moglaby to zrobić rodzina.
Ale nie patrzcie w ten sposób. Bo duzy ładny dom. Owszem będzie wszystko tej dziewczynki, ale nie ma różnicy do której rodziny trafi, tam też są dzieci. Będzie miała nawet całkiem sporo przyszywanego rodzeństwa.
Jedno jest pewne, będzie miała rentę, będzie 800+ rodzina o nią dobrze zadba. A i też spadek na nią poczeka. Niemniej jednak, nie rozumiem zbiórki, jak rodzina o to nie prosiła.
Nie chce żeby moje słowa zostały odebrane źle. Ale ten ładny dom, nie przywroci jej mamy i taty.
Karolina995
SushiRoll

plotki3030 pisze: śr lip 02, 2025 3:02 pm Obława to wstyd i żenada, gdyby sam nie zabił się tak aby go znaleźli, przepadłby jak ten Jaworek.

Mam takie przemyślenia, że może siedział u kogoś lub z kimś znajomym kto mu pomagał. Zauważcie, że chyba wczoraj było info o nagrodzie i cyk, jest ciało, tak jakby faktycznie był ktoś kto móglby go wydać.

Wiem, że nie można tak pisać ale cieszę się. Szkoda tylko że w tym swoim chorym umyśle nie mogl skończyć że sobą bez zabijania bliskich.

Dziecka szkoda, ale jest na tyle mała że rodziców będzie pamiętać z opowieści, jeśli ma fajna rodzinę która z troską będzie się nią opiekować to ta nowa rzeczywistość będzie jej "zwykla" rzeczywistością. Uważam że dużo gorzej gdyby miała np 5 lat albo 7..
Policja jak zawsze pokazała klasę 💩 I oby takich ludzi jak ten facet zamykano na przymusowe leczenie a nie wydawano zakaz zbliżania się do rodziny którego i tak nie przestrzegał.
Ma fajną rodzinę, to zapewniam. Niezależnie kto ją przysposobi, będzie miała dobrą opiekę.
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

Post autor: Alexa2344 »

Karolina995 pisze: śr lip 02, 2025 9:43 pm Oczywiście nie jestem za tym, żeby zbiórki zakładały jakieś dziwne podmioty, obce osoby. Moglaby to zrobić rodzina.
Ale nie patrzcie w ten sposób. Bo duzy ładny dom. Owszem będzie wszystko tej dziewczynki, ale nie ma różnicy do której rodziny trafi, tam też są dzieci. Będzie miała nawet całkiem sporo przyszywanego rodzeństwa.
Jedno jest pewne, będzie miała rentę, będzie 800+ rodzina o nią dobrze zadba. A i też spadek na nią poczeka. Niemniej jednak, nie rozumiem zbiórki, jak rodzina o to nie prosiła.
Nie chce żeby moje słowa zostały odebrane źle. Ale ten ładny dom, nie przywroci jej mamy i taty.
nie sądze aby ktokolwiek sugerowal ze ladny dom przywroci mame-chyba nie zrozumialas kontekstu wypowiedzi.
to byla uwaga a'propos zbiorki ktora niektorych oburza i w pewnbym sensie to rozumiem po drugie zas sa dzieci ,jakkolwiek okropnie to zabrzmi,w gorszej sytuacji rodzinnej i materialnej niz owa Pola i dotykaja je podobne nieszczescia-moze nie ,ze ktos zastrzeli rodzicow ale np rodzic umiera na chorobe -smierc to smierc ,roznicy w sumie nie ma jak dziecko zostaje sierotą.
Balabala25bala
Channelka

Myślę że nie debatujmy nad kwestią zbiórki. Kto chce ten wpłaci kto nie to nie wpłaci. I tyle.
Dla jednych taka zbiórka np sąsiadów, mieszkańców wsi to poprostu sporo ułatwienie. I tyle. Może ktoś woli wpłacić 10 zł na zbiórkę niż kupić coś dla dziewczynki bo znało jej rodziców i z sympati.

Ale nie rozwódźmy się nad stanem majątkowym rodziny.
Balabala25bala
Channelka

Życie nauczyło mnie że są różne historie. Ja zostałam półsierotą z rozpoczętą budowę. Długami i rentą mamy w wysokości 600 zł. Bez renty po 2 rodzicu. Łatwo nam się ocenie. Myślę że nikt nie chciałby być na miejscu rodziny czy tego dziecka.
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

W erze zbiórek na wszystko akurat zbiórka na to dziecko nie jest najgorsza.

Ja ciągle nie mogę uwierzyć, że dosłownie co parę tygodni mamy głośną (ile jest niegłośnych) sprawę o tym, że kobieta została skrzywdzona po odejściu od przemocowca. I ciągle te same komentarze otoczenia: miły był, dzień dobry mówił, a w domu żonę lał / był zazdrosny / itp.

Ile mamy w kraju osób, które codziennie realnie boją się o swoje życie i nic nie mogą z tym zrobić. Bo dopóki zagrożenie nie zrealizuje się i "tylko" wisi nad głową, sprawca jest bezkarny.

W innym wątku pisałam o znajomej, która była z przemocowym gościem (podłoże używkowe). Wszyscy w otoczeniu go kryli. Skończyło się bardzo źle, a ona opowiedziała o tym dopiero po latach. W moich oczach ten typ przez 10 lat funkcjonował jako spoko gość. Zrobiła to ze strachu, żeby się nie mścił. Ilu takich chodzi i niszczy kolejne osoby? Mało kto otwarcie mówi, że doświadcza przemocy i potrzebuje wsparcia. Takie rzeczy zostają w najbliższej rodzinie. A mam wrażenie, że społeczność, otoczenie mogłyby bardziej pomóc niż niebieskie karty. Facet facetowi prędzej wybije z głowy głupoty, uspokoi. Jak myślicie?
EwaKasia
SushiRoll

Post autor: EwaKasia »

Hiena z Faktu pyta się płaczącego dziadka Justyny czy morderca będzie pochowany z nią w jednym grobie...
Kamaju
Gacie z oceanu

Post autor: Kamaju »

A nie bierzecie pod uwage faktu, ze dziecko jest spadkobierca co oznacza, ze dziedziczy wszystko.W mase spadkowa wchodza rowniez dlugi i kredyty. Wybudowany dom nie oznacza wcale, ze byl wlasnoscia tych mlodych ludzi, tak naprawde mogl nalezec do banku, jesli nie byl splacony.
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

Kamaju pisze: czw lip 03, 2025 8:49 am A nie bierzecie pod uwage faktu, ze dziecko jest spadkobierca co oznacza, ze dziedziczy wszystko.W mase spadkowa wchodza rowniez dlugi i kredyty. Wybudowany dom nie oznacza wcale, ze byl wlasnoscia tych mlodych ludzi, tak naprawde mogl nalezec do banku, jesli nie byl splacony.
Żeby wziąć kredyt hipoteczny trzeba mieć ubezpieczenie na życie (zazwyczaj bank je wybiera) właśnie na wypadek śmierci. I wtedy ubezpieczenie pokrywa kwotę kredytu. A dziecko dziedziczy "z dobrodziejstwem inwentarza", czyli nie musi oddawać więcej długów niż zyskało pieniędzy na spadku. Tak że w najgorszym wypadku wychodzi na zero
Karolina995
SushiRoll

EwaKasia pisze: czw lip 03, 2025 8:30 am Hiena z Faktu pyta się płaczącego dziadka Justyny czy morderca będzie pochowany z nią w jednym grobie...
Wczoraj się patałachy kręcili obok kościoła, w którym był różaniec za Justynę i Zbyszka
Balabala25bala
Channelka

Karolina995 pisze: czw lip 03, 2025 1:32 pm Wczoraj się patałachy kręcili obok kościoła, w którym był różaniec za Justynę i Zbyszka
Hieny dziennikarstwa. Szukają taniej sensacji. Z resztą ważne żeby się klikało. Jeden dzień w Starej Wsi a naprodukuja z tego z 10 artykułów bo mają płacone od wierszówki
Ilonawrona
Szarlotta

Post autor: Ilonawrona »

Wyświetlił mi sie post na facebooku, w ktorym masa komentarzy broni tego Tadeusza - że na pewno rodzina mu robila na złość, wyrzucili go z domu, oczerniali itd az w pewnym momencie miał dosc i wina jest po obu stronach. Jestem przerażona jak mozna tak uważać. Oczywiście moze i tak bylo, ze rodzina sie na niego uwziela, nie wiemy. Ale przecież morderstwo nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem. W jakim świecie my żyjemy, że za zwykłe kłótnie rodzinne ktos morduje i jest to usprawiedliwiane