Serio nie umiesz samodzielnie sklecić własnych myśli i argumentów?
Limanowa - Tadeusz Duda
Moderator: verysweetcherry-
plotki3030
- Currently:Rio
-
Balabala25bala
- Channelka
plotki3030 pisze: ↑pn cze 30, 2025 8:57 am Dziewczyny a co z motywem? Są jakieś podejrzenia?
Czytałam gdzieś że dzień wcześniej była sprawa rozwodową córki (?) I źle się o nim wypowiadali ale to chyba bzdury..
On był już zagrożeniem dla rodziny wcześniej ale zastanawiam się co sprawiło że odpalil się do tego stopnia by zabić własną córkę![]()
Poczytaj na Limanowej in lub posłuchaj Darka Nowaka z Kryminalnego Patrolu.
Skoro miał niebieska kartę znaczy że był przemocowy wobec rodziny-pewnie zeznania złożyli w tej sprawie i mu odbiło bo dotarło że poniesie odpowiedzialność?plotki3030 pisze: ↑pn cze 30, 2025 8:57 am Dziewczyny a co z motywem? Są jakieś podejrzenia?
Czytałam gdzieś że dzień wcześniej była sprawa rozwodową córki (?) I źle się o nim wypowiadali ale to chyba bzdury..
On był już zagrożeniem dla rodziny wcześniej ale zastanawiam się co sprawiło że odpalil się do tego stopnia by zabić własną córkę![]()
-
Karolina995
- SushiRoll
Nie było żadnego quada, nie było crossa. Uciekał na pieszo. Z tym że w okolicy jego domu, jest gęsty Las.
Wiedział gdzie ma uciekać. Policja nie oddała strzału, nie było policjantów rannych. Nie ma też jaskiń, bunkrów.
Zginęła jego córka, która wyszła z domu, po tym jak usłyszała strzał.
A film z momentu strzału jest tylko dlatego, że brat poprosił brata, żeby nagrywał bo już wcześniej ich nachodził i chcial mieć dowód. Nikt nie podejrzewał że on strzeli.
Facet był kłusownikiem.
Wiedział gdzie ma uciekać. Policja nie oddała strzału, nie było policjantów rannych. Nie ma też jaskiń, bunkrów.
Zginęła jego córka, która wyszła z domu, po tym jak usłyszała strzał.
A film z momentu strzału jest tylko dlatego, że brat poprosił brata, żeby nagrywał bo już wcześniej ich nachodził i chcial mieć dowód. Nikt nie podejrzewał że on strzeli.
Facet był kłusownikiem.
Tak, bałam się, że napiszę zbyt emocjonalnie bo jestem stąd i ktoś słusznie zauważył, że się jest przesiąkniętym tą atmosferą mimo, że się nie zawsze ma tego świadomość. Jeśli komuś bardzo przeszkadza, że użyłam chata gpt to napisania jednej wiadomości to nie trzeba jej czytać, ani roztrząsać. To jest narzędzie, które używa się notorycznie codziennie przez wiele osób.plotki3030 pisze: ↑pn cze 30, 2025 8:59 am Serio nie umiesz samodzielnie sklecić własnych myśli i argumentów?![]()
(...)
A w temacie, najbardziej mnie przeraża nieudolność policji. Jeżeli on im naprawdę uciekł dosłownie sprzed nosa do lasu to jest naprawdę źle, i jak mamy się czuć bezpiecznie w naszym kraju. Bardzo współczuję mieszkańcom, psychol na wolności i nie wiadomo co jeszcze mu strzeli do głowy.
A w temacie, najbardziej mnie przeraża nieudolność policji. Jeżeli on im naprawdę uciekł dosłownie sprzed nosa do lasu to jest naprawdę źle, i jak mamy się czuć bezpiecznie w naszym kraju. Bardzo współczuję mieszkańcom, psychol na wolności i nie wiadomo co jeszcze mu strzeli do głowy.
PrzemoKondratowicz pisze: ↑ndz cze 29, 2025 11:55 am No ja mam tam rodzinę i ogółem to podejście typu co powie głowa rodziny to święte. Choćby był Starym alkoholikiem ze schizofrenią i orał żonę i dzieci, to w niedzielę do kościoła i święte. Ojcowizna święta. Każdy obcy to zło, każda wzeniona synowa czy zięć to zło konieczne które po 30 latach i trójce dzieci może będzie zaakceptowane. Kłótliwi katolicy. Moja rodzina w jednej pigułce. Wujek z siekierą biegał jak mu się coś nie podobało. Więc tak podpisuje się obiema rękoma że jakby był dostęp do broni to by więcej takich zbrodni było.
Prosze Cie wez nie pitol xd
Jestem stad, moja rodzina jest stad i nigdy takie sytuacje, jak opisujesz nie mialy miejsca, a mam bardzo duza rodzine.
Opisujesz skrajne przypadki przemocy w rodzinie, ktore zdarzaja sie wszedzie - i w duzych miastach, i na malych wsiach.
Akurat tego czlowieka duzo moich znajomych kojarzy, nikt nie wiedzial o jego zachowaniach w domu, wrecz przecwinie mial super opinie. Tym bardziej wszyscy sa w szoku, ze to on. Jednak czesto psychopaci potrafia udawac przed calym swiatem super osoby, a za zamknietymi drzwiami zachowuja sie zupelnie inaczej. Do tej tragedii by nie doszlo, gdyby organy panstwa robily swoja robote, czyli reagowaly na sytuacje, w ktorych gosc ma niebieska karte i stwarza zagrozenie dla rodziny.
-
Rzeka.chaosu
- Currently:Vienna
To kolejna taka rodzinna historia, w której sprawca "dobry był, dzień dobry mówił". Jeszcze pewnie sąsiedzi nie wiedzieli, że bywała u nich policja i mięli niebieską kartę. Może ta niebieska karta powinna być jawna na żądanie, żeby sąsiedzi byli czujniejsi i nie dawali dupkowi sygnałów, że jest ok. O człowieku świadczy to, jaki jest dla bliskich, a nie dla obcych na pokaz. Ludzie bardzo pięknie potrafią ukrywać jakimi są potworami.
Co do dzialan policji to mysle, ze zwyczajnie sie boja. Typ ma karabinek z optyka i moze strzelac z duzej odleglosci, a teren jest trudny. Mysle, ze nie chca ryzykowac swojego bezpieczenstwa. Akurat informacje o bunkrach sa nieprawdziwe, nie ma ich ma tym terenie, ale sa jaskinie i bardzo zroznicowana rzezba terenu.
Jesteś stąd tak jak ja i zapewne będziesz posądzona o brak obiektywizmu. Już wczoraj dostałam reprymendę, że nie mam prawa bronić swojego regionu. Ok, czyichś traum związanych z rodziną nie neguję, nie oceniam. To byłoby poniżej krytyki. Ale komentarz w tonie "ja tak miałem to każdy tak musi mieć" i każdy z limanowskiego i okolic to pijak, katol, który za pasem nosi siekierę i tylko czeka kiedy ktoś wejdzie na teren jego ojcowizny żeby mu sprzedać kosę. Tak, tylko czekamy na te spotkania rodzinne, żeby dorwać na języki tych biednych miastowych z północy Polski jeszcze i nowoczesnych bo śmieli być innymi od nas.Elifeee pisze: ↑pn cze 30, 2025 11:43 am
Prosze Cie wez nie pitol xd
Jestem stad, moja rodzina jest stad i nigdy takie sytuacje, jak opisujesz nie mialy miejsca, a mam bardzo duza rodzine.
Opisujesz skrajne przypadki przemocy w rodzinie, ktore zdarzaja sie wszedzie - i w duzych miastach, i na malych wsiach.
Akurat tego czlowieka duzo moich znajomych kojarzy, nikt nie wiedzial o jego zachowaniach w domu, wrecz przecwinie mial super opinie. Tym bardziej wszyscy sa w szoku, ze to on. Jednak czesto psychopaci potrafia udawac przed calym swiatem super osoby, a za zamknietymi drzwiami zachowuja sie zupelnie inaczej. Do tej tragedii by nie doszlo, gdyby organy panstwa robily swoja robote, czyli reagowaly na sytuacje, w ktorych gosc ma niebieska karte i stwarza zagrozenie dla rodziny.
Jakbym chciała być taka złośliwa to nie wiem, podałabym, przykład z pomorskich wiosek, gdzie realizowałam projekt z pracy. Czułam się tam jak intruz, ale wiedziałam jakie są małe społeczności i byłam wyrozumiała. Nie mam tam rodziny, żadnych traum, ale poznałam tam trochę życia, więc mam ich stereotypizować?
Niby bronisz ale nawet nie widzisz jak pięknie potwierdzasz to co napisaliśmyDeezy pisze: ↑pn cze 30, 2025 12:18 pm Jesteś stąd tak jak ja i zapewne będziesz posądzona o brak obiektywizmu. Już wczoraj dostałam reprymendę, że nie mam prawa bronić swojego regionu. Ok, czyichś traum związanych z rodziną nie neguję, nie oceniam. To byłoby poniżej krytyki. Ale komentarz w tonie "ja tak miałem to każdy tak musi mieć" i każdy z limanowskiego i okolic to pijak, katol, który za pasem nosi siekierę i tylko czeka kiedy ktoś wejdzie na teren jego ojcowizny żeby mu sprzedać kosę. Tak, tylko czekamy na te spotkania rodzinne, żeby dorwać na języki tych biednych miastowych z północy Polski jeszcze i nowoczesnych bo śmieli być innymi od nas.
Jakbym chciała być taka złośliwa to nie wiem, podałabym, przykład z pomorskich wiosek, gdzie realizowałam projekt z pracy. Czułam się tam jak intruz, ale wiedziałam jakie są małe społeczności i byłam wyrozumiała. Nie mam tam rodziny, żadnych traum, ale poznałam tam trochę życia, więc mam ich stereotypizować?
- laura_bunko
- Tritonotti
Naprawdę możecie swoje rozważania na temat zachowań ludzkich w kontekście pochodzenia i miejsca urodzenia przenieść do wiadomości prywatnych?
Możesz nie czytać - dla mnie jednak tło społeczne jest ważne w takich sprawach. Rozumiem takie uwagi jeżeli chodzi o offtop ale to nie offtoplaura_bunko pisze: ↑pn cze 30, 2025 12:44 pm Naprawdę możecie swoje rozważania na temat zachowań ludzkich w kontekście pochodzenia i miejsca urodzenia przenieść do wiadomości prywatnych?
Pieknie to napisalas - tlo spoleczne :D zupelnie jakbys byla magistrem socjologii, a nie uprzedzona ignorantka, ktora projektuje swoje osobiste przezycia z jakims chlopakiem, ktory stad pochodzi, na cala spolecznosc :D
Uwierz mi, ludzie sie od siebie az tak bardzo nie roznia bez wzgledu na miejsce zamieszkania, ale moze nie wiesz o tym, bo z Twojego poprzedniego postu wynika, ze mieszkalas w swoim zyciu tylko w dwoch miejsacach (na wsi pod Warszawa, i w Warszawie od 7 lat).
Podpisuje sie pod prosba, abys przeniosla te dywagacje na priv i popisala z osobami, ktore sa tym zainteresowane.
To skoro mamy swoje zdanie to po ta biegunka? No masakra - region obraziliElifeee pisze: ↑pn cze 30, 2025 1:01 pm Pieknie to napisalas - tlo spoleczne :D zupelnie jakbys byla magistrem socjologii, a nie uprzedzona ignorantka, ktora projektuje swoje osobiste przezycia z jakims chlopakiem, ktory stad pochodzi, na cala spolecznosc :D
Uwierz mi, ludzie sie od siebie az tak bardzo nie roznia bez wzgledu na miejsce zamieszkania, ale moze nie wiesz o tym, bo z Twojego poprzedniego postu wynika, ze mieszkalas w swoim zyciu tylko w dwoch miejsacach (na wsi pod Warszawa, i w Warszawie od 7 lat).
Podpisuje sie pod prosba, abys przeniosla te dywagacje na priv i popisala z osobami, ktore sa tym zainteresowane.
Jakie macie opinie o portalu KR24.pl? Ja jeśli chodzi o lokalne info ufam najbardziej już wspomnianemu portalowi limanowa.in, ale widzę, że pojawił się nowy artykuł
[URL]https://kr24.pl/malopolska/tylko-w-kr24 ... godni/[URL]
Według informacji przekazanych nam przez policjanta zaangażowanego w poszukiwania, Duda nie działał impulsywnie. Już na długo przed zbrodnią przygotowywał się do ukrywania w trudnym, górskim terenie Limanowszczyzny. Zakupy konserw, wody oraz innych zapasów miały umożliwić mu przetrwanie w lesie przez wiele dni lub nawet tygodni.
To trochę sugerowałoby, że zapoznanie się z aktami sprawy przyspieszyło jego plany. Prokuratura ponadto ujawniła, że te akta dotyczyły sprawy pomiędzy nim, a żoną (stronami w sprawie nie była córka z zięciem, ale mogli być świadkami).
Według informacji przekazanych nam przez policjanta zaangażowanego w poszukiwania, Duda nie działał impulsywnie. Już na długo przed zbrodnią przygotowywał się do ukrywania w trudnym, górskim terenie Limanowszczyzny. Zakupy konserw, wody oraz innych zapasów miały umożliwić mu przetrwanie w lesie przez wiele dni lub nawet tygodni.
To trochę sugerowałoby, że zapoznanie się z aktami sprawy przyspieszyło jego plany. Prokuratura ponadto ujawniła, że te akta dotyczyły sprawy pomiędzy nim, a żoną (stronami w sprawie nie była córka z zięciem, ale mogli być świadkami).
-
Balabala25bala
- Channelka
Deezy pisze: ↑pn cze 30, 2025 1:20 pm Jakie macie opinie o portalu KR24.pl? Ja jeśli chodzi o lokalne info ufam najbardziej już wspomnianemu portalowi limanowa.in, ale widzę, że pojawił się nowy artykuł
Najbardziej pod względem rzetelności to raczej Limanowa.in jakoś reszta czuję że kręci aferę byle by się klikało. Rano słuchałam podcastu o tym:
https://youtu.be/QMNIqRVApCA?si=bkTERc-TH60qVXmE
Ale też opiera się na przekazach medialnych. Czekam na kolejny odcinek Nowaka. To zupełnie inne spojrzenie na sprawę
Deezy, teraz wiekszosc informacji, ktora krazy po sieci w tym temacie, jest falszywa albo niemozliwa do zweryfikowania. Musimy czekac, az policja i wojsko go namierza i jesli zatrzymaja zywego, to bedzie mozliwe jego przesluchanie.Deezy pisze: ↑pn cze 30, 2025 1:20 pm Jakie macie opinie o portalu KR24.pl? Ja jeśli chodzi o lokalne info ufam najbardziej już wspomnianemu portalowi limanowa.in, ale widzę, że pojawił się nowy artykuł
Z portali i fanpage, ktore sledze w temacie najrzetelniej informuje Małopolska Policja.
Balabala25bala pisze: ↑pn cze 30, 2025 1:29 pm Najbardziej pod względem rzetelności to raczej Limanowa.in jakoś reszta czuję że kręci aferę byle by się klikało. Rano słuchałam podcastu o tym:
Ale też opiera się na przekazach medialnych. Czekam na kolejny odcinek Nowaka. To zupełnie inne spojrzenie na sprawę
Tak właśnie myślałam, że lepiej czekać na potwierdzenie przez portal limanowa.in.Balabala25bala pisze: ↑pn cze 30, 2025 1:29 pm
Najbardziej pod względem rzetelności to raczej Limanowa.in jakoś reszta czuję że kręci aferę byle by się klikało. Rano słuchałam podcastu o tym:
Też lubię Dariusza Nowaka, on tak rzeczowo podchodzi do analizy. Wydaje mi się, że dobrze określił jego naturę kłusownika, dla niego to polowanie i jest zacięty. To jeszcze bardziej przeraża.
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
Zastanawia mnie to, ze wszystkie służby z miskami na głowie trzęsą portami bo jakiś kłusownik ma broń. W stanach to chleb codzienny że osoba znajdująca się np w domu do którego wjeżdżają służby będzie uzbrojona. A u nas chodzą w kaskach pamiętających czasy milicji i się czają jakby to oni byli poszukiwani przez sprawcę a nie na odwrót. Stan polskiej policji i tego jak są wyposażeni to jest jakiś żart.Elifeee pisze: ↑pn cze 30, 2025 12:04 pm Co do dzialan policji to mysle, ze zwyczajnie sie boja. Typ ma karabinek z optyka i moze strzelac z duzej odleglosci, a teren jest trudny. Mysle, ze nie chca ryzykowac swojego bezpieczenstwa. Akurat informacje o bunkrach sa nieprawdziwe, nie ma ich ma tym terenie, ale sa jaskinie i bardzo zroznicowana rzezba terenu.
Niestety, poziom wyszkolenia i wyposazenia jest slaby, ale nie winilabym za to samych funkcjonariuszy. To raczej problem systemowy i ogromne braki kadrowe.PrzemoKondratowicz pisze: ↑pn cze 30, 2025 1:50 pm Zastanawia mnie to, ze wszystkie służby z miskami na głowie trzęsą portami bo jakiś kłusownik ma broń. W stanach to chleb codzienny że osoba znajdująca się np w domu do którego wjeżdżają służby będzie uzbrojona. A u nas chodzą w kaskach pamiętających czasy milicji i się czają jakby to oni byli poszukiwani przez sprawcę a nie na odwrót. Stan polskiej policji i tego jak są wyposażeni to jest jakiś żart.
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
Nie no wiadomo robią co mogą ale właśnie braki kadrowe i niedofinansowane… gdzie idzie ta kasa że muszą szukać uzbrojonego kłusownika z milicyjną miska na głowie.
-
plotki3030
- Currently:Rio
Mnie też to zastanawia - jakiś podstarzaly niezrównoważony typ z małej wioski kontra setki fukncjonariuszy. Co jest nie tak?PrzemoKondratowicz pisze: ↑pn cze 30, 2025 1:50 pm Zastanawia mnie to, ze wszystkie służby z miskami na głowie trzęsą portami bo jakiś kłusownik ma broń. W stanach to chleb codzienny że osoba znajdująca się np w domu do którego wjeżdżają służby będzie uzbrojona. A u nas chodzą w kaskach pamiętających czasy milicji i się czają jakby to oni byli poszukiwani przez sprawcę a nie na odwrót. Stan polskiej policji i tego jak są wyposażeni to jest jakiś żart.
Ale może problem w procedurach, wiesz ze jak go zobaczą nie mogą strzelać bo będzie że to oni jego zaatakowali czy coś.. Ale kurde, serio nie napawa to optymizmem gdy jakiś gość zabija ludzi, ucieka do lasu i setki przeszkolonych policjantów z psami, dronami, wiedzą operacyjna, sprzętem od kilku dni są bezradni
A za parę lat się okaże, że u ciotki parę domów dalej siedział. Wiem co w policji nie działa bo byłam z tą formacją bardzo blisko związana, ale jednego emeryta nie potrafią złapać, kiboli spod granicy przepędzić - to jest po prostu skandal. A mogą strzelać, próbując złapać osobę stwarzającą zagrożenie. Owszem, będą się później z każdej kuli mocno tłumaczyć (i w naszym, względnie bezpiecznym kraju lepiej tak, niż jakby było jak w USA), ale na Boga, to są lata zaniedbań i dziadostwa, które teraz wychodzą. A to, czy oni go w ogóle później jeszcze widzieli to inna para kaloszy, bo widać, że plotki o tym, że wrócił i ich ostrzelał mogły być nieprawdziwe.plotki3030 pisze: ↑pn cze 30, 2025 2:19 pm Mnie też to zastanawia - jakiś podstarzaly niezrównoważony typ z małej wioski kontra setki fukncjonariuszy. Co jest nie tak?
Ale może problem w procedurach, wiesz ze jak go zobaczą nie mogą strzelać bo będzie że to oni jego zaatakowali czy coś.. Ale kurde, serio nie napawa to optymizmem gdy jakiś gość zabija ludzi, ucieka do lasu i setki przeszkolonych policjantów z psami, dronami, wiedzą operacyjna, sprzętem od kilku dni są bezradni