Start
Mój profil

nie potrafię kupić perfum

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
dotka
LouiBag

nie potrafię kupić perfum

Post autor: dotka »

Mam euphorię, elizabeth arden 5th avenue, avon attraction rush. Najbardziej lubię ostatnie. Chociaż żadne do mnie nie pasują. Nie wiem jak sobie wybrać. Chodzę po drogeriach, wącham, pryskam się i żadne to nie jest to. Wszystkie są takie sztuczne i chemiczne. Chciałabym coś ciepłego, może jakiś bez albo brzoskwinię. Ale nie ma takich, które by mi pasowały. Macie jakieś rady?
Awatar użytkownika
WarminskaPusia
Currently:Greece

Post autor: WarminskaPusia »

dotka pisze: ndz maja 11, 2025 1:18 pm Mam euphorię, elizabeth arden 5th avenue, avon attraction rush. Najbardziej lubię ostatnie. Chociaż żadne do mnie nie pasują. Nie wiem jak sobie wybrać. Chodzę po drogeriach, wącham, pryskam się i żadne to nie jest to. Wszystkie są takie sztuczne i chemiczne. Chciałabym coś ciepłego, może jakiś bez albo brzoskwinię. Ale nie ma takich, które by mi pasowały. Macie jakieś rady?
Mam tak samo i nie używam perfum, jedynie tylko, żeby zatuszować zapachy "restauracyjne".
Kordula
ŚpioszkiKenzo

Post autor: Kordula »

Nie ma innego sposobu jak testowanie. Ja poznałam wiele perfum kupując odlewki na wizażu (w tej chwili mało aktywne) stąd wiem, że nie lubię perfum z wyczuwalna wanilią i różą. Lubię perfumy burberry, są naprawdę fajne i w przystępnej cenie - niektóre rzecz jasna.
endorfinka_buka
RoseGold

Post autor: endorfinka_buka »

Kupować odlewki i testować, po jakimś czasie będziesz wiedzieć które nuty ci się podobają a które cię drażnią.
Pamiętaj też że perfumy inaczej pachną na bloterze a inaczej na skórze.
Po za tym nie z każdym zapachem jest "miłość od pierwszego psiknięcia". Są perfumy które na początku wydawały mi się dziwne a teraz bardzo je lubię.
joginka320
MoetGlass

Post autor: joginka320 »

endorfinka_buka pisze: sob cze 07, 2025 2:26 pm Kupować odlewki i testować, po jakimś czasie będziesz wiedzieć które nuty ci się podobają a które cię drażnią.
Pamiętaj też że perfumy inaczej pachną na bloterze a inaczej na skórze.
Po za tym nie z każdym zapachem jest "miłość od pierwszego psiknięcia". Są perfumy które na początku wydawały mi się dziwne a teraz bardzo je lubię.
A gdzie się kupuje takie odlewki?
Xyz79
Currently:Greece

Post autor: Xyz79 »

Notino ma fajne boxy z próbkami, w wyszukiwarce wpiszcie „Discovery box” i można zamówić już gotowe/samemu skomponować.

Ja zdecydowanie bardziej wolę te niszowe marki, z Galilu / Mood Scent Bar i tam też jest opcja zakupu próbek.

Wiele marek ma też zapachy 10ml i ja często kupuje takie mniejsze pojemności, bo łatwiej zużyć, nie znudzi się i można wrzucić do torebki/walizki :)

Ostatnia opcja - można spróbować stworzyć własne perfumy, w Warszawie mamy Mo61 Perfume Lab.
Polanistka
Skarpeta Rakieta

Post autor: Polanistka »

dotka pisze: ndz maja 11, 2025 1:18 pm Chciałabym coś ciepłego, może jakiś bez albo brzoskwinię. Ale nie ma takich, które by mi pasowały. Macie jakieś rady?
Wczoraj testowałam Hermesa Un Jardin Sur le Toit i na mojej skórze mocno wybił właśnie taką ciepłą brzoskwinią, która trzymała dzielnie kilka godzin. Byłam w szoku, bo na bloterze zauroczył mnie bardzo zrównoważoną kompozycją, a na skórze czułam prawie wyłącznie brzoskwinię i to dosyć realistyczną. Mnie wobec tego rozczarował, ale łatwo sobie wyobrażam, że innym mógłby odpowiadać. Może spróbuj? Łatwo dorwać w Sephorze czy Douglasie.
Kazan
Currently:Top

Post autor: Kazan »

nie pocieszę, bo probuje/wącham/testuję od niemal 40 lat xDD to bardzo przyjemna ściezka, z kilkoma fakapami, ale generalnie przeprzyjemne poszukiwania. w przeciagu tych lat, jakimś cudem wyodrębniło sie kilka zapachów, do których lubię wracać :-) "dzisiejsze czasy" umożliwiające zakup odlewek oszczędzają kieszen i zdecydowanie nadają szybsze tempo testom.
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

dotka pisze: ndz maja 11, 2025 1:18 pm Mam euphorię, elizabeth arden 5th avenue, avon attraction rush. Najbardziej lubię ostatnie. Chociaż żadne do mnie nie pasują. Nie wiem jak sobie wybrać. Chodzę po drogeriach, wącham, pryskam się i żadne to nie jest to. Wszystkie są takie sztuczne i chemiczne. Chciałabym coś ciepłego, może jakiś bez albo brzoskwinię. Ale nie ma takich, które by mi pasowały. Macie jakieś rady?
Też tak mam. Jak już trafię swój zapach to kupuję latami. Nie wiem czy co to pomoże, ale ja do wyboru perfum (i ciuchów też) lubię mieć świeżą głowę - po jodze, prysznicu czasem skoczę do drogerii lub perfumerii. Taki czas dodatkowego relaksu.

Nie muszę mieć dużo perfum. Na ogół mam na lato i zimę inne. Teraz mam klasyczny la nuit tresor i jakieś rosmannowe kwiatkowe, które na mnie się trzymają (takie do torebki podłużne).

Możesz spróbować stworzyć swój zapach. Kiedyś zrobiłam sobie i mężowi na prezent w Mo61 - były piękne i trwałe, a tego się nie spodziewałam.
Awatar użytkownika
joalla
Currently: planning drama

Post autor: joalla »

Perfumy w żelu z soap shop albo w wosku z miodowej mydlarni.
Avalon
Gacie z oceanu

Post autor: Avalon »

Może mogłby Ci się spodobać te, nie są bardzo drogie:

Born Original for Her Adidas
Away Tonight Woman Abercrombie & Fitch
I Want Choo Jimmy Choo
Orb Of Night Ghost
Boss Alive Eau de Parfum Hugo Boss

Poczytaj sobie opinie na fragrantice i proponuje kupić próbki (ja kupuje na allegro)
dotka
LouiBag

Post autor: dotka »

Avalon pisze: ndz wrz 21, 2025 9:54 am Może mogłby Ci się spodobać te, nie są bardzo drogie:

Born Original for Her Adidas
Away Tonight Woman Abercrombie & Fitch
I Want Choo Jimmy Choo
Orb Of Night Ghost
Boss Alive Eau de Parfum Hugo Boss

Poczytaj sobie opinie na fragrantice i proponuje kupić próbki (ja kupuje na allegro)
Dziękuję :he:
SparklingHappiness
Mokra Włoszka

Post autor: SparklingHappiness »

Z zapachów z brzoskwiniowymi akordami polecę Ci Pepe Jeans Bright Instense . Ja je uwielbiam , pasują mi na każdą porę roku. 30 ml kupisz za mniej niż stówkę.