Start
Mój profil

Jak schudnąć

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
duduska
RoyalBaby

Re: Jak schudnąć

Post autor: duduska »

abcdefu pisze: czw sty 30, 2025 11:36 pm Hej, mam pytanie do tych bardziej zabieganych, macie jakieś triki/tipy jak się więcej ruszać w ciągu dnia kiedy jest się zabieganym? Dopadła mnie sesja, a wraz z nią bardzo szybko kolejne nadprogramowe kilogramy, więc nie mam za bardzo czasu na treningi i spacery. Staram się więcej chodzić i np. wysiadam na przystanku wcześniej, ale wiem, ze to wciąż trochę mało.
Staram się chodzić czytając. rezygnuję z windy kiedy tylko mogę. No i staram się więcej chodzić. Wysiadam z autobusu przystanek wcześniej i spaceruję.
Awatar użytkownika
Grubababa
Willa z basenem

Post autor: Grubababa »

Czy ktoś kto się na tym zna, albo ma doświadczenie, może mi napisać, czy to normalne, że będąc w sporym deficycie kalorycznym, codziennie wieczorem, jak i w nocy mam ogromny problem z marznięciem?
Nie ma znaczenia ile stopni mam aktualnie w domu, jest mi zimno, nie mogę się zagrzać, zwłaszcza w nocy. Zastanawiam się, czy fakt, że jestem na redukcji może mieć na to wpływ?
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
Amparo2025
GreckieWakacje

Post autor: Amparo2025 »

Grubababa pisze: śr maja 07, 2025 8:42 pm Czy ktoś kto się na tym zna, albo ma doświadczenie, może mi napisać, czy to normalne, że będąc w sporym deficycie kalorycznym, codziennie wieczorem, jak i w nocy mam ogromny problem z marznięciem?
Nie ma znaczenia ile stopni mam aktualnie w domu, jest mi zimno, nie mogę się zagrzać, zwłaszcza w nocy. Zastanawiam się, czy fakt, że jestem na redukcji może mieć na to wpływ?
Zbadaj tarczycę, cały panel TSH, ft3/ft4 itp. Możesz mieć problem z hormonami. Organizm też się zmienia więc od redukcji też możesz mieć takie objawy, ale ja bym zrobiła badania by wykluczyć niedoczynność tarczycy.
Awatar użytkownika
Grubababa
Willa z basenem

Post autor: Grubababa »

Amparo2025 pisze: czw maja 08, 2025 8:18 am Zbadaj tarczycę, cały panel TSH, ft3/ft4 itp. Możesz mieć problem z hormonami. Organizm też się zmienia więc od redukcji też możesz mieć takie objawy, ale ja bym zrobiła badania by wykluczyć niedoczynność tarczycy.
Dzięki, myślę, że możesz mieć rację.
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
Sermowykotek
Mokra Włoszka

Post autor: Sermowykotek »

Hej dziewczyny!
Czy na sali jest dietetyk?
Byłam na redukcji ok 15 tygodni. Tyle ile chciałam w końcu schudłam, pojechałam na wakacje i po wakacjach planowałam wejść na moje 0 kaloryczne żeby utrzymać wagę.
Od mojego powrotu z wakacji minął miesiąc a co z tym idzie już miesiąc jestem w moim 0 kalorycznym i zaczęłam niemiłosiernie tyć. Wiem, że początkowo po powrocie mogłam ważyć więcej ale ta waga cały czas rośnie a ja jestem jak balon. Najgorsze jest to, że cm bardzo szybko się zwiększają- przed wyjazdem kupiłam sobie biustonosz który ma 70cm obwodu i pasował idealnie. Minął ten miesiąc a ja nie mogę zapiąć się ostatnia haftkę. Wypróbowałam chyba z 20 różnych kalkulatorów do liczenia kalorii i za każdym razem wychodzi mi podobna kaloryka 1800/1900 kcal. Jem takie same posiłki co podczas redukcji tylko tzn zdrowa dieta, mało przetworzonych posiłków, tylko teraz daje sobie więcej masła orzechowego, kurczaka do obiadu żeby zapelnic te kcal. Mam 25 lat, lekki wysiłek fizyczny, 160 cm wzrostu i 55 kg (ważyłam 50,5 przytyłam w ciągu ostatniego miesiąca). Moja redukcja wynosiła 1600 kcal. Ilość ruchu się nie zmieniła podczas redukcji i teraz. Może będziecie w stanie mi pomóc co robię źle zanim przytyję drugie tyle
Miella
Channelka

Post autor: Miella »

Być może źle oszacowałaś aktualne zapotrzebowanie kaloryczne. Jeśli Twoja masa ciała wzrasta to prawdopodobnie jesteś w nadwyżce kalorycznej. Warto również sprawdzić podstawowe wyniki badań, jak chociażby TSH.

Może warto jest udać się do dietetyka? https://promnice.com.pl/kiedy-warto-uda ... dietetyka/
Basia.jasia
Skarpeta Rakieta

Post autor: Basia.jasia »

Hej Dziewczyny, a czy któraś z Was ćwiczyła z Chodakowską? Macie jakieś opinie, efekty?
.
Pewiwik
LouiBag

Post autor: Pewiwik »

Tak jeśli jest za duży deficyt jest to normalne. Są dwie opcje : albo coś zjesz na wieczór, zwiększysz kaloryke, albo pijesz rozgrzewający napar z imbirem. Zależy jaki masz cel i do czego ci bliżej.
Pilnuj też, badaj hormony, żebyś nie przesadziła z deficytem i nie spustoszyła organizmu.
Grubababa pisze: śr maja 07, 2025 8:42 pm Czy ktoś kto się na tym zna, albo ma doświadczenie, może mi napisać, czy to normalne, że będąc w sporym deficycie kalorycznym, codziennie wieczorem, jak i w nocy mam ogromny problem z marznięciem?
Szanuj się.
Pewiwik
LouiBag

Post autor: Pewiwik »

Jeśli chcesz utrzymać wagę ok 51 kg to kalkulator mówi wedle Twoich danych, że zero kaloryczne przy 51 kg to
1600 kcal. Tyle już musiałabyś zawsze jeść jeśli nie chcesz przytyć. Zero kaloryczne wylicza się do wagi jaką uzyskałaś. Dla 55 kg będzie to 1700 kcal. Założyłam 2 treningi w tygodniu. Nie wiem jak aktywna jesteś, ale możesz sama to sprawdzić w dowolnym, darmowym kalkulatorze zapotrzebowania kalorycznego.

https://sklep.sport-max.pl/Kalkulator-z ... tNgmG38abG
Sermowykotek pisze: czw cze 05, 2025 8:47 am Hej dziewczyny!
Czy na sali jest dietetyk?
Byłam na redukcji ok 15 tygodni. Tyle ile chciałam w końcu schudłam, pojechałam na wakacje i po wakacjach planowałam wejść na moje 0 kaloryczne żeby utrzymać wagę.
Od mojego powrotu z wakacji minął miesiąc a co z tym idzie już miesiąc jestem w moim 0 kalorycznym i zaczęłam niemiłosiernie tyć. Wiem, że początkowo po powrocie mogłam ważyć więcej ale ta waga cały czas rośnie a ja jestem jak balon. Najgorsze jest to, że cm bardzo szybko się zwiększają- przed wyjazdem kupiłam sobie biustonosz który ma 70cm obwodu i pasował idealnie. Minął ten miesiąc a ja nie mogę zapiąć się ostatnia haftkę. Wypróbowałam chyba z 20 różnych kalkulatorów do liczenia kalorii i za każdym razem wychodzi mi podobna kaloryka 1800/1900 kcal. Jem takie same posiłki co podczas redukcji tylko tzn zdrowa dieta, mało przetworzonych posiłków, tylko teraz daje sobie więcej masła orzechowego, kurczaka do obiadu żeby zapelnic te kcal. Mam 25 lat, lekki wysiłek fizyczny, 160 cm wzrostu i 55 kg (ważyłam 50,5 przytyłam w ciągu ostatniego miesiąca). Moja redukcja wynosiła 1600 kcal. Ilość ruchu się nie zmieniła podczas redukcji i teraz. Może będziecie w stanie mi pomóc co robię źle zanim przytyję drugie tyle
Załączniki
fw_1749387663260.jpg
fw_1749387663260.jpg (51.28 KiB) Przejrzano 543 razy
Szanuj się.