Start
Mój profil

Olga Herring

Moderator: verysweetcherry
Limonene
RealDiamond

Re: Olga Herring

Post autor: Limonene »

Przecież jak się trochę poczeka to są za darmo xD
Awatar użytkownika
mezalians_urodowy
GrzaneWino

Post autor: mezalians_urodowy »

Ona ma teraz oficjalnie nazwisko dwuczłonowe Śledź-Śledź czy taki głupi dyplom dostała po prostu? xD
Obrazek
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

mezalians_urodowy pisze: wt cze 03, 2025 3:19 pm Ona ma teraz oficjalnie nazwisko dwuczłonowe Śledź-Śledź czy taki głupi dyplom dostała po prostu? xD
Obrazek
To by była najśmieszniejsza rzecz na świecie gdyby sobie dodała herring do nazwiska. Xddd Magdalena Cucumber-Ogórek
Maximus1111
GreckieWakacje

Post autor: Maximus1111 »

PrzemoKondratowicz pisze: wt cze 03, 2025 7:16 pm To by była najśmieszniejsza rzecz na świecie gdyby sobie dodała herring do nazwiska. Xddd Magdalena Cucumber-Ogórek
Pewnie dodali jej pseudonim do nazwiska i tyle
Już nie przesadzajcie.
jagodu
Siatkarka

Post autor: jagodu »

Śledź to dość niewyjściowe nazwisko, nie dziwię się, że przedstawia się jako Herring.
kensi
TrampekLV

Post autor: kensi »

Maximus1111 pisze: wt cze 03, 2025 9:10 pm Pewnie dodali jej pseudonim do nazwiska i tyle
Już nie przesadzajcie.
Pewnie tak, ale zapis wygląda jakby to było nazwisko podwójne. Ktoś się nie postarał przy wypisywaniu dyplomu, bo jeśli chciał uwzględnić pseudonim, to powinien zapisać np Olga “Herring” Śledź i wtedy wiadomo o co chodzi.
Rena143143
Ciastko

Post autor: Rena143143 »

jagodu pisze: wt cze 03, 2025 9:11 pm Śledź to dość niewyjściowe nazwisko, nie dziwię się, że przedstawia się jako Herring.
Nagrywając materiał będący reportażem (tak Olga sama nazywa te materały) można posługiwać się pseudonimem, mówiąc "nazywam się ...."?
Awatar użytkownika
SmokAnalog
120mkw

Post autor: SmokAnalog »

kensi pisze: śr cze 04, 2025 9:57 am Pewnie tak, ale zapis wygląda jakby to było nazwisko podwójne. Ktoś się nie postarał przy wypisywaniu dyplomu, bo jeśli chciał uwzględnić pseudonim, to powinien zapisać np Olga “Herring” Śledź i wtedy wiadomo o co chodzi.
Albo Olga Śledź, ps. Herring. :')

Nazwisko jak nazwisko, ale skoro Śledź jest według niej niewyjściowe (co na to bydlak, btw?), to dlaczego nie posługuje się po prostu panieńskim? No bo Herring może znaczy to samo, co śledź, ale posługiwać się pseudonimem jako nazwiskiem - w sumie dosyć często praktykowane, ale w trochę innych gałęziach niż true crime.
Toascik
Gacie z oceanu

Post autor: Toascik »

mezalians_urodowy pisze: wt cze 03, 2025 3:19 pm Ona ma teraz oficjalnie nazwisko dwuczłonowe Śledź-Śledź czy taki głupi dyplom dostała po prostu? xD
Obrazek
Chyba nie, bo w krsie jest wpisana jako Śledź ;)
PatkaKFC
BlondDoczep

Post autor: PatkaKFC »

Nie no, powiem wam że miarka się u mnie przebrała i dzisiaj poleciał unsub, tych bzdur się nie da słuchać.

Do pewnego czasu byłam w miarę na bieżąco i nawet jak wkurzały niektóre rzeczy, to dalej włączałam, bo trafiały się uczciwie dobre odcinki i ciekawe sprawy. Zrobiłam sobie parę miesięcy przerwy, teraz chciałam nadrobić ale odpadłam przy odcinku o tej parze co pojechała na miesiąc miodowy do Miami.

Dosłownie 3/4 odcinka jest zmyślone - wszystkie opisy uczuć "ofiar", to że dziewczyna miała pracować nad lekiem na białaczkę (XD), że nigdy by nie zażywała narkotyków (a na insta miała zdjęcia z blantem XD), jakieś teorie spiskowe o porywaczach, gdzie młodzi najzwyczajniej w świecie przedawkowali, no dramat. Zero rzetelności, nieudolne granie na emocjach i masa bajkopisarstwa na poziomie fanficów o One Direction.

I jeszcze te evergreeny o pękaniu baniek - przysięgam, jak jeszcze raz usłyszę "i przyszło na świat ukochane, wyczekane dziecko" to mnie chyba popie*doli XD czy ta dziewczyna naprawdę nie widzi, jakie te sformułowania są durne, czy po prostu ma to w dupie? Przecież to aż wstyd.
Awatar użytkownika
IrlandkazWarszawy
ZdalnaFanka

Post autor: IrlandkazWarszawy »

PatkaKFC pisze: wt cze 17, 2025 8:49 am Nie no, powiem wam że miarka się u mnie przebrała i dzisiaj poleciał unsub, tych bzdur się nie da słuchać.

Do pewnego czasu byłam w miarę na bieżąco i nawet jak wkurzały niektóre rzeczy, to dalej włączałam, bo trafiały się uczciwie dobre odcinki i ciekawe sprawy. Zrobiłam sobie parę miesięcy przerwy, teraz chciałam nadrobić ale odpadłam przy odcinku o tej parze co pojechała na miesiąc miodowy do Miami.

Dosłownie 3/4 odcinka jest zmyślone - wszystkie opisy uczuć "ofiar", to że dziewczyna miała pracować nad lekiem na białaczkę (XD), że nigdy by nie zażywała narkotyków (a na insta miała zdjęcia z blantem XD), jakieś teorie spiskowe o porywaczach, gdzie młodzi najzwyczajniej w świecie przedawkowali, no dramat. Zero rzetelności, nieudolne granie na emocjach i masa bajkopisarstwa na poziomie fanficów o One Direction.

I jeszcze te evergreeny o pękaniu baniek - przysięgam, jak jeszcze raz usłyszę "i przyszło na świat ukochane, wyczekane dziecko" to mnie chyba popie*doli XD czy ta dziewczyna naprawdę nie widzi, jakie te sformułowania są durne, czy po prostu ma to w dupie? Przecież to aż wstyd.
Tez wysluchalam ten odcinek, to pewnie matka tej dziewczyny naopowiadala jej takich rzeczy.
Widac ze cierpi, ale niestety kazde dziecko, nawet te "grzeczne" ma cos za uszami. B)
PatkaKFC
BlondDoczep

IrlandkazWarszawy pisze: wt cze 17, 2025 11:17 am Tez wysluchalam ten odcinek, to pewnie matka tej dziewczyny naopowiadala jej takich rzeczy.
Widac ze cierpi, ale niestety kazde dziecko, nawet te "grzeczne" ma cos za uszami. B)
Na pewno, i tego właśnie nie mogę znieść w tych najpopularniejszych, śmieciowych true-crime'ach - jesteś twórcą treści, twoją odpowiedzialnością jest wysłuchanie każdej perspektywy, a później PRZETWORZENIE tego i, choć przez sekundę, POMYŚLENIE, że mimo że żal najbliższych jest prawdziwy, to może nie mieć nic wspólnego z prawdą. Widzieliśmy to też przy okazji tej ostatniej sprawy, gdzie prawdopodobny sprawca pojechał sobie na wycieczkę szkolną do Hiszpanii, a matka odwalała w komentarzach na FB, broniąc go jak tylko mogła. Sory, ale bardziej prawdopodobne jest że twój dzieciak coś odwalił, niż że istnieje spisek w który zamieszane są policja, sądy, prokuratura, świadkowie zostali przekupieni, a materiały video zmontowane.

Jedyna rzecz, nad którą się zastanawiam, to czy Olga jest tak ku*ewsko naiwna/infantylna (czego nie wykluczam, patrząc na jakość tekstów, które czyta) czy zwyczajnie cyniczna i nieodpowiedzialna.

W tym momencie mi to w sumie już nie robi różnicy, bo ja się z niej wypisuję i szukam kogoś mądrzejszego, opisującego polskie sprawy.
29362523190006
LouiBag

Post autor: 29362523190006 »

PatkaKFC pisze: wt cze 17, 2025 11:54 am Na pewno, i tego właśnie nie mogę znieść w tych najpopularniejszych, śmieciowych true-crime'ach - jesteś twórcą treści, twoją odpowiedzialnością jest wysłuchanie każdej perspektywy, a później PRZETWORZENIE tego i, choć przez sekundę, POMYŚLENIE, że mimo że żal najbliższych jest prawdziwy, to może nie mieć nic wspólnego z prawdą. Widzieliśmy to też przy okazji tej ostatniej sprawy, gdzie prawdopodobny sprawca pojechał sobie na wycieczkę szkolną do Hiszpanii, a matka odwalała w komentarzach na FB, broniąc go jak tylko mogła. Sory, ale bardziej prawdopodobne jest że twój dzieciak coś odwalił, niż że istnieje spisek w który zamieszane są policja, sądy, prokuratura, świadkowie zostali przekupieni, a materiały video zmontowane.

Jedyna rzecz, nad którą się zastanawiam, to czy Olga jest tak ku*ewsko naiwna/infantylna (czego nie wykluczam, patrząc na jakość tekstów, które czyta) czy zwyczajnie cyniczna i nieodpowiedzialna.

W tym momencie mi to w sumie już nie robi różnicy, bo ja się z niej wypisuję i szukam kogoś mądrzejszego, opisującego polskie sprawy.

mi sie wydaje ze to po prostu skok na kase. Wiedziala ze odcinek sie poniesie
Awatar użytkownika
IrlandkazWarszawy
ZdalnaFanka

Post autor: IrlandkazWarszawy »

29362523190006 pisze: wt cze 17, 2025 12:11 pm mi sie wydaje ze to po prostu skok na kase. Wiedziala ze odcinek sie poniesie
Czyli rozumiem, ze jak nagra te Slady, lub juz nagrala, to ten odcinek tez bedzie stronniczy???
Limonene
RealDiamond

IrlandkazWarszawy pisze: wt cze 17, 2025 12:20 pm Czyli rozumiem, ze jak nagra te Slady, lub juz nagrala, to ten odcinek tez bedzie stronniczy???
Jeśli miałby nie być to matka w życiu się nie zgodzi na publikację xD
29362523190006
LouiBag

Post autor: 29362523190006 »

okej a rodzina moze blokowac taka publikacje?
PatkaKFC
BlondDoczep

IrlandkazWarszawy pisze: wt cze 17, 2025 12:20 pm Czyli rozumiem, ze jak nagra te Slady, lub juz nagrala, to ten odcinek tez bedzie stronniczy???
Z tego co widziałam, to Śladów na ten temat jeszcze nie ma, ale patrząc po poprzednich - tak, jedyne co ona robi to nakręca rodziny swoją udawaną empatią, rozgrzebuje rany i utwierdza ich w swoich teoriach i wyobrażeniach. I znowu, nie ma nic złego w pokazaniu jednej perspektywy (jak odklejona by nie była, bo to wciąż są prawdziwi ludzie czujący prawdziwe rzeczy, nawet jeśli nie mają nic wspólnego z rzeczywistością), ale jako "dziennikarka" ma ODPOWIEDZIALNOŚĆ, żeby to przeanalizować i np skonfrontować z ekspertami.

Tylko o jakiej rzetelności i uczciwości mówimy, jak tu wcześniej widziałam jej post wrzucony, gdzie sobie upie*doliła w głowie jakąś starą sprawę i szukała kontaktu z rodzicami sprawcy/ofiary, w komentarzach piszcie mi jej adres.

I to jest Olga, tak rodzina powiedziała to tak jest, w końcu to było wyczekane, ukochane dziecko, ale bańka pękła, a kolejne dni to oczekiwanie na to co nadejdzie. Tak więc bycie stronniczym to był strzał w dziesiątkę.
PatkaKFC
BlondDoczep

29362523190006 pisze: wt cze 17, 2025 1:02 pm okej a rodzina moze blokowac taka publikacje?
To wszystko zależy, jak byli dogadani wcześniej. W tradycyjnych mediach (gazeta, TV) PRZED udzieleniem wywiadu dziennikarz pyta o autoryzację, a odpowiadający nie wie jak trudne będą pytania - i wtedy jest moment na wyrażenie swojego sprzeciwu. W praktyce, jeśli poszłaś na wywiad, mówisz "OK, nagrywajcie", powiedziałaś co chciałaś, to może to być wyemitowane, przekazane dalej bez twojej zgody i bez konieczności zatwierdzenia tego przez ciebie.

I znowu, w praktyce to są już bardziej dżentelmeńskie umowy, szczególnie jeśli rozmawiamy ze "zwykłymi" ludźmi, a nie gwiazdami Hollywood - podeślemy ci tekst przed publikacją, daj znać czy jest wszystko OK, ale nie obiecujemy że coś zmienimy/nagramy/napiszemy jeszcze raz i tak dalej. Można tak, a można zablokować numer telefonu rozmówcy i robić co się chce.

Moja wiedza jest tu już mocno zaśniedziała (na szczęście! poprawcie mnie jak się mylę), ale z tego co pamiętam to jedyna opcja żeby zablokować to później to są właśnie te dżentelmeńskie ustalania, szantaże (nie wiem na 100%, ALE MEDIA DONOSZĄ I NIE WIEM CZY TO PRAWDA, TAK PRZECZYTAŁAM, że tak mogło być z córką Eleni i wszystkimi podcasterami, którzy musieli usuwać swoje odcinki o niej) czy pozwy cywilne, w stylu że przez was montaż zostałam pokazana w niekorzystnym świetle.

U Olgi - no kurde ona by nie doprowadziła do stworzenia publikacji, na którą rodzina by się nie zgodziła XD

Edit: i sorki za podwójnego posta, ogólnie nie przejmuje się jakimiś dramami i innymi aferami koperkowymi, chyba że robisz coś szkodliwego społecznie co wpływa na innych ludzi, to się wtedy we nie gotuje aż XD
Limonene
RealDiamond

29362523190006 pisze: wt cze 17, 2025 1:02 pm okej a rodzina moze blokowac taka publikacje?
Skoro to wywiad z nimi to raczej mogą
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

IrlandkazWarszawy pisze: wt cze 17, 2025 11:17 am Tez wysluchalam ten odcinek, to pewnie matka tej dziewczyny naopowiadala jej takich rzeczy.
To nie pierwszy odcinek gdzie Olga mówi totalne bzdury bo siostra lub matka zmarłej jej tak powiedziały. Już był jeden odcinek gdzie nastolatka kupiła bawić się lalkami chciała zostać przedszkolanką i nigdy nie piła alkoholu gdzie jednocześnie potem mówione jest że była widziana na imprezie w lokalu xd było chyba coś jeszcze o matce która kochała dziecko najbardziej na świecie jednocześnie w sumie to dziecko było w polowie porzucone i wychowywane przez dziadków
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Zależy jakie to są publikacje. Np Szymon Wochal miał taki przypadek niedawno, on też ma rozmowy z rodziną nagrywane i czasem je puszcza i rodzina bardzo była przeciwna w ogóle publikacji ale nie są w stanie jej zablokować. Tylko że no on jest serio dziennikarzem. Także nie wiem jak to z Olgą by było.
benczes
BlondDoczep

Post autor: benczes »

U mnie jakiś czas temu poleciał unsub śladów, a po przesłuchaniu ostatniego odcinka na oryginalnym kanale już całkiem się wypisuje.
Ciągła sztuczna modulacja głosu, fabularyzowanie, dramaturgia, opis jak potencjalnie wyglądała zbrodnia też według mnie nie na miejscu, czułam ogromny dyskomfort słuchając. Psi bufet na sam koniec też już można sobie było darować.
ddohejtu
Gacie z oceanu

Post autor: ddohejtu »

Jaki to znowu tajny projekt z Krakowa ma wlecieć? Pewnie podcast dla RMF, bo wrzuca ciągle rolki o słuchaniu tej stacji
Jajajakberety904

Post autor: Jajajakberety904 »

Co myślicie o najnowszych śladach zbrodni?
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

Post autor: berry blast »

Jajajakberety904 pisze: pt lip 11, 2025 3:55 pm Co myślicie o najnowszych śladach zbrodni?
Sponsorem był psi bufet :')