Mamy z mężem antresole, jeszcze nie dorobiliśmy się balustrady i to ja śpię od strony, której można spaść, bo śpię spokojnie, a mój mąż się rzuca i mógłby spaść...Lolekju pisze: ↑ndz mar 05, 2023 2:32 pmUważaj, bo zaraz jakiś adwokat diabła się włączy, że to raczej świadczy, że jest mądry xD
Mnie to rozjebało jeszcze jak już kładli się spać i Mukaszek oczywiście od strony oparcia, a Wanda z brzegu. No sorry, ale każdy logicznie myślący facet by pchał się z brzegu, nie wiem jakiś instynkt „obronny”, żeby jego kobieta nie spadła. I to też kolejny kontrast, że do kamery każdy umie pierdolić, ale jak już nagrywa Cię inna ręka to upsss… wychodzi ile masz do powiedzenia.
Nie wiem czy któraś z was słuchała ich wywiadu na temat wyboru na eurowizje. Skarpeta tak bronił wyboru argumentem: Strzelam, że to największy sukces tej dziewczyny, strzelam, że to jej najlepszy dzień w życiu. Chłop 30 lat, wygadany youtuber, nie zna słów: domniemywam, przypuszczam, domyślam się. A taki oczytany, elokwentny erudyta czasem robi podśmiechujki z Wandy. Tylko ona nie epatuje biblioteczką, nie pierdoli głupot tylko realnie działa. No nie cierpię gościa, a ten program to już takie detale pokazuje, że utwierdza w tym przekonaniu.
Offtop
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
ogarnijsiekolego
- Modna
Re: UNIWERSUM 🍆
Muuuuukasz, chodź tu, bo pan ma problem!
Serio? Ja bym się dla odmiany obraziła jakby mój facet po 8 latach związku zajął mi miejsce z brzegu, bo w nocy wstaję często do toalety i od brzegu jest mi po prostu o wiele wygodniej wstawać.Lolekju pisze: ↑ndz mar 05, 2023 2:32 pmMnie to rozjebało jeszcze jak już kładli się spać i Mukaszek oczywiście od strony oparcia, a Wanda z brzegu. No sorry, ale każdy logicznie myślący facet by pchał się z brzegu, nie wiem jakiś instynkt „obronny”, żeby jego kobieta nie spadła. I to też kolejny kontrast, że do kamery każdy umie pierdolić, ale jak już nagrywa Cię inna ręka to upsss… wychodzi ile masz do powiedzenia.
-
Karo1990
Kupuję sobie ubrania polskie/europejskie, ceramikę z mojego województwa, lokalne produkty do jedzenia itp. Ale dlatego, że mam na to czas i pieniądze. Nie każę nikomu tak robić. Natomiast takie "grube" rzeczy, jak kopcenie autem i bicie bezsensownych km, latanie tyle razy samolotem, marnowanie jedzenia- no proszę Was. To jest drogie, nieodpowiedzialne i choćby się odwracało kota ogonem i zaprzeczało - niszczące środowisko.
Szkoda, że ci co wydają rozkazy i wszystkiego zabraniają sami się do tego nie stosują. Bogacze z Davos, nie nie pokroju wandzi, tylko prawdziwi bogacze mają turbo spalające auta, odrzutowce, jachty. Ty masz szaraku Areczku jeść robaki i unikać mięsa i jeździć rowerem, a dla rasy panów krwiste smaczne steki i prywatne samoloty, które w jeden przelot spalą więcej niż my szaraki przez całe życie jedym autkiem.
-
Pimpuś Sadełko
- GreckieWakacje
https://smoglab.pl/kalkulator-lotow-emisja-co2/
Emisja „na głowę” zależy oczywiście także od wypełnienia samolotu pasażerami. Jeśli zajętych jest 100% miejsc, to emisja CO2 przypadająca na jednego pasażera jest ok. dwukrotnie mniejsza niż wtedy gdy samolot leci w połowie pusty – czyli kiedy współczynnik wypełnienia jest równy 50%.
W obu przypadkach emisja całkowita (a więc i wpływ na klimat) jest bardzo podobna. Także dlatego indywidualny ślad węglowy nie jest idealną miarą wpływu lotnictwa na ocieplenie naszej Planety.
Jednak pierwszy przypadek jest rzecz jasna korzystniejszy o tyle, że przy tej samej emisji CO2 przewieziemy dwukrotnie więcej osób. W tym sensie, ścisk i tłok w samolocie jest znacznie lepszy niż duża ilość pustych miejsc. Jako pasażerowie oczywiście mamy prawo nie lubić tłoku. Lubią go za to przewoźnicy, bo oznacza dla nich większy zysk.
Z tego samego powodu emisja przypadająca na osobę zależy od tego, w jakiej latamy klasie. Im wygodniejsze warunki podróży, tym więcej miejsca w samolocie zajmujemy my i nasz bagaż. Wszystkie podane wyżej wartości śladu węglowego odnoszą się do klasy ekonomicznej. W przypadku klasy biznesowej trzeba je pomnożyć mniej więcej przez 3, w przypadku pierwszej klasy – nawet ok. 9 razy (dane z raportu Banku Światowego).
Czyli znów: osoby latające wygodnie mają dużo wyższy ślad węglowy niż te, które podróżują stłoczone niczym sardynki w puszce.
Emisja „na głowę” zależy oczywiście także od wypełnienia samolotu pasażerami. Jeśli zajętych jest 100% miejsc, to emisja CO2 przypadająca na jednego pasażera jest ok. dwukrotnie mniejsza niż wtedy gdy samolot leci w połowie pusty – czyli kiedy współczynnik wypełnienia jest równy 50%.
W obu przypadkach emisja całkowita (a więc i wpływ na klimat) jest bardzo podobna. Także dlatego indywidualny ślad węglowy nie jest idealną miarą wpływu lotnictwa na ocieplenie naszej Planety.
Jednak pierwszy przypadek jest rzecz jasna korzystniejszy o tyle, że przy tej samej emisji CO2 przewieziemy dwukrotnie więcej osób. W tym sensie, ścisk i tłok w samolocie jest znacznie lepszy niż duża ilość pustych miejsc. Jako pasażerowie oczywiście mamy prawo nie lubić tłoku. Lubią go za to przewoźnicy, bo oznacza dla nich większy zysk.
Z tego samego powodu emisja przypadająca na osobę zależy od tego, w jakiej latamy klasie. Im wygodniejsze warunki podróży, tym więcej miejsca w samolocie zajmujemy my i nasz bagaż. Wszystkie podane wyżej wartości śladu węglowego odnoszą się do klasy ekonomicznej. W przypadku klasy biznesowej trzeba je pomnożyć mniej więcej przez 3, w przypadku pierwszej klasy – nawet ok. 9 razy (dane z raportu Banku Światowego).
Czyli znów: osoby latające wygodnie mają dużo wyższy ślad węglowy niż te, które podróżują stłoczone niczym sardynki w puszce.
-
donlarichion
- BagietkaZszarlott
Wprowadza 15 minutowe miasta to będą ludzie jeszcze tęsknić za lataniem 5 razy w tygodniu 
-
kokolenka007
- SushiRoll
Kurła dzieki bogu ze forumowiczki mojej brudnej pralki po 2 kudłatych kocurach nie widzą ufff
uwielbiam te idealne dziunie 
-
Lolekju
No wiesz ja mieszkam blok dalej od nich i jakoś baterie u pralkę mam czystą xd
Ale to ba pewno wina wody i stylu życia Wandy, ciagle zalatanej xD
-
swietomalin
- RealDiamond
Ale tu co niektóre mają ból du...y o pralkę. Z ciekawości spojrzałam na filmik i naprawdę trzeba się przyjrzeć aby dojrzeć. Pralka może brudna, może zardzewiała ale czy naprawdę macie w domy tak czysto że możecie Rodzynkową z białą rękawiczką zaprosić?
Zluzujcie majty Laski!
Zluzujcie majty Laski!
-
OlaOlaOla92
- ZdalnaFanka
Dokładnie tak, wystarczy sobie przypomnieć sprzedaż papierków po lodach ekipy, ludzie kupowali za kilkadziesiąt zł.SecretProject pisze: ↑pn mar 20, 2023 10:29 pmJa rozumiem ale jest popyt jest podaż. Wystawić można wszystko, nawet zasmarkaną chusteczkę, po prostu nie trzeba tego kupować, a świadczy to jedynie o wystawiającym. Ale po żenadzie raczej nikt się zbyt wiele nie spodziewa?podpis0 pisze: ↑pn mar 20, 2023 7:31 pmAle ona ma rację... Niektóre "oferty" na vinted to śmiech na sali. Ubrania są często brudne, dziurawe lub po prostu sprane. Już nie wspomnę, że cena to nieraz niemal 100% ceny pierwotnej. Rozumiem, że Żenada jedzie na byciu influ, ale trochę jej to psuje wizerunek czystej, zadbanej, beżowej pani![]()
-
SecretProject
- Milion subskrypcji
Co ty mówisz? To nie wiedziałam ale w takim razie sprzedać tez można wszystko xD tylko odpowiedni target trzeba znaleźć!OlaOlaOla92 pisze: ↑śr mar 22, 2023 6:51 amDokładnie tak, wystarczy sobie przypomnieć sprzedaż papierków po lodach ekipy, ludzie kupowali za kilkadziesiąt zł.SecretProject pisze: ↑pn mar 20, 2023 10:29 pmJa rozumiem ale jest popyt jest podaż. Wystawić można wszystko, nawet zasmarkaną chusteczkę, po prostu nie trzeba tego kupować, a świadczy to jedynie o wystawiającym. Ale po żenadzie raczej nikt się zbyt wiele nie spodziewa?podpis0 pisze: ↑pn mar 20, 2023 7:31 pm
Ale ona ma rację... Niektóre "oferty" na vinted to śmiech na sali. Ubrania są często brudne, dziurawe lub po prostu sprane. Już nie wspomnę, że cena to nieraz niemal 100% ceny pierwotnej. Rozumiem, że Żenada jedzie na byciu influ, ale trochę jej to psuje wizerunek czystej, zadbanej, beżowej pani![]()
-
Lolekju
Znasz kogoś kto kupił papierek po lodach ekipy? Ludzie, czemu wy wszyscy łykacie jak pelikany wszystko.OlaOlaOla92 pisze: ↑śr mar 22, 2023 6:51 amDokładnie tak, wystarczy sobie przypomnieć sprzedaż papierków po lodach ekipy, ludzie kupowali za kilkadziesiąt zł.SecretProject pisze: ↑pn mar 20, 2023 10:29 pmJa rozumiem ale jest popyt jest podaż. Wystawić można wszystko, nawet zasmarkaną chusteczkę, po prostu nie trzeba tego kupować, a świadczy to jedynie o wystawiającym. Ale po żenadzie raczej nikt się zbyt wiele nie spodziewa?podpis0 pisze: ↑pn mar 20, 2023 7:31 pm
Ale ona ma rację... Niektóre "oferty" na vinted to śmiech na sali. Ubrania są często brudne, dziurawe lub po prostu sprane. Już nie wspomnę, że cena to nieraz niemal 100% ceny pierwotnej. Rozumiem, że Żenada jedzie na byciu influ, ale trochę jej to psuje wizerunek czystej, zadbanej, beżowej pani![]()
Czy znasz kogo kto zna kogoś kto kupił albo bierzesz za pewnik te aukcje na Allegro?
-
OlaOlaOla92
- ZdalnaFanka
Tak, dwóch moich siostrzeńców, 10 i 12 lat kupili dwa papierki, 10zl za kazdy.Lolekju pisze: ↑śr mar 22, 2023 10:19 amZnasz kogoś kto kupił papierek po lodach ekipy? Ludzie, czemu wy wszyscy łykacie jak pelikany wszystko.OlaOlaOla92 pisze: ↑śr mar 22, 2023 6:51 amDokładnie tak, wystarczy sobie przypomnieć sprzedaż papierków po lodach ekipy, ludzie kupowali za kilkadziesiąt zł.SecretProject pisze: ↑pn mar 20, 2023 10:29 pm
Ja rozumiem ale jest popyt jest podaż. Wystawić można wszystko, nawet zasmarkaną chusteczkę, po prostu nie trzeba tego kupować, a świadczy to jedynie o wystawiającym. Ale po żenadzie raczej nikt się zbyt wiele nie spodziewa?
Czy znasz kogo kto zna kogoś kto kupił albo bierzesz za pewnik te aukcje na Allegro?![]()
-
lubieplacki
- MolieraDress
Zakochałam się w Formule 1. Im bardziej zaczynam zagłębiać się w temat tym szerzej otwieram oczy. To ile spalają bolidy, transport zespołów z jednego toru na inny (dzisiaj wyścigi w USA, za tydzień Monako, za dwa tygodnie znowu USA), prywatne odrzutowce. Skłoniło mnie to do refleksji dlaczego ja mam ograniczać wodę przy myciu zębów, segregować śmieci, nie jeździć samochodem do pracy a tłuc się 3 razy dłużej zbiorkomem a ktoś, gdzieś, kto ma kupę kasy ma w dupie dbanie o środowisko. Przecież takie jedne wyścigi są bardziej szkodliwe dla środowiska niż moje dbanie o nie przez pewnie kilka dobrych lat. Ktoś wyżej też napisał, że bogaci z Davos mają w 4 literach ekologię i ja się z tym zgadzam. Zgadzam się także z ideą małych kroków, ale kurcze, albo dbamy wszyscy albo zrzucamy winę na Kowalskiego bo jeździ 20 letnim Passatem. Moim zdaniem to właśnie ci z góry powinni dawać przykład. To tak na początek, żeby właśnie nikt im nie zarzucił hipokryzji.
-
donlarchinion
- BlondDoczep
Ja mam 4 zwierzaki i mam zarówno mop-odkurzacz jak i Dysona z tą końcówką... I jedno jest przydatne i drugie. Jak wychodzę do pracy odpalam jeżdżący odkurzacz, później w połowie dnia jeszcze raz
No dla niej 16 zł to niedużo
-
Hipokrytka
- FlafLover
ja korzystam warto, szczególnie przy rezerwowaniu noclegów, kupowaniu sprzętów do domu i ogólnie nawet w niektórych sieciówkach można skorzystać. Ja wypłaciłam kilkaset złotych już. Byłam sceptyczna, ale po pierwszych 20zł (minimalna kwota wypłata) jak faktycznie przyszły te pieniądze na konto korzystam.