Izabela Zabłocka
Moderator: verysweetcherryIzabela Zabłocka
Aż jestem zdziwiona, że do tej pory nie ma wątku na temat sprawy Izabeli Zabłockiej. W skrócie zaginęła w 2010 w Anglii, obecnie przełom - aresztowano ( i wypuszczona za kaucja) 3 osoby - 2 kobiety i mężczyzna. Przeszukano ogródek w domu, w którym mieszkała i odnaleziono jej zwłoki. Izabela miała córkę, która to zaczęła coś działać w sprawie zaginionej mamy kiedy dorosła. Zaginięcie zgłoszono w Polsce, a okazało się, że nikt nie zrobił tego w Anglii.
Wstawiam link do podkastu, jeśli ktoś chce się trochę lepiej zapoznać https://youtu.be/UlvNlE8Lxw8?si=LKNC4ANWZqBa75l5
Wstawiam link do podkastu, jeśli ktoś chce się trochę lepiej zapoznać https://youtu.be/UlvNlE8Lxw8?si=LKNC4ANWZqBa75l5
-
Martyna2904
- Tritonotti
Widziałam tik toki o tej sprawie i naprawdę zastanawia mnie fakt, że przez tyle lat nikt nie zgłosił jej zaginięcia w Wlk Brytanii, gdzie przebywała
same girl. mieszkam w UK od kilku lat i to obok Derby gdzie bywam więc tym bardziej mnie to dotknęło. gdyby to zostało zgłoszone lata temu to pewnie szybciej by się wyjaśniło/zaczęli by to badać. nie chcę żeby to zabrzmiało jako wywyższanie angielskiej policji bo bywa bardzo ułomna ale jeśli chodzi o ich widział detektywistyczny, to zawsze działaj niemal od razu i kopia w sprawie ile się da, patrząc na czas. bardzo mi szkoda rodziny tej kobiety i przede wszystkim jej samej.Martyna2904 pisze: ↑wt cze 03, 2025 2:06 am Widziałam tik toki o tej sprawie i naprawdę zastanawia mnie fakt, że przez tyle lat nikt nie zgłosił jej zaginięcia w Wlk Brytanii, gdzie przebywała![]()
ps normanton gdzie Izabela wtedy mieszkała, do dziś jest uważana za najgorsza dzielnice i najlepiej unikać w pewnych porach. ja bywam raz na jakiś czas bo mają spoko polski sklep.
Właśnie mignęły mi też komentarze że mieszkała w nieciekawej okolicy, jedna dziewczyna wypowiadała się, że mieszkała w tamtych czasach tam przez chwilę - policja zbytnio nie chciała tam przyjeżdżać, a jej sąsiadem był diler. Dodatkowo ludzie wypowiadali się, że było to zagłębie, gdzie były fabryki "od czarnej roboty" mięso, ryby chłodnie - kto mógł, to tam nie pracował, co też sprzyjało temu, że mieszkańcy pracownicy to w dużej mierze różnego rodzaju elementkatjm pisze: ↑wt cze 03, 2025 2:25 am same girl. mieszkam w UK od kilku lat i to obok Derby gdzie bywam więc tym bardziej mnie to dotknęło. gdyby to zostało zgłoszone lata temu to pewnie szybciej by się wyjaśniło/zaczęli by to badać. nie chcę żeby to zabrzmiało jako wywyższanie angielskiej policji bo bywa bardzo ułomna ale jeśli chodzi o ich widział detektywistyczny, to zawsze działaj niemal od razu i kopia w sprawie ile się da, patrząc na czas. bardzo mi szkoda rodziny tej kobiety i przede wszystkim jej samej.
ps normanton gdzie Izabela wtedy mieszkała, do dziś jest uważana za najgorsza dzielnice i najlepiej unikać w pewnych porach. ja bywam raz na jakiś czas bo mają spoko polski sklep.
słuchałałam podcastu i jej dziewczyna była młodsza o 6 lat i teraz ma 39… tam był wątek, że one się rozstały, bo jej dziewczyna związała się z kierownikiem tych zakładów mięsnych, gdzie pracowały, a córce zaginionej powiedziała, że jej matka poznała kogoś w innym mieście i wyjechała
nie wiem jak było 15lat temu, dziś nadal nieciekawie ale jakiś fabryk w pobliżu nie widziałam. myślę że ta nieciekawa reputacja wynika z tego, że jest tam nic kultur i crime rate jest wyższy niż w samym mieście, i tych dookoła. o dilerce też słyszałam. myślę że opinie ta dzielnica ma taką samą, jak w całym UK ma Birmingham, czyli unikaćMadaya pisze: ↑wt cze 03, 2025 7:48 am Właśnie mignęły mi też komentarze że mieszkała w nieciekawej okolicy, jedna dziewczyna wypowiadała się, że mieszkała w tamtych czasach tam przez chwilę - policja zbytnio nie chciała tam przyjeżdżać, a jej sąsiadem był diler. Dodatkowo ludzie wypowiadali się, że było to zagłębie, gdzie były fabryki "od czarnej roboty" mięso, ryby chłodnie - kto mógł, to tam nie pracował, co też sprzyjało temu, że mieszkańcy pracownicy to w dużej mierze różnego rodzaju element
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
Też mnie to zastanawiało. Zwłaszcza że córka ma z 25 lat około, od siedmiu jest pełnoletnia i mogła to zrobić sama. A jak była dzieckiem to totalne nieporozumienie że nikt z dorosłych w rodzinie nie był w stanie tego zrobić. Serio niepojęte.Martyna2904 pisze: ↑wt cze 03, 2025 2:06 am Widziałam tik toki o tej sprawie i naprawdę zastanawia mnie fakt, że przez tyle lat nikt nie zgłosił jej zaginięcia w Wlk Brytanii, gdzie przebywała![]()
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
Ja o sprawie słuchałem zupełnie niedawno tutaj: https://youtu.be/UlvNlE8Lxw8?si=qAS37ZQCGF5KFUFz
Zgłosili w Polsce i wg procedury nasza policja powinna się skontaktować z policją w UK. Może rodzina nie była świadoma, że tego nie zrobiliPrzemoKondratowicz pisze: ↑wt cze 03, 2025 7:06 pm Też mnie to zastanawiało. Zwłaszcza że córka ma z 25 lat około, od siedmiu jest pełnoletnia i mogła to zrobić sama. A jak była dzieckiem to totalne nieporozumienie że nikt z dorosłych w rodzinie nie był w stanie tego zrobić. Serio niepojęte.
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
W każdym razie z tego co wiem - klimat mocno rodem z serialu emigracja
, okolica nieciekawa, pracownicy fizyczni w miejsca typu fabryka mięsa/rzeznia, fabryki, ciasne szeregowce przerobione na pokoje, rotacja ludzi. Wystarczy obejrzeć na street view jak to wygląda. Dzielnica kiepska, niewykwalifikowani pracownicy bez języka, mieszanka ludzi różnych kultur i narodowości. Ciekawe jak plotki o tym że jej dziewczyna związała się z kimś z pracy.
Oczywiście że tak, niemniej nie ma co tu obwiniać rodzinyPrzemoKondratowicz pisze: ↑wt cze 03, 2025 11:43 pm Może, ale nadal to szokuje jeśli mam być szczery
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
-
KasiaBasia56
- Modna
Raz ja aresztowali wyszła za kaucja, teraz po raz drugiPrzemoKondratowicz pisze: ↑śr cze 04, 2025 10:23 am Ona jest teraz aresztowana? Bo czytałem spis wywiadu z nią to mówiła że tak tak ona powiedziała że Iza wyjechała bo tak myślała w sumie
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
Dziękuję właśnie mi Derbyshire Constabulary info wyskoczyło. Cytuję:
Kobieta została oskarżona o morderstwo Izabeli Zabłockiej, która zaginęła bez śladu 15 lat temu.
Izabela, obywatelka polska, przyjechała do Wielkiej Brytanii w 2009 r., ale przestała kontaktować się z rodziną w sierpniu 2010 r., kiedy miała 30 lat. Od tamtej pory nikt jej nie widział.
Dwa tygodnie temu wszczęto dochodzenie w sprawie morderstwa, a szczątki ludzkie, prawdopodobnie należące do Izabeli, znaleziono w ogrodzie nieruchomości przy Princes Street w Normanton.
Do tej pory w ramach śledztwa aresztowano pięć osób.
Anna Podedworna, 39 lat, z Boyer Street w Derby, została oskarżona o morderstwo, uniemożliwianie zgodnego z prawem pochówku oraz utrudnianie działania wymiaru sprawiedliwości.
Pozostaje ona w areszcie policyjnym i zostanie doprowadzona do Sadu Grodzkiego, Southern Derbyshire Magistrates’ Court w piątek 6 czerwca.
Dwie inne kobiety w wieku 39 i 43 lat oraz dwóch mężczyzn w wieku 41 i 48 lat zostało aresztowanych pod zarzutem morderstwa i został na nich nałożony policyjny środek zapobiegawczy do czasu przeprowadzenia dalszego dochodzenia.
tak być powinno wszędziePrzemoKondratowicz pisze: ↑czw cze 05, 2025 8:34 pm Nie wiem ale też mnie to interesuje bo w UK takie rzeczy są jawne
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
Też tak uważam. Najważniejsze części orzeczenia sądu też często są publiczne. Czytałem w sprawie Sebastiana Kalinowskiego. To powinno być publiczne też w Polsce https://www.judiciary.uk/wp-content/upl ... 031122.pdf
w UK ważna jest jawność, w Polsce prywatność. stety i niestety. w UK też nie upublicznia danych w niektórych przypadkach ale zazwyczaj jeśli chodzi o małoletnich, osoby narażone (chore np). myślę że u nas chodzi o ten cały lincz którego czasem pełno. myślę że gdyby dane były upubliczniane u nas, to wiele spraw miałoby swój koniec dawno temu...PrzemoKondratowicz pisze: ↑pt cze 06, 2025 12:00 am Też tak uważam. Najważniejsze części orzeczenia sądu też często są publiczne. Czytałem w sprawie Sebastiana Kalinowskiego. To powinno być publiczne też w Polsce https://www.judiciary.uk/wp-content/upl ... 031122.pdf
strasznie mi żal jej córki. dziecko, 9letnie już świadomie wiedziało że mama nie wraca do domu