Dziewczyny ile wypada dać w kopercie za osobę? Komunia na 60 osób w restauracji, obiad i tyle. Dziecko chce kasę, a nie prezenty.
Nie zostaliśmy zaproszeni do kościoła z powodu braku miejsca. Czyli jedziemy tylko na obiad. No i mamy zgrzyt. Mój chłop nie chce za dużo z porfela wyciągać, bo wiadomo i tak mamy koszty związane z ciuchami i transportem. Moim zdaniem mniej niż 1000 nie wypada. Moze ktoś ostatnio organizował i napisze ile goście dawali.
Komunia w dalszej rodzinie
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
Rzeka.chaosu
- Currently:Vienna
Moja córka dostała złoto i biżuterię ale tylko chrzestni i dziadkowie kupili za więcej niż 1000 zł. Uważam, że to dużo jednak nie wiem ile mniej więcej kosztuje organizacja. U mnie te koszty odpadły bo zrobiliśmy grilla w ogrodzie i było 12 osób. Napisałaś, że to dalszą rodzina a masz z nimi dobry kontakt,lubisz ich? Zależy też, czy w kopercie chcesz dać minimum za talerzyk czynie zwracasz na to uwagi.
- MissNobody66
- SkrzydełkaZhooters
Boże żałuję że żyję w takim kraju gdzie trzeba na takie okazje ładować ile wlezie najlepiej to z 2k dać bo inaczej wstyd. Tymczasem na tym "brudnym zachodzie" w Niemczech komunia ma charakter religijny i max co się daje i to chrzestni to 100euro, no ale u nas to wiadomo wstyd dać 500 zł nawet jak Cię nie stać to musisz dać więcej.
-
Rzeka.chaosu
Myślę, że za talerzyk. Będzie nas troje. Czytałam, że teraz to koszt 250+ (restauracja, duża sala). Więc coś w granicy 800-1000 byłoby ok. Kontakt średni (rodzina męża, on raczej ich nie widuje). A z drugiej strony to tylko obiad, więc nie ma co szaleć.Niu90 pisze: ↑pt maja 23, 2025 11:05 pm Moja córka dostała złoto i biżuterię ale tylko chrzestni i dziadkowie kupili za więcej niż 1000 zł. Uważam, że to dużo jednak nie wiem ile mniej więcej kosztuje organizacja. U mnie te koszty odpadły bo zrobiliśmy grilla w ogrodzie i było 12 osób. Napisałaś, że to dalszą rodzina a masz z nimi dobry kontakt,lubisz ich? Zależy też, czy w kopercie chcesz dać minimum za talerzyk czynie zwracasz na to uwagi.
-
Rzeka.chaosu
A kto pisze, żeby 2k ładować? Nie chodzi o wstyd, bo każdy daje tyle ile może. Raczej o to, że chcę dać tyle, żeby pasowało do okoliczności.MissNobody66 pisze: ↑pt maja 23, 2025 11:39 pm Boże żałuję że żyję w takim kraju gdzie trzeba na takie okazje ładować ile wlezie najlepiej to z 2k dać bo inaczej wstyd. Tymczasem na tym "brudnym zachodzie" w Niemczech komunia ma charakter religijny i max co się daje i to chrzestni to 100euro, no ale u nas to wiadomo wstyd dać 500 zł nawet jak Cię nie stać to musisz dać więcej.
1000 zł na komunię od dalszej rodziny?
ja się cieszę że mam normalną rodzinę i znajomych i nikt nikogo nie obgaduje ze względu na "złe" prezenty i nie wymaga nie wiadomo ile kasy w kopercie. Teraz mój chrześniak miał komunię i kupiłam mu porządny zegarek, chciałam taki żeby mu długo posłużył i dałam 1000 zł, to moja siostra ze szwagrem prawie się przewrócili jak zobaczyli paragon (dałam im w razie gdyby musieli oddać na gwarancję) i wciąż mi powtarzają że w tym roku żadnego prezentu już młodemu nie muszę dawać.
Ja bym dala 200-300 zł jeśli to dalsza rodzina. Naprawdę, nie dajmy się zwariować. Ja robiąc imprezę nie wymagam, że goście mi za nią zapłacą i wiem, że osoby z mojego otoczenia myślą tak samo.
Ja bym dala 200-300 zł jeśli to dalsza rodzina. Naprawdę, nie dajmy się zwariować. Ja robiąc imprezę nie wymagam, że goście mi za nią zapłacą i wiem, że osoby z mojego otoczenia myślą tak samo.
-
Gdymniesenzmorzy
- FejkTiffany
Jeśli to dalsza rodzina to moim zdaniem 500 zł to jest maks. 1000 zł to dałabym najbliższej rodzinie lub przyjaciółce do koperty ślubnej, a nie na komunię 
-
Rzeka.chaosu
Dzięki za odpowiedzi. Poszliśmy na kompromis i daliśmy 700 zł.