Start
Mój profil

bartek frykowski

Moderator: verysweetcherry
Dora_Diamant
Kciuk

bartek frykowski

Post autor: Dora_Diamant »

Sprawa już dość stara, ale często wraca.

Bartek Frykowski, syn Wojciecha, ojciec Mai (Agnieszki). Aspirujący operator filmowy, zginął w tajemniczych okolicznościach, gdy spędzał czas z Karoliną Wajdą, córką Andrzeja i Beaty Tyszkiewicz. Został dźgnięty nożem, a było to podobno samob*, w co nie wierzy jego matka, niegdyś modelka, Ewa Morelle. Ewa przyjaźniła się z Beatą Tyszkiewicz, po tej tragedii zerwała kontakty, uważając, że Karolina ma udział w zbrodni, a jej rodzice to zatuszowali.
Phoebe Buffay
Koczkodan

Post autor: Phoebe Buffay »

https://www.pudelek.pl/tragiczna-smierc ... 617963200a
Tatuś i mamusia załatwili wszystko jak trzeba. Przeciętny Kowalski już dawno by "pierdział w pasiaki". Przecież to niby samob* jest tak kuriozalne, że hej.
PEONIA
Licówka

Post autor: PEONIA »

No ja uważam, że jest tak jak mówi Ewa Morelle. Ślepy widzi co tam się stało....
Platini_blabla

Post autor: Platini_blabla »

Zastanawiam się tylko czemu ta sprawa jest tak wyciszona! Nikt się nią nie interesuje nawet od strony świata true crime
Phoebe Buffay
Koczkodan

Post autor: Phoebe Buffay »

Platini_blabla pisze: wt paź 29, 2024 5:03 pm Zastanawiam się tylko czemu ta sprawa jest tak wyciszona! Nikt się nią nie interesuje nawet od strony świata true crime
Bo w sprawę wmieszane są elity, a ich się nie tyka.
Dora_Diamant
Kciuk

Post autor: Dora_Diamant »

Platini_blabla pisze: wt paź 29, 2024 5:03 pm Zastanawiam się tylko czemu ta sprawa jest tak wyciszona! Nikt się nią nie interesuje nawet od strony świata true crime
Tak, to jest bardzo smutne. Gdyby Maja, jako córka, chciała coś poruszyć, to i tak nikt nie weźmie jej na poważnie. Podobnie Ewy Morelle, która nadal strasznie cierpi po tej śmierci. Bartek nie był ideałem, wręcz przeciwnie, ale zasługuje na sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
makasha
RiczAsFak

Post autor: makasha »

Moja przyjaciółka pracowała wtedy w plorkarskim brukowcu i to było fascynujace, jak zamknięto usta mediom, teraz by to nie przeszło. Jeden jedyny Poksat informował, że w ogóle ktoś znany (czy też że znanej rodziny) zginął.

...a potem nikomu nie znana brzydka aktorka dostała główną rolę u tatusia...
Hej-ho, let's go!
Mooniaa
FlafLover

Post autor: Mooniaa »

O jaka aktorkę chodzi?
Przecież Karolina Wajda nie grała u ojca.

Ogólnie Frykowscy to bardzo ciekawa rodzina, mogliby o nich serial zrobić. Tak każdy z mężczyzn zginął w tragicznych okolicznościach,kto wie, czy jakby Bartek mial syna, też by coś mu się stało..
Roar2104
Mokra Włoszka

Post autor: Roar2104 »

Mooniaa pisze: śr gru 11, 2024 6:22 pm O jaka aktorkę chodzi?
Przecież Karolina Wajda nie grała u ojca.

Ogólnie Frykowscy to bardzo ciekawa rodzina, mogliby o nich serial zrobić. Tak każdy z mężczyzn zginął w tragicznych okolicznościach,kto wie, czy jakby Bartek mial syna, też by coś mu się stało..
Pewnie mowa o Agacie Buzek, zagrała Klarę w "Zemście" Wajdy. Istnieje teoria, że dostała tę rolę za to, że jej ojciec, ówczesny premier, pomagał tuszować sprawę Frykowskiego.
Mooniaa
FlafLover

Domyśliłam się, że chodzi o Buzek, ale poprzedni post brzmiał jakby aktorka dostala role u taty,czyli Wajdy.
Sybilla19&4
PsychoFanka

Post autor: Sybilla19&4 »

Bardzo ciekawa sprawa. A czym w ogole sie ta karolina wajda zajmuje ?
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

Post autor: Alexa2344 »

Phoebe Buffay pisze: wt paź 29, 2024 5:16 pm Bo w sprawę wmieszane są elity, a ich się nie tyka.
Z opisu sprawy jasno wynika że to Karolcia go załatwila ,przynajmniej wiele na to wskazuje -natomiast wyciszenie sprawy jak najbardziej zrozumiale-tata słynny reżyser et cetera.
Nie pierwszy i nie ostatni raz kiedy sprawa jest wyciszana dzięki koneksjom .
Mooniaa
FlafLover

Szkoda, że sprawę zamietli pod dywan.
Nie było tu samob* a prawdopodobnie sprzeczka kłótnia glupi wypadek w którym zginął, i trzeba było zacierać ślady. A zrobili z niego samob*..
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

Mooniaa pisze: śr maja 21, 2025 8:39 am Szkoda, że sprawę zamietli pod dywan.
Nie było tu samob* a prawdopodobnie sprzeczka kłótnia glupi wypadek w którym zginął, i trzeba było zacierać ślady. A zrobili z niego samob*..
Sprzeczka w której ktoś komuś wsadza nóż w brzuch?c'mon...
Na wypadek to też jakoś nie wygląda,przypadkiem się nabił?
Mooniaa
FlafLover

To moje spekulacje, nie sądzę, by też to było zabojstwo z zimna krwią, coś tam musialo się wydarzyć.
Na pewno to nie było samob*, a niestety tak niestety się utarło i wszędzie tak piszą.
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
Currently:revenge

Post autor: pieczonyziemniak. »

Jest jakiś rzetelny podcast na ten temat?
MoniMal
Mokra Włoszka

Post autor: MoniMal »

Poszukaj w necie, na bank był o tym podcast bo słucham parę lat temu ale już nie pamiętam u kogo
Awatar użytkownika
babycowboy
Koczkodan

Post autor: babycowboy »

Alexa2344 pisze: śr maja 21, 2025 10:06 am Sprzeczka w której ktoś komuś wsadza nóż w brzuch?c'mon...
No a mało było sytuacji, w których ludzie się kłócili i ktoś w przypływie emocji chwycił co miał pod ręką i albo się zamachnął albo kogoś dźgnął? Albo popchnął kogoś/poszarpał i niefortunnie upadł? Takie wypadki to nie jest coś super rzadkiego. Nie wiemy jak ich relacja wyglądała, jeżeli z natury była burzliwa i tego dnia rozpętała się jakaś kłótnia to jak najbardziej mogło tak być. To nie wygląda na zaplanowaną zbrodnię (i jaki miałby być motyw w ogóle?) tylko coś co wydarzyło się pod wpływem chwili i później było na szybko tuszowane
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

babycowboy pisze: śr maja 21, 2025 1:55 pm No a mało było sytuacji, w których ludzie się kłócili i ktoś w przypływie emocji chwycił co miał pod ręką i albo się zamachnął albo kogoś dźgnął? Albo popchnął kogoś/poszarpał i niefortunnie upadł? Takie wypadki to nie jest coś super rzadkiego. Nie wiemy jak ich relacja wyglądała, jeżeli z natury była burzliwa i tego dnia rozpętała się jakaś kłótnia to jak najbardziej mogło tak być. To nie wygląda na zaplanowaną zbrodnię (i jaki miałby być motyw w ogóle?) tylko coś co wydarzyło się pod wpływem chwili i później było na szybko tuszowane
O ewentualnych motywach nie wiesz nic podobnie jak ja i reszta forum,nie zakładaj więc z góry że coś jest niemożliwe.
No ok zbrodni w afekcie bywa sporo ale tam są inne dziwne rzeczy z tego co pamiętam cyt "Wątpliwości budziło też zachowanie dwóch przyjaciółek, które nie chciały na początku wpuścić policji do środka. Gdy funkcjonariusze weszli do kuchni, zauważyli, że pomieszczenie zostało wysprzątane. Podłoga było świeżo umyta. Również wspomniany wcześniej nóż został wyczyszczony. Z tego powodu nie znaleziono na nim odcisków żadnej z obecnych w dworku osób. Kobiety tłumaczyły się, że zrobiły to wszystko odruchowo. Twierdziły też, że nie chciały, wpuścić policji, by Frykowski miał spokój."- tak się robi podczas zwykłej sprzeczki i w afekcie?no sorry ale nie kupuje takiej wersji.
Tam jest zbyt dużo kontrowersji plus dziwna zmowa milczenia wokół sprawy .
Nie wierzę też że sam się zabił.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
120mkw

Post autor: SmokAnalog »

Alexa2344 pisze: śr maja 21, 2025 8:27 am Z opisu sprawy jasno wynika że to Karolcia go załatwila ,przynajmniej wiele na to wskazuje -natomiast wyciszenie sprawy jak najbardziej zrozumiale-tata słynny reżyser et cetera.
Nie pierwszy i nie ostatni raz kiedy sprawa jest wyciszana dzięki koneksjom .
Wszystko się kupy trzyma, ale jednak się nie trzyma. Bo praktycznie wszystkie szczegóły dostały się do publicznej wiadomości, takie szczegóły, jak narzędzie i rodzaje zadanych ran. Gdyby chciano to porządnie zatuszować, zrobiliby z tego "klasyczne" samob* typu powieszenie, podcięcie żył czy zastrzelenie. Oczywiście, są ludzie, którzy byli tam na miejscu, jak np. ratownicy z karetki i oni wiedzą, co się stało, ale skoro udało się zamknąć usta mediom, to dlaczego nie im? Sam nie wierzę w oficjalną wersję i też uważam, że ślepy widzi, co się stało, ale jednak cała sprawa jest co najmniej dziwna. Oczywiście, Polska nawet w tamtych latach to nie Rosja i nie dało się aż tak bezczelnie przekręcić faktów, ale po co przekręcać je tak, aby wszystko nie trzymało się kupy?
Awatar użytkownika
nienadlugo
GreckieWakacje

Post autor: nienadlugo »

SmokAnalog pisze: śr maja 21, 2025 3:15 pm Wszystko się kupy trzyma, ale jednak się nie trzyma. Bo praktycznie wszystkie szczegóły dostały się do publicznej wiadomości, takie szczegóły, jak narzędzie i rodzaje zadanych ran. Gdyby chciano to porządnie zatuszować, zrobiliby z tego "klasyczne" samob* typu powieszenie, podcięcie żył czy zastrzelenie. Oczywiście, są ludzie, którzy byli tam na miejscu, jak np. ratownicy z karetki i oni wiedzą, co się stało, ale skoro udało się zamknąć usta mediom, to dlaczego nie im? Sam nie wierzę w oficjalną wersję i też uważam, że ślepy widzi, co się stało, ale jednak cała sprawa jest co najmniej dziwna. Oczywiście, Polska nawet w tamtych latach to nie Rosja i nie dało się aż tak bezczelnie przekręcić faktów, ale po co przekręcać je tak, aby wszystko nie trzymało się kupy?
No to co myślisz ze tam się stało?
Awatar użytkownika
babycowboy
Koczkodan

Post autor: babycowboy »

Alexa2344 pisze: śr maja 21, 2025 2:25 pm Gdy funkcjonariusze weszli do kuchni, zauważyli, że pomieszczenie zostało wysprzątane. Podłoga było świeżo umyta. Również wspomniany wcześniej nóż został wyczyszczony. Z tego powodu nie znaleziono na nim odcisków żadnej z obecnych w dworku osób. Kobiety tłumaczyły się, że zrobiły to wszystko odruchowo. Twierdziły też, że nie chciały, wpuścić policji, by Frykowski miał spokój."- tak się robi podczas zwykłej sprzeczki i w afekcie?
No to chyba mówię, że było to potem tuszowane. Nie mogły czegoś tuszować bez wysprzątania miejsca zbrodni xD Ich wersja nie trzyma się kupy, bo działały chaotycznie, a resztą zajął się tatuś. Gdyby to było planowane to raczej nie wystawiłyby się na pierwszy front i nie zabiły go podczas gdy tylko oni są w domu, bo to zrzuca na nie łatwo winę. I myślę, że miałyby lepsze wytłumaczenie niż "nie wpuścimy was bo chcemy żeby Frykowski miał spokój"
Awatar użytkownika
SmokAnalog
120mkw

Post autor: SmokAnalog »

nienadlugo pisze: śr maja 21, 2025 11:31 pm No to co myślisz ze tam się stało?
Nic nie myślę. Raczej nie to, co się podało do publicznej wiadomości, natomiast takie wyjaśnienie wydaje się mieć pewne braki, które wymieniłem.
Awatar użytkownika
nienadlugo
GreckieWakacje

Post autor: nienadlugo »

SmokAnalog pisze: czw maja 22, 2025 12:48 am Nic nie myślę. Raczej nie to, co się podało do publicznej wiadomości, natomiast takie wyjaśnienie wydaje się mieć pewne braki, które wymieniłem.
O tak tu się zgadzam, myślę że nie było to sam oobojstwo, myślę że to mógł być jaki nieszczęśliwy wypadek/zbieg okoliczności
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

babycowboy pisze: czw maja 22, 2025 12:36 am No to chyba mówię, że było to potem tuszowane. Nie mogły czegoś tuszować bez wysprzątania miejsca zbrodni xD Ich wersja nie trzyma się kupy, bo działały chaotycznie, a resztą zajął się tatuś. Gdyby to było planowane to raczej nie wystawiłyby się na pierwszy front i nie zabiły go podczas gdy tylko oni są w domu, bo to zrzuca na nie łatwo winę. I myślę, że miałyby lepsze wytłumaczenie niż "nie wpuścimy was bo chcemy żeby Frykowski miał spokój"
Zdaje się że nie kumasz kompletnie pojęcia afektu xd i tego co miałam na myśli.
Ich wersja nie trzyma się kupy no właśnie o to chodzi-jak ktoś zabija w emocjach to potem na zimno i z rozmysłem nie czyści narzędzia zbrodni et cetera.
Zresztą szkoda dyskutować,sprawa śmierdzi na kilometr ,oficjalna wersja kupiona zapewne pieniędzmi tatusia i tyle w temacie.