Start
Mój profil

Morderstwo na UW

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
cbnhl
Gacie z oceanu

Re: Morderstwo na UW

Post autor: cbnhl »

PrzemoKondratowicz pisze: pt maja 09, 2025 12:12 pm Ok czytałem o tym w wątku o najbardziej brutalnych przestepstwach więc osobnego wątku nie ma. Można by nawiązać do dyskusji stąd i stamtąd.
Zrobiłam wątek. Przyznam, że średnio ogarniam jeszcze forum i nie wiem, czy da się wstawić linka, więc jak coś to po prostu informuję, że jest 😅
~ mam papiery, żeby mądrzyć się tu za darmo ~
unfaithfully
Samarka

Post autor: unfaithfully »

PrzemoKondratowicz pisze: pt maja 09, 2025 12:26 pm Tak, ludzie którzy byli w głębokim szoku, którzy mieli pełne podstawy sądzić że ochrona budynku zgłosi to na policję bo do tego jest, którzy sami byli w szoku i nie chcieli przeciążać sieci i przerobów numeru alarmowego, są tak samo winni jak sprawca który z siekierą rzucił się na dwie osoby. To są dwie identyczne sprawy. Nom. Dokładnie to samo.
slyszysz siebie?
To co oni zrobili to jest zwalanie odpowiedzialnosci na kogos innego, kogos kto nie wiesz czy po ta policje i pomoc jednak zadzwoni.
Wiec nie zaslaniajmy ich tym, bo serio zamiast nagrywac, mozna bylo podniesc telefon i zadzwonic, watpie ze w dzisiejszych czasach linia by sie przeciazyla, Lepiej zeby bylo tych zgloszen 100 niz ani jednego, bo ktos myslal, ze ktos inny zglosi
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

unfaithfully pisze: pt maja 09, 2025 12:35 pm slyszysz siebie?
To co oni zrobili to jest zwalanie odpowiedzialnosci na kogos innego, kogos kto nie wiesz czy po ta policje i pomoc jednak zadzwoni.
Wiec nie zaslaniajmy ich tym, bo serio zamiast nagrywac, mozna bylo podniesc telefon i zadzwonic, watpie ze w dzisiejszych czasach linia by sie przeciazyla, Lepiej zeby bylo tych zgloszen 100 niz ani jednego, bo ktos myslal, ze ktos inny zglosi
Tak słyszę siebie, tobie tez proponuje sie usłyszeć, bo niektórzy mają odlot obarczając postronnych zszokowanych ludzi winą za brutalną zbrodnie. To nie jest pole kukurydzy tylko UW z monitoringiem k własną ochroną. Ci ludzie mieli wszelkie podstawy żeby sądzić że służby porządkowe się tym zajęły i wezwały pomoc bo od tego są.
Awatar użytkownika
cbnhl
Gacie z oceanu

Post autor: cbnhl »

unfaithfully pisze: pt maja 09, 2025 12:35 pm slyszysz siebie?
To niestety bardzo częste zjawisko 😔 W psychologii nazywamy je dyfuzją odpowiedzialności
~ mam papiery, żeby mądrzyć się tu za darmo ~
Awatar użytkownika
Grubababa
Willa z basenem

Post autor: Grubababa »

dama_w_krakowie pisze: pt maja 09, 2025 10:53 am Tak, skojarzenia są jednoznaczne. Głównie to jest spowodowane okolicznościami w którym sprawca gryzie. Zarówno Kajtek jak i Mieszko stosowali ten rodzaj ataku.
Łazisz po różnych wątkach i wytykasz ludziom, że piszą głupoty, a sama powielasz takie kocopoły. Nie chodzi o żadne gryzienie. Zarówno ten chełm, jak i wdzianko, spętane ręce i nogi są po to, żeby ten psychol nie zrobił sobie czegoś, nie walnął łbem w ścianę na przykład. A nie "bo wprawca gryzie" xD
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
dama_w_krakowie
Koczkodan

Post autor: dama_w_krakowie »

Grubababa pisze: pt maja 09, 2025 12:40 pm Zarówno ten chełm, jak i wdzianko, spętane ręce i nogi są po to, żeby ten psychol nie zrobił sobie czegoś, nie walnął łbem w ścianę na przykład. A nie "bo wprawca gryzie" xD
Tak, też. Jedno nie wyklucza drugiego.
benczes
BlondDoczep

Post autor: benczes »

Kasandraa pisze: pt maja 09, 2025 12:23 pm Ludzie którzy to widzieli a nie zgłosili nigdzie są tak samo winni
Dlaczego szerzysz dezinformację? Nie chodził z siekierą po kampusie, wyjął bezpośrednio przed atakiem.
Ostatnio zmieniony pt maja 09, 2025 12:43 pm przez benczes, łącznie zmieniany 1 raz.
dama_w_krakowie
Koczkodan

benczes pisze: pt maja 09, 2025 12:41 pm Dlaczego szerzysz dezinformację? Nie chodził z siekierą po kampusie, wyjął bezpośrednio przed atakiem.
Bo tak jest większa sensacja "wariat chodził z siekierą przez ponad godzinę po kampusie aż kogoś zabił, a pokolenie płatków śniegu nie wezwało pomocy tylko kręciło tik toczki".
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Co do kasku dodam jeszcze ze on jest skonstruowany w ten sposób żeby ściskał mocno szczękę żeby ograniczyć ryzyko odgryzienia sobie języka co jest dość ekstremalnym ale jednak zdarzającym się przypadkiem samookaleczenia
agszaszka
Siatkarka

Post autor: agszaszka »

A czy podano gdzieś informacje o wynikach badan toksykologicznych? mial coś we krwi/moczu?
Awatar użytkownika
hanak2
Mokra Włoszka

Post autor: hanak2 »

Czyli ten post na grupie fb, że kręci się gość z siekierą, to był fejk/napisany po ataku? Skoro teraz jest wersja, że siekierę miał schowaną?
Kasandraa

Post autor: Kasandraa »

hanak2 pisze: pt maja 09, 2025 1:04 pm Czyli ten post na grupie fb, że kręci się gość z siekierą, to był fejk/napisany po ataku? Skoro teraz jest wersja, że siekierę miał schowaną?
To nie był fejk
jasminedamatt
Koczkodan

Post autor: jasminedamatt »

Uważam że z szacunku do sprawy ten wątek powinien zostać zamknięty
Awatar użytkownika
Grubababa
Willa z basenem

Post autor: Grubababa »

hanak2 pisze: pt maja 09, 2025 1:04 pm Czyli ten post na grupie fb, że kręci się gość z siekierą, to był fejk/napisany po ataku? Skoro teraz jest wersja, że siekierę miał schowaną?
Na konferencji prasowej prokurator powiedział, że sprawca szedł z plecakiem/torbą i w niej miał siekierę. Wyjął ją bezpośrednio przed atakiem. Powiedział też coś w stylu, że "monitoring na UW jest bardzo dobrej jakości", więc służby na pewno mają jasny obraz przebiegu tej tragedii. A że w internecie hula tyle sprzecznych teorii, to chyba z każdą sprawą tak jest. To nie było tak, że łaził 30 minut z siekierą po kampusie. Padło też na konferencji, że miał w torbie noże/bagnet i książkę Dialogi Konfucjusza.
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
benczes
BlondDoczep

Post autor: benczes »

agszaszka pisze: pt maja 09, 2025 1:03 pm A czy podano gdzieś informacje o wynikach badan toksykologicznych? mial coś we krwi/moczu?
Nie podano, polecam odsłuchać konreferencję na YT, jak dotąd jest tam najwięcej, jak sądzę, najbardziej wiarygodnych informacji.
Andoloszka
Migocząca Świeczka

Post autor: Andoloszka »

Powiem tak - dwa dni po morderstwie jest duzo sprzecznych informacji, wykłócacie się kto ma większą racje. Obwiniacie studentów o tragedie bo nikt nie zadzwonił? To wyobraźcie sobie jaki przepływ informacji i dezinformacji musiał być w tamtym czasie? Pomijam już fakt, że w polsce mamy zerowe pojęcie o tym jak zachować się w sytuacji zagrożenia - takich jak atak nożownika, podłożenie bomby etc. Mnie wcale nie dziwi brak reakcji, bo ja jedyną rzeczą jaką zapamiętałam chociażby ze szkoleń przeciwpożarowych w podstawówce, to żeby przepisać szybko zadanie tablicy, bo nauczycielka wolała skupić sie na swojej lekcji, niż na przeprowadzonym szkoleniu przez strażaków.
Awatar użytkownika
laura_bunko
Tritonotti

Post autor: laura_bunko »

No właśnie, tak mało się skupia na książce którą ze sobą miał, a najważniejsza maksyma Konfucjusza to "nie czyń drugiemu co tobie niemiłe" co tylko utwierdza mnie, że to nie był afekt a zaplanowana zbrodnia.
iri1979
Drama Maker

Post autor: iri1979 »

Ewakuowano BUW (i podobno kilka innych uczelni w Warszawie) bo przyszedł mail od "studenta rzeźnika", który napisał, że zmontował bombę i zostawił ją w sali wykładowej i ma wybuchnąć w czasie wykładu i kupił siekierę, by wszystkich pozabijać... ja pier*ole, co się z niektórymi ludźmi dzieje....
silene1310
MiamiBicz

Post autor: silene1310 »

Kolezanki13 pisze: pt maja 09, 2025 11:19 am Teraz nie jest, ale był w liceum.
Przecież MW wydała oficjalne oświadczenie, że nie jest, nigdy nie był ani się nie ubiegał o członkostwo.
KlaudynkaO
RoyalBaby

Post autor: KlaudynkaO »

Ja się trochę popłakałam przyznam szczerze :(
Andoloszka
Migocząca Świeczka

Post autor: Andoloszka »

iri1979 pisze: pt maja 09, 2025 1:15 pm Ewakuowano BUW (i podobno kilka innych uczelni w Warszawie) bo przyszedł mail od "studenta rzeźnika", który napisał, że zmontował bombę i zostawił ją w sali wykładowej i ma wybuchnąć w czasie wykładu i kupił siekierę, by wszystkich pozabijać... ja pier*ole, co się z niektórymi ludźmi dzieje....
Dalej głaszczmy ich po główce..Nie wiem jak sie naukowo nazywa to zjawisko, ale jedno morderstwo uaktywnia innych psycholi
Krytykujebolubie
Ciastko

Post autor: Krytykujebolubie »

Ech ma super adwokata, z powodu drastycznosci czynu i z szacunku dla rodziny ofiary proces będzie niejawny, na 100% uznany będzie za niepoczytalnego i umieszczony w specjalnym zakładzie, mam tylko nadzieję, że za dobre sprawowanie nie wyjdzie po 10-15 latach, bo ja nie wierzę w wyleczenie takich osób, wypuscisz na wolnosc i w końcu nie wytrzyma i zrobi to znowu.
irdgaf
Mokra Włoszka

Post autor: irdgaf »

silene1310 pisze: pt maja 09, 2025 1:16 pm Przecież MW wydała oficjalne oświadczenie, że nie jest, nigdy nie był ani się nie ubiegał o członkostwo.
To chyba dziewczyna, która chodziła z nim do klasy w liceum mówiła o tym, że należał do MW. Ciekawe czy w takim razie on kłamał ludziom o przynależności czy coś się jej pomyliło.
dama_w_krakowie
Koczkodan

laura_bunko pisze: pt maja 09, 2025 1:13 pm No właśnie, tak mało się skupia na książce którą ze sobą miał, a najważniejsza maksyma Konfucjusza to "nie czyń drugiemu co tobie niemiłe" co tylko utwierdza mnie, że to nie był afekt a zaplanowana zbrodnia.
A jednak miał narzędzia zbrodni przy sobie cały dzień i nie zaatakował od razu tylko zaatakował później, pod koniec dnia. Co tam właściwie się stało między Mieszkiem a portierką? Błąd w komunikacji, który sprawił, że sytuacja niepotrzebnie eskalowała i wymknęła się spod kontroli...? Czemu zazwyczaj spokojny Mieszko wpadł w aż taki amok?
Awatar użytkownika
SmokAnalog
120mkw

Post autor: SmokAnalog »

Grubababa pisze: pt maja 09, 2025 1:06 pm Na konferencji prasowej prokurator powiedział, że sprawca szedł z plecakiem/torbą i w niej miał siekierę. Wyjął ją bezpośrednio przed atakiem. Powiedział też coś w stylu, że "monitoring na UW jest bardzo dobrej jakości", więc służby na pewno mają jasny obraz przebiegu tej tragedii. A że w internecie hula tyle sprzecznych teorii, to chyba z każdą sprawą tak jest. To nie było tak, że łaził 30 minut z siekierą po kampusie. Padło też na konferencji, że miał w torbie noże/bagnet i książkę Dialogi Konfucjusza.
Te Dialogi są bardzo istotne w tej sprawie. xd

A student od dawna nie jest z automatu synonimem kogoś o wysokiej inteligencji i kulturze. Studentka to już w ogóle dorobiła się kilku znaczeń. :) Naiwnym jest oczekiwanie, że w sytuacji próby student zachowa się, jak należy, bo jest studentem. W tym przypadku widać, że nie wiedzą, do czego służy telefon.