Start
Mój profil

Morderstwo na UW

Moderator: verysweetcherry
Karlajn
Modna

Re: Morderstwo na UW

Post autor: Karlajn »

Kotek_99 pisze: czw maja 08, 2025 7:37 pm Jestem w stanie w to uwierzyć... niestety.
Najbardziej mnie dziwi ten post, który brzmi jak "stoi typ z siekierą, jak coś to pukajcie do sali, pozdrawiam" xD
Ktoś wyżej pisał, że to był fejk i też się prędzej ku temu skłaniam, bo ciężko mi sobie wyobrazić tak lekkie podejście do "jegomościa z siekierą".
Ja niestety dostałam bez ostrzeżenia a tym bardziej bez pytania mnie o zgodę zdjęcie ciała tej pani zrobione chyba przez służby, bo obok leżała już folia. Nie wiem gdzie są granice.
sezamek

Post autor: sezamek »

plotki3030 pisze: czw maja 08, 2025 8:10 pm Masz rację, że film, jeśli już nagrany powinien być udostępniony tylko właściwym organom jako dowód w sprawie, nigdy nie powinien być udostępniony.
I też mam nadzieję że wyczyszczą co się da i nie będzie można go znaleźć. Ja z duszą na ramieniu otwierałam artykuły bo obawiałam się że może coś wrzucili a mnie sam tekst przeraża wystarczająco aczkolwiek w związku z pojawieniem się tyłu plotek myślę że ludzie którzy prosili o linki po prostu chcieli samodzielnie wyrobić zdanie o wydarzeniu, bo jak czytamy każdy film był różnie odbierany. Tak jak mówię mam nadzieję że zostanie usunięty i zabezpieczony jako dowód.
Mnie sprawa szokuje tym bardziej że z tego co czytam typ zaniepokoił kilka osób zanim doszło do tragedii. Ta pani moim zdaniem była przypadkowa ofiarą i wielki żal że straciła życie bo nikt nie zareagował w porę.
już tu wstawił ktoś link do portalu, gdzie niestety były zdjęcia. niby zamazane, ale od razu na początku się pokazywało
thisguuurl
LouiBag

Post autor: thisguuurl »

W Uwadze teraz mówią o tym…
xnat13
PrinTu

Post autor: xnat13 »

Była konferencja, po krótce: przyznał że do stawianych mu czynów, nie odpowiedział jednak na żadne zadawane pytania, a podane wyjaśnienie było nieskładne w związku z czym konieczna jest opinia sądowo psychiatryczna do kolejnych kroków. Podczas zatrzymania miał przy sobie oprócz siekiery, książkę Dialogi Konfucjusza, scyzoryk oraz bagnet. Sekcja zwłok zaplanowana jest na jutro.
Awatar użytkownika
joalla
Currently: planning drama

Post autor: joalla »

Awatar użytkownika
joalla

Awatar użytkownika
joalla

Jabba pisze: czw maja 08, 2025 12:07 pm Skąd informacje że nikt nie zadzwonił na policję ?
Teraz są już powszechnie dostępne.

https://wiadomosci.wp.pl/przed-atakiem- ... rPenop4rug
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Klaudia1737

Post autor: Klaudia1737 »

ramen123 pisze: czw maja 08, 2025 6:54 pm To ponoć fejk, widziałam sprostowanie, że ten post został zamieszczony już po fakcie.
Odnośnie tego co piszesz. Zaprzeczasz sama sobie. Piszesz, że fejk a potem, że ktoś zamieścił po fakcie. To były minuty. Więc post jest prawdziwy i z okolic tej godziny. Ludzie zamiast wezwać policję to nagrywali ☺️
sezamek

Klaudia1737 pisze: czw maja 08, 2025 9:17 pm Odnośnie tego co piszesz. Zaprzeczasz sama sobie. Piszesz, że fejk a potem, że ktoś zamieścił po fakcie. To były minuty. Więc post jest prawdziwy i z okolic tej godziny. Ludzie zamiast wezwać policję to nagrywali ☺️
A to nie jest grupa z akceptacją postów? Bo wtedy mogło być opóźnienie.
xnyxx
BagietkaZszarlott

Post autor: xnyxx »

Nie jestem w stanie sobie wyobrazić co się dzieje w głowie takiej osoby. Jedynym „wytłumaczeniem” mogą narkotyki. Żebyście mnie zaraz nie zjedli - wiadomo, nie można tego wytłumaczyć, ale po prostu nie jestem w stanie wyobrazić sobie choroby psychicznej, która doprowadza człowieka do takiego czynu. Nie mogę przestać o tym myśleć, gdyby pani portierka próbowała go zatrzymać od środka i zaczęłaby krzyczeć, to bardzo prawdopodobne jest to, że teraz byłaby z nami i nic by się nie stało, ewentualnie zostałaby ranna. Jestem też za tym, żeby ochroniarze to nie byli panowie po 60, tylko osoby w sile wieku, wysportowane i z pozwoleniem na broń. Co mógł zrobić ten biedny ochroniarz? Krzyczeć, że ma ją zostawić? Psychola takie coś nie powstrzyma, a tak może dostałby kulkę w rękę/nogę i wszystko skończyłoby się inaczej, a tak mamy jedną ofiarę śmiertelną i drugą ofiarę, która przeżyła ten atak, ale podejrzewam, że psychicznie nigdy się nie podniesie. Ogromna tragedia, a ludzie, którzy udostępniają nagrania z jakichkolwiek morderstw/wypadków powinni iść siedzieć. Jeśli nie uregulujemy tego prawnie, takie zachowania się nie skończą. Mam nadzieje tylko, że dzieciaki nie są na tyle bezczelne i wstrętne, że przesyłają ten filmik do dzieci tej pani.
sezamek

xnyxx pisze: czw maja 08, 2025 9:19 pm Nie jestem w stanie sobie wyobrazić co się dzieje w głowie takiej osoby. Jedynym „wytłumaczeniem” mogą narkotyki. Żebyście mnie zaraz nie zjedli - wiadomo, nie można tego wytłumaczyć, ale po prostu nie jestem w stanie wyobrazić sobie choroby psychicznej, która doprowadza człowieka do takiego czynu. Nie mogę przestać o tym myśleć, gdyby pani portierka próbowała go zatrzymać od środka i zaczęłaby krzyczeć, to bardzo prawdopodobne jest to, że teraz byłaby z nami i nic by się nie stało, ewentualnie zostałaby ranna. Jestem też za tym, żeby ochroniarze to nie byli panowie po 60, tylko osoby w sile wieku, wysportowane i z pozwoleniem na broń. Co mógł zrobić ten biedny ochroniarz? Krzyczeć, że ma ją zostawić? Psychola takie coś nie powstrzyma, a tak może dostałby kulkę w rękę/nogę i wszystko skończyłoby się inaczej, a tak mamy jedną ofiarę śmiertelną i drugą ofiarę, która przeżyła ten atak, ale podejrzewam, że psychicznie nigdy się nie podniesie. Ogromna tragedia, a ludzie, którzy udostępniają nagrania z jakichkolwiek morderstw/wypadków powinni iść siedzieć. Jeśli nie uregulujemy tego prawnie, takie zachowania się nie skończą. Mam nadzieje tylko, że dzieciaki nie są na tyle bezczelne i wstrętne, że przesyłają ten filmik do dzieci tej pani.
No to, że sobie nie potrafisz wyobrazić to niestety nie znaczy, że to nie istnieje.
Awatar użytkownika
cbnhl
Gacie z oceanu

Post autor: cbnhl »

Jestem przerażona tymi nowymi doniesieniami, że najpierw chciał zaatakować ekspedientkę. To coraz bardziej wygląda mi na jakąś psychozę, może faktycznie narkotyczną….

Rozumiem brak “fizycznej” reakcji ze strony osób postronnych, ale okropnie przeraża mnie to, że niektórzy z nich byli w bezpiecznej odległości i bez problemu wezwaliby pomoc, a woleli nagrywać… Brak słów…
~ mam papiery, żeby mądrzyć się tu za darmo ~
Karla2137
Mokra Włoszka

Post autor: Karla2137 »

Jeśli chodzi o oglądanie takich filmików, to nie wiem, niektórych ludzie nie brzydzą takie widoki, pamiętajmy że są ludzie którzy takie widoki oglądają na co dzień (strażacy, policjanci, ratownicy). Nie popieram przesyłania i udostępniania tego filmiku na każdym kroku, ale myślę że czasami wygrywa zwykła ludzka ciekawość. Kiedyś wydaje mi się że nawet więcej takich drastycznych ujęć było w telewizji czy w gazetach. Dlaczego ludzie dobrowolnie to oglądają to nie wiem. Po prostu, żeby zobaczyć jak wygląda taka tragedia. Myślę że potem też łatwiej zachować się w sytuacji gdzie wydarzy się jakiś wypadek i jest dużo krwi. Ktoś kto już widział takie rzeczy nie spanikuje albo nie zemdleje, tylko jest szansa że zachowa zimną krew. Trochę przeraża fakt, że nikt nie zadzwonił po policję ale wydaje mi się że w naszym społeczeństwie nadal jest przekonanie że za nieuzasadnione wezwanie policji można dostać karę albo mandat. Poza tym ludzie myślą że już ktoś na pewno wezwał to nie będą drugi raz dzwonić. Wydaje mi się że spotkania z policją żeby uświadamiać obywateli co powinni robić w danych sytuacjach i jak się zachowywać powinny odbywać się nie tylko w szkołach, ale i w miejscach pracy na przykład. Wtedy ludzie nie baliby się użyć telefonu, do którego są przyklejeni 24 godziny na dobę.
minnies
ŚpioszkiKenzo

Post autor: minnies »

cbnhl pisze: czw maja 08, 2025 9:23 pm Jestem przerażona tymi nowymi doniesieniami, że najpierw chciał zaatakować ekspedientkę. To coraz bardziej wygląda mi na jakąś psychozę, może faktycznie narkotyczną….

Rozumiem brak “fizycznej” reakcji ze strony osób postronnych, ale okropnie przeraża mnie to, że niektórzy z nich byli w bezpiecznej odległości i bez problemu wezwaliby pomoc, a woleli nagrywać… Brak słów…
Oprócz tej kobiety był tam jeszcze ktoś? Dobrze rozumiem?
ramen123
Skarpeta Rakieta

Post autor: ramen123 »

Klaudia1737 pisze: czw maja 08, 2025 9:17 pm Odnośnie tego co piszesz. Zaprzeczasz sama sobie. Piszesz, że fejk a potem, że ktoś zamieścił po fakcie. To były minuty. Więc post jest prawdziwy i z okolic tej godziny. Ludzie zamiast wezwać policję to nagrywali ☺️
Nie zaprzeczam sobie, widziałam komentarze studentów z tej grupy, którzy pisali jak było
Klaudia1737

Post autor: Klaudia1737 »

ramen123 pisze: czw maja 08, 2025 9:42 pm Nie zaprzeczam sobie, widziałam komentarze studentów z tej grupy, którzy pisali jak było
To znaczy jak było? Ten screen to fake czy faktycznie ktoś dodal taki post ? Czy taka grupa nie istnieje?
xnyxx
BagietkaZszarlott

Post autor: xnyxx »

sezamek pisze: czw maja 08, 2025 9:22 pm No to, że sobie nie potrafisz wyobrazić to niestety nie znaczy, że to nie istnieje.
Nie powiedziałam, że nie istnieje, bo istnieje i tego nie podważam, ale nie mogę pojąć do czego zdolny jest ludzki mózg.
Awatar użytkownika
Leoncino
Ciastko

Post autor: Leoncino »

Karla2137 pisze: czw maja 08, 2025 9:32 pm Jeśli chodzi o oglądanie takich filmików, to nie wiem, niektórych ludzie nie brzydzą takie widoki, pamiętajmy że są ludzie którzy takie widoki oglądają na co dzień (strażacy, policjanci, ratownicy). Nie popieram przesyłania i udostępniania tego filmiku na każdym kroku, ale myślę że czasami wygrywa zwykła ludzka ciekawość. Kiedyś wydaje mi się że nawet więcej takich drastycznych ujęć było w telewizji czy w gazetach. Dlaczego ludzie dobrowolnie to oglądają to nie wiem. Po prostu, żeby zobaczyć jak wygląda taka tragedia. Myślę że potem też łatwiej zachować się w sytuacji gdzie wydarzy się jakiś wypadek i jest dużo krwi. Ktoś kto już widział takie rzeczy nie spanikuje albo nie zemdleje, tylko jest szansa że zachowa zimną krew. Trochę przeraża fakt, że nikt nie zadzwonił po policję ale wydaje mi się że w naszym społeczeństwie nadal jest przekonanie że za nieuzasadnione wezwanie policji można dostać karę albo mandat. Poza tym ludzie myślą że już ktoś na pewno wezwał to nie będą drugi raz dzwonić. Wydaje mi się że spotkania z policją żeby uświadamiać obywateli co powinni robić w danych sytuacjach i jak się zachowywać powinny odbywać się nie tylko w szkołach, ale i w miejscach pracy na przykład. Wtedy ludzie nie baliby się użyć telefonu, do którego są przyklejeni 24 godziny na dobę.

W punkt! Wydaje mi się też, że ludzie na miejscu byli w takim szoku, że nie wierzyli w to, co widzą i wszystkie prawidłowe reakcje niezadziałały. Żeby nie było, nie chce nikogo usprawiedliwiać, ale sama nie wiem, jak bym się zachowała w takiej sytuacji… :'(
Nawet jeśli chce się kogoś zniszczyć, zdeprecjonować, można mnożyć figury obrzydliwości, ale to dochodzi do ściany, zwłaszcza gdy na przeszkodzie stają ortografia i składnia. (Dorota Masłowska).
babynoney
ŚpioszkiKenzo

Post autor: babynoney »

Jezu, kończyłam tą samą szkołę co on, nawet w tym samym czasie tam byliśmy. To już było poruszane w wątku Mai, ale potwierdza się, że mordercami są często ci z wysokim IQ. było tam dużo dziwnych ludzi, przysłowiowych nerdów, tajemniczych, dziwny vibe. wiadomo to tylko procent, ale aż ciarki przechodzą wiedząc że ta dziwna aura z nikad się nie brała
dama_w_krakowie
Koczkodan

Post autor: dama_w_krakowie »

Agatka321 pisze: czw maja 08, 2025 10:05 pm A jak ten chłopak na tym nagraniu się zachowuje, nagrali go inni uczniowie, tak po prostu sobie wyszli na korytarz i zaczęli gościa nagrywać? Nie na moje nerwy oglądanie takich filmików ale się zastanawiam jak ten chłopak się zachowywał, co zrobił jak widział że go rówieśnicy filmowali, czy coś mówił...
Zdarzenie miało miejsce na dziedzińcu, ten najbardziej rozpowszechniony film ma głosy "dzwońcie po pogotowie, po pogotowie dzwońcie, Tomek uciekaj", drugie mniej znane ujęcie z okna nie ma odróżnialnych głosów tylko ogólny harmider "o boże" i jakieś śmiechy. W obu wersjach nie słychać żeby sprawca cokolwiek mówił albo krzyczał.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
120mkw

Post autor: SmokAnalog »

babynoney pisze: czw maja 08, 2025 9:51 pm Jezu, kończyłam tą samą szkołę co on, nawet w tym samym czasie tam byliśmy. To już było poruszane w wątku Mai, ale potwierdza się, że mordercami są często ci z wysokim IQ. było tam dużo dziwnych ludzi, przysłowiowych nerdów, tajemniczych, dziwny vibe. wiadomo to tylko procent, ale aż ciarki przechodzą wiedząc że ta dziwna aura z nikad się nie brała
Trochę mnie zaczyna irytować to wspominanie o inteligencji wielu morderców. Leszek Pękalski jest inteligentny? Jeffrey Dahmer był? Myślę, że wśród morderców są osoby o iq 150, jak i upośledzeni intelektualnie. Nie ma reguły.
dama_w_krakowie
Koczkodan

SmokAnalog pisze: czw maja 08, 2025 10:14 pm Trochę mnie zaczyna irytować to wspominanie o inteligencji wielu morderców. Leszek Pękalski jest inteligentny? Jeffrey Dahmer był? Myślę, że wśród morderców są osoby o iq 150, jak i upośledzeni intelektualnie. Nie ma reguły.
Leszek Pękalski nie jest inteligentny, ale nie jest też mordercą. To upośledzony człowiek, który był na tyle naiwny, że wmówiono mu cudze przestępstwa do których on się masowo przyznawał. On jest raczej pomnikiem patologii wymiaru sprawiedliwości, a nie przykładem, że wśród morderców są różne osoby.
Agatka321
Currently:Dubaj

Post autor: Agatka321 »

dama_w_krakowie pisze: czw maja 08, 2025 10:11 pm Zdarzenie miało miejsce na dziedzińcu, ten najbardziej rozpowszechniony film ma głosy "dzwońcie po pogotowie, po pogotowie dzwońcie, Tomek uciekaj", drugie mniej znane ujęcie z okna nie ma odróżnialnych głosów tylko ogólny harmider "o boże" i jakieś śmiechy. W obu wersjach nie słychać żeby sprawca cokolwiek mówił albo krzyczał.
Dzięki, myślałam że to na korytarzu było, coś pomieszałam.

Był kilka lat taki przypadek chłopaka z Głowaczowej. Drobny chłopiec w okularach, bardzo dobrze się uczył, świadectwa z paskiem, zabił siostrę kijem a potem zadzwonił na policę i opowiedział co zrobił, okazało się że prowadził pamiętnik gdzie wypisywał niepokojące rzeczy i miał liste osób które chce zabić, też nikt się nie spodziewał, tak mi się trochę skojarzyło z tą sprawą.

Może to głupie ale jak słyszę o wypadku samochodowym to szukam informacji jak do niego doszło i czyja była wina, jeśli kierowca przekroczył prędkość albo jechał pijany to oddycham z "ulgą", kiedy widzę na tik toku że jakieś dziecko zmarło szukam w komentarzach informacji jak zmarło bo sama mam małe dziecko i zastanawiam się nad powodami i czy można się przed tym uchronić, tak samo z morderstwami, zastanawiam się czy ofiara znała sprawcę czy nie, jeśli nie jest to tym bardziej przerażające.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
120mkw

Post autor: SmokAnalog »

dama_w_krakowie pisze: czw maja 08, 2025 10:17 pm Leszek Pękalski nie jest inteligentny, ale nie jest też mordercą. To upośledzony człowiek, który był na tyle naiwny, że wmówiono mu cudze przestępstwa do których on się masowo przyznawał. On jest raczej pomnikiem patologii wymiaru sprawiedliwości, a nie przykładem, że wśród morderców są różne osoby.
Pomyliłaś go z Marchwickim.
dama_w_krakowie
Koczkodan

Agatka321 pisze: czw maja 08, 2025 10:18 pm Dzięki, myślałam że to na korytarzu było, coś pomieszałam.

Był kilka lat taki przypadek chłopaka z Głowaczowej. Drobny chłopiec w okularach, bardzo dobrze się uczył, świadectwa z paskiem, zabił siostrę kijem a potem zadzwonił na policę i opowiedział co zrobił, okazało się że prowadził pamiętnik gdzie wypisywał niepokojące rzeczy i miał liste osób które chce zabić, też nikt się nie spodziewał, tak mi się trochę skojarzyło z tą sprawą.

Może to głupie ale jak słyszę o wypadku samochodowym to szukam informacji jak do niego doszło i czyja była wina, jeśli kierowca przekroczył prędkość albo jechał pijany to oddycham z "ulgą", kiedy widzę na tik toku że jakieś dziecko zmarło szukam w komentarzach informacji jak zmarło bo sama mam małe dziecko i zastanawiam się nad powodami i czy można się przed tym uchronić, tak samo z morderstwami, zastanawiam się czy ofiara znała sprawcę czy nie, jeśli nie jest to tym bardziej przerażające.
Zło jest banalne i przerażające. Nie ma przed nim schronienia i nie da zawsze się go zracjonalizować. W sprawie jeszcze wiele nas zaskoczy. Wątpię, że Hanna Dobrowolska się za to zabierze, bo to jednak nie ten kaliber intelektualny, ale jeszcze dużo wyjdzie o przeszłości tego chłopaka i dobrze by było gdyby wyszło jak prawica go zradykalizowała.