Ja chciałam tylko zauważyć, że gdy zbrodnię popełnia ktoś spoza Polski to jego narodowość jest przez pewien czas tajemnicą, a tu od razu było napisane w artykułach, że to Polak. Nie tylko prawica to wykorzystuje, bo w środowiskach lewicowych pojawiają się komentarze typu ("To Polaków trzeba się bać", "dalej żyjmy narracją jakim zagrożeniem są dla nas obcokrajowcy :klaun:"). Zero wniosków z tragedii, dalej wojenka polityczna i polaryzacja społeczeństwa.
Morderstwo na UW
Moderator: verysweetcherryRe: Morderstwo na UW
Nie odlatujcie... Jaką inspiracje widzicie w 'Zbrodni i karze' oprócz tego, że użył siekiery
Ok, wycofajmy wszystkie lektury, filmy, seriale z motywem przemocy na pewno wtedy nie będzie przestępstw.. W końcu w średniowieczu ludzie się nie zabijali.
A ten pomysł z bramkami w szpitalu i na uczelniach.. I gdzie jeszcze? W piekarni, w kawiarni, u fryzjera? Wiem, że ciężko to zaakceptować, ale psychole są wśród nas, jeżeli ktoś będzie chciał zrobić jatkę to ją zrobi.. ostatnie wydarzenia pokazują, że nigdzie nie można czuć się bezpiecznie. Całkiem niedawno była historia z dziadkiem który na ulicy zadźgał przedszkolaka... bo tak... Wcześniej w środku dnia w restauracji koleś zastrzelił nowego partnera swojej byłej.. Albo Poznański który poćwiartował korepetytorkę. Cieszmy się jedynie, że nie ma u nas łatwego dostępu do broni..
Już to tutaj pisałam (wpis spadł? nie wyświetla się), ale jest duże podobieństwo do sprawy z 2002 roku na Politechnice Gdańskiej. Tam sprawca również użył toporka.
Nie odlatujcie aż tak co do inspiracji “zbrodnią i karą”, tutaj raczej nie ma żadnych podobieństw, oprócz narzędzia zbrodni. Zupełnie inna sytuacja
Nie odlatujcie aż tak co do inspiracji “zbrodnią i karą”, tutaj raczej nie ma żadnych podobieństw, oprócz narzędzia zbrodni. Zupełnie inna sytuacja
~ mam papiery, żeby mądrzyć się tu za darmo ~
Nie zawsze, tylko ostatnio gdy nie ma informacji o narodowości to pojawia się krzyk chłopców z konfy w tonie podobnym jak napisałaś "jakby to byl polak to juz na pewno by napisali, a to na pewno inżynier" tak było w przypadku zabójstwa lekarza... był krzyk, że narodowość nie jest podawana bo to na 100 % nie polak.. i jak sie okazalo ze polak to sie krzyk skończył. Nie przypominam sobie zeby wczesniej były informacje w stylu "Polak zamordował kobiete" ale własnie przez takie skomlenie o imigrantach dziennikarze od razu piszą, że polak..liliona12 pisze: ↑czw maja 08, 2025 12:05 pm Ja chciałam tylko zauważyć, że gdy zbrodnię popełnia ktoś spoza Polski to jego narodowość jest przez pewien czas tajemnicą, a tu od razu było napisane w artykułach, że to Polak. Nie tylko prawica to wykorzystuje, bo w środowiskach lewicowych pojawiają się komentarze typu ("To Polaków trzeba się bać", "dalej żyjmy narracją jakim zagrożeniem są dla nas obcokrajowcy :klaun:"). Zero wniosków z tragedii, dalej wojenka polityczna i polaryzacja społeczeństwa.
tam była troszkę inna sytuacja, bo student zrobił to z zemsty na profesorze, chciał go zabić, ale uratował go asystent.. Tutaj na razie nie ma informacji o motywie, ale jeżeli jakiś był to portierka była raczej przypadkową ofiarą.. dziwne więc, że wyżył się na nią z taką siłą..cbnhl pisze: ↑czw maja 08, 2025 12:16 pm Już to tutaj pisałam (wpis spadł? nie wyświetla się), ale jest duże podobieństwo do sprawy z 2002 roku na Politechnice Gdańskiej. Tam sprawca również użył toporka.
Co by się w tym kraju nie wydarzyło, zawsze, ale to zawsze musi zostać przypisane, którejś ze "stron". A, bo to biały Polak (xD) zwolennik konfy, to prawica winna. A jakby to był obcokrajowiec to lewica winna. Byleby skoczyć sobie do gardeł w imię no właśnie czego? Ludzie, opamiętajcie się, winien tej sytuacji jest tylko i wyłącznie sprawca!!!!!!! Nie żadna książka, nie żadna partia. Może jakieś substancje, może choroba psychiczna, a może to urodzony psychopata. Nie wiemy tego i pewnie 100% prawdy się nie dowiemy.
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
- malinowepola2013
- LouiBag
Jestem w ogromnym szoku ile w ostatnim czasie wydarzyło się głośnych tragedii..
Ludzie są bezwzględni i okrutni nie potrafię pojąć jak można zrobić coś takiego
Ludzie są bezwzględni i okrutni nie potrafię pojąć jak można zrobić coś takiego
-
unfaithfully
- Samarka
W ogole moze przestanmy produkowac filomy i seriale kryminalne i dokumentalne oraz nagrywac podcasty true crime, idac tym tokiem myslenia...lui21 pisze: ↑czw maja 08, 2025 12:13 pm Nie odlatujcie... Jaką inspiracje widzicie w 'Zbrodni i karze' oprócz tego, że użył siekiery?
Ok, wycofajmy wszystkie lektury, filmy, seriale z motywem przemocy na pewno wtedy nie będzie przestępstw.. W końcu w średniowieczu ludzie się nie zabijali.
A ten pomysł z bramkami w szpitalu i na uczelniach.. I gdzie jeszcze? W piekarni, w kawiarni, u fryzjera? Wiem, że ciężko to zaakceptować, ale psychole są wśród nas, jeżeli ktoś będzie chciał zrobić jatkę to ją zrobi.. ostatnie wydarzenia pokazują, że nigdzie nie można czuć się bezpiecznie. Całkiem niedawno była historia z dziadkiem który na ulicy zadźgał przedszkolaka... bo tak... Wcześniej w środku dnia w restauracji koleś zastrzelił nowego partnera swojej byłej.. Albo Poznański który poćwiartował korepetytorkę. Cieszmy się jedynie, że nie ma u nas łatwego dostępu do broni..
Nie, zaden normalny czlowiek nie porywa sie z siekiera na portierke uniwersytety, bo 5 minut wczesniej sluchal podcastu kryminalnego. jako ludzie mamy zdolnosc odroznienia rzeczywistosci od fikcji, znamy konswekwencje ktore sie wiaza z aktami przemocy ktorych moglibysmy sie dopuscic i raczej nikt normalny nie mysli "ale super, dzisiaj sobie kogos zabije, bo w ksiazce bylo tak i tak"... Takie glupier pier*dololo. o tych lekturach.
To prawda, ale okoliczności podobne. Uczelnia, student atakuje toporkiem, dwie osoby ranne… Zastanawiałam się, czy sprawca wiedział o tej sprawie i - o ile atak faktycznie był planowany - mógł się na tym jakkolwiek wzorować i/lub inspirować, szczególnie, że kolejne ploty chodzą, że krzyczał coś o zemście. Ale teraz nie ma co “spiskować”, wypada nam po prostu czekać na konferencje prokuratury.lui21 pisze: ↑czw maja 08, 2025 12:22 pm tam była troszkę inna sytuacja, bo student zrobił to z zemsty na profesorze, chciał go zabić, ale uratował go asystent.. Tutaj na razie nie ma informacji o motywie, ale jeżeli jakiś był to portierka była raczej przypadkową ofiarą.. dziwne więc, że wyżył się na nią z taką siłą..
Straszna tragedia i bardzo dotknęło mnie to wszystko, sama jestem studentką i ciężko mi sobie wyobrazić, jak czują się pracownicy i studenci UW, a co dopiero rodzina portierki…
Poznański też wyglądał na grzecznego, a dla wielu kobiet był na pewno atrakcyjny wizualnie. Myślę, że gdyby w naszym kraju byłby łatwy dostęp do broni to spowodowałby masakrę na miarę Breivika.
Zgadzam się że winny jest tylko sprawca, ale badania psychologiczne mówią o tym że takim psychopatom wystarczy iskra, inspiracja, bodziec uruchamiający ich sadystyczne zachowania. Dlatego debatujemy tutaj nad motywem puki nie ma jeszcze oficjalnej informacji z prokuratury…
Ja sama jestem dość mocno związana ze środowiskiem kryminalistycznym ze względu na mój kierunek studiów, zdaje sobie sprawę też, że dużo spraw kryminalnych nigdy nie dociera do mediów, ale ostatnie dni mnie przerażają.
Atak nożownika w szpitalu, śmierć Mai Kowalskiej, atak na UW, wczoraj w Ustce znaleziono też walizkę z poćwiartowanym ciałem. Straszne jest to, co się dzieje i to w tak krótkim odstępie czasowym.
Atak nożownika w szpitalu, śmierć Mai Kowalskiej, atak na UW, wczoraj w Ustce znaleziono też walizkę z poćwiartowanym ciałem. Straszne jest to, co się dzieje i to w tak krótkim odstępie czasowym.
-
Rzeka.chaosu
- Currently:Vienna
Bo szczują jedno na drugich. Ktoś niedojrzały to czyta i uznaje, że nienawiść i mocne rozwiązania to norma.Grubababa pisze: ↑czw maja 08, 2025 12:25 pm Co by się w tym kraju nie wydarzyło, zawsze, ale to zawsze musi zostać przypisane, którejś ze "stron". A, bo to biały Polak (xD) zwolennik konfy, to prawica winna. A jakby to był obcokrajowiec to lewica winna. Byleby skoczyć sobie do gardeł w imię no właśnie czego? Ludzie, opamiętajcie się, winien tej sytuacji jest tylko i wyłącznie sprawca!!!!!!! Nie żadna książka, nie żadna partia. Może jakieś substancje, może choroba psychiczna, a może to urodzony psychopata. Nie wiemy tego i pewnie 100% prawdy się nie dowiemy.
Nie sądzę żeby się wzorował, ale rozumiem dlaczego ta sytuacja może się skojarzyć - po prostu u nas na szczęście takie sytuacje są absolutnie wyjątkowe, nikt nie zabija nikogo w biały dzień na uczelni Co innego np. w USAcbnhl pisze: ↑czw maja 08, 2025 12:27 pm To prawda, ale okoliczności podobne. Uczelnia, student atakuje toporkiem, dwie osoby ranne… Zastanawiałam się, czy sprawca wiedział o tej sprawie i - o ile atak faktycznie był planowany - mógł się na tym jakkolwiek wzorować i/lub inspirować, szczególnie, że kolejne ploty chodzą, że krzyczał coś o zemście. Ale teraz nie ma co “spiskować”, wypada nam po prostu czekać na konferencje prokuratury.
Straszna tragedia i bardzo dotknęło mnie to wszystko, sama jestem studentką i ciężko mi sobie wyobrazić, jak czują się pracownicy i studenci UW, a co dopiero rodzina portierki…
-
wiederhoeft
- Migocząca Świeczka
Wydarzenia z ostatnich tygodni ściągają na siebie tyle uwagi, bo jesteśmy na finiszu kampanii wyborczych + są przypadkami szczególnego zwyrolstwa. Tortury w Mławie miały trwać kilka h, na UW brutalne zabójstwo siekierą z wątkiem kanibalistycznym. Nie sądzę, że na jego celowniku była większa liczba osób.
A wątek kanibalizmu został już potwierdzony czy to tylko wpisy noname’ow z internetu?wiederhoeft pisze: ↑czw maja 08, 2025 12:39 pm Wydarzenia z ostatnich tygodni ściągają na siebie tyle uwagi, bo jesteśmy na finiszu kampanii wyborczych + są przypadkami szczególnego zwyrolstwa. Tortury w Mławie miały trwać kilka h, na UW brutalne zabójstwo siekierą z wątkiem kanibalistycznym. Nie sądzę, że na jego celowniku była większa liczba osób.
Na ten moment to chyba tylko wpisy i latające po necie screeny, s przynajmniej ja nie widziałam żadnego oficjalnego potwierdzenia
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
To w Polsce byłoby tak dostępne dla studenciaka?joalla pisze: ↑czw maja 08, 2025 12:52 pm https://tvn24.pl/tvnwarszawa/srodmiesci ... 4lY9Bw746g
Czyżby flakka?
-
Kolezanki13
- Currently:Top
Ofiara wyglądała bardzo młodo - to prawda. Przed budynkiem UW jest wywieszone już jej zdjęcie. Miała trójkę dzieci i 53 lata.
-
wiederhoeft
- Migocząca Świeczka
Z drugiej strony jak to się dzieje, że jego profil na fb jest na bieżąco czyszczony z postów? Bo to, że ludzie go usuwają ze znajomych to raczej normalne, ale liczba postów od rana się zmniejszyła.
-
Kolezanki13
- Currently:Top
Napisałam już pod innym komentarzem - ofiara miała 53 lata jest to potwierdzone, ale wyglądała baaardzo młodo. Jej zdjęcie wisi już przed budynkiem UW.